Co jakim pieprzem, to czasem dylemat. Po pierwsze praktycznie nie uznaję gotowego mielonego pieprzu. Uważam, że taki już raczej w zasadzie zwietrzał, a prawdziwą
Delicious Titbitswymyśleć kolejne jak to z bobu i mięty…Dlatego cukiniowe spaghetti będzie smakować za każdym razem inaczej i na pewno mi się nie znudzi. Pesto zastępuje tradycyjny sos do makaronu. Baaardzo lubię makaron z pesto , a jak dodam do niego grillowane halloumi i słodkie pomidorki to przeżywam kulinarny orgazm! Zauważyliście piękną serwetę na moim stole? Moja kuzynka robi takie(...)Pesto z bobu 1 łyżka sezamu 150 g ugotowanego bobu 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki laskowych orzechów +2 łyżki do posypania mała doniczka świeżej bazylii 10 liści pieprzowej mięty 3 łyżki utartego parmezanu 2 ząbki czosnku 50 ml oliwy z oliwek sól do smaku Ugotuj bób w lekko osolonej wodzie, opłucz i obierz. Wsyp bób do malaksera. Dodaj
codojedzeniacukinię z piekarnika- powinna być już dość miękka. Wypełniamy ją mięsem z kuskusem, na wierzchu kładziemy plasterki sera i zapiekamy aż nie rozpuści się on trochę. Możemy podać z sosem pomidorowym. Łódeczkami się dzielę się Dziś zerwałam kolejną cukinię i mini patisonka, jak również ponad kilo fasolki szparagowej (zielonej i żółtej). Na obiad były cukinia i patison(...)lawendę. Czekam jeszcze na szyszki chmielowe, żeby dodać. Chyba działa, bo śpi mi się cudownie (ale może dlatego, że uwielbiam spać:P). Wisi i usypia Zebrałam też miętę pieprzową, cytrynową, cząber, tymianek i melisę, bo rozrosły się za bardzo. Ziołowe wiechcie powiesiłam na belce u nas w pokoju i mamy tu teraz trochę śródziemnomorsko. Kończę na dziś
les mirabellesdurszlaku i przełożyć na talerze z zupą. Udekorować borówkami i listkami bazylii. Rejbak kurpiowski z marchewką Babka to klasyczny dodatek do wszystkiego. Do chłodnika, do mięsa i sosu, zamiast obiadu i na przekąskę. Na Kurpiach babkę nazywa się rejbakiem albo kartoflakiem. Ten przepis jest z marchewką. Marchewkowy będzie też deser! Składniki: kilo ziemniaków umytych i obranych kilo marchewek umytych(...)ciasto zagniata się dosłownie chwilę, składniki są tanie i ogólnie dostępne (nawet nie trzeba jajek ani tłuszczu) a gotowe ciasteczka mają ciekawy pieprzny smak. Stąd pochodzi ich nazwa – pieprzowe ciasteczka. Składniki: 350 g startej na tarce marchwi ćwierć szklanki cukru pół kilo mąki pszennej (lub pół na pół pszennej z żytnią) płaska łyżka proszku do pieczenia płaska łyżeczka świeżo
Ugotowane pozamiatanedurszlaku i przełożyć na talerze z zupą. Udekorować borówkami i listkami bazylii. Rejbak kurpiowski z marchewką Babka to klasyczny dodatek do wszystkiego. Do chłodnika, do mięsa i sosu, zamiast obiadu i na przekąskę. Na Kurpiach babkę nazywa się rejbakiem albo kartoflakiem. Ten przepis jest z marchewką. Marchewkowy będzie też deser! Składniki: kilo ziemniaków umytych i obranych kilo marchewek umytych(...)ciasto zagniata się dosłownie chwilę, składniki są tanie i ogólnie dostępne (nawet nie trzeba jajek ani tłuszczu) a gotowe ciasteczka mają ciekawy pieprzny smak. Stąd pochodzi ich nazwa – pieprzowe ciasteczka. Składniki: 350 g startej na tarce marchwi ćwierć szklanki cukru pół kilo mąki pszennej (lub pół na pół pszennej z żytnią) płaska łyżka proszku do pieczenia płaska łyżeczka świeżo
Ugotowane pozamiataneniezwykle aromatyczny i nadaje daniom wyrazistości. Znajduje się w każdej kuchni! Każdy z nas używa go niemal codziennie, gdyż dodaje się go do wielu dań - m.in. do zup, mięs, sosów, dań z warzyw i ziemniaków, makaronów, marynat, jaj, ryb, itd. A co tak naprawdę o nim wiemy? Oprócz pieprzu czarnego rozróżniamy jeszcze pieprz biały, zielony i czerwony(...)komórek tłuszczowych i obniża poziom tłuszczu w krwiobiegu, dzięki temu ułatwia odchudzanie. Obok piperyny właściwości lecznicze wykazują olejki eteryczne, które są znakomitym lekiem przy przeziębieniach i grypie. Olejek pieprzowy doskonale rozgrzewa i działa napotnie, a także pomaga przy bólach mięśni oraz stawów. Pieprz używa się w niewielkich ilościach, ale regularne spożywany, z czasem przyniesie pozytywne rezultaty. Nie spodziewajmy się
Kuchnia MagdaLenyniezwykle aromatyczny i nadaje daniom wyrazistości. Znajduje się w każdej kuchni! Każdy z nas używa go niemal codziennie, gdyż dodaje się go do wielu dań - m.in. do zup, mięs, sosów, dań z warzyw i ziemniaków, makaronów, marynat, jaj, ryb, itd. A co tak naprawdę o nim wiemy? Oprócz pieprzu czarnego rozróżniamy jeszcze pieprz biały, zielony i czerwony(...)komórek tłuszczowych i obniża poziom tłuszczu w krwiobiegu, dzięki temu ułatwia odchudzanie. Obok piperyny właściwości lecznicze wykazują olejki eteryczne, które są znakomitym lekiem przy przeziębieniach i grypie. Olejek pieprzowy doskonale rozgrzewa i działa napotnie, a także pomaga przy bólach mięśni oraz stawów. Pieprz używa się w niewielkich ilościach, ale regularne spożywany, z czasem przyniesie pozytywne rezultaty. Nie spodziewajmy się
Kuchnia MagdaLenyzimno. Moja pizza bianco to pizza domowa od a do z i za każdym razem inna. Ta pizza zawiera tyle zieleniny, że śmię ją nazywać zieloną. Posmarowałam ją sosem bianco, posypałam orzechami i wstawiłam do piekarnika. Pięknie się upiekła, więc ładnie ją przystroiłam.Wczoraj zrobiłam pesto , miałam jeszcze kilka szparagów i kozi twaróg. Uwielbiam kozi ser. Jest kremowy i posiada(...)łyżki utartego parmezanu 1 łyżka oliwy szczypta soli 50 g włoskich orzechów 100 g koziego twarogu 12 zielonych szparagów 4 łyżki pesto 50 g zielonej sałaty killa listków mięty pieprzowej Zagnieć ciasto na pizzę , przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia. Szparagi pokrój i obgotuj w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty, odcedź i opłukaj zimną wodą. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj
codojedzeniagofrownicą, usmażyć na patelni małe placki. Wytrawne gofry jarmużowe podajemy z sałatką lub surówką. Możemy również obłożyć je jogurtem lub serkiem i podać np. z płatkami nasturcji, które mają pieprzowy smak, podobny do rzeżuchy. Składniki 100 – 150 g jarmużu – waga samych liści, bez łodyżek 2 szalotki – około 50 g 2 ząbki czosnku 30 g masła do ciasta(...)ilością oleju, najlepiej do tej czynności wykorzystać pędzelek. Ciasto nakładamy porcjami do dobrze nagrzanej gofrownicy, pieczemy do uzyskania złotego koloru. Gotowe przekładamy na kratkę do przestygnięcia. Podajemy np. z sosem jogurtowym, sałatką lub surówką. Smacznego
Tajemnice Smakuwszystkim i jestem z powrotem z przepisem na pyszne oliwkowe zawijańce i dip z feta. Wypiekanie chleba należy do moich ulubionych zajęć. Nie mniej lubię przyrządzać wszelkiego rodzaju sosy i dipy jak ten z feta i pistacji. Idealne dodatki do grilla i nie tylko, bo oliwkowy chlebek posmarowany dipem to idealne śniadanie czy kolacja. Polecam. Oliwkowe zawijańce Składniki(...)garść świeżej mięty 200 g feta 100 ml crème fraiche pieprz kajeński do smaku Przygotuj dip. Zgnieć feta widelcem i wymieszaj z crème fraîche. Dodaj pokrojone pistacje, posiekaną miętę pieprzową i kajeński pieprz do smaku. Podaj jako dip lub smarowidło do chlebka
codojedzeniaJesień to ta pora roku, którą jedni kochają, a inni nienawidzą. Ja osobiści lubię jesień, ale jak świeci słońce i nie ma szarugi. Październik i
kulinarnyJasporo śmiechu. Do przygotowania potrawy użyłam czerwonej pasty curry firmy Thai Heritage . Gdy dodałam ją do smażącego się kurczaka, w kuchni wydzielił się zapach niczym po rozpyleniu gazu pieprzowego. Niestety w tym czasie odwiedziły mnie koleżanki, które również dopadł mój kulinarny atak J Ciężko było rozmawiać podczas ciągłego kaszlenia i psikania. Dodam, że nawet woda nie pomagała… Mimo wszystko(...)około 3 minuty. Paprykę pokroić w kosteczkę i również dodać do smażącego się kurczaka. Kiedy kurczak lekko się zarumieni dodajemy pomidory w puszce oraz przecier. Dusimy kilka minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Do sosu dolewamy mleczko kokosowe i pastę curry. Zagotowujemy i doprawiamy ewentualnie do smaku solą. Jeśli sos nie będzie dostatecznie gęsty możemy zagęścić go z ½ łyżki
Mania Gotowaniarozwiązania. Wykorzystać możemy go również jako dodatek do koktajli, ciastek czekoladowych, domowych batonów z orzechami , a także zupy kremowej na słodko . Produkt ten świetnie sprawdzi się jako podstawa do sosu orzechowego . Masło orzechowe doskonale komponuje się zarówno z deserami jak i wykwintnymi potrawami. Krem orzechowy Targroch doskonale nadaje się do wykorzystania dla osób stosujących dietę wegańską bądź wegetariańską. Wartość odżywcza(...)Żurawina - Żurawina ma wiele zastosowań, dlatego też bez wątpienia warto mieć ją w swojej kuchni. Dobrze komponuje się z różnymi rodzajami mięsa , często dodaje się ją także do sosów i wywarów umieszczanych na pieczeniach. Może być również wykorzystywana do przygotowywania słodkości i wypieków . Z jej udziałem przygotujemy domową czekoladę, czy też skomponujemy zdrowe i pożywne musli. Każdorazowo przed spożyciem żurawiny
Sama słodycz i szczypta chilimelon, a także karmel, masło i wanilia. Pełne, o długim smaku i idealnie wyważone. Dobrze komponuje się z białym mięsem, rybami, warzywami, sałatkami, a także makaronami z ciężkimi, śmietanowymi sosami. Niestety, czego się zresztą spodziewaliśmy, wina niezbyt zagrały z sałatką i makaronem. Zabijały je, a może to dania były zbyt mało aromatyczne. Spośród tych trzech win, Ironstone Chardonnay mogło stworzyć(...)Włoszech. Ten produkowany jest z ponad 45 letnich krzewów winorośli. Główne nuty zapachowe to aromaty ciemnych owoców: jeżyn, dojrzałych śliwek, świeżych malin i porzeczek w połączeniu z subtelną nutą pieprzową. Dobrze komponuje się z każdym rodzajem mięsa, makaronami z pomidorami lub z dojrzałymi serami. Ironstone Reserva Old Vine Zinfandel (99,0 zł) Czerwony, wytrawny, kalifornijski zinfandel. Wielowymiarowy i aromatyczny
królestwo garów