filety ;) Kurczak przygotowany w ten sposób ma niesamowicie chrupiącą panierkę i bardzo delikatne, soczyste mięso. Polecam Wam zarówno na obiad jak również jako mięsną przekąskę na imprezy. Z jogurtowymi sosami smakują po prostu wyśmienicie. Składniki: 3 filety z kurczaka sól łyżka papryki słodkiej ew. pieprz 2 szkl mąki olej do głębokiego smażenia Ciasto: 2/3 szkl mleka szkl mąki 2 jajka(...)energicznie potrząsnąć. W garnku rozgrzać olej. Wrzucać partiami opanierowanego kurczaka i smażyć po kilka minut z każdej strony na złotobrązowy kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Dip paprykowy: 1/2 jogurtu wymieszać z keczupem i paprykami do smaku. Dip koperkowy: 1/2 jogurtu wymieszać z posiekanym koperkiem. Można dodać inne świeże zioła
Smakołyki AsiKolejnym pomysłem na smaczny i zdrowy obiad jest przepis prosto z kuchni bałkańskiej. Pasta paprykowa, nadaje się nie tylko do makaronu ale również jako dodatek do kanapek i innych przekąsek. Czas przygotowania i ilość porcji 50 minut, 3-4 porcje. Produkty makaron, 2 czerwone papryki, 1 mały bakłażan, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, olej kokosowy, sól(...)się usmażą zmiksuj je blenderem. Do pasty dodaj dwie łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze przez chwilę. Podawaj z makaronem. Spróbuj także: Makaron z sosem śródziemnomorskim makaron cukinia bakłażan Makaron z owocami morza i suszonymi pomidorami owoce morza suszone pomidory pietruszka Pene z sosem tuńczykowo-pomidorowym tuńczyk pomidory makaron
Fit&Fast Kitchenulubieńcem we wrześniu jest dynia. Robiłam z niej najczęściej pikantną zupę krem z mlekiem kokosowym. Wykorzystywałam ja również w deserach tj. muffiny czy napojach. Kolejnymi ulubieńcami są pasty paprykowe - łagodna i ostra. Łagodną kupiłam w Biedronce i świetnie się sprawdza do leczo i gulaszy. Ta ostra jest z Tesco i mimo, że nie przepadałam za ostrymi rzeczami stwierdziłam(...)najprostszy i najszybszy wegański deser jaki jadłam. W tym miesiącu miałam obsesje na punkcie kanapek z tostowanym pieczywem, hummusem, suszonymi pomidorami, sałatą i sosem BBQ. Polecam spróbować taką kombinacje :) Kolejnym ulubieńcem są domowe pomidory suszone, które robiłam na przełomie sierpnia i września. W tym miesiącu jadłam je ze wszystkim :). Tutaj możecie znaleźć
wegujemyświeżą oraz konserwową. Całość przesmażamy do momentu aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy kurczaka, którego doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy do momentu aż zmieni kolor. Następnie dodajemy passatę oraz pastę paprykową, zagotowujemy całość. Dorzucamy warzywa odsączone z zalewy i doprawiamy farsz wszystkimi przyprawami i ziołami oraz solą i pieprzem. Całość gotujemy kilka chwil i zdejmujemy z ognia. Farsz powinien być(...)oleju, gdy będzie już gorący wykładamy po ok. 2-3 krokiety naraz. Smażymy z każdej strony po 2-3 minuty, do uzyskania złoto-brązowego koloru. Gotowe! Krokiety podaję z sosem jogurtowym oraz ketchupem - pikantne pyszności
Cooking Monsterznane białe kiełbaski grillowe. Po parówkach sojowych jest to mój ulubiony wyrób mięsopodobny od Polsoji. Świetnie sprawdzają się podgrzane w wodzie jak i na grillu :) Kolejnym produktem były kiełbaski paprykowe, które również wcześniej próbowałam. Podobnie jak poprzednia wersja są dobrą opcją na grilla. Można też ich używać do fasolki po bretońsku, leczo czy bigosu :) Bardzo lubię tofu wędzone, dlatego ucieszyłam(...)apetycznie wygląda w opakowaniu i mam nadzieję, że smakuję równie dobrze jak wygląda :). Wykorzystam je pewnie na kanapkach, tostach i pizzy. Kolejnym produktem z paczki jest tofu marynowane w sosie tamarii również z serii BIO. Tego tofu także nie próbowałam, ale myślę, że świetnie sprawdzi się na grillu i w jakimś azjatyckim daniu. A Wy lubicie produkty Polsoji
wegujemymnie był na prawdę dobry, mięso i tak dopasowało się do kształtu szynkowaru dzięki sprężynie w pokrywce. Potrzebujemy: 2 kg łopatki wieprzowej filiżankę wody 2 łyżeczki soli paprykowej od Piątnica.net 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu szczypta mielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej kilka ziaren kolendry szczypta mielonego liścia laurowego, lub jeden cały szczypta mielonego imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki(...)wody i wkładamy do bardzo zimnej lub na balkon ;) gdy ostygnie przekładamy szynkowar do lodówki na 12h. Po tym czasie możemy wyjąć wędlinę z szynkowaru :) Smakuje idealnie z ostrym sosem lub po prostu chrzanem i rukolą :) Smacznego :) Skomentuj
MamaOskarkabrokuła. Serdecznie zachęcam do wypróbowania i podzielenia się swoimi doznaniami smakowymi. Składniki: (na 2 - 3 porcje) 1 świeży brokuł 600 g świeżej fasolki szparagowej 10 - 15 szt. pomidorków paprykowych 150 g sera feta 1 łyżka jogurtu greckiego 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 1 - 2 łyżeczki czosnku suszonego lub świeżego pieprz i sól do smaku łyżeczka cukru i łyżeczka soli(...)użyjemy świeżego czosnku, należy go obrać i przecisnąć przez praskę. Sałatka ze świeżym czosnkiem będzie miała bardziej intensywny smak czosnkowy, z suszonym jest zdecydowanie łagodniejsza Wszystkie składniki połączyć, dodać sos, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Soli zbyt dużo nie dodawać, gdyż ser feta jest dość słony. Zobacz również: kurczak curry z fasolką szparagową
Kuchcik gotujezrobić, gdy w domu właściwie nic nie ma? Przyrządzić coś samemu. Kilka chwil, troszkę przypraw, lekko suche placki tortilli, które miały już pójść "w zapomnienie" i... szybkie domowe chipsy paprykowe gotowe. A zadowolona rodzinka zajmuje się... chrupaniem. Składniki: 2 1/2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/3 łyżeczki soli czosnkowej(...)minut (czas jest uzależniony od rodzaju piekarnika i tego jak bardzo wypieczone chipsy lubimy - ja wolę mniej wypieczone, inny mocniej). Podajemy same lub z ulubionym dipem, ketchupem, sosem. I... chrupiemy. Smacznego
Słodkie okruszkisposoby wykonania tego dania – łatwiejszy i zdrowszy. Łatwiej jest użyć do niego serka śmietankowego w plastrach, przy czym może to być neutralny w smaku serek, ale też i paprykowy, ziołowy lub w innym, ulubionym przez Was smaku. Jednak, serki tego typu często zawierają sztuczne dodatki, żelatynę, konserwanty lub zagęstniki, warto jest więc dokładnie czytać etykietki. Można też zastosować zwykły serek(...)się nie rozpadły. Na każdym plastrze układamy plasterek sera i zwijamy w roladkę, Spinamy wykałaczką. Tak przygotowane roladki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos – przecier pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem i – jeśli ktoś lubi – cukrem. Przyznam, że ja zawsze dosypuję odrobinę cukru do dań z pomidorów, co lekko
Patchworkniektórzy uważają za niepożądane, ze względu na zagłuszenie smaku awokado. W kuchni meksykańskiej składników tych nie używa się do sporządzania guacamole (natomiast są one popularne w amerykańskich wersjach tego sosu). Awokado należy najpierw pozbawić pestki a następnie włożyć do miski (w Meksyku używa się w tym celu specjalnego naczynia tzw. molcajete - które ma kształt kamiennego moździerza) i rozetrzeć nożem(...)kanapkę, ale przede wszystkim jedzone razem z grubo krojonymi chipsami. Świetnie sprawdzi się podczas karnawałowych spotkań. Polecam. Składniki: • 1 dojrzałe awokado • 1 mała cebulka • 1 ząbek czosnku • ½ łyżeczki pasty paprykowej • sól • sok z limonki do smaku Sposób przygotowania: 1. Awokado przekroić, przekręcić połówki i wyjąć pestkę. 2. Miąższ wydrążyć łyżeczką i przełożyć do praski. Przecisnąć, aby był bez grudek, aksamitny
W mojej kuchniProste, pyszne danie, które samo się zrobi w piekarniku. -- Skład: mięso 0,8-1,0 kg, smalec 1/3 kostki 70 g, cebula, 2 papryki, szklanka groszku
chleba naszegopokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku 100 g fety 60 g bryndzy po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku sól pieprz do podania: jogurt wymieszany z pastą paprykową przygotowanie ciasto Przygotować ciasto z połowy porcji lub podwoić ilość farszu. Przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest(...)dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia. Podawać z ostrym sosem jogurtowym. Smacznego
Stare Garyjest odosobniony przypadek. Pulled pork: „Użyłam chudej szynki do i rano po pieczeniu była wiórem (piekłam bez przykrycia”. Karmel: „Postawiłam cukier na kuchence i się przypalił.” Kurczak: „Do pieczonego paprykowego kurczaka na dno włożyłam pieczarki zamiast ziemniaków, puściły wodę i ugotował się, beznadziejny przepis.” Chleb: „Wstawiłam chleb do zimnego piekarnika i nie urósł.” Widzicie w powyższych jedną prostą przyczynę(...)kuchni pojawiła się elektryczna waga – pieczenie stało się powtarzalne, przewidywalne, po prostu przyjemnie satysfakcjonujące. Nie wymyślisz niczego nowego w przepisie na biszkopt czy ciasto ptysiowe, ale może sos do kaczki będzie dobry też do ciemnego mięsa kurczaka? A jeśli zamiast bułki tartej użyjesz otrębów, może wchłoną mniej tłuszczu? Zamiast pasty chili może dasz coś łagodniejszego, wiedząc że domownicy
Karo in the Kitchenprostu włoskie składniki zamieniono na typowo hiszpańskie. Jak zwał, tak zwał – makaron z chorizo po prostu musi świetnie smakować. I tak było. Przyjemnie ostry od chili, paprykowy od chorizo, orzeźwiający od cytryny, ziołowy od rozmarynu. Danie typowo męskie, każdy facet będzie zadowolony (ostre dziewczyny także!). Na pewno ją jeszcze powtórzę, bo robi się ją błyskawicznie – dam tylko odrobinę(...)pestek i wyciśnięte ząbki czosnku. Przesmażamy przez 1-2 minuty i dodajemy odcedzony makaron (zachowujemy trochę wody z gotowania). Dokładnie mieszamy, a następnie zdejmujemy z ognia. Dodajemy przygotowany sos i 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu. Mieszamy przez około dwie minuty, aż jajko ugotuje się od gorącego makaronu. Można też postawić na gorący (ale wyłączony) palnik i mieszać
Poezja smakupomidorowy, z dużą ilością mięsa, cukinii i papryki! Wśród całej gamy smaków przebija się również czosnek i aromat mielonego kminku. Danie w sam raz dla smakoszy i mięsożerców! :) Paprykowy gulasz z cukinią i kaszą gryczaną Składniki: ok. 800 dag wołowiny 5-6 pomidorów 3 papryki 2 mniejsze cukinie 3 cebule 5 ząbków czosnku 1-2 łyżki musztardy(...)miękkie i delikatne - co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cukinię i gotujemy jeszcze przez 30 minut. Na koniec, dusimy bez przykrycia, aby zagęścić sos. Gulasz świetnie smakuje z kaszą, ja uwielbiam i polecam - kaszę gryczaną! :) Smacznego :) aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!