prawdopodobnie początek nowego, a wręcz rewolucyjnego podejścia do przygotowania żywności wygodnej w Polsce. Są to obecnie cztery warianty produktów, przy pomocy których możemy przygotować pyszne i pełnowartościowe dania: Spaghetti Bolognese, Lasagne, Zapiekanka makaronowa z szynką oraz Gulasz. „Naturalnie Smaczne! Knorr” to nowe produkty, których skład to w 100% naturalne składniki, jak warzywa, zioła, przyprawy czy mąka. Cząstki składników są ponadto(...)czarne oliwki - 50 gramów Sposób przygotowania: Lasagne Naturalnie smaczne Knorr wymiesza j ze szklanką wody i dwoma łyżkami oliwy, co pozwoli nadać sosowi idealną konsystencję. Całość zagotuj i odstaw na bok. Płaty rozmrożonego ciasta francuskiego rozwałkuj delikatnie i pokrój na kwadraty o boku ok. 8x8cm. Spód ciasta posmaruj sosem pomidorowym. Na brzeg
SzczyptaSmaQkurczaka 450 g mrożonego (rozdrobnionego) szpinaku 1 duża śmietana 18% (330 g) 3-4 ząbki czosnku 400 g makaronu (u mnie wstążki, ale może być inny np. długi do spaghetti) 130 g żółtego sera 1 łyżka masła 3 łyżki oliwy przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać(...)minut. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju (ilość minut podana na opakowaniu). Gotowy odcedzić z wody. Do szpinaku dodać mięso, wymieszać. Nakładać na talerz makaron, polać sosem szpinakowym i posypać startym serem
Passions hobbies lifeżółtym, lazurem lub parmezanem. Czasami dodaję też sera twarogowego lub fety. Ja lubię wymieszać śmietanę 18% z 36% A makaron to już według uznania: ja dałam małe penne, ale spaghetti, tagliatelle, kokardki czy muszelki będą jak najbardziej ok. A więc zaczynamy: Cebulę podsmażamy na maśle.( ja dodaje do masła trochę oliwy) Dodajemy szpinak, który dusimy pod przykryciem(...)wlewamy śmietanę i serek kozi. Doprawiamy odrobina soli i cukru. Ja pieprzę dość sporo, świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie ...i łączymy go z szpinakowym sosem Gotowe! Prawda że proste i szybkie
Olikowa kuchniaU nas dzisiaj szybka kolacja, carbonara z grzybami i parmezanem i…Oczywiście w carbonara nie może zabraknąć pietruszki. Przepis na carbonara jest bardzo łatwy. Danie
codojedzeniaMare. Pierwszy raz sama przygotowywałam posiłek tego typu, więc jestem tym bardziej dumna, że udało się wyśmienicie i wszystkim smakowało. Składniki na spaghetti Frutti di Mare (4 porcje): makaron spaghetti 400 g 4 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów szklanka białego półwytrawnego wina 2 odmiany krewetek małe i duże (może ktoś mi poda dokładne nazwy, ponieważ nie czuję się specjalistą(...)pozbawiając ich pancerzy nie będą wystarczająco ugotowane. Przerzucić większe krewetki do małych i zalać pomidorami. Dokładnie wymieszać. Dodać po szczypcie ziół tak, aby nie zdominowały dania. Część czasu sos gotował się bez przykrywki, ale później na chwilę przykryłam patelnię, aby owoce morza doszły. Ciężko jest mi określić czas przygotowywania sosu, ponieważ robiłam to bardzo intuicyjnie. Patrzyłam kiedy małże się otwierają
Karola gotujeTrudno o coś bardziej intensywnie zielonego niż takie domowe pesto. Prawda? Domowe i nieco odmienne od klasycznego, bo nie z bazylii i piniowych orzeszków, a z
zadanie-gotowanieWłaśnie wróciłam z wakacji z Włoch. Mam wiele pięknych wspomnień i mnóstwo nowych przepisów. Uwielbiam kuchnię włoską – pizzę, ravioli, spaghetti, tortellini, tiramisu… Kilka przepisów jest już na stronie, inne zapewne niedługo się pojawią Kiedy podróżuję, zawsze staram się próbować miejscowych potraw. Często przywożę regionalne produkty ze sobą do domu, aby dłużej cieszyć się niepowtarzalnym klimatem krajów, które odwiedzam(...)jajek i 1 żółtka (białko zostawić, wykorzystamy je później), zagnieść ciasto i uformować w kulę. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz i sos pomidorowy. Farsz: 400 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 200 g sera ricotta 1 średnia cebula 2 łyżeczki suszonego oregano 1 płaska łyżeczka soli 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oleju do smażenia
Bulliosiła prostoty! Słodkie spaghetti z batatem Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 1 dużego batata ok. 400-500g 500 g przecieru pomidorowego pół paczki makaronu typu spaghetti 1 cebulę 2 ząbki czosnku 1 dużą marchewkę garść natki pietruszki garść świeżej bazylii 1 łyżkę suszonego oregano 2 łyżki powideł śliwkowych pieprz i sól oliwa lub olej Przygotowanie(...)sobą. Ugotowanego batata dodajemy na patelnię i podsmażamy. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy oraz powidła. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Makaron łączymy z sosem, dodajemy jeszcze świeżej bazylii i pietruszkę i pałaszujemy ze smakiem :) Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PoleWłaśnie wróciłam z wakacji z Włoch. Mam wiele pięknych wspomnień i mnóstwo nowych przepisów. Uwielbiam kuchnię włoską – pizzę, ravioli, spaghetti, tortellini, tiramisu… Kilka przepisów jest już na stronie, inne zapewne niedługo się pojawią Kiedy podróżuję, zawsze staram się próbować miejscowych potraw. Często przywożę regionalne produkty ze sobą do domu, aby dłużej cieszyć się niepowtarzalnym klimatem krajów, które odwiedzam(...)jajek i 1 żółtka (białko zostawić, wykorzystamy je później), zagnieść ciasto i uformować w kulę. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz i sos pomidorowy. Farsz: 400 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 200 g sera ricotta 1 średnia cebula 2 łyżeczki suszonego oregano 1 płaska łyżeczka soli 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oleju do smażenia
Bulliomacie wszystkie składniki. Warto mieć więc zapas oliwek, kaparów i anchois w szafce, bo tym spaghetti zachwycicie każdego niezapowiedzianego gościa. Do przygotowania porcji dla 2-3 osób potrzebujemy: - makaron spaghetti - 1 puszkę krojonych pomidorów (400 g) - 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - pół szklanki czarnych oliwek - 1 solidną łyżkę kaparów - 1 puszkę anchois (moja miała(...)czosnek i chili. 4. Następnie dodajemy oliwki, kapary oraz anchois i smażymy przez kolejne 2-3 minuty. 5. Ostatnie na patelni lądują pomidory. Całość gotujemy, aż utworzy się zwarty sos, a anchois zupełnie się rozpadną (ok. 7 minut). SMACZNEGO
Bez Cebulimakaron z kurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami – makaron z pulpecikami SAŁATKA Z TORTELLINI Przygotowanie : 25 minut Ilość porcji : 2 Składniki: – 1 opakowanie (ok 250 g) świeżego tortellini z serem – 1/2 zielonej papryka(...)jeszcze bardziej, kukurydzę odkrój od kolby lub odsącz jeśli używasz tej z puszki. Ser cheddar pokrój w drobną kostkę. Z oleju, octu, ząbka czosnku, soli i pieprzu przygotuj sos. Wymieszaj ugotowane tortille z sosem a następnie dodaj papryki, pomidory i ser. Dodaj na koniec natkę pietruszki i jeśli jest taka potrzeba dopraw jeszcze. SMACZNEGO! Artykuł Sałatka z tortellini pochodzi
nietylkopasta.plminut Ilość porcji: 4 Składniki: Pęczek zielonych szparagów (około 15-16 sztuk) 200g surowego wędzonego boczku 3 jajka 2 ząbki czosnku ¼ pęczka posiekanej pietruszki Ok. 50g żółtego sera Makaron spaghetti pełnoziarnisty dla 4 osób W garnku nastawiamy osoloną wodę na makaron. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Odcinamy główki, a łodygi tniemy w poprzek na 2 lub 3 części. Każdą(...)połowę startego sera. Jajka roztrzepujemy widelcem. Odcedzamy makaron i dodajemy na patelnię (koniecznie gorący). Zdejmujemy ją z ognia i dodajemy masę jajeczną, całość mieszamy. Jajka powinny stworzyć delikatny kremowy sos. Podajemy na ciepło posypany resztą sera i/lub natką pietruszki. Smacznego
Kolizje Smakówfamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 250 g makaronu spaghetti 8 łyżek oliwy 100-150 g startego żółtego sera ½ fil iżanki pestek słonecznika pęczek świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 ząbki czosnku sól, pieprz, sok z cytryny opcjonalnie: 200g(...)przykryj pokrywką. Na suchej patelni podpraż pestki słonecznika (możesz odłożyć małą ilość do posypania dania). W misce zmiksuj: oliwę, żółty ser, pestki słonecznika, czosnek i bazylię. Od razu połącz sos z makaronem, fasolką i ziemniakami. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj i podawaj ciepłe. I jeszcze kilka tytułów czeskich filmów wartych polecenia: Skrzat , Guzikowcy , Jedna ręka
Qlinarnie i Qlinarniepyszny. Sałatka jest chrupiąca, a zarazem miękka, lekko pikantna, soczysta i bogata w mnóstwo składników korzystnych dla zdrowia, jak awokado, pestki dynii, nasiona słonecznika oraz rukola. Zobacz przepis Wtorek: Spaghetti z pieczoną cieciorką i rozmarynem Jedno z tych niepozornych dań, które człowiek często pomija, gdy widzi w menu, nie wiedząc ile traci. Danie o urzekającej prostocie przygotowania, składające się(...)winogronami i jabłkiem Potrawa znana od Iranu po Amerykę Południową, przygotowywana na setki sposobów. Świetne danie na niedzielny obiad. Upieczony kurczak z chrupiącą skórką nurza się w słodko-kwaśnym sosie z pieczonych winogron, szalotek, czosnku i jabłka. Przepisy na kolejne dania będziemy tradycyjnie zamieszczać codziennie rano . Tak gotowaliśmy Przygotowywanie menu na ten tydzień było generalnie łatwe i przyjemne, gdyż dwie
Niedzielny kucharzdominuje on w potrawie ale dodaje smaczku a dodatek w postaci papryczki chilli nadaje całości subtelnej pikanterii. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki "Złota księga makaronów".SKŁADNIKI500 g makaronu spaghetti*2 łyżki oliwy z oliwek6 zmiażdżonych ząbków czosnku1 pokrojona czerwona cebula2 płaty piersi z kurczaka, grubo pokrojone2 puszki całych pomidorów z sokiem¼ łyżeczki soli1 mała, suszona papryczka chilli, pokruszonapół pęczka(...)wrzucić zmiażdżony czosnek oraz cebulę, smażyć 3-4 minuty, aż zmiękną. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i smażyć kolejne 5-10 minut, aż się zrumieni. Teraz dodać wcześniej zrobiony sos pomidorowy i dusić przez 15 minut.Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez połowę czasu podanego na opakowaniu.Ułożyć makaron w naczyniu żaroodpornym, na niego położyć równomiernie liście
Złote przepisy