szparagami, sezon na nie jest krótki aż żal nie korzystać, a szparagi z makaronem smakują zawsze, polecam Wam w tym wydaniu. Składniki na 3-4 porcje/ 30 dag makaronu spaghetti 25 dag boczku 25 dag zielonych szparagów 2 cukinie 2 cebule 4 ząbki czosnku Mały kawałek pora 3 jajka 100 ml śmietanki kremówki 50 g sera parmezan lub grana padano(...)makaron. Odcedzić, nie przelewać wodą. Jajka wbić do miski, wlać śmietankę roztrzepać na jednolitą masę, wymieszać z połową startego drobno parmezanu. Do warzyw dodać gorący makaron wlać sos trzymać chwilę na ogniu cały czas mieszając do momentu aż sos zacznie gęstnieć-nie trzymać zbyt długo na ogniu bo zrobi się jajecznica, zestawić z ognia rozłożyć na talerze, posypać
Wanilia i Kardamondanie trochę po włosku , dzięki użyciu makaronu bezglutenowego danie staje się bezglutenowe i oczywiście jest przepyszne , serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4-5 osób): 250 g bezglutenowego makaronu typu spaghetti 1 cebula 1 łyżka masła 2 małe strączki papryczki chilli 2-3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 puszeczka przecieru pomidorowego 1 szklanka bulionu ser twardy typu parmezan lub grana(...)solą (bo bulion może być słony), dodajemy pieprzu i ziół. Mieszamy. 7. Wlewamy mleko do sosu, mieszamy, wcieramy ser twardy, ale sos może być nadal zbyt rzadki. Trzeba go zagęścić. Gotujemy makaron jak zwykle. 8. Do zagęszczenia sosu potrzebujemy dwóch łyżek mąki kukurydzianej, którą wsypujemy
Kawa z mlekiemlekką modyfikację, gdyż znalezienie twardej Ricotty (sera z mleka owczego) w moim otoczeniu, graniczy z cudem. Zastąpiłam go (myślę że z sukcesem ;) ) Cheddarem. SKŁADNIKI: 200 g makaronu (penne lub spaghetti) 1 bakłażan 3 ząbki czosnku 3 pomidory (bez skórki) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka przecieru pomidorowego sól morska pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suszonego oregano kilka listków(...)makaronie, aby się lekko podgotował. Dodać przecier, pokrojone w kostkę pomidory. Całość doprawić cukrem, świeżo zmielonym pieprzem, solą i suszonym oregano. Gotować, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie sos. Na koniec wsypać posiekaną bazylię i łyżkę startego sera, gotować jeszcze przez około minutę. Dodać makaron, wymieszać i podawać. Wierzch można dodatkowo oprószyć startym serem
Kuchnia w opałachUwielbiam wszystko co zielone, więc długo się nie zastawiałam i kupiłam torebeczkę. Wiedziałam, że z tej ilości zrobię co najmniej dwa dania i jedno to właśnie będzie bardzo proste spaghetti z młodym groszkiem. Lubię takie potrawy, typowe włoskie danie, gdzie prym ma wieść makaron i jeden składnik podkreślający jego dostojność. Paczkę pasty (makaronu) prosto z Włoch dostałam jakiś czas temu(...)minut. Dodaj wino i cydr. Całość niech się gotuje, tak aby alkohol odparował a groszek się ugotował do miękkości. Poznasz po tym, że zacznie się marszczyć jego skórka. Doprowadź sos do całkowitej redukcji (jeśli nie jesteś na diecie możesz dodać też 1 łyżeczkę śmietany). Całość dopraw solą i różowym pieprzem, dodaj ugotowany makaron i wyłóż gorące danie na talerze. Życzę
SMYKWKUCHNISpaghetti z bakłażanem i soczewicą Składniki: - 100g makaronu z kukurydzy - ¼ łyżeczki kurkumy - ½ puszki pomidorów w kawałkach - odrobina cynamonu - 1 bakłażan(...)dodać do garnka, dusić przez 10 minut - Zagotować wodę w garnku, dodać makaron i sól, gotować tak długo, jak pisze na opakowaniu ;) - Dodać ugotowaną soczewicę, zioła prowansalskie i pieprz - Sos dusić przez kolejne 3 minuty - Makaron odsączyć na sitku i przełożyć do miski - Do sosu dodać łyżeczkę oliwy, wymieszać i wyłożyć na makaron - Gotowe J * Ja zawsze zalewam soczewicę wodą
Wegańska kuchnia orientalnasklepach (nie najlepiej wpływają one na nasze zdrowie). Podaję przepis na obiad dla czteroosobowej, głodnej rodziny :) Składniki: - około 1kg mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam łopatki wieprzowej) - około 40dag makaronu spaghetti - dwie duże cebule - 1 duży koncentrat pomidorowy - 1 puszka pomidorów krojonych - około 220ml przecieru pomidorowego - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - tarty parmezan do smaku - listki(...)zimną wodą w durszlaku. Do gotowego mięsa dodajemy przecier, koncentrat i pomidory. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku papryką w proszku, ziołem prowansalskim i opcjonalnie solą i pieprzem. Sos mieszamy z makaronem i chwilę razem podgrzewamy. Gotowe danie posypujemy poszarpanymi listkami bazylii i parmezanem. Bon Appetit :) Qchnia p o prostu Qchnia p o prostu Qchnia
Qchnia po prostugotowe. Małże zazwyczaj jadam w restauracji ale od czasu do czasu próbuję własnych sił przyrządzić je samma. Jeśli lubicie skorupiaki proponuję również to niepracochłonne danie makaron z krewetkami lub spaghetti na ostro mojej siostry. Mule w białym winie i pomidorach Składniki: na 4 porcje 1 kg małży 150 ml białego, wytrawnego wina 1 duży ząbek czosnku 4 gałązki świeżej pietruszki(...)sparz i obierz ze skórki. Przekrój na pół i wydrąż gniazdka. Pokrój miąższ w kostkę. Wrzuć pomidory na rozgrzaną oliwę. Pokrój drobno czosnek i dodaj do usmażonych pomidorów. Dopraw sos chili i solą. Ugotuj makaron al dente. Część małży oderwij od muszli i dodaj do sosu. Dodaj makaron i wymieszaj z sosem i małżami. Nałóż mule na talerze i posyp
codojedzeniafont-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Propozycja dla tych, którzy uwielbiają makaron. Składniki: 400 g makaronu spaghetti 250 g boczniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 ml białego wina wytrawnego 1 duża marchew 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka suszonego lubczyku sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false(...)grzyby mielimy na dużych oczkach. Smażymy na rozgrzanym maśle, razem ze startą na dużych oczkach, marchewką. Dodajemy białe wino, odparowujemy. Następnie wlewamy passatę, wsypujemy lubczyk. Dusimy przez kwadrans. Do sosu dodajemy makaron, doprawiamy solą i pieprzem (wg uznania
R'n'G Kitchenkurczakiem na sposób egzotyczny z rozgrzewającym dodatkiem świeżego imbiru i papryki.Polecam dla osób lubiących bawić się smakami i zapachami w kuchni,efekt jest zaskakująco smaczny..... Składniki 40 dag makaronu spaghetti 60 dag fileta z kurczaka 50 g świeżego imbiru 1 papryka czerwona 2 limetki 4 łyżki likieru miodowego 3 łyżki sosou sojowego szczypta szafranu 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju(...)imbir i posiekaną drobno paprykę,duszę 2-3 minuty,po czym przekładam mięso do rondla podlewam bulionem drobiowym,dodaję wyciśnięty sok z limetki-możemy zastąpić z powodzeniem cytryną,wlewam sos sojowy i dusze wszystko razem pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie rozrabiam w malutkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną i zagęszczam sos,gotuje na wolnym ogniu jeszcze chwilę doprawiam ewentualnie
Wanilia i KardamonSzparagi owinięte nitkami makaronu i lekko zrumienione, położone na pesto z zielonego groszku i rukoli. Całość posypana uprażonymi ziarnami słonecznika i startym parmezanem. Pyszna potrawa, która
Oryginalny smakteż nowoczesne. Nie przesadzę bardzo, jeśli powiem, że jadłam tu jedno z najlepszych dań w moim życiu: tofu a'la prażony ser, opiekane ziemniaki oraz smażone warzywa z sosem (typowe czeskie danie na sposób wegański). A wszystko w restauracji wegańskiej " Ojero " i to całkiem niedrogo. lemoniada z domowym syropem z lipy i jaśminu - pyyyszne! Ale zacznijmy od początku... Obiad(...)sojowymi / Veggie burgers with soy protein 7. Sałatka grecka z cornbreadem / Cornbread with Greek salad Makaron/Pasta 8. Amore pomidore / Penne in tomato sauce with olives 9. Spaghetti od Nicole / Nicole's spaghetti 10. Spaghetti al pesto / Spaghetti al pesto 11. Spaghetti Napoli 2.0 / Spaghetti Napoli 2.0 12. Makaron z imbirem / Pasta with ginger
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki: 250 g makaronu spaghetti; 100 g surowego, wędzonego boczku w plasterkach; 150 g pieczarek; 170 g serka śmietankowego z ziołami (u mnie Almette z ziołami ); 3 łyżki mleka; 60 g startego parmezanu; 1 czubata łyżka masła klarowanego; 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić (zostawić szklankę wody(...)wsypać starty parmezan. Dokładnie wymieszać. Na patelnię z podsmażonymi pieczarkami przełożyć serek śmietankowy z mlekiem i parmezanem, kawałeczki boczku i podsmażać, aż serek się rozpuści. W przypadku, gdyby sos był zbyt gęsty wlać niewielką ilość wody z gotowania makaronu. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zestawić z ognia. Do gorącego, odcedzonego makaronu dodać przygotowany sos i wymieszać. Makaron podawać
Gospodyni MiejskaSpaghetti z łososiem i cukinią! Składniki: - spaghetti (najlepiej włoskie) -300 g filet z łososia - 1 szt cukinii - natka pietruszki - 1/2 cebuli cukrowej - 30% śmietanka - sok z cytryny - sól morska - pieprz cytrynowy Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka, dusimy około 5 minut na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojoną cukinię, dusimy kolejne 5-7 minut(...)koniec dodajemy pokrojonego w kostkę łososia, przykrywamy patelnie pokrywką dusimy około 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy 150 ml śmietanki, doprawiamy, odparowujemy tak aby sos zgęstniał - 5 min. Na sam koniec dodajemy natkę i sok z cytryny, delikatnie mieszamy! Pychota
SMYKWKUCHNIUwielbiam proste potrawy, składające się z kilku składników. Uważam, że danie musi bronić się smakiem. Składniki powinny być wyczuwalne, dawać przyjemność jedzenia, komponować się spójnie, harmonijnie
MojaQchnia.plopakowanie świeżego szpinaku 5-6 średnich pieczarek 1/2 cebuli 2 ząbki czosn 2 łyżki mleka 3,2% 100 g sera cheddar sól, pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: Makaron spaghetti Pełne Ziarno Lubella ugotować al'dente. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Cebulę drobno pokroić - wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Podsmażyć. Pod koniec smażenia, do cebuli dodać bardzo drobno posiekany czosnek. Smażyć(...)szpinak przełożyć do patelni z cebulą i pieczarkami, wlać mleko - dusić 2 minuty. Na koniec dodać starty na tarce ser, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerz wykładać sos szpinakowy, formując wieniec. Na środku położyć porcję makaronu. Smacznego
kolorowotorcikowokaszy jaką mamy w domu - jaglana, jęczmienna a nawet z ryżem będzie dobre (prawie cała szklanka) garść ziaren słonecznika 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego pół łyżeczki syropu z agawy lub innego słodzidła sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Kalafiora lub brokuła gotujemy. Kaszę tak samo. 2. Cebulę i czosnek siekamy na drobno(...)dobrej gospodyni Choć jesteśmy na początku drogi do odstawienia mięsa i produktów odzwierzęcych, to już kilka potraw na stałe weszło do naszego jadłospisu. Pierwszy z nich to wegetariańskie spaghetti , które robimy już od wielu lat i bardzo je polecamy
dobra gospodyni dom wesołym czyniziołami i orzechami posypka: 30 g orzechów laskowych (bez skórki), posiekanych 50 g ciabatty, porwanej na malutkie kawałeczki 2 łyżeczki listków tymianku 250 g makaronu, najlepiej linguini lub spaghetti 30 g masła 2 łyżki oliwy 100 g boczku, chudego, pokrojonego w kostkę 1 mała cebulka, czerwona lub szalotka, posiekana ząbek czosnku, pokrojony w plasterki szczypta płatków chili, lub pół(...)czosnek i chili, smażymy na małym ogniu aż cebula zmięknie. Zwiększamy ogień dorzucamy anchois i brokuły i smażymy 5 minut mieszając. Wlewamy wodę z gotowania makaronu, wino i odparowujemy sos do 1/4. Odcedzamy makaron i dodajemy do sosu. Dokładnie mieszamy z ziołami i sokiem cytryny. Nakładamy do miseczek, posypujemy pieprzem, serem i posypką
Dzieje kuchennej Wiewióry