Makaron to jedno z najwspanialszych dań, gdy nie mamy czasu na długie oczekiwanie na posiłek. Składniki: 2 jajka 10 plasterków wędzonego boczku makaron spaghetti (porcja dla 2 osób) 2 ząbki czosnku 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki startego parmezanu sól świeżo zmielony czarny pieprz Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie. Jajka należy dokładnie umyć, można sparzyć. Wbijamy(...)drobno czosnek i natkę pietruszki. Do patelni przekładamy ugotowany i odcedzony makaron, mieszamy z boczkiem. Wlewamy rozmącone jajko, posypujemy połową parmezanu. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy by powstał sos (jajka nie mogą się ściąć). Wykładamy makaron na talerz, posypujemy parmezanem i cieszymy się wspaniałym obiadem przygotowanym w kilka minut
Kucharka Tarka i MiarkaMakaron to jedno z najwspanialszych dań, gdy nie mamy czasu na długie oczekiwanie na posiłek. Składniki: 2 jajka 10 plasterków wędzonego boczku makaron spaghetti (porcja dla 2 osób) 2 ząbki czosnku 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki startego parmezanu sól świeżo zmielony czarny pieprz Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie. Jajka należy dokładnie umyć, można sparzyć. Wbijamy(...)drobno czosnek i natkę pietruszki. Do patelni przekładamy ugotowany i odcedzony makaron, mieszamy z boczkiem. Wlewamy rozmącone jajko, posypujemy połową parmezanu. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy by powstał sos (jajka nie mogą się ściąć). Wykładamy makaron na talerz, posypujemy parmezanem i cieszymy się wspaniałym obiadem przygotowanym w kilka minut
Kucharka Tarka i Miarkamocno czosnkowa włoska potrawa na bazie białej , surowej kiełbasy i pysznej,lekko ostrej w smaku rzeżuchy,połączonej z ostrą papryczką chili. 1 op.makaronu spaghetti 8 ząbków czosnku 5 fag.masła 1/2 kg.białej kiełbasy surowej Puszka pomidorów Majeranek łyżeczka Garść świeżej rzeżuchy Kawałeczek papryczki chilli Świeżo zmielony pieprz i sól 10 dag.Parmezanu *************************************** Makaron ugotować al' dente według przepisu(...)zetrzeć.Rzeżuchę posiekać.Czosnek zrumienić na maśle, dodać rzeżuchę , kiełbaskę i wymieszać.Podlać pulpą pomidorową, doprawić pieprzem,solą , majerankiem i posiekaną papryczką chili.Mieszamy.Dodac łyżkę parmezanu, zamieszać.Makaron wymieszać z sosem z białej kiełbasy i od razu wydawać ma ciepłych talerzach posypane parmezanem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiLubicie lasagne, włoskie makarony? To moje ulubione smaki, przeniosłam je więc na pizzę:). Jest bardzo prosta, nie ma wielu wyszukanych składników i to jest w niej najlepsze. Smakuje jak spaghetti, tyle że nie ma tu makaronu a drożdżowe ciasto;). Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju(...)łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1.Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy wraz z mięsem mielonym. Dodajemy przyprawy, keczup i koncentrat pomidorowy tak by powstał nam gęsty, mięsny sos. Studzimy. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. Na ciasto wykładamy farsz, posypujemy
Szefowa kuchniMakaron spaghetti - 40 dag wędzony boczek - 10 dag ser żółty - 10 dag śmietana 18% - 200ml cebula - 2 szt żółtka 4 szt sól ziołowa pieprz kolorowy Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni na małym ogniu. Cebulę obrać, opłukać i drobno pokrojoną dodać do podsmażonego boczku i smażyć dalej razem, oprószyć sola i pieprzem. Śmietanę 18% wymieszać z roztrzepanymi(...)żółtkami oraz startym serem. wlać na patelnię do boczku z cebulą. Składniki razem wymieszać i dusić na małym ogniu razem aż powstanie gęsty sos. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i dodać do sosu, wymieszać razem i podawać
Camilla w kuchnipełnoziarnistego spaghetti Lubella 2 udka 1 pomidor 130 g świeżych liści buraka naciowego 1 papryczka chili 1 cebula 1 marchewka 3 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia pół łyżeczki majeranku pół łyżeczki oregano sól pieprz Udka umyć, mięso oddzielić od kości, pokroić w kostkę, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę na plasterki,czosnek posiekać. W wooku rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i warzywa(...)podsmażyć. Dodać przyprawy, pokrojonego pomidora, drobno posiekaną papryczkę chili i dusić pod przykryciem. Buraki naciowe przepłukać i posiekać niezbyt drobno. Dodać do sosu, jeszcze dusić ok 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron Lubella ugotować al'dente , odcedzić i wymieszać z sosem
Gotowanie jest łatweoliwek 1 cebula, drobno posiekana 500 g mielonej wołowiny 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, świeżo mielony pieprz kilka listków świeżej bazylii Do podania: makaron spaghetti CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Pomidory w skórce , kawałek papryczki (bez pestek) i czosnek wrzucamy do misy blendera i miksujemy kilka minut. Przelewamy do małego garnuszka i gotujemy(...)odstawiamy na bok. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodajemy mięso i smażymy przez 10 minut. Wlewamy pomidorowy sos, doprawiamy oregano, słodką papryką, solą i pieprzem. Wszystko razem podsmażamy przez ostatnie 7-10 minut. W między czasie makaron przygotowujemy wg zaleceń producenta. 3. Na talerze wykładamy makaron
My Culinary Artmakaronu – zwykły z mąki pszennej i drugi zrobiony z mąki pełnoziarnistej.Do tego czosnek …. najlepsza oliwa extra virgin … świeża pietruszka i mamy gotowe danie! SKŁADNIKI :* makaron Spaghetti – 400 g* oliwa extra virgin – 125 ml* czosnek – 4 ząbki* natka pietruszki – 1 pęczek* sól – do smaku* pieprz – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Odlewamy 1 łyżkę(...)przypalić , gdyż czosnek zrobi się gorzki.W tym czasie w osobny garnku z osoloną wodą i reszta oliwy gotujemy al dente 2 rodzaje makaronu.Odcedzamy i ponownie wkładamy do garnka.Polewamy sosem z oliwy i czosnku i dokładnie mieszamy.Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i świeżo zmielony pieprz.Podajemy natychmiast.Smacznego
Ostra na Słodkokasz czy ryżu. Taki sos może za każdym razem smakować inaczej, wystarczą inne proporcje dodatków, warzywa, zioła. Polecam na obiad mój wypróbowany, domowy, prosty, szybki i super smaczny mięsny sos z oliwkami! Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 2 cebule 2 ząbki czosnku 70 g (po odsączeniu) zielonych oliwek 500 g przecieru pomidorowego opcjonalnie: mała posiekana chili mały słoiczek(...)podsmażam mięso, gdy zjaśnieje dodaję poszatkowaną drobno cebulę i czosnek. Przesmażam kilka minut. Dodaję przecier i koncentrat oraz wodę, oliwki, przyprawiam, smażę kilka minut, smakuję. Podaję dziś z makaronem spaghetti, SMACZNEGO Dekoruję serem i natką. PYCHA
Zasmakuj KuchniPrzepis z książki Paolo Petroni Składniki 350 dag makaronu spaghetti 85 g tunczyka w oleju po odcedzeniu 55 g czarnych oliwek bez pestek kilka solonycj jabłuszek kaparowych 1 żąbek czosnku natka pietruszki oliwa z oliwek sól pieprz Przygotowanie Na patelni rozgrzałem 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek. Dodałem posiekany czosnek, natkę pietruszki, oliwki i kaparowe jabłuszka, smażyłem kilka minut. Tuńczyka(...)Wrzuciłem na patelnię, dodałem kilka łyżek wody i zmielony pieprz. Gotowałem na wolnym ogniu ok. 5 minut. Ugotowałem makaron al dente, w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu dodałem do sosu
R'n'G Kitchenłyżki orzechów włoskich 4 łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego sera) 2 ząbki czosnku 8 łyżek oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz i sól Spaghetti: 350 g razowego makaronu spaghetti 250 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przygotowujemy pesto - miksujemy wszystkie składniki(...)kolejne 3-4 minuty. Wrzucamy pesto by chwilkę się zagrzało. Dodajemy odcedzony makaron (u nas po prostu wyciągnięty z garnka łyżką cedzakową - bez wylewania na sitko - tak by sos połączył się z niewielką ilością wody, w której gotował się makaron). Delikatnie mieszamy całość i od razu podajemy. Smacznego :) 1 porcja - 650 kcal - białko - 19,25 g - tłuszcze
Moje Kuchenne RewelacjeDziś mam dla Was spaghetti bolognese , bo dawno nie robiłam i naszła Nas z narzeczonym ochota na taki włoski smak ;) składniki 500g mięsa mielonego z łopatki 2 przeciery pomidorowe 6 cebuli 5 ząbków czosnku makaron przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz, cukier, sól. odrobina parmezanu Makaron gotujemy al dente.Mięso podsmażamy w garnku bez dodatku tłuszczu(...)samy czasie na patelni podsmażamy cebulę. Następnie cebulę dorzucamy do mięsa doprawiamy i dodajemy przecier, zagotowujemy. Na maśle delikatnie podsmażamy czosnek i na sam koniec dodajemy do sosu. Makaron polewamy sosem i ścieramy odrobinę sera. Smacznego kochani :) Kasia
Cukier&Puderkroić. Makaron z białą kiełbasą jest bardzo sycący i idealny na takie zimowe, pochmurne dni. Koniecznie spróbujcie Makaron z białą kiełbasą 2 duże porcje Składniki: około 250 g makaronu spaghetti (około pół opakowania) 2-3 surowe białe kiełbaski 250 ml śmietany 30% 2 ząbki czosnku 3 żółtka 2 łyżki oleju garść posiekanej natki pietruszki pieprz sól tarty ser pecorino(...)kilka minut aż się zarumienią. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Całość zalewamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy, aż mniej więcej połowa śmietany odparuje i sos lekko zgęstnieje. Wtedy dorzucamy gorący, odcedzony makaron i posiekaną natkę. Patelnię ściągamy z ognia i dodajemy rozmieszane żółtka. Dokładnie mieszamy. Podajemy od razu posypując dużą ilością sera. Smacznego Artykuł Makaron
PatiGotujecebula parę suszonych pomidorów śmietana 18% żytni makaron spaghetti Makaron gotujemy al dente. Na patelni podsmażamy cebulę, dokładamy tuńczyka z zalewą, dodajemy groszek (ok 3/4 puszki), suszone pomidory pokrojone w małe kawałki dolewamy śmietanę i czekam chwilę aby wszystko przeszło smakiem. Na talerz wykładamy makaron (żytni pasuje idealnie) na to sos, można posypać startym serem. Niesamowicie proste i bardzo
Brzuszki Łakomczuszkigarnek posolonej wody na dużym ogniu i ugotowałam spaghetti na al dente. Podczas gotowania makaronu na małej suchej patelni uprażyłam migdały na średnim ogniu. Zsypałam je na talerzyk, a na patelnię wlałam pozostałą oliwę, na której usmażyłam pokrojony w kostkę chleb do momentu zrumienienia. Odcedziłam makaron, przełożyłam do patelni z sosem pomidorowym, wsypałam migdały i grzanki i wszystko razem wymieszałam
Blondynka Gotujeząbek czosnku 4 anchois z oleju 3 łyżki kaparów ja miałam duże ale mogą być takie małe 1 szklanka zielonych oliwek 30 g tartego parmezanu ok 350 g makaronu (spaghetti, linguine) sól, pieprz do smaku Instructions Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Bułkę rozdrobnić na okruszki ( najlepiej w melakserze), wrzucić na rozgrzaną oliwę, lekko posolić i usmażyć mieszając aż będzie chrupka(...)posiekane zioła, sok i skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Oliwki posiekać lekko, przełożyć do miski razem z kaparami ( jak macie takie duże to też trzeba posiekać), wymieszać sos. Makaron ugotować al dente, odsączyć ( zachować 1/3 szklanki wody z gotowania), przełożyć z powrotem do garnka, dodać wodę i połowę parmezanu oraz sos, całość wymieszać dobrze. Podawać posypane bułką
Cooking for Emilyteraz. Szpinak można zastąpić rukola, a zamiast pomidorków koktajlowych użyć zwykłych pomidorów. Składniki na 2 duże porcje: 10 oczyszczonych krewetek bez ogonków 200-250 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti 100 g świeżego szpinaku 2 garści pomidorków koktajlowych 3 łyżki śmietany/jogurtu greckiego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku lub dwa małe Sól himalajska i pieprz/chilli(...)dodajemy szpinak. Gdy szpinak się skurczy wrzucamy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Po 3 minutach dodajemy śmietanę lub jogurt i doprawiamy solą i pieprzem. Makaron odecedzamy i mieszamy z sosem
CzarnawisienkaSkładniki: 2 jajka 150 g wędzonego boczku pęczek natki pietruszki makaron typu spaghetti 1 ząbek czosnku sól, pieprz 30 g parmezanu Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Jajka parzymy wrzątkiem i wbijamy do miseczki - solimy, pieprzymy i roztrzepujemy widelcem. Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni do zrumienienia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek(...)makaron ścieramy połowę parmezanu i dokładnie ze sobą mieszamy. Ściągamy patelnię z ognia dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy z makaronem - mają się ściąć tylko na rozgrzanym makaronie - ma powstać sos. Wykładamy na talerze i ścieramy resztę sera. Smacznego
Moje-pitraszenieSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wołowego 200 g makaronu spaghetti 500 ml przecieru pomidorowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 20 dag pieczarek 1 szalotka Przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczka pieprzu, 1/3 łyżeczki chilli, 1/2 łyżeczki bazyli, 1/2 łyżeczki natki pietruszki 10 dag sera żółtego PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzaną patelnię wkładam mięso. Smażę. Dodaję przyprawy. Międzyczasie obieram szalotke i drobno siekam(...)mieso będzie usmażone dodaję pieczarki i cebulę i dolewam ok 50 ml wody, zmniejszam ogień, duszę. Nastepnie wlewam koncentrat pomidorowy oraz przecier pomidlrowy. Duszę jeszcze ok 5 min aż sos będzie gęsty. Międzyczasie gotuję makaron tak jak na instrukcji na opakowaniu. Makaron podaje z sosem na dwa sposoby. Pierwszy sosem polewam makaron i posypuję serem lub sosem czosnkowym. Drugi makaron
Gotowanie Patkiwysokiej jakości. Do zimnej oliwy dodałem 6 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku i połowę drobno posiekanej czerwonej papryczki pepperoni. Kiedy woda na makaron zaczęła wrzeć dodałem do niej makaron spaghetti i gotowałem al dente. Po wrzuceniu makaronu do wody zacząłem podgrzewać patelnię z oliwą, czosnkiem i papryką do momentu lekkiego przyrumienienia czosnku. Należy bardzo uważać, aby nie przypalić czosnku, gdyż(...)bardzo delikatnie zamieszałem, tak aby kawałki tuńczyka pozostały jak największe. Ugotowany makaron odcedziłem na durszlaku i dodałem na patelnię. Całość delikatnie, lecz dokładnie wymieszałem, aby makaron dokładnie pokrył się sosem. Makaron wyłożyłem do miseczek. Posypałem świeżo starym serem pecorino romano i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Całość udekorowałem jagodami kaparów, których smak idealnie pasuje do smaku tuńczyka. Podałem natychmiast po przygotowaniu
Wyprawy kulinarnesmaczne zarazem. Lubię takie:) Moja rodzina też. Nawet moja Oliwka, która ostatnio bardzo wybrzydza też zjadła z apatytem. Wam również polecam. Talerz "Julia Gold" od Porcelany Bogucice. garść makaronu spaghetti 1 średnia cukinia 500g mięsa mielonego wieprzowego cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawa do dań z makaronu oregano oliwa sól, świeżo zmielony pieprz przyprawa z suszonych pomidorów(...)smaku i usmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, wymieszać z koncentratem pomidorowym. Na koniec podlać bulionem (1 lub 2 szkl, w zależności od tego jaki gęsty chcemy otrzymać sos) i dusić ok 15 minut. Makaron ugotować aldente wg przepisu na opakowaniu. Podawać z sosem mięsno-warzywnym
Smakołyki AsiSkładniki: 300 gram makaronu spaghetti 200 gram wędzonych małż w oleju 1 niezbyt duża cebula 4 ząbki czosnku 400 g - puszka pomidorów krojonych bez skórki 1 papryczka chili natka pietruszki do posypania Sposób wykonania: Czosnek obrać przepuścić przez praskę , papryczkę chili posiekać na drobno, cebulkę obrać pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej ( użyłam tego z wędzonych małż ) podsmażyć cebulkę(...)czosnkiem i papryczką chili, dodać pomidory z puszki, zagotować, dodać małże. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na chwilę żeby smaki się przegryzły. Makaron ugotować al dente, wymieszać z sosem. Podawać posypany natką pietruszki
Darcia w kuchniwspaniały! Zasmakował nawet mojemu domowemu "makaronożercy" :) Świetnie smakuje, a dodatkowo jest idealny dla osób na diecie, ponieważ dostarcza małej ilości kalorii. Dla porównania taka sama ilość klasycznego makaronu do spaghetti zawiera 220 kalorie, a makaronu z cukinii tylko 32 kalorie! Przyznajcie sami, że to znaczna różnica. Czego potrzebujemy? - jedna duża cukinia - 3 duże pomidory lub przetarte pomidory - 1 cebula(...)patelni podsmażamy cebulkę, dodajemy czosnek. 2. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy, a następnie wrzucamy na patelnię.Dodajemy pokrojone pomidory i dusimy do momentu aż z pomidorów zrobi się sos. Doprawiamy do smaku. 3. Cukinię myjemy i obieramy specjalną obieraczką, aby uzyskać "makaron". Obieramy warzywo wzdłuż, do momentu pojawienia się pestek. Środek z pestkami możemy skroić i dorzucić do sosu
two broke sisters