sos paprykowy - 886 przepisów (strona:40/60)

Burgery z czarnej fasoli 183

tartej; 1 łyżeczka chili w proszku; 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu); Sól; Pieprz. Sos: 1 szklanka majonezu; 2 papryczki chipotle (z puszki, w sosie adobo) ; 1 łyżka sosu adobo (sosu z puszki z papryczkami Chipotle); 2 łyżeczki soku wyciśniętego z limonki; Sól; Pieprz. Dodatki: 4 bułki do hamburgerów; 1/4 główki sałaty lodowej; 4 plastry pomidora; 1 łyżka oleju do smażenia(...)ząbki czosnku umieścić w pojemniku rozdrabniacza blendera i zblendować na gładką masę. Powstałą masę przełożyć na sitko wyłożone czystą ściereczką i dobrze odsączyć z nadmiaru soków. Odsączoną masę cebulowo-paprykową dodać do rozgniecionej fasoli i wymieszać. Do masy z fasoli, papryki, czosnku i cebuli wbić jajo, dodać przyprawy tj. kumin, chili, sól, pieprz, wsypać bułkę tartą i dokładnie wymieszać

Gospodyni Miejska
Przepisy sylwestrowe. Ponad 60 propozycji na Sylwestra! 1017

śródziemnomorskim z suszonymi pomidorami Ziołowo sos + szybka sałatka z serem i oliwkami Zapiekanki na bagietkach z kurczakiem, papryką, ogórkiem i pieczarkami Sałatki, surówki Domowa sałatka jarzynowa (tradycyjna sałatka warzywna) Sałatka z ogórkami kiszonymi i rzodkiewką Lekka sałatka makaronowa z warzywami Lekka sałatka owocowa z żurawiną Chrupiąca sałatka z gruszką i serem śródziemnomorskim Ryżowo-paprykowa sałatka śledziowa Świąteczna sałatka z pstrąga

Słodkie okruszki
Wrapy piknikowe z pastami z kremowych serków 115

Tortillę smarujemy przygotowaną pastą paprykową, kładziemy na nią kawałki kurczaka, 2 liście sałaty i zawijamy torttillę. Smażymy na suchej patelni, najlepiej grillowej, do momentu, aż wrap się delikatnie zarumieni. Następnie kroimy go na połowę i podajemy. Wrapy z tofu i pastą orzechową 2 garście orzechów ½ kubka sera kremowego Hochland Gouda 50 g tofu łyżka sosu sojowego łyżka miodu łyżeczka sezamu

Kuchnia Bazylii
Golonki indycze z warzywami II z wolnowaru 189

solą pieprzem, pastą paprykową i harissą.  Do misy wolnowaru włożyć pokrojone warzywa ( marchewkę, cebulę, czosnek, paprykę, ziemniaki, fasolkę), dodać posiekana pietruszkę,lekko posolić i posypać pieprzem. Na warzywach ułożyć mięso, zalać całość gorącymi pomidorami.  Przykryć i gotować w ustawieniu low przez 6 do 7 godzin - do czasu aż mięso będzie całkowicie miękkie. Doprawić sos solą i pieprzem

Stare Gary
Lody paprykowe Merci Chef. 164

zależności od ilości uzyskanego materiału do 130 ml - 3 g agaru.Mieszamy dokładnie i wstawiamy do mikrofali na minutę. Wyjmujemy i dokładnie mieszamy. Czynność powtarzamy do momentu delikatnego zagotowania się sosu, którego konsystencja powinna przypominać kisiel.Gorący mus śliwkowy nabieramy do dużej strzykawki i małymi kropelkami wpuszczamy go do bardzo mocno schłodzonego oleju. Tak przygotowany śliwkowy kawior odcedzamy na sitku(...)papryka jest całkowicie zmrożona przekładamy ją do blendera. Miksujemy dokładnie z serem do momentu uzyskania kremowej konsystencji lodów.Teraz działamy bardzo szybko ;). W przygotowane serowe miseczki układamy gotowe lody paprykowe i posypujemy częścią śliwkowego kawioru. Dekorujemy wedle naszego uznania i gustu.Mi nie pozostaje nic innego jak życzyć Wam smacznego i prosić o trzymanie mocno kciuków

Malinowe Pocałunki
Zrol(adk)owany. 186

śmierć przez strawienie. PAPRYKOWE ROLADKI SCHABOWE 6 plastrów schabu mała czerwona papryka 6 plastrów żółtego sera sól, pieprz słodka papryka mielona Schab roztłukłam dostatecznie cienko. Każdy plaster oprószyłam solą, pieprzem  i natarłam słodka papryką.Położyłam po plastrze żółtego sera i po kawałku papryki. Zawinęłam, obwiązałam nitką. Usmażyłam na niewielkiej ilości tłuszczu. ************************************ SEROWE ROLADKI W SOSIE SEROWYM 6 plastrów schabu

W kuchni Karmel-itki
Jajka w duszonych pomidorach i papryce - Shakszuka 200

Mielone z piersi kurczaka również świetnie się sprawdzi. Kuleczki powinny być naprawdę malutkie, mniejsze od orzecha włoskiego, tak by po dodaniu zatopiły się w sosie. Dodajemy je wtedy do sosu w połowie duszenia i mieszając uważamy by nie rozpadły się. Do masy mięsnej można dla spoistości dodać białko jaja a samo żółtko wbić na samym końcu w całości. Ja wykorzystałam(...)mogę więc tak zrobiłam bo chodziło mi o smak. Można smalec zastąpić olejem. Dla łamiących całkowicie oryginalne przepisy, proponuję kiełbasę pokrojoną w kostkę lub boczek. Myślę, że hiszpańska paprykowa kiełbasa Chorizo świetnie sprawdziłaby się tutaj. SKŁADNIKI dla 2 osób: 4 jajka (M lub L) 2 cebule 6 pomidorów świeżych lub 2 puszki pomidorów konserwowych pokrojonych w kostkę 2 czerwone słodkie

Sztuka gotowania w/g Samiry
Włoska sałatka paprykowa z anchois i oliwkami 112

włoska sałatka paprykowa”, która świetnie komponuje się z grillowanym mięsem lub włoskim chlebem. Podaje się ją jako przystawkę. U mnie warzywa te spełniły rolę dodatku do obiadu, podałam je na ciepło z pieczoną piersią kurczaka i miską sałat z pomidorkami, oliwkami i parmezanem – powstał solidny, domowy i syty posiłek dla kilku osób. Warzywa tworzą sos, który doprawiony wspaniale

Zasmakuj Kuchni
Pikanta pasta chili 190

pyszny domowy sos sweet chili oraz pastę ze słodkiej papryki i papryczek chili. Nie chciałam się powtarzać i zrobiłam diabelnie ostrą pastę, czyli przeciwieństwo do sweet chili sauce. Pikanta pasta chili z pomidorami i odrobiną oliwy ma moc. Pasta z chili i pomidorami to idealna pasta dla amatorów ostrych dodatków do potraw, już odrobina tej pasty paprykowej nadaje ostrości daniom

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka z pieczarkami, salami i jalapeno 209

smarujemy pastą paprykową. Następnie posypujemy serem mozzarella, układamy salami, dodajemy wcześniej przygotowane pieczarki, pokrojone papryczki jalapeno i jeszcze raz delikatnie posypujemy serem. Zapiekanki pieczemy na duże blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 5-10 minut, aż ser się rozpuści, a pieczywo zacznie robić się chrupiące. Smacznego! Zobacz również jak zrobić klasyczny sos pomidorowy , który

ale Pysznie
DIPY DO WARZYW LUB MIĘSA - 3 PROPOZYCJE 244

sera, tego sosu już nie solę. DIP CZOSNKOWO - OGÓRKOWY: 2 ogórki gruntowe 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu posiekany koperek kilka listków mięty pieprz ziołowy sól Ogórki obrać, zetrzeć na tarce na oczkach, czosnek przepuścić przez praskę, dodać jogurt, majonez, drobno posiekane listki mięty i posiekany koperek. Doprawić do smaku. DIP POMIDOROWO-PAPRYKOWY: 1 mięsisty pomidor

Walijskie Pichcenie
Paprykowy kurczak 353

słodki paprykowy smak to jest właśnie to, co lubię w potrawach :) Danie kuchni węgierskiej, w oryginalnym przepisie nosiło nazwę Paprykarza z kurczakiem, ale że troszkę zmodyfikowałam przepis, zmieniłam też nazwę ;) Przepis pochodzi z bloga  Lubię... Polecam! :)   Składniki: podwójna pierś z kurczaka duża papryka cebula przecier pomidorowy 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów papryka

Czerwona Porzeczka
Wołowina w piwie 150

Składniki: 50 dkg wołowiny 20 dkg boczku wędzonego 0,5 litra piwa 2 cebule 2 marchewki zioła prowansalskie 2 ziela angielskie 2 liście laurowe 2-3

czarrna od kuchni
Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 138

Puree paprykowe Smażona papryka marynowana W miodzie I W miodzie II Z cukinią Pieczarki W marynacie Pomidory Cukinia w przecierze pomidorowym Domowy przecier pomidorowy Grzyby w przecierze pomidorowym Konfitura z zielonych pomidorów Sałatka warzywna z zielonymi pomidorami Porzeczka Żel porzeczkowy Sałatki/ surówki Warzywna w przecierze własnym Warzywna z burakami Warzywna z zielonymi pomidorami Z cukinii i buraków Sos Słodko- kwaśny

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka Król imprezy 214

trochę sceptyczna tym bardziej ,że nie można jej w całości spróbować zanim poda się ją na stół.Ale wiecie co? Była rewelacyjna,świetne połączenie smaków,do tego chrupiące nachosy ,sos chociaż jest tylko na górze to idealnie mieszał się z całością- Gorąco polecam bo nie dość ,ze świetnie prezentuje się na stole to jeszcze jest pyszna Składniki: 300g mięsa mielonego(...)żółtego sera 3 czubate łyżki majonezu 1 jogurt typu greckiego (ok. 400g) 2 czubate łyżeczki ziół ulubionych,np.prowansalskich ok. 60-80g chipsów tortilla/nachosów (Ja dałam pikantne paprykowe i takie polecam) 1 duży ząbek czosnku olej do smażenia Przygotowanie: Mięso mielone podsmażyć na oleju doprawić oregano,bazylią ,chilli ,czosnkiem granulowanym,solą i pieprzem i przecierem pomidorowym,wystudzić. Pieczarki pokroić

Swojskie jedzonko

Proponowane wyszukiwania