spełniać kilak kryteriów, przede wszystkim lunch to niepełnowymiarowy obiad, tj. nie może być zbyt obfity, tłusty czy też nieporęczny. Bo czy ktoś z Was chciałby w pracy jeść np. spaghetti? No raczej nie ;-), ryzyko pochlapania siebie i pozostałych zbyt duże ;-). Przygotowanie posiłku nie powinno nam zawierać zbyt dużo czasu, tak aby przed wyjściem z pracy móc go szybko zrobić, więc(...)niezbędnej energii na resztę dnia, węglowodany będą uwalniały się z niego znaczniej wolniej niż z tradycyjnego białego makaronu, co spowoduje, że siły wystarczy Wam do końca dnia pracy; - indyjski sos marchwiowo- dyniowy; bogaty w takie składniki jak imbir- poprawiający koncentrację, polepsza krążenie krwi , cynamon - wzmacniający odporność i ułatwiający trawienie , marchew bogata w witaminę A, ma wiele zdrowotnych właściwości tj. reguluje
SMYKWKUCHNIWitajcie :) Dzisiejszy wtorek okrzyknęliśmy makaronowym :) Uwielbiamy wszelkiego rodzaju makarony, od spaghetti przez świderki po cannelloni :) Możecie się zatem często spodziewać ciekawych dań z makaronem. Makaronów jest tak wiele, ile jest na niego pomysłów. We Włoszech każdy region ma swoje indywidualne pomysły na makarony, wiec gdzie się nie ruszymy tam zawsze znajdziemy inny rodzaj makaronu :) U nas niestety mamy(...)pochodzi od spiralnego wnętrza lufy karabinu, która to przypomina kształtem nasz makaron. Fusilli podaje się jako składnik sałatek makaronowych, zapiekanek , a także samodzielnie z zawiesistymi, ciężkimi sosami . Jest to jeden z najpopularniejszych kształtów włoskiego makaronu. Dzisiejsze menu : Fusilli z cukinią (4 osoby) Składniki: opakowanie makaronu świderki 1 młoda cukinia 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki kukurydzy
vegetanieJeden z moich ulubionych letnich przepisów na upały - w 10-15 minut gotowy lekki obiad :) SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 porcja tylko 300 kcal
Moje Kuchenne Rewelacjeszparagami, sezon na nie jest krótki aż żal nie korzystać, a szparagi z makaronem smakują zawsze, polecam Wam w tym wydaniu. Składniki na 3-4 porcje/ 30 dag makaronu spaghetti 25 dag boczku 25 dag zielonych szparagów 2 cukinie 2 cebule 4 ząbki czosnku Mały kawałek pora 3 jajka 100 ml śmietanki kremówki 50 g sera parmezan lub grana padano(...)makaron. Odcedzić, nie przelewać wodą. Jajka wbić do miski, wlać śmietankę roztrzepać na jednolitą masę, wymieszać z połową startego drobno parmezanu. Do warzyw dodać gorący makaron wlać sos trzymać chwilę na ogniu cały czas mieszając do momentu aż sos zacznie gęstnieć-nie trzymać zbyt długo na ogniu bo zrobi się jajecznica, zestawić z ognia rozłożyć na talerze, posypać
Wanilia i Kardamondanie trochę po włosku , dzięki użyciu makaronu bezglutenowego danie staje się bezglutenowe i oczywiście jest przepyszne , serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4-5 osób): 250 g bezglutenowego makaronu typu spaghetti 1 cebula 1 łyżka masła 2 małe strączki papryczki chilli 2-3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 puszeczka przecieru pomidorowego 1 szklanka bulionu ser twardy typu parmezan lub grana(...)solą (bo bulion może być słony), dodajemy pieprzu i ziół. Mieszamy. 7. Wlewamy mleko do sosu, mieszamy, wcieramy ser twardy, ale sos może być nadal zbyt rzadki. Trzeba go zagęścić. Gotujemy makaron jak zwykle. 8. Do zagęszczenia sosu potrzebujemy dwóch łyżek mąki kukurydzianej, którą wsypujemy
Kawa z mlekiemlekką modyfikację, gdyż znalezienie twardej Ricotty (sera z mleka owczego) w moim otoczeniu, graniczy z cudem. Zastąpiłam go (myślę że z sukcesem ;) ) Cheddarem. SKŁADNIKI: 200 g makaronu (penne lub spaghetti) 1 bakłażan 3 ząbki czosnku 3 pomidory (bez skórki) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka przecieru pomidorowego sól morska pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suszonego oregano kilka listków(...)makaronie, aby się lekko podgotował. Dodać przecier, pokrojone w kostkę pomidory. Całość doprawić cukrem, świeżo zmielonym pieprzem, solą i suszonym oregano. Gotować, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie sos. Na koniec wsypać posiekaną bazylię i łyżkę startego sera, gotować jeszcze przez około minutę. Dodać makaron, wymieszać i podawać. Wierzch można dodatkowo oprószyć startym serem
Kuchnia w opałachUwielbiam wszystko co zielone, więc długo się nie zastawiałam i kupiłam torebeczkę. Wiedziałam, że z tej ilości zrobię co najmniej dwa dania i jedno to właśnie będzie bardzo proste spaghetti z młodym groszkiem. Lubię takie potrawy, typowe włoskie danie, gdzie prym ma wieść makaron i jeden składnik podkreślający jego dostojność. Paczkę pasty (makaronu) prosto z Włoch dostałam jakiś czas temu(...)minut. Dodaj wino i cydr. Całość niech się gotuje, tak aby alkohol odparował a groszek się ugotował do miękkości. Poznasz po tym, że zacznie się marszczyć jego skórka. Doprowadź sos do całkowitej redukcji (jeśli nie jesteś na diecie możesz dodać też 1 łyżeczkę śmietany). Całość dopraw solą i różowym pieprzem, dodaj ugotowany makaron i wyłóż gorące danie na talerze. Życzę
SMYKWKUCHNISpaghetti z bakłażanem i soczewicą Składniki: - 100g makaronu z kukurydzy - ¼ łyżeczki kurkumy - ½ puszki pomidorów w kawałkach - odrobina cynamonu - 1 bakłażan(...)dodać do garnka, dusić przez 10 minut - Zagotować wodę w garnku, dodać makaron i sól, gotować tak długo, jak pisze na opakowaniu ;) - Dodać ugotowaną soczewicę, zioła prowansalskie i pieprz - Sos dusić przez kolejne 3 minuty - Makaron odsączyć na sitku i przełożyć do miski - Do sosu dodać łyżeczkę oliwy, wymieszać i wyłożyć na makaron - Gotowe J * Ja zawsze zalewam soczewicę wodą
Wegańska kuchnia orientalnasklepach (nie najlepiej wpływają one na nasze zdrowie). Podaję przepis na obiad dla czteroosobowej, głodnej rodziny :) Składniki: - około 1kg mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam łopatki wieprzowej) - około 40dag makaronu spaghetti - dwie duże cebule - 1 duży koncentrat pomidorowy - 1 puszka pomidorów krojonych - około 220ml przecieru pomidorowego - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - tarty parmezan do smaku - listki(...)zimną wodą w durszlaku. Do gotowego mięsa dodajemy przecier, koncentrat i pomidory. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku papryką w proszku, ziołem prowansalskim i opcjonalnie solą i pieprzem. Sos mieszamy z makaronem i chwilę razem podgrzewamy. Gotowe danie posypujemy poszarpanymi listkami bazylii i parmezanem. Bon Appetit :) Qchnia p o prostu Qchnia p o prostu Qchnia
Qchnia po prostugotowe. Małże zazwyczaj jadam w restauracji ale od czasu do czasu próbuję własnych sił przyrządzić je samma. Jeśli lubicie skorupiaki proponuję również to niepracochłonne danie makaron z krewetkami lub spaghetti na ostro mojej siostry. Mule w białym winie i pomidorach Składniki: na 4 porcje 1 kg małży 150 ml białego, wytrawnego wina 1 duży ząbek czosnku 4 gałązki świeżej pietruszki(...)sparz i obierz ze skórki. Przekrój na pół i wydrąż gniazdka. Pokrój miąższ w kostkę. Wrzuć pomidory na rozgrzaną oliwę. Pokrój drobno czosnek i dodaj do usmażonych pomidorów. Dopraw sos chili i solą. Ugotuj makaron al dente. Część małży oderwij od muszli i dodaj do sosu. Dodaj makaron i wymieszaj z sosem i małżami. Nałóż mule na talerze i posyp
codojedzeniafont-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Propozycja dla tych, którzy uwielbiają makaron. Składniki: 400 g makaronu spaghetti 250 g boczniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 ml białego wina wytrawnego 1 duża marchew 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka suszonego lubczyku sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false(...)grzyby mielimy na dużych oczkach. Smażymy na rozgrzanym maśle, razem ze startą na dużych oczkach, marchewką. Dodajemy białe wino, odparowujemy. Następnie wlewamy passatę, wsypujemy lubczyk. Dusimy przez kwadrans. Do sosu dodajemy makaron, doprawiamy solą i pieprzem (wg uznania
R'n'G Kitchenkurczakiem na sposób egzotyczny z rozgrzewającym dodatkiem świeżego imbiru i papryki.Polecam dla osób lubiących bawić się smakami i zapachami w kuchni,efekt jest zaskakująco smaczny..... Składniki 40 dag makaronu spaghetti 60 dag fileta z kurczaka 50 g świeżego imbiru 1 papryka czerwona 2 limetki 4 łyżki likieru miodowego 3 łyżki sosou sojowego szczypta szafranu 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju(...)imbir i posiekaną drobno paprykę,duszę 2-3 minuty,po czym przekładam mięso do rondla podlewam bulionem drobiowym,dodaję wyciśnięty sok z limetki-możemy zastąpić z powodzeniem cytryną,wlewam sos sojowy i dusze wszystko razem pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie rozrabiam w malutkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną i zagęszczam sos,gotuje na wolnym ogniu jeszcze chwilę doprawiam ewentualnie
Wanilia i KardamonSzparagi owinięte nitkami makaronu i lekko zrumienione, położone na pesto z zielonego groszku i rukoli. Całość posypana uprażonymi ziarnami słonecznika i startym parmezanem. Pyszna potrawa, która
Oryginalny smakteż nowoczesne. Nie przesadzę bardzo, jeśli powiem, że jadłam tu jedno z najlepszych dań w moim życiu: tofu a'la prażony ser, opiekane ziemniaki oraz smażone warzywa z sosem (typowe czeskie danie na sposób wegański). A wszystko w restauracji wegańskiej " Ojero " i to całkiem niedrogo. lemoniada z domowym syropem z lipy i jaśminu - pyyyszne! Ale zacznijmy od początku... Obiad(...)sojowymi / Veggie burgers with soy protein 7. Sałatka grecka z cornbreadem / Cornbread with Greek salad Makaron/Pasta 8. Amore pomidore / Penne in tomato sauce with olives 9. Spaghetti od Nicole / Nicole's spaghetti 10. Spaghetti al pesto / Spaghetti al pesto 11. Spaghetti Napoli 2.0 / Spaghetti Napoli 2.0 12. Makaron z imbirem / Pasta with ginger
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki: 250 g makaronu spaghetti; 100 g surowego, wędzonego boczku w plasterkach; 150 g pieczarek; 170 g serka śmietankowego z ziołami (u mnie Almette z ziołami ); 3 łyżki mleka; 60 g startego parmezanu; 1 czubata łyżka masła klarowanego; 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić (zostawić szklankę wody(...)wsypać starty parmezan. Dokładnie wymieszać. Na patelnię z podsmażonymi pieczarkami przełożyć serek śmietankowy z mlekiem i parmezanem, kawałeczki boczku i podsmażać, aż serek się rozpuści. W przypadku, gdyby sos był zbyt gęsty wlać niewielką ilość wody z gotowania makaronu. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zestawić z ognia. Do gorącego, odcedzonego makaronu dodać przygotowany sos i wymieszać. Makaron podawać
Gospodyni MiejskaSpaghetti z łososiem i cukinią! Składniki: - spaghetti (najlepiej włoskie) -300 g filet z łososia - 1 szt cukinii - natka pietruszki - 1/2 cebuli cukrowej - 30% śmietanka - sok z cytryny - sól morska - pieprz cytrynowy Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka, dusimy około 5 minut na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojoną cukinię, dusimy kolejne 5-7 minut(...)koniec dodajemy pokrojonego w kostkę łososia, przykrywamy patelnie pokrywką dusimy około 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy 150 ml śmietanki, doprawiamy, odparowujemy tak aby sos zgęstniał - 5 min. Na sam koniec dodajemy natkę i sok z cytryny, delikatnie mieszamy! Pychota
SMYKWKUCHNI