Było ciasto naleśnikowe, paprykowe, czosnkowe, czas na mojego ulubieńca, czyli kokos. Większości osób, kokos kojarzy się z ciastami i deserami. A warto go użyć do potraw słonych, znakomicie komponuje się z pomidorami. Tak całymi jak i wszelakimi sosami z ich dodatkiem. Ciasto: szklanka wody gazowanej szklanka mąki 3 jajka 1/2 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki
Dieta moja pasjaMłode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Surówka z młodej kapusty z truskawkami Botwinka z cukinią w delikatnym sosie Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki
Moja smaczna kuchniacenię od lat. Wczoraj na kolację przygotowałam przepyszną ryżowo-paprykową sałatkę śledziową. Jak dla mnie połączenie idealne. Danie syte, ale nie za ciężkie. A w towarzystwie chrupkich sucharków smakowało wybornie. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: 100 g białego ryżu 1 puszka filetu ze śledzia w sosie pomidorowym z papryką Graal 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki około 1/4 czerwonej papryki
Słodkie okruszkiPaprykowe podudzia z lekką pikanterią, soczysta cukinia na grillu przygotowane z chrupiącymi talarkami o słodkiej nucie podane. Tradycyjne danie, fajnie doprawione to takie moje grillowanie ulubione. Soli w tym daniu nie dodałam, a smak i tak uzyskałam. Składniki: marynata: 1 mała papryka czerwona, 1 łyżeczka sosu chili, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego(...)dwóch stron, pod koniec smarujemy słodkim olejem i pozostawiamy do przyrumienienie. Cukinię kroimy w grubsze plastry i grillujemy z dwóch str., tak aby miąższ był gorący i soczysty. Paprykowe podudzia podajemy z talarkami i cukinią. Smacznego
Moniki Smakołykiminut. Efekt końcowy jest bardzo smaczny. Osobiście użyłem chipsów paprykowych znanej marki, ale myślę, że świetnie sprawdzą się także chipsy solone lub jakiekolwiek inne, które lubicie. Gorąco polecam sprawdzić ten przepis, bo naprawdę warto! Oczywiście klasycznie pierś z kurczaka podałem z miksem sałat i sosem. Możecie także spróbować połączyć ją z pieczonymi ziemniaczkami, czy frytkami. Składniki 2 filety z kurczaka
Programista w kuchniminut. Efekt końcowy jest bardzo smaczny. Osobiście użyłem chipsów paprykowych znanej marki, ale myślę, że świetnie sprawdzą się także chipsy solone lub jakiekolwiek inne, które lubicie. Gorąco polecam sprawdzić ten przepis, bo naprawdę warto! Oczywiście klasycznie pierś z kurczaka podałem z miksem sałat i sosem. Możecie także spróbować połączyć ją z pieczonymi ziemniaczkami, czy frytkami. Składniki 2 filety z kurczaka
Programista w kuchniwodzie lub sparzyć wrzątkiem, wodę z moczenia można wykorzystać do zup lub sosów. Zupy nie można nazwać ze smardzów, gdyż miałam tylko 3 sztuki, co prawda bardzo duże, ale są tylko jednym ze składników tej zupy. Do przygotowania zupy ze smardzami, która jest pikantna wykorzystałam domową pastę paprykową , domowy rosół , który został z niedzieli i ugotowany drobny makaron, który można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPełnia sezonu ogórkowego trwa, a także i paprykowego, więc składniki mamy pod ręką, spójrzcie jak pięknie ta sałatka wygląda z kwiatem nasturcji, która nadaje jej zdecydowanego smaku, spróbujcie sami! Składniki: 3 świeże ogórki 1 duża czerwona papryka pęczek szczypioru kilka kwiatków nasturcji sos 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie
kgwjanczewoitka. Powiat Rokietnica częstował ziemniaczkami zapiekanymi z serem i boczkiem, podanymi z sosem jogurtowo-ziołowym. fot.: Karmel-itka. Międzychód proponował pyszną i gorącą pomidorową. fot.:Karmel-itka Spróbowałam wielu, wieeelu pysznych rzeczy! Sery z Ranczo Frontiera , konfitury z Gryszczeniówki , wspaniałe pasty z Bułgarii - bakłażanową i paprykową, aromatyczne wędliny, świeże pieczywo, przepyszne pasztety od ABC Kuchnia z Suchego Lasu
W kuchni Karmel-itkiOstatnio mam fazę na zupy. Chyba związane jest to trochę z pogodą. Talerz ciepłej zupy na rozgrzewkę zawsze jest dobry. Zupa paprykowa na wywarze z mięsa jest naprawdę rewelacyjna. Nawet moja wnusia 1,5 roczna zjadła ze smakiem babciną dobrą zupę. Ja ze względu na dzieci nie robiłam zbyt pikantnej, ale Wy możecie doprawić według własnych potrzeb. Składniki: 1 kość szyja(...)indyka 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 4 średnie ziemniaki 2 średnie czerwone papryki 400 g tomatery (sos pomidorowy) 1 cebula 200 ml kwaśnej śmietany 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki płatki chilli sól pieprz Do garnka włożyć szyję z indyka i zalać 3 litrami wody dodać marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki
O kuchni z uczuciemsos, który możemy przechowywać w słoikach na zimę. O ile do zimy dotrwa, bo sosik można jeść łyżkami:-) Przepis dostałam od koleżanki Lonii wraz z gotowymi słoiczkami do spróbowania. I oczywiście po zjedzeniu podarowanych słoiczków zrobiłam własne 1,5 porcji. Sosik można podawać do mięs, pizzy, kanapek itp., podobnie jak poprzedni sosik warzywny (klik) Jest pikantny... idealny dla paprykowych(...)godzinie do gotującej się papryki dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet, bazylię i koncentraty. Mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku ( ja dałam 1 czubatą łyżeczkę). Gotujemy 10 min. Gorący sos wlewamy do wyparzonych słoików i przewracamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Smacznego
IMPRESJA SMAKUczerwonej fasoli 100 g sera, np. cheddara lub bursztynu Pół szklanki sosu pomidorowego, może być sok pomidorowy, albo 2 łyżki rozpuszczonego koncentratu pomidorowego Suszona kolendra Opakowanie tortilli pszennych lub tortille domowe według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Marynujemy mięso. Łączymy składniki marynaty, myjemy filet, osuszamy i obtaczamy w paprykowej paście. Odstawiamy na 15-30 minut. Krok 2 Ryż. Siekamy szalotkę
Niedzielny kucharzzapakujecie" całość w tortillę czy chlebek naan, do tego sos jogurtowy, cudownie smacznie. Teraz kiedy piszę ten post sałatki już nie ma, pozostało mi tylko patrzeć na zdjęcia ;) Zobaczcie także: surówki & sałatki nie tylko z kuskusem kasze & ryże sycące dania na każdą porę roku Sałatka z paprykowym kurczakiem, kapustą, szpinakiem i kuskusem Składniki: 1/4 główki młodej kapusty
Moja smaczna kuchniaostrej pasty paprykowej- włoszczyzna z rosołu (2 marchewki, pietruszka, kawałeczek selera, pokrojone w kostkę)- parmezan- kilka łyżek śmietany (opcjonalnie)Pora i cebulkę podsmażyłam na maśle, następnie zalałam małą ilością wody i poddusiłam. Dodałam pozostałe składniki, sól, pieprz, oregano, bazylię, łyżeczkę cukru i wszystko pogotowałam kilka minut.Makaron - (w sumie może być dowolny) ugotowałam al dente.Wymieszałam makaron z sosem, posypałam parmezanem
Z butelką mleczka w tlesosu na jogurt, propozycja ta będzie także dobrym pomysłem na posiłek dla osób które liczą kalorie. Składniki na dwie konkretne salaterki - można zrobić pół porcji: 0,8 kg chudego mięsa mielonego - mielonego w sklepie na naszych oczach, lub w domu 1 jajo bułka tarta 1 kg małych i młodych pieczarek 2 pęczki rzodkiewki 0,5 kg pomidorków koktajlowych (lub paprykowych(...)wychłodzenia. Pieczarki opłukać, pociąć na plastry, ugotować w osolonej wodzie. Rzodkiew umyć, obciąć końce, pokroić w plastry. Wszystkie już chłodne składniki umieścić w dużym naczyniu, pomieszać. Obficie polać sosem, można także sałatkę całkowicie z nim połączyć - będzie jeszcze smaczniej. Sos: Majonez rozkłócić z śmietaną. Dodać czosnek - około płaską łyżeczkę lub więcej jeżeli sos jest za mało czosnkowy - należy jednak
Poezja Smaków - blog kulinarny