Może odrobinę pracochłonne danie jak na makaron, ale smaki....boskie <3 Składniki 500 g makaronu spaghetti 2 cebule 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 200 g boczku surowego 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 50 ml oliwy z oliwek 400 ml czerwonego półwytrawnego wina 100 ml passaty pomidorowej oregano 500 ml bulionu wołowego 120 ml śmietanki 30% sól, pieprz(...)drobno siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę, wytapiamy na oliwie. Do boczku dodajemy mięso i warzywa, podsmażamy i zalewamy winem. Smażymy na małym ogniu do całkowitego odparowania wina. Do sosu dodajemy passatę, oregano i pieprz. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez dwie godziny. Nadmiar płynu odparowujemy, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie
R'n'G KitchenPesto to pyszny, zielony sos w oryginale składający się z bazylii, orzeszków piniowych, oliwy i przypraw. Oczywiście przygotowując je w domu spokojnie możemy odejść od zwyczajowych składników i stosować zamienniki. Zamiast orzeszków pinii np. można użyć orzechów włoskich, migdałów, pestek słonecznika czy dyni. Pesto możemy trzymać w zamkniętym słoiku w lodówce około tygodnia, i na jego bazie przyrządzać wiele pysznych(...)Dziś prosta wersja makaronu z pesto - bezmięsna (ale pyszna) :)) Jeśli chcemy uzyskać treściwsze danie dodajmy podsmażony w kosteczkę boczek lub podsmażone kawałki kurczaka. Składniki: 200g dowolnego makaronu - u mnie spaghetti Na pesto: liś cie szpinaku świeża bazylia kilka orzechów włoskich oliwa sól pieprz 2 małe ząbki czosnku 2 łyżki startego żółtego sera grana padano lub parmezanu (jeśli nie mamy - pomijamy
Walijskie Pichcenierynku wyszło boskie. SKŁADNIKI: 800 g pomidorów 500 g mięsa mielonego 1 cebula 3-4 łyżki oliwy z oliwek suszona bazylia do smaku sól, pieprz 4 ząbki czosnku makaron spaghetti parmezan ( na zdjęciu zamiast parmezanu / bo nie lubi / ulubiony żółty ser mojej córki :) ) A jak to zrobić: Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać mięso. Podsmażać, aż przestanie(...)jeszcze około 30 sekund. Dodać pokrojone w kostkę pomidory bez skórki, doprawić bazylią, solą i pieprzem. Gotować przez około 25-30 minut mieszając, aby się nie przypaliło. Tak powstały sos rozdrobnić blenderem. Dodać do niego podsmażone mięso. Całość odstawić jeszcze raz na gaz i gotować około 15 minut w celu zredukowania sosu. Makaron ugotować al dente. Porcję makaronu przełożyć
Kuchnia w opałachprzelać do naczynia dodać żółtka oraz przyprawę do spaghetti i wymieszać. Cebulę oczyścić i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego dodać cebulę i podsmażać. Po 2-3 minutach dodać boczek pokrojony w cieniutkie paseczki i razem z cebulką podsmażyć na złoto. Wlać śmietanę i mieszając podgrzewać, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodać makaron, wymieszać
Ala piecze i gotujepojedyncza pierś z kurczaka, puszka pomidorów w zalewie, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, jajko, łyżka mąki pszennej plus mąka do panierowania, pół kulki mozzarelli, sól, pierz, olej, ugotowany makaron spaghetti. Zrób tak: pierś z kurczaka przetnij wzdłuż na dwa płaskie kawałki, lekko rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Jajko wbij do miseczki, dodaj mąkę i wymieszaj aż powstanie bardzo gęste(...)samą patelnię wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, lekko zrumień, dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem, gotuj około 5 minut, następnie zmiksuj blenderem, ale nie na zupełną papkę. Sos wyłóż na dno naczynia żaroodpornego, na nim połóż mięso (zostawiając trochę mięsa na makaron), następnie rozłóż kawałki mozzarelli. Zapiekaj w 200 stopniach przez około 10 minut z włączoną funkcją grill, wyjmij
Kulinarna Polskałyżka do smażenia 2 łyżki nasion słonecznika 1/3 szklanki startego parmezanu i trochę do posypania 1 ząbek czosnku łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku 400g makaronu spaghetti Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Przed końcem gotowania polecam odlać pół szklanki wody spod makaronu, do późniejszego rozcieńczenia pesto. Odcedzony makaron nie przelewamy i zostawiamy gorący(...)tego ząbek czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. Rozdrabniamy blenderem lub robotem kuchennym na drobno. Następnie, nie przestając rozdrabniać, dolewamy stopniowo olej słonecznikowy. Miksujemy do uzyskania kremowego, gęstego sosu. Odstawiamy do chwili użycia. Rzodkiewki myjemy, oczyszczamy z ogonków, osuszamy, po czym kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy na nie rzodkiewki, oprawiamy szczyptą soli oraz pieprzem
Smaczna Stronaskładniki. Czas : 10 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Jedno z tych dań, które na stałe trafiło do światowej książki kulinarnej, gdzie zajmuje poczesne miejsce obok pizzy, spaghetti, kebaba, zupy pho, pad thai wielu innych potraw, które wyrosły z narodowych kuchni i stały się częścią światowego dziedzictwa kulinarnego. Właściwe nie jest o potrawa, bo teriyaki to sposób gotowania(...)mięs czerwonych i drobiu. W zachodnim świecie teriyaki kojarzy się natomiast przede wszystkim z kurczakiem. Daleko pada kopia od oryginału W wersji oryginalnej metoda polega na smażeniu mięsa w sosie sojowym, który stopniowo ulega karmelizacji (stąd przymiotnik „błyszczący”), a proces ten wzmacnia dodatek cukru lub miodu. Dla przełamania smaku do teriyaki dodaje się jeszcze albo sake, albo mirin
Niedzielny kucharzSzukacie przepisów ze szparagami? zajrzyjcie do tych przepisów: – makaron ze szparagami i czosnkiem – szparagi z jajkiem – mini tarty ze szparagami – krem z białych szparagów – spaghetti carbonara ze szparagami Przygotowanie : 15 minut Ilość porcji: 1 Składniki: – garść świeżej rukoli – kilkanaście zielonych szparagów – 2-3 jajka – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 mały(...)obierz. Na talerzu połóż rukolę oraz ugotowane szparagi. Na szparagach połóż jaja ugotowane na miękko, które przekrój najpierw wzdłuż. Z oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku i musztardy dijon przygotuj sos. Jeśli sos nie będzie chciał się połączyć dodaj odrobinę ciepłej wody (70 st C). Podawaj ciepłe z sosem. SMACZNEGO! Artykuł Sałatka ze szparagami i jajkiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog
nietylkopasta.plpomidorowej LUB puszka pomidorów (zmiksowanych blenderem) * jedna średnia cebula * 1 duży ząbek czosnku * 2 łyżeczki suszonej bazyli * pół łyżki pieprzu, łyżeczka soli * 1/4 łyżeczki papryki słodkiej * makaron muszelki (lub spaghetti, świderki itd) Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, po czym przelewamy go wodą. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy drobno posiekaną cebulkę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy(...)puszce. Całość gotujemy jeszcze przez około 4 minuty. Podajemy z ugotowanym makaronem i opcjonalnie posypujemy suszoną bazylią. Jeśli nie przelalibyśmy makaronu zimną wodą, nie zatrzymalibyśmy proces gotowania, a sos w połączeniu z makaronem po dłuższej chwili wsiąkłby cały w makaron :) Smacznego
Klasyka Gotowaniasojowym, nie zawiera cholesterolu i jest niskokaloryczne! Tofu świetnie zastępuje mięso mielone, więc przygotowałam spaghetti bolognese w wersji bezmięsnej :) ... jak dla mnie pyyyycha! Składniki na 2 porcje: 200g makaronu spaghetti (Lubella - pełne ziarno) kostka tofu puszka krojonych pomidorów kawałek sera grana padano lub parmezan 1/2 małej cebuli 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka bazylii sól, pieprz(...)puszki), oregano, czosnek (pokrojony w cienkie plasterki), sól i pieprz - gotujemy 10 min. na małym ogniu. W tym czasie gotujemy makaron al`dente. Do miseczki włóż odcedzony makaron, polej sosem i posyp startym serem ... gotowe! PS. Im więcej dodasz sera tym uzyskasz lepszy smak dania
Alutka-GotujeMoje ulubione grzyby! Sobotni wypad do lasu zaowocował :D Składniki 250 g makaronu spaghetti 400 g kurek łyżka masła cebula szklanka mleka 1/2 szklanki śmietany 18% sól ,pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki parmezan mąka ziemniaczana (1 łyżeczka) Przygotowanie Grzyby płuczemy ,osączamy ,większe kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę i razem z kurkami dusimy na maśle. Dodajemy mleko(...)pieprzem i zagęszczamy odrobiną mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie. Makaron gotujemy al dente ,odcedzając zostawiamy niewielką ilość wody z gotowania. Do całości dodajemy grzyby ,dokładnie mieszamy. Makaron wraz z sosem rozkładamy na talerze ,posypujemy posiekaną natką pietruszki i startym parmezanem
R'n'G Kitchenzawsze mam ochotę na mięso, zawsze jednak mam ochotę na spaghetti:). To jedno z tych dań, które można przygotować zupełnie bez udziału mięsa. Szybko, tanio, smacznie, polecam:). 500g makaronu spaghetti 1 litr passaty pomidorowej 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku(...)marchewkę, pod koniec dodajemy czosnek, podsmażamy kilka sekund, po czym wlewamy passatę. Dodajemy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut do zredukowania płynów. 3. Makaron łączymy z sosem. Przed podaniem posypujemy startym serem, dekorujemy listkami bazylii
Szefowa kuchnitego dania dużą zaletą jest czas jego przygotowania. Wystarcza ok. 20 minut, aby mieć gotowy pożywny, smaczny, zdrowy i wegański obiad! Składniki (2 porcje): 100 g bezglutenowego makaronu spaghetti (Incola) 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 400 ml passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, czarny(...)zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 6 minut. Kolejno na pełnej mocy gazu dodaj pozostałe składniki. Mieszaj dość często, abo zapobiec przypaleniu. Po niecałych 10 minutach sos powinien się zagęścić i być gotowy. Wymieszaj go z makaronem lub polej po jego wierzchu
Zdrowie na języku :Ppuszki - sól morska - pieprz kolorowy świeżo mielony - bazylia - oregano - papryka kolorowa - płatki - zioła włoskie - 1 kieliszek wina czerwonego wytrawnego - 125 gram sera mozarella - garść ziaren słonecznika - makaron spaghetti Cebulę i czosnek drobno kroję, wrzucam na rozgrzaną patelnię. Po kilku minutach dodaję zmielone mięso, duszę na średnim ogniu przez kilka minut. Następnie dodaję krojone pomidory z puszki (w sezonie(...)minut. Gotuję makaron w osolonej wodzie z łyżką oleju. Mozarellę ścieram na tarce o grubych oczkach. Na talerz wykładam ugotowany makaron, na to wykładam mięsny sos, posypuję serem i ziarnami słonecznika. Podaję z lampką czerwonego wina :-) SMACZNEGO
Wielopokoleniowo