Dziś mam dla Was przepis na wegetariański makaron w sosie pomidorowym z dodatkiem grzybów. U mnie są to pieczarki i boczniaki. To takie szybkie, nieskomplikowanie danie z lekkim twistem - orzechowo-czosnkową posypką. Świetnie kontrastuje z makaronem swoją chrupiącą teksturą, smak orzechów tak pięknie dopełnia aromat grzybów. Spróbujcie koniecznie! Autorem tego apetycznego przepisu jest Jamie Oliver. Wyszperałam go w jego najnowszej(...)książce "Wege". Książkę mam od Świąt, jak na razie zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie. Sporo w niej ciekawych patentów na grzyby. Będę przykładowo jeszcze testować pomysł na spaghetti z pulpecikami grzybowymi. Dam Wam znać, jak się udadzą :) Robiąc ten przepis nie trzymałam się ściśle listy składników i Was też do tego namawiam. W oryginale był makaron penne, ja zamieniłam
Chilli Czosnek i Oliwaswoich programów pokazywał Pascal Brodnicki. Mnie też w pierwszej chwili wmurowało, ale spróbowałam i teraz za każdym razem kiedy robię mięso mielone, czy do tej sałatki, czy do spaghetti zawsze dodaję mleko. Mięso dzięki temu jest dużo bardziej soczyste i sypkie, nie skleja się w takie wielkie kule XD Sałatka Chili Con Carne Składniki: 400 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego(...)szklanka mleka łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki mielonego kuminu łyżeczka suszonego oregano 2 porządne łyżki koncentratu pomidorowego około 3-4 łyżki ostrego sosu chili (ja użyłam sosu Sriracha) lub ostrej salsy puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1/2 główki sałaty lodowej 200 g sera żółtego cheddar lub mimolette 2 ząbki czosnku 3 porządne łyżki śmietany
PatiGotujeMakaron dobrej jakości smakuje wyśmienicie z najprostszymi sosami, właściwie to w nim tkwi sedno dania. Makaron musi być także odpowiednio ugotowany, dlatego zachęcam do korzystania z opisów producenta dotyczącego ich gotowania. My dziś na obiad serwujemy makaron Wstążki 2-jajeczne od Makarony Polskie . Przede wszystkim dla mnie ma znaczenie to, czy mój 10cio miesięczny Oskarek będzie mógł sobie z odpowiednim(...)kształtem makaronu poradzić. Wstążki to idealna alternatywa dla spaghetti, które jest za długie dla takiego malucha, wstążki w tym wypadku wypadają idealnie, z resztą popatrzcie sami na Jego minę na końcu postu ;) Na porcję dla mamy i maluszka potrzebujemy: 100 g makaronu wstążki ugotowanego wg zaleceń producenta 3 garście rukoli 10 listków bazylii 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy
MamaOskarkaPyszny i sycący obiad. Gdy jest teraz sezon na świeże pomidory, robię tylko takie spaghetti. Składniki: (dla 5 osób) 500 gram makaronu spaghetti 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub inne 800 gram świeżych pomidorów 1 cebula 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 2 małe ząbki czosnku 3 łyżki oleju łyżeczka oregano łyżeczka bazylii pół łyżeczki carry(...)pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki słodkiej papryki cukier, sól, pieprz lekko kopiasta łyżka mąki pół szklanki wody Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do wysokiego garnka (sos bardzo pryska przy duszeniu) i szklimy na średnim ogniu na małej ilości oliwy/oleju/masła klarowanego przez 3 minuty. Dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy razem jeszcze 30 sekund. Mięso dorzucamy do cebuli
Wołowina od rekinaŁatwiej już się chyba nie da... ;) Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu spaghetti 3 ząbki czosnku 2 suszone papryczki chilli 50 ml oliwy z oliwek pęczek natki pietruszki sól starty parmezan - ewentualnie Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. W trakcie gotowania przygotować sos: posiekać drobno chilli, czosnek i natkę pietruszki. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć
wyzwania kuchenneumyć i obrać z szypułek. Zmiksować blenderem i dosłodzić do smaku cukrem pudrem. Makaron spaghetti ugotować w lekko osolonej wodzie na pół miękko. Przelać na sitko i odcedzić, przełożyć do naczynia dodać połowę zmiksowanych truskawek i wymieszać. Nakładać porcje makaronu na talerz i polać pozostałym sosem truskawkowym i udekorować kawałkami truskawek
Ala piecze i gotujeWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki: 300 g makaronu spaghetti +3 łyżki wody z gotowania makaronu, 2 piersi z kurczaka, 190 g pesto z pomidorów, zioła prowansalskie, sól, pieprz, 2 łyżki oleju. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie. Kurczaka kroję w kostkę, podsmażam na oleju z dodatkiem soli(...)pieprzu i ziół prowansalskich. Kiedy kurczak lekko się przyrumieni dodaję pesto i wodę z makaronu, mieszam. Gotuję na małym ogniu około 5 minut. Przygotowany sos łączę z makaronem
JejKuchniaładnie wygląda Wydaje mi się, że jest to też taki typowo włoski makaron - kilka podstawowych składników i genialne danie wyczarowane. Polecam... Spaghetti z gruszką i gorgonzolą Składniki: 500 g spaghetti 1/4 kostki masła 350 g gorgonzoli pokrojonej w kostkę 1/3 szklanki mleka 1 duża gruszka lub 2 małe sól, pieprz świeża szałwia Do dzieła!!! Makaron gotujemy al dente. Masło rozpuszczamy(...)grubym dnie. Do masła wkładamy gorgonzole i wlewamy mleko. Doprawiamy solą i pieprzem i ciągle mieszając czekamy aż ser się rozpuści. Gruszkę kroimy w kostkę i wrzucamy połowę do sosu - całość miksujemy - nie przejmujcie się tym, że sos będzie dość rzadki zgęstnieje gdy dodamy makaron. Wkładamy resztę gruszki i całość jeszcze chwilę gotujemy. Do sosu wrzucamy gorący makaron, mieszamy
sierotka maRysia w kuchniSkładniki: 500 g makaronu spaghetti (razowy) 2 puszki tuńczyka w kawałkach 1 cebula 200 ml śmietany 12% 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Pietruszkę drobno siekamy. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Kiedy się zeszkli wrzucamy osączony tuńczyk. Chwile dusimy pod przykryciem. Na koniec wlewamy śmietanę, przyprawiamy do smaku, wrzucamy pietruszkę i dokładnie mieszamy. Porcję(...)ugotowanego makaronu wykładamy na talerz i polewamy sosem. Smacznego
magiczna kuchnia KasiMakaron z cukinią i szynką...Sprężyste rurki makaronu.Kosteczki podsmażonej szynki i wiórki cukinii.Zatopione w sosie na bazie śmietanki i jajek.Oprószone drobno startym parmezanem.Pycha! Składniki
Gospodyni MiejskaKlasyczne mule w sosie z pomidorami to danie, które jest niezwykle popularne wśród rybaków wracających z połowów. W Polsce niestety nie wszyscy przepadają za owocami morza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kropeczka. Jak makaron będzie dobrze ugotowany, wylej go na sitko w celu odsączenia wody. Nie przepłukuj go wodą, tylko gorący dodaj do sosu – zaabsorbuje on znacznie większą ilość sosu i jego aromatu. Jak długo gotować makaron? W zależności od rodzaju makaronu, jakiego chcemy użyć do sporządzenia naszego dania, istnieją różne czasy jego gotowania. 3-5 minut – tyle czasu(...)fettuccine, tagliatelle czy lazania. 6-9 minut – w przypadku makaronów cienkich, bezjajecznych takich jak: spaghettini, muszelki i świderki. 12-15 minut – w przypadku makaronów grubych, takich jak: spaghetti, penne, ziti czy tortiglioni. Makaron al dente – jeśli zależy Ci na takim makaronie, musisz próbować go w czasie gotowania. Taki makaron powinien być jędrny i sprężysty. Artykuł Jak ugotować
PysiaGotuje.pl