makaron da się robić jedną ręką. Nawet bez patrzenia. A rezultat? Cudowne, delikatne ale jędrne (wiadomo, semola i gotowanie al dente ) świderki, które łapią i kurczowo trzymają przy sobie każdy sos z jakim je podamy. Oczywiście, klasycznie powinno być to pesto ale przecież nie musimy się ściśle trzymać klasyki, prawda? 😜 No to dziś zatem będzie troszkę inaczej, jednak wciąż(...)twardej pszenicy; 160-170g ciepłej wody (ciasto na trofie powinno być nieco wilgotniejsze, żeby dawało się prawidłowo formować); szczypta soli 2. Sos 2 niewielkie cukinie 2 ząbki czosnku 10-12 świeżych liści mięty pieprzowej 30g startego Parmezanu 30g startego Pecorino 80-100g Pancetty (lub jeszcze lepiej, jeśli mamy, Guanciale ) oliwa Wykonanie: 1. Trofie Zagniatamy ciasto, wyrabiając
Pasta Po Polskumini suszona papryczka chili, 20 g suszonych grzybów mun, 1 garść pędów bambusa krojonych z zalewy, garść świeżej mięty pieprzowej, garść świeżej kolendry, 1 płaska łyżeczka zielonego pieprzu marynowanego, 1 limonka, 2 – 3 szczypty garam masala, ponadto: sos sojowy do smaku. Przygotowanie: Oczyszczone i osuszone mięso kroimy na małe kawałeczki, przekładamy do miski, zalewamy sosem z soją i imbirem, oraz
Moniki Smakołykimałe pak choi, 30 g suszonych grzybów mun, 100 g makaronu ryżowego -wstążka bezglutenowy, 150 ml sosu ananasowego z chili, sos sojowy do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, 2 garście świeżej mięty pieprzowej, 2 pęczki szczypiorku, limonka, 1 łyżka czarnuszki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w wiórka, marchew w słupki, pak choi na połowę po długości, a następnie w plastry(...)chili, nadal smażymy ok. 10 min. Makaron zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i dodajemy do warzyw, równocześnie dodajemy pak choi i mieszamy. Na sam koniec dokładamy posiekaną miętę, szczypiorek i doprawiamy sosem sojowym i pieprzem do smaku. Makaron tuż przed podaniem posypujemy czarnuszką i skrapiamy sokiem z limonki
Moniki Smakołykiprzepis nie został jeszcze oceniony) Fasolka w sosie pomidorowym to danie, które robi wyłącznie mój mąż. Jest to bowiem kompozycja kryzysowa, na bazie produktów z puszki. Nie potrzeba wielu umiejętności oraz czasu, aby przygotować to danie. Fasolce w sosie pomidorowym smaku nadaje podsmażona na rumiano kiełbasa, cebula oraz czosnek. Najlepiej, jeżeli do przygotowania dania użyjecie passaty pomidorowej oraz krojonych pomidorów(...)Gołąbki bez zawijania Prosty obiad z piekarnika z ziemniakami i wieprzowiną Gulasz z indyka z marchewką i cukinią Przepis na fasolkę w sosie pomidorowym Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 45 minut Składniki 200 g kiełbasek pieprzowych lub frankfurterek 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 400 g krojonych pomidorów 500 g passaty pomidorowej łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki papryki ostrej
Kuchnia Bazyliidodatkiem Vegeta Natur do sałatki greckiej. Papryka delikatnie chrupie, ananas dodaje słodyczy a masa ziół jest źródłem chlorofilu. Sałatka jest lekka i orzeźwiająca. Jest pyszna Składniki: 1 pęczek mięty pieprzowej 1 pęczek kolendry 1 pęczek pietruszki 12 szklanki pestek z dyni 1 mały por 1 czerwona papryka 1/2 cebuli 1 plasterek ananasa sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka Vegeta Natur(...)czasie przekładamy krakersy na drug stronę i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Przygotowuję sos do sałatki: syrop klonowy, oliwę z oliwek , sok z cytryny oraz Vegeta Natur do sałatki greckiej mieszamy do połączenia się składników. Zioła (mięta pieprzowa, kolendra i pietruszka) umyć i wysuszyć. Posiekać drobno. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Paprykę, cebulę oraz plasterek ananasa pokroić w kostkę
Kuchnia w oparachSalmon with leek-caper sauce Składniki. 4 filety z łososia bez skórki Ostra marynata cytrynowo-pieprzowa. 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego 2 szalotki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek Sos porowo-kaparowy. 1 por mały 2 łyżki kaparów konserwowych 5 dag masła 100 ml wina białego wytrawnego sól pieprz
Kulinarny karnet Christopheramięso na którym wywar ugotowałam zostają. Przerabiam go na farsze , sałatki . Z mięsa robię potrawki , panieruję i obsmażam, wkładam w różne sosy. Jednym z takich pomysłów jest nadanie całości dania koloru i smaku brzoskwiniowo- cytrynowo- pieprzowego. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimarokańskie burgery! Dzisiaj na obiad przyrządziłam marokańskie burgery z jagnięciny i fasoli. Przepyszne i jakie aromatyczne! Oczywiście jak burgery to zaraz upiekłam hamburgerowe brioszki , zrobiłam sos z sriracha, frytki z batatów …Po prostu obiad wypas! Moje dzieci były niesamowicie zadowolone. Fast food w domowym wydaniu bardzo im odpowiada. Marokańskie burgery z jagnięciny są puszyste i bardzo aromatyczne. Nic dziwnego(...)pieprzu 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego 1 doniczka świeżek kolendry pęczek natki pietruszki 20 listków mięty pieprzowej Montowanie burgerów 9 bułek hamburgerowych, tutaj przepis sałata rzymska plastry pomidora i czerwonej cebuli grillowana cukinia sos z creme fraiche i sriracha frytki z batatów, tutaj przepis Zioła pokrój grubo i umieść w malakserze. Dodaj odcedzoną fasolę, obrany
codojedzeniasałatka może stanowić dodatek do głównego dania, lub stać się nim, w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną lub gęsią. Bardzo popularne w Grecji są pites (ang. green(...)szczególną miłością do konkretnej roślinki – mniszka lekarskiego , naszego popularnego mlecza (dmuchawca), z którego liści robią pyszne sałatki . Młode liście mlecza mają pieprzowy smak (podobny do rukoli), który świetnie komponuje się z typowo francuskimi składnikami, jak jajka, boczek czy sos winegret. Francuzi nie tylko nie traktują mlecza jak chwast, lecz wręcz uprawiają go w swoich ogródkach. Jedzmy zieleninę w Polsce
Chilli Czosnek i Oliwadolegliwości trawienne. Syrop miętowy wspomaga także naszą odporność i łagodzi kaszel. Jeśli lubisz rześki smak mięty, to polecam sos miętowy do mięs . Syrop z mięty na zimę – składniki: 20+ gałązek wraz z liśćmi świeżej mięty pieprzowej (długość około 30 cm) * 1 litr wody 250 g cukru 10 g kwasku cytrynowego (lub sok z 2 średnich cytryn) PS. Nauczona doświadczeniem
Ania gotujeAzji. Kapusta ta ma białą bulwę, zielone liście i lekko pieprzowy smak. Jako warzywo doskonale sprawdza się jako składnik zup, dodatek do makaronów oraz stir fry. Dodatki, które świetnie łączą się z pak choi i wzbogacają jego smak to bez wątpienia czosnek, imbir, zielona cebula, miód, sos sojowy i papryczka chili. Poniżej mam dla Was przepis na pak choi
MeCookssmaku garść rukoli łyżeczka ziaren sezamu Wyciągnąć tuńczyka z lodówki i odwinąć. Oliwę wymieszać z musztardą, miodem i sosem sojowym, mieszaniną posmarować rybę. Rozsypać pieprz na papierze do pieczenia (ważne, żeby był tłuszczoszczelny) i przycisnąć do niego steki, żeby panierka pieprzowa się przykleiła. Na dużej patelni bardzo mocno rozgrzać łyżkę oliwy. Steki smażyć na dużym ogniu po 45 sekund
DietologJest tak dobry, że wyjadam go prosto ze słoiczka. Smak sosu to nie tylko dojrzałe w słońcu śliwki i soczyste pomidory. Bogactwo sosu to wędzona słodka papryka, czosnek oraz kompozycja ekstraktów roślinnych Dr Gaja ProTrawienie czyli ekstrakt z kłącza kurkumy, ekstrakt z owoców kopru włoskiego, ekstrakt z ziela mięty pieprzowej, ekstrakt z nasion ostropestu , który nadaje całości orientalnej nuty. ProTrawienie(...)którzy po spożyciu niektórych pokarmów mają problemy z gazami, bólami brzucha czy wzdęciami. ProTrawienie dostępne jest w postaci jednej saszetki, opakowania z 10 saszetkami oraz opakowania z 20 saszetkami. Sos pomidorowy ze śliwkami Składniki: 2 pomidory Lima 1 saszetka ProTrawienie Dr Gaja 3 śliwki ¼ cebuli 1 ząbek czosnku 1-2 szczypty ostrej papryki w proszku 2 szczypty słodkiej wędzonej papryki
Moja smaczna kuchniaJeśli poszukujecie jednak coś prostego i klasycznego po prostu sól i pieprz będzie doskonałym dodatkiem do każdego steka. Poszukując nowych smaków można również spróbować podczas grillowania nacierać mięso słodkim sosem na bazie pomidorów, wędzonej papryki, i cydru jabłkowego. Poniżej zebraliśmy kilka pomysłów na wyjątkowe marynaty do mięs. Sól i pieprz . Klasyczne połączenie czarnego pieprzu, soli i nasion kolendry jest pyszne(...)chili w proszku. A otrzymacie wyjątkowo aromatyczną marynatę do drobiu i steków. Cytrynowo pieprzowa marynata. Ten pikantny mix skórki z cytryny, soku z cytryny, czosnku i pieprzu to rewelacyjna marynata do wielu rodzajów mięs. Marynata pięć smaków. Lubicie orientalne smaki? Wymieszajcie cebulę, pieprz cayenne, sos sojowy, sok pomarańczowy i Imbir. Przyprawa Cajun. Ta wyjątkowa przyprawa powstanie z wymieszania brązowego cukru
naRuszcie