stylu meksykańskim MEXICAN STYLE RICE 250 g Uncle Ben's tuńczyk w kawałkach w sosie własnym puszka 150 g, 3 łyżki wody. 130 g mini marchewki młodej lub z puszki, po garści świeżych ziół: nać pietruszki, mięta zwykła, mięta pieprzowa, ponadto: 1 łyżka kapary, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, listki botwinki. Przygotowanie: Jeśli używany
Moniki Smakołykiponieważ bardzo lubimy tego steka), danie nie jest bardzo ostre. Pieprz podczas smażenia łagodnieje, nadając stekom przyjemnego, korzennego aromatu i delikatnej tylko pikanterii. Dodatkowo pieprzność panierki łagodzi doskonały śmietanowy sos podlany koniakiem. Trzy przykazania jak robić steka poivor Trzy są rzeczy, o których trzeba pamiętać robią steki poivre: pieprz do panierki powinien być tłuczony, nie mielony w młynku na grubo(...)trudno je będzie usmażyć, gdyż pieprzowa panierka ogranicza kontakt mięsa z rozgrzaną patelnią. Pamiętajcie o tym, szczególne jeśli lubicie steki dobrze wysmażone. Tu mała uwaga: w taki sam sposób jak steki można przyrządzić polędwiczki wieprzowe, pokrojone w poprzek na medaliony, lekko rozbite. Smakują wyśmienicie! I ostatnia rzecz: koniak. Nie jest to niezbędny składnik sosu, ale naprawdę dobrze jest go dodać
Niedzielny kucharzRozgrzewająca zupa na przeziębienie indyjska zupa pieprzowa Rozgrzewająca zupa na przeziębienie - przepis indyjski na zdrową, pożywną zupę pieprzową, którą gotuję zawsze, kiedy chwyta nas katar albo grypa. Jest bardzo smaczna i tak prosta do zrobienia, że każdy będzie umiał ją przygotować. Ojczyzną zupy pieprzowej są południowe Indie, ale większość składników lub ich zamienników zapewne macie w swojej kuchni. Nawet jeśli(...)podaje się ją w przypadku przeziębienia, grypy, gorączki lub problemów żołądkowych. Indyjska zupa pieprzowa ma podwójne zastosowanie. Może stanowić samodzielne danie, wówczas często dodaję do niej toor dal albo czerwoną soczewicę i kilka łyżek koncentratu pomidorowego, aby była bardziej pożywna. Można ją też wykorzystać, jako aromatyczny sos do ryżu lub warzyw. W każdym z tych wariantów jest świetna. Rozgrzewająca zupa
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakokosowy sos z nutą mięty możecie podać z dowolnym makaronem. U mnie świderki, który otrzymałam od Malmy. Dziękuję, a Was zapraszam na stronę producenta . Pyszne makarony i inspirujące przepisy na ich wykorzystanie. Składniki: (na 1-2 porcje) 1 szklanka świeżych malin 165 ml mleczka kokosowego (płynnego) 3/4 łyżki cukru trzcinowego 3 większe listki świeżej mięty (u mnie pieprzowa) makaron świderki(...)listki świeżej mięty. Całość gotujemy na małym ogniu, aż do zagotowania co jakiś czas delikatnie mieszając. Ugotowany makaron przekładamy do głębokiego talerza. Następnie polewamy go naszym kokosowo malinowym sosem. Miętę wyciągamy (położyłam świeże listki mięty wyłącznie do dekoracji). Podajemy od razu. Jeśli skorzystaliście z przepisu prześlijcie proszę zdjęcie na mój mail lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w galerii
Słodkie okruszkiSos adżika Przepis na sos z pomidorów i papryki z dodatkiem marchwi i jabłek. Sos adżika albo adjika to aromatyczny gęsty sos z pomidorów, papryki, czosnku, jabłek, marchewki, a czasami także innych warzyw. Adżika jest równie uniwersalna, jak prosty sos pomidorowy i pasuje niemal do wszystkiego. Jest lekko pikantna, pyszna i bardzo aromatyczna. Świetnie smakuje z pieczonym lub grillowanym(...)zainteresuje Cię też przepis na indyjski sos pomidorowy . Sos adżika inaczej adjika jest jednym z najpopularniejszych sosów w kuchni gruzińskiej, armeńskiej i tureckiej. Może mieć formę gładkiej pasty lub sosu z wyczuwalnymi drobinkami warzyw. Sos adżika 2 kg pomidorów 1 kg czerwonej papryki 1-2 papryczki chili lub więcej, jeśli sos adżika ma być bardzo ostry
Cztery FajerySkładniki: 500 g polędwiczek wieprzowych 1 opakowanie pieprzu cytrynowego 1 opakowanie pieprzu ziarnistego 3 łyżki oliwy z oliwek Sos: 250 g pieczarek 1 garść suszonych grzybów 1 włoszczyzna 600 ml wody 1 natka pietruszki 1 duża cebula - najlepiej czosnkowa 1 śmietana 18 % 250 ml pieprz i sól do smaku 1 kostka grzybowa knorr 3 liście laurowe(...)ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka owocu jałowca Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy. Porcjujemy je na kawałki, to już kwestia uznania. Mogą to być plasterki lub paski. Mięso obtaczamy w mieszance pieprzowej ( ziarnisty pieprz ubijamy w moździerzu ). Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę i nakładamy polędwiczki, dobrze żeby nam się zmieściły wszystkie gdyż później będziemy tę patelnie przekładać
ClauditteMissCookingsłodkawo-pikantna bazylia; cierpkawa trawa cytrynowa; piekący, lekko pieprzowy galangal; liście limy o przenikliwym cytrynowym zapachu i jej owoce; ostre kapi, czyli sfermentowana pasta z krewetek, która nie nadaje potrawom posmaku ryby, za to doskonale wydobywa głębię smaków; słony przypominający barwna whishy sos rybny- nam pla, wybitnie tajska przyprawa. KONSYSTENCJA to: chrupkie orzechy wodne
ClauditteMissCookingminuty. Gotowe danie serwujemy na ciepło, na liściach sałaty lodowej, skropione sosem z octu balsamicznego. Mnie kombinacja smaków wprawiła w zachwyt, dodatkowo cała potrawa wygląda niesamowicie dekoracyjnie. Recenzja konQbka była entuzjastyczna, nawet po wyjątkowo ciężkim dniu w pracy;) Obiad podałam z wodą z ogórkiem, limonką i miętą pieprzową. Bardzo orzeźwiające! A do obiadu dobra lektura
les mirabellessosem tzatziki – w upalny, letni dzień nie ma nic lepszego. Z przepisu wychodzi ich dość sporo (ponad 30), dlatego najgorsza czynność to smażenie – warto to robić na dwie patelnie. Placki z cukinii, fety i mięty: 3 średnie cukinie 3 jajka 2 cebulki dymki 1 niepełna szklanka mąki pszennej 3 łyżki posiekanych drobno liści mięty pieprzowej 3 łyżki posiekanego(...)brązowe – ok. 3-4 minuty z każdej strony (nie przewracamy zbyt wcześnie, bo będą się rozpadać). Gotowe zdejmujemy na papierowy ręcznik. Podajemy same, z jogurtem, wędzoną rybą lub sosem tzaziki. Tzaziki: Ogórka obieramy i trzemy na tarce jarzynowej. Solimy i odstawiamy. Po 10 minutach dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Do oliwy wymieszanej z octem dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy
Poezja smakuPomidory i sos czosnkowy. Dla mnie połączenie idealne :) Mój Mąż jakoś tez nie narzeka na tę mieszankę smakową. Czy Wam Kochani posmakuje? Mam nadzieję, że tak, bo ja często wracam do tego połączenia...zwłaszcza na kruchym spodzie :) Składniki: 250 g mąki 150 g masła szczypta soli jajko 300ml śmietany 18% 6-8 ząbków czosnku 40dag sera żółtego(...)pomidory 8 plastrów salami (u mnie pieprzowe) jajko+żółtko puszka pomidorów sól, pieprz papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, bazylia Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski i uformować w nim dołek. Do wgłębienia wrzucamy pokrojoną margarynę, jajko oraz sól. Ugniatamy ciasto na gładka masę, ale niedługo ponieważ kruche ciasto nie lubi wyrabiania. Zawijamy je w folię i wkładamy
ChilliJemyjest bardziej aromatyczna. W tej zupie znajduje się mnóstwo ziół. Można ją ugotować z suszonych ziół lub ze świeżych. Tym razem ugotowałam zupę ze świeżej natki pietruszki, kolendry, mięty pieprzowej i kopru. Zupa jest lekko kwaśna, ponieważ irańskie gospodynie dodają do niej jogurt i zakwas, podobnie jak my Polacy gotujemy żurek na zakwasie . Ja akurat nie miałam zakwasu(...)sposób podobny efekt. Asheh Reshteh to zupa z dodatkiem fasoli i ciecierzycy. Wybór strączków jest dowolny. Ja wybrałam ciecierzycę, fasolę mung i adzuki. Fasolę mung znacie z przepisu na sos z fasoli . Natomiast fasolę adzuki jeszcze tu nie prezentowałam, a używam ją często zamiast czerwonej fasoli. Adzuki jest szeroko rozpowszechniona w Azji, ale największą popularnością cieszy się w Japonii. Fasolę
codojedzeniaplasterkach) 2 szklanki baby bok choy -liście duże lub posiekane, 1 szklanka pomidorów cherry 6 szklanek bulionu z kurczaka 1 puszka mleko kokosowe opakowanie makaronu ryżowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka brązowego cukru Wykonanie Rozgrzać oliwę z oliwek w dużym garnku na średnim ogniu. Doprawić kurczaka do smaku solą i pieprzem. Do garnka dodać czosnek, paprykę i cebulę,dusić(...)smaku. Makaron ryżowy, połączyć z sosem rybnym i cukrem brązowym ,zalać wrzątkiem ,odstawić na około 4-5 minut. Gotowy makaron podawać z zupą. Smacznego Galangal Swoim wyglądem przypomina imbir. Niestety, chociaż w Polsce był już kiedyś popularny za sprawą Tatarów, nadal nie odzyskał dawnego miejsca w kuchni. Galangal to przyprawa o charakterystycznym imbirowo-pieprzowym smaku i zapachu. Rzadko dostępny
w mojej kuchni