sos pieprzowy - 166 przepisów (strona:5/12)

ŻEBERKA PIECZONE W SOSIE SŁODKO OSTRYM Z PIECZONYMI WARZYWAMI 242

Pieczone żeberka   w pysznym, gęstym słodko-ostrym sosie. Zioła, imbir, czosnek, miód, ostra musztarda i wędzona papryka dały wyśmienity smak. Dodanie sosu sojowego i angielskiego pieprzowego worcester dopełniły całości. Do żeberek postanowiłam podać pieczone warzywa. Miękkie mięso, pyszny sos i warzywa! Polecam! Składniki: 1 kg.żeberek wieprzowych Składniki na marynatę: około pół szklanki oleju ( ja użyłam rzepakowego tłoczonego

potrawyregionalne
Kanapki z wołowiną – uczta dla mięsożerców  41

upodobań); 2 plasterki żółtego sera topionego; kilka liści rukoli (według upodobań); 1 plasterek pomidora; ulubiony sos (możemy wykorzystać gotowe sosy lub zrobić własny) Sposób przygotowania kanapki Na podpieczony spód bułki położyć sałatę. Polać ulubionym sosem. Pasującym sosem będzie tutaj sos czosnkowy, paprykowy, ostry, pieprzowy, musztardowy lub majonezowy. Następnie kładziemy mięso, żółty ser oraz resztę warzyw (cebula, pomidor, ogórek, rukola

Kuchennyviral.pl
Serviettenknödel -roladka do mięsa z suchego pieczywa. 196

ściągamy warstwę ściereczki, folii i kroimy na plastry 1,5-2 cm. Smacznego! Podajemy do mięsa jako zamiennik ziemniaków, klusek, ryżu itp. Najlepiej smakuje z pieczeniami w sosie np grzybowym lub pieprzowym

Tagebuch po polsku
Grillowany kurczak curry i sałatki 153

szarlotki, 1 garść prażonego słonecznika, garść świeżych listków mięty, 1 młoda mała kapusta pok czoi, garść świeżych listków mięty pieprzowej, garść listków świeżej bazylii, garść świeżej zielonej pietruszki, kilka dużych kaparów, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sos chili z limonką i kolendrą.   Przygotowanie: Marynata: Wszystkie składniki na marynatę, dokładnie mieszamy ze sobą. Kurczaka myjemy w zimnej wodzie, przekrawamy(...)połowę (te najmniejsze można zostawić w całości), a cebulę w krążki.  Do sałat dodajemy, pomidorki, cebulę, pok czoi, rzodkiewkę, listki bazylii, mięty zwykłej i pieprzowej, oraz pietruszkę. Całość mieszamy, polewamy sosem i doprawiamy pieprzem do smaku. Sałatkę posypujemy prażonym słonecznikiem i dodajemy duże kapary (te z ogonkiem

Moniki Smakołyki
Sernika PeperMint z mnóstwem czekolady Faceta w Kuchni 73

czasów Pliniusza do czasów współczesnych mięta pieprzowa towarzyszyła naszym potrawom, aromatyzowała nasze wyroby i leczyła niestrawność. Pliniusz 23-79 ne, rzymski naukowiec i historyk, w swojej historii mięty pieprzowej odnotował, że Grecy i Rzymianie używali mięty do aromatyzowania sosów i win. Ich stoły zdobiły także spraye mięty pieprzowej. Starożytni greccy lekarze używali dwóch różnych gatunków mięty, ale niektórzy eksperci wątpią

RafalCook
Wielkanocny obiad – smacznie i prosto! 114

musi być koniecznie w pokojowej temperaturze, wtedy smaży się równomiernie i nie stresuje. Dodatkową przystawką, którą planuję przyrządzić jest ogórkowo rzodkiewkowe tzatziki z dodatkiem bazylii. Ten jogurtowy sos przyrządzam również z miętą pieprzową ale jeszcze mi nie urosła w tym roku, w sklepie jakoś jej było… Tak więc to jest mój plan na wielkanocny obiad i sądzę, że mniej(...)tzatziki. W międzyczasie moi mężczyźni nakrywają do stołu, otwierają wino, aby się napowietrzyło, szykują talerze, sztućce, szklanki, kieliszki, dzbanek wody… W pierwszej kolejności na stół wędruje tzatziki, potem sos winegret z chili. Synchronizuję przygotowanie sałatki i mięsa . Są to ciepłe dania i muszą być podane ciepłe. Ważne jest również aby mięso odpoczęło chwilę przed krojeniem. Za nim wezmę się

codojedzenia
Podwędzany stek Bavette z bobem i papryką 96

się w Studio kulinarnym Smolna 8, z którego jest najpiękniejszy widok na panoramę Warszawy. Podczas warsztatów, oprócz p odwędzanego steka Bavette z bobem i papryką przygotowaliśmy również: pieprzowy stek z antrykotu z sosem baernaise i rzymską sałatą polędwica wołowa a`la Wellington z esencją cabernet sauvignon i ziołami club sandwich z pręgi z chrzanem i ogórkami małosolnymi Philli cheese steak

królestwo garów
Szaszłyki z jogurtowego kurczaka z brokułowym tabbouleh 179

przyprawami. Odstaw na godzinę aby tabbouleh przeszło. Ugrillowane szaszłyki podaj z brokułowym tabbouleh i miętowym jogurtem. P.S. Miętowy jogurt to jogurt wymieszany z suszoną miętą pieprzową i lekko doprawiony solą. Idealny sos zwłaszcza do grillowanego mięsa.       Spara Spara Spara Spara The post Szaszłyki z jogurtowego kurczaka z brokułowym tabbouleh appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Grillowane polędwiczki w musztardowo-ziołowej marynacie 258

ziemniaki hasselback oraz dip z mocno czosnkowego zielonego ogórka, dlatego idealnie pasującą techniką obróbki będzie grillowanie. Zazwyczaj polędwiczki obsmażam i duszę w białym winie tworząc różne sosy serowe, śmietanowe, koperkowe, grzybowe lub pieprzowe, ale dzisiaj trochę brakuję mi czasu. Wszystko możemy przygotować wcześniej, mięso marynujemy w przyprawach i odstawiamy do lodówki, ziemniaki obieramy nacinamy i zalewamy w naczyniu zimną wodą

lysygotuje.pl
Polędwiczka wieprzowa – będzie smacznie 117

nadziewać w całości, tworząc smakowite smażone, pieczone lub duszone potrawy. Z polędwicy możemy przyrządzić wiele ciekawych dań z różnymi dodatkami, a także podawać ją w rozmaitych pysznych sosach (np. orzechowym, śmietanowo-musztardowym, pieprzowym) w towarzystwie ziemniaków, makaronów (rurki, wstążki) lub pysznych kasz. My pokażemy Wam polędwiczkę wieprzową w nieco niecodziennej panierce :) Do smacznego! Artykuł Polędwiczka wieprzowa – będzie smacznie pochodzi

Ciasna Kuchnia
Farfalle z palonym bakłażanem 153

makaronu farfalle, 1 bakłażan, 1 cebula czerwona, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 2 łyżki sosu z limonką, kolendrą i chili, kilka listków świeżej mięty pieprzowej, świeży szczypiorek, płatki sera regio piatto. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Bakłażana opalamy nad ogniem, aż cała skórka będzie spalona, następnie(...)skórki, a miąższ bardzo drobno kroimy. Cebulę kroimy na piórka, a szczypiorek i miętę siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, dodajemy bakłażan i całość podsmażamy. Dodajemy sos, makaron, szczypiorek, miętę i mieszamy. Na końcu doprawiamy pieprzem do smaku. Podajemy z płatkami regio piatto

Moniki Smakołyki
Przegląd przypraw w polskiej kuchni 165

sól himalajska. Solą gruboziarnista najczęściej solimy gotową już potrawę, kanapki itp. Ziele angielskie – bez niego nie powstanie większość zup, sosów, nie udusimy bez niego mięsa, możemy go dodać również do grzanego wina czy piwa, aby nadać pieprzowej nuty. Liść laurowy – jedna z najpopularniejszych (zaraz po zielu angielskim) przyprawa – właściwie używamy ją wszędzie – w zupach, w sosach

WojnaNaSmaki.pl
Najlepsze dodatki do grilla – dip jogurtowy z czosnkiem 99

całkiem wegańsko z białej fasoli . Ale dip jogurtowy z czosnkiem to nie tylko sam czosnek. Do dipu można dodać ulubione zioła, jeden rodzaj lub pomieszać kilka różnych. Uwielbiam miętę pieprzową, która świetnie pasuje ze świeżym oregano. Dip jogurtowy będzie kremowy i gęsty jeśli użyjecie tłustego jogurtu greckiego. Mam tu na myśli pełnotłusty jogurt a nie jakiś jego odtłuszczony wariant(...)porcje Składniki: 500 g greckiego jogurtu, 10% tł. 3 łyżki oliwy z oliwek 1 główka czosnku, pieczonego 2 łyżki świeżej mięty pieprzowej, grubo pokrojonej 1 łyżka świeżego oregano sól do smaku czerwona dymka Do przygotowania sosu można użyć surowego lub pieczonego czosnku. Ilość czosnku zależy od tego jak bardzo czosnek lubimy. Do przygotowania tego sosu użyłam pieczonego czosnku. owiń czosnek

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania