przepis na zapiekankę z cukinii z mięsem mielonym oraz makaronem. Danie smaczne, sycące i co najważniejsze bardzo szybkie w przygotowaniu. Składniki na zapiekankę z cukinią i mięsem mielonym: makaron spaghetti - jedno opakowanie czosnek - 2 ząbki cebula - jedna sztuka 0,5 kg mięsa mielonego cukinia - normalnych rozmiarów to ok 2 sztuki - ja zużyłam pół mojej :) ser żółty - 150 g przecier pomidorowy(...)tarce do warzyw o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wykładamy na nie kolejno - makaron, mięso mielone, cukinia, ser. Ja zrobiłam dwie takie warstwy. W misce przygotowujemy sos - trzepaczką mieszamy ze sobą jajka, śmietanę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Sosem polewamy całość i posypujemy serem żółtym. Zapiekankę pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Spodobał Ci się mój post? Polub
Pani domowaniż raz w tygodniu. Ponadto przepis ten ukazał się w listopadowym numerze dwumiesięcznika Harmonia. Polecamy! Przepis jest tutaj. Siódme miejsce należy do kotlecików mielonych przygotowywanych na parze z dodatkiem sosu pomidorowego. Dietetyczne, zdrowe i pyszne danie, idealne dla małych smakoszy. Przepis znajdziecie tutaj. Na szóstym miejscu wylądował generał kurczak. Fajny przepis na pieczonego kurczaka nadzianego na butelce piwa. Smacznie(...)przepis na przepyszny makaron z kurczakim, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Przepis cudowny w swej prostocie i smaku. Polecamy serdecznie. Przepis znajdziecie tutaj. Na drugim zaszczytnym miejscu przepis na przepyszne Spaghetti bolognese według wskazówek najsłynniejszego kucharza naszych czasów, niezrównanego Grodona Ramsaya. Przepis zupełnie odeminny od tego, który znacie z domu, co wcale nie oznacza, że trudniejszy. Wpuście trochę światowej kuchni
Kolizje SmakówPrzyznam się Wam, że urlop mnie rozleniwił, a powrót do rzeczywistości nie był łatwy :) Tymczasem pomidory urosły mi jak szalone i jestem z tego powodu bardzo
Kraina Tysiąca SmakówTeraz na rynku są różne rodzaje makaronu. Dziś w mojej kuchni zagościł Zielony Makaron Spaghetti. Zielony ponieważ jest z dodatkiem szpinaku. Smacznego:) SKŁADNIKI: 500 g długiego Zielonego Spaghetti 300 g mięsa mielonego wołowego 20 dag sera żółtego 3 łyżki koncentratu pomidorowego słoik ok 350 ml zmiksowanych pomidorków 2 cebule 2 ząbki czosnku Przyprawy:sól,pieprz,czosnek granulowany,słodka(...)wlewam 500 ml wody, wkładam koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz słoik z przecierem pomidorowym. 10. Całość mieszam ze sobą i wylewam na mięso. 11.Duszę ok 10 min aż sos stanie się gęstszy. 12. Między czasie przygotowuję makaron. 13. Makaron wyjmuję z opakowania. 15.Zagotowuję wodę i solę szczyptą soli. 16. Wrzucam makaron i gotuję
Gotowanie Patkibardzo aromatyczne i delikatne połączenie smaków krewetek, czosnku i pomidorów z masłem i makaronem. Prostota w kuchni a klasa w jadalni. Zapraszam! Do przygotowania dania potrzeba nam: porcja makaronu spaghetti 200-250g pomidorków koktajlowych 250g krewetek vannamei 2 gałązki rozmarynu garść świeżego tymianku garść świeżej bazylii gałązka świeżego rozmarynu 5-6 ząbków czosnku(...)wszystko razem 3 min, dodajemy świeże zioła, makaron a na sam koniec pieprz i sól. Danie jest gotowe do podania jak tylko dodamy przyprawy i dokładnie wymieszamy makaron z sosem. Smacznego
Kuba Gotujegotowania i podczas samego gotowania makaronu. Naprawdę – ‘nie mam czasu’ w tym momencie nie jest żadną wymówką. Makaron – najlepiej któryś z długich, czyli tagliatelle, bavette, fettuccine, bucatini albo spaghetti – gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, do stanu al dente. Gdy makaron się gotuje, przygotowujemy całą resztę. Krewetki szybko odmrażamy. Wrzucamy je na sito i pod ciepłą bieżącą wodą(...)wsypujemy posiekaną pietruszkę i od razu wrzucamy krewetki. Całość smażymy na małym ogniu, stale mieszając, przez 2 minuty. Wlewamy sok z cytryny, dodajemy startą skórkę. Solimy, mocno pieprzymy. Do sosu dodajemy 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu, makaron odcedzamy i wkładamy do rondla z sosem. Wsypujemy cały starty ser, dodajemy szczypior i bazylię, wszystko dokładnie mieszamy i od razu
Karo in the Kitchenmnie jak we Włoszech zapraszam na danie w stylu "wakacje" Składniki dla dwóch osób: 300 g surowych krewetek 50 ml oliwy z oliwek szczypta białego pieprzu sól 2 garście spaghetti kilka liści czosnku niedźwiedziego butelka różowego wytrawnego wina (do dania 50 ml, resztą umil sobie wieczór) parmezan do posypania ZAMARYNUJ KREWETKI, mieszając je w misce z oliwą z oliwek, solą(...)przez około 2 minuty kilka razy obracając. ODCEDŹ MAKARON I DODAJ DO KREWETEK, przez około minutę podsmażaj, to bardzo ważne. Chodzi o to, żeby makaron "napił się" tego sosu. Bardzo to podnosi smak. PRZEŁÓŻ NA TALERZ, dodaj czosnek niedźwiedzi i parmezan, tyle. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa LoliDzisiaj kolejna propozycja na szybki i smaczny obiad, tym razem w wersji wegetariańskiej :) Składniki na dwie porcje: 150-200g makaronu spaghetti (u mnie Makaron Czaniecki) 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 małej cukinii 1/2 żółtej papryki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku świeża bazylia sól, pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu(...)Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć chwilę na oleju. Paprykę i cukinię umyć i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli. Po chwili dodać puszkę pomidorów i gotować sos do miękkości warzyw. Można podlać odrobiną wody. Przyprawić pieprzem i solą oraz posiekaną drobno bazylią. Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem. Można posypać startym serem. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąlazura błękitnego (ewentualnie kremowej gorgonzoli - dolce) sól i pieprz Okrągłą formę wyłożyć plastrami szynki (dno i boki), tak żeby boki wystawały ok. 1 cm ponad formę. Odstawić. Spaghetti włożyć do 1½ litra wrzącej osolonej wody i gotować na niewielkiej mocy 2 minuty krócej, niż podane jest na opakowaniu (czyli w przypadku makaronu omnomnom 8 minut). Odcedzić, wymieszać z oliwą. Boczek(...)minut. Nóż o cienkim ostrzu wbić w środek ciasta. Po wyciągnięciu powinien być wilgotny, ale nie powinno być na nim płynnej masy jajecznej. Jako dodatek polecam sałatę z sosem winegret Smacznego
Pełny talerzIdealne w swojej prostocie i smaku spaghetti bolognese. Przepis ten wzbogaciłam smakiem różowego wina, cukinii i suszonych pomidorów. Uwielbiam takie eksperymenty, a jeszcze bardziej ich genialne efekty smakowe. No właśnie najbardziej lubię w kuchni - zaskoczenie :) Farsz: mięso mielone ( starajmy się kupować kawałek mięsa w sklepie i prośmy by mięso zostało zmielone. Jest to gwarancja, że mięso będzie dobrej jakości(...)zalewamy winem. Dusimy. Następnie wlewamy pastę pomidorową. Wrzucamy pomidory suszone pokrojone w paseczki i doprawiamy. Mięso mielone z cukinią, duszone w winie. Danie zalane pastą pomidorową. W czasie gdy sos nabiera gęstości i łączy wszystkie smaki, gotujemy makaron. Najlepiej wybierajmy ten, który wykonany jest z pszenicy 100% durum i gotujmy go al dente. Po ugotowaniu makaronu, wrzućmy
Mój Smak na Życiemakaronu, np.: spaghetti 100 g surowego, wędzonego boczku w plasterkach 2 jajka 2 ząbki czosnku 40 g Grana Padano/Parmezanu sól, pieprz INGREDIENTS (2 portions): 150 g pasta, e.g. spaghetti 100 g raw, smoked bacon in thin slices 2 eggs 2 garlic cloves 40 g Grana Padano/Parmezan salt, pepper Wstaw wodę na makaron, żeby było szybciej możesz najpierw zgotować(...)zmniejsz ognień pod patelnią na najmniejszy. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj masę jajeczno-serową, mieszaj wszystko razem dość sprawnie tak, aby nie zrobiła się jajecznica z makaronem zamiast sosu do makaronu. Jeśli zawartość patelni zbytnio się wystudziła i ser się nie rozpuszcza – postaw patelnię z powrotem na ogniu i uważnie mieszaj aż ser się rozpuści i cały makaron
Martyna Cooksmogą być różne oceny tego samego dania, ale to chyba dobrze, gdyż w ten sposób rozwijają się i kształtują nasze gusta kulinarne. Składniki: (2 porcje) 200 g makaronu spaghetti z semoliny 150 g boczku wędzonego tradycyjnie 2 żółtka z jaja kurzego 80 g sera grana padano lub parmezanu łyżka oliwy z oliwek 100 ml śmietany 30% ząbek czosnku pieprz(...)wymieszać i chwilę smażyć na małej mocy palnika, następnie dodać rozmieszane jajka ze śmietaną i serem. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać wodę po gotowaniu makaronu i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje i oblepi makaron. Na koniec dodać świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Makaronu zbyt długo nie trzymać na patelni, gdyż będzie zbyt miękki. Jeśli chcemy zrobić carbonarę
Kuchcik gotujemakaronu, np.: spaghetti 100 g surowego, wędzonego boczku w plasterkach 2 jajka 2 ząbki czosnku 40 g Grana Padano/Parmezanu sól, pieprz INGREDIENTS (2 portions): 150 g pasta, e.g. spaghetti 100 g raw, smoked bacon in thin slices 2 eggs 2 garlic cloves 40 g Grana Padano/Parmezan salt, pepper Wstaw wodę na makaron, żeby było szybciej możesz najpierw zgotować(...)zmniejsz ognień pod patelnią na najmniejszy. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj masę jajeczno-serową, mieszaj wszystko razem dość sprawnie tak, aby nie zrobiła się jajecznica z makaronem zamiast sosu do makaronu. Jeśli zawartość patelni zbytnio się wystudziła i ser się nie rozpuszcza – postaw patelnię z powrotem na ogniu i uważnie mieszaj aż ser się rozpuści i cały makaron
Martyna CooksCześć ! Dziś mam dla Was przepis na ulubione danie makaronowe Audrey Hepburn – spaghetti al pomodoro. Wcale się nie dziwię, że je kochała. W końcu w prostocie siła. Można śmiało powiedzieć, że danie ‚robi się’ samo, wystarczy tylko przygotować składniki. Składniki (2-4 porcje): 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 2 małe marchewki 2 łodygi selera 2 puszki pomidorów(...)oliwą z oliwek i wstaw na mały gaz. Gotuj około 40 minut, co jakiś czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Wyłącz gaz i odstaw na 15 minut. Swój sos odrobinę zblendowałam. Makaron ugotuj al dente, pod koniec gotowania – zacznij podgrzewać sos. Makaron wyłóż na talerze, dodaj sos, posyp posiekaną bazylią i drobno startym serem. Smacznego
Moja pasja smakuSamo zadanie konkursowe było ciekawe, bo musiałam wykorzystać produkt, które znajdowały się na udostępnionej grafice i dodać do nich tylko jeden inny produkt. Składniki: makaron: 1/2 opakowania makaronu spaghetti 3 pomidory garść listków bazylii sól, pieprz kotleciki: 250 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 białej papryki 100 g żółtego sera 2 jajka 1/2pęczka natki pietruszki sól, pieprz oliwa(...)rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć na niej pokrojone w małą kostkę pomidory. Doprawić do smaku i zmniejszyć ogień. Pomidory po kilku minutach powinny zmienić swoją konsystencję i bardziej przypominać sos. Na koniec dodać posiekane listki bazylii. Pieczarki oraz oba rodzaje papryki pokroić w drobną kostkę. Warzywa podsmażyć na rozgrzanej oliwie i przełożyć do miski. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, starty
Pasja Smaku