Pindżur macedoński sos w którym 60 % składu to papryka. Ma wyraźny pikantny smak mocno paprykowy. Idealny do kanapek, do dań z grilla. 1 bakłażan 1 cebula czerwona 8 papryk czerwonych 3 łyżki cukru sól, pieprz do smaku 1 główka czosnku 1 papryczka chili 1 i 1/2 kg pomidorów 2 łyżki octu jabłkowego Warzywa myję dokładnie. Piekarnik nagrzewam. Bakłażana, paprykę(...)mniejsze kawałki, przekładam do brytfanny, do cebuli, dodaję przecier z pomidorów i przesmażam całość, dodaję czosnek sprasowany, papryczkę chili, sól, pieprz, ocet jabłkowy, cukier. Przesmażam na wolnym ogniu aż sos się zredukuje. Na końcu miksuję blenderem, doprawiam do smaku. Sos ma mieć konsystencję gęstą. Przekładam do słoiczków i pasteryzuję 20 minut
wesoła kuchniaziemniaków (po 3 na osobę) 300 g marchewki 300 g fasolki szparagowej Sos 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki sosu sojowego jasnego 4 ząbki czosnku posiekane 1/ 2 łyżeczki suszonej bazylii lub łyżka świeżej posiekanej 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki płatków paprykowych (lub mniej jeżeli nie lubimy zbyt ostrych smaków) 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie Nagrzać wolnowar zgodnie
Stare Garykapusta pekińska ćwiartka małej 1 puszka fasoli czerwonej pól puszki kukurydzy ok. 100 gramów ostrego w smaku żółtego sera kilka łyżek sosu czosnkowego kilka łyżek keczupu sol pieprz szczypta chili w proszku Tortilla/Nachos mała paczka użyłam paprykowych Fileta z kurczaka pokroić w drobna kosteczkę, następnie przesmażyć na odrobinie tłuszczu z dodatkiem przypraw. Wystudzić. Fasolę czerwoną i kukurydzę odsączyć
Andzia Pichcikroi się w cienkie paski i łączy z kruchą sałatą lodową, pomidorkami, czerwoną cebulą, niekiedy z papryką, czasem posypuje się sałatkę mixem prażonych ziaren, a tuż przed podaniem skrapia sosem winegret (vinaigrette). Tym razem panierka została przygotowana z bułki tartej wymieszanej z ostrą czerwoną papryką Ta sałatka to odczarowanie nudnego kotleta schabowego Najlepsza sałatka z panierowanym schabem: SKŁADNIKI: 1 sałata(...)kroimy w cieniutkie paski. Połowę drobno pokrojonej sałaty lodowej wsypujemy do szklanej misce, układamy część pokrojonych pasków schabu, część pokrojonych pomidorów, część kostki paprykowej i piórka czerwonej cebuli, przykrywamy kolejną taką samą warstwą składników. Całość skrapiamy sosem winegret. Klasyczny sos winegret (vinaigrette) to tzw. emulsja, która powstaje przez ubijanie oliwy lub oleju z octem lub sokiem z cytryny, który może
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżeczki proszku do pieczenia płaska łyżeczka soli 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 4 duże pieczarki 1 czerwona cebula 5-6 pomidorków paprykowych lub koktajlowych 100 g plastrów salami 150 g startego żółtego sera sos 250 g pomidorów z puszki ( krojonych) 1/2 łyżeczki soli płaska łyżeczka cukru kryształu 2 łyżeczki suszonego oregano 2- 3 łyżki oliwy z oliwek przepis Pomidory
Smakowite Daniaminut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodaj ugotowaną ciecierzycę, koncentrat pomidorowy i wsyp zioła prowansalskie, dobrze wymieszaj. Jeśli sos będzie za gęsty, dolej trochę ciepłej wody. Jeśli chcesz zyskać bardziej paprykowy smak dodaj jeszcze trochę mielonej papryki. Duś jeszcze kilka minut. Świetnie pasuje do ryżu, makaronu, do zapiekanki makaronowej lub ziemniaczanej. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets
Anioszek w kuchniBardzo lubię kluseczki. Do zup, sosów. Tak mnie jakoś naszło i szybko dziś zrobiłem do mojej zupy paprykowej. Jak je przygotować? -jajko -100 gram mąki TYP550 -woda, dwie łyżki -sól -olej rzepakowy -szczypta kurkumy Możecie zrobić większą ilość, pamiętajcie tylko, że na 100 gram mąki trzeba użyć jednego jajka. Do przesianej mąki ze szczyptą soli i kurkumy wbijamy jajko
BaRepasspróbuj koniecznie mojej propozycji :) Składniki (4 porcje): Kurczak: 500 g kurczaka 100 g chipsów (dowolny smak, u mnie paprykowe) 2 jajka 100 ml mleka (można zastąpić piwem, wtedy nie dodawać wody) mąka woda gazowana sól pieprz ostra papryka w proszku olej Sos: 3 łyżki śmietany 18% 1-2 łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka chrzanu 1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej sól
Malinowo w kuchniburaki, które pokroiłam w plastry i wycięłam z nich serca. Ciasto podzieliłam na dwie części, z których upiekłam jedną w kształcie serca i drugą, okrągłą. Na ciasto przygotowałam gęsty sos beszamelowy z kminkiem, czosnkiem i ziołami. Ciasto: 1 szklanka ciepłej wody 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej 25 g drożdży pół łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju(...)pomidorków daktylowych pokrojonych w plastry 1 średni ugotowany i obrany burak pokrojony w plastry, z których można wykroić serca oliwki z pastą paprykową przekrojone na pół kilka plastrów czerwonej cebuli zioła do pizzy rukola do dekoracji Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki min. 18% 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki ziół do pizzy 1 duży
Czerwień i błękitSpaghetti inaczej Emotikon kiss Makaron z dyni piżmowej z sosem pomidorowym Cukinia na pascie ze szpinaku i riccoty świeża bazylia oregano czosnek paprykowe pomidory ViolaPassion Po raz pierwszy zrobiłam obiadek w takiej postaci znudzona nuda ,postanowiłam zaszaleć i jest super. SKŁADNIKI: 700 dag. mięsa mielonego jedna sucha bułka (namoczona w mleku i wyciśnięta) 2 jajka(...)SPECYFIKÓW ale wiem że można kupić gotowe makarony z warzyw,pokażę zdjęcie co prawda jest to cukinia wykonanie do innego dania,ale zachęcam go zakupu takiego gadżetu SOS POMIDOROWY: WEDLE UPODOBAŃ możecie kupic gotowy,albo próbować swoich sił Ja zawsze kupuje sok pomidorowy dla mnie to baza,dodaje świeże pomidory wcześniej spażone i obrane ze skórki,blenduje dodaję
Viola cooks with passionpapryki. Sierpień i wrzesień to najlepszy czas, żeby zrobić przetwory z papryki. Papryka idealnie nadaje się do marynowania w occie, po upieczeniu można z niej przygotować pyszne pasty, czy sosy na zimę. Podczas marynowania zachowuje kształt i smak. Upieczona i obrana ze skórki smakuje wybornie. Oprócz przetworów z papryki, zawsze mam w zamrażarce woreczek pokrojonej w kostkę kolorowej papryki(...)słoika. Sposobów na paprykę na zimę jest sporo. A my podajemy Wam nasze sprawdzone receptury na paprykowe przetwory. To najlepsze przetwory z papryki na zimę! Zgromadziłyśmy tutaj 10 przepisów: tradycyjne i bardziej wyszukane pomysły na przetwory z papryki. Zaczynamy od wyszukanego w smaku sosu sweet chili, smakosze kuchni wschodniej wiedzą co to za doskonały smak, proponujemy też pyszną paprykę marynowaną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępapryki i ja dziś sięgnęłam po taką wersję. Niektórzy dodają do niej także ziemniaki i marchewkę. Jeżeli lubicie pikantne dania, dodajcie do sosu ostrą papryczkę lub płatki chilli, jednak je nie chciałam pocić się od paprykowego żaru. Şakşuka przypomina mi tzw. lecho , które moja Mama przygotowuje co roku, dusząc na oliwie cukinie, paprykę, pomidory i cebulę. Zresztą, jak okiem sięgnąć(...)Bakłażan wsiąknie sporo oliwy, dlatego należy sukcesywnie ją uzupełniać. Następnie usmaż kawałki cukinii. Usmażone warzywa rozłóż na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. W międzyczasie przygotuj pomidorowy sos. Rozgrzej dwie łyżki oliwy na patelni, wrzuć cebulę, czosnek i paprykę i smaż aż zmiękną. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, cukier i przyprawy. Przykryj i zmniejsz ogień do małego. Duś
Chilli Czosnek i Oliwasmażymy na wolnym ogniu przez kilka minut. Przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojoną drobno pietruszkę, przyprawy i pokrojoną lub startą mozzarellę 2. Farsz paprykowy : Paprykę kroimy w drobną kostkę, dodajemy bazylię i startą lub pokrojoną mozzarellę 3. Przygotowanie sosu: Pomidory zalewamy wrzącą wodą i obieramy ze skórki, kroimy i przekładamy na rozgrzaną patelnie, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Sos przelewamy
Czerwona Porzeczkaproduktów, zgodnie z recepturami dobrej amerykańskiej kuchni" . źródło: grillway.pl Każdy znajdzie tu coś dla siebie, gdyż menu zawiera propozycje kilkunastu zestawów smakowych. Zaczynając od klasycznych Classic Burger z sosem BBQ, Cheese Burger z serem cheddar, poprzez burgery smakowe jak choćby Curry Burger z grillowaną cukinią, Italian Burger z grillowaną salami peperoni, Onion Burger z krążkami cebulowymi, aż po ekstremalne(...)Amerykańskim Burgerem rozpoczęłam od jego wersji Fit z bułką otrębową . Grillowanej wołowinie towarzyszyła tu rukola , sałata , czerwona cebula , świeży ogórek i pasta paprykowa . Ta ostatnia nadawała bułce odrobiny "mokrości", gdyż cały zestaw pozbawiony był kalorycznego sosu. Kotlet wołowy , niezbyt gruby, wytopiony został z tłuszczu podczas grillowania do wyśmienitej, równomiernie wysmażonej konsystencji. Dodatki pysznie się ze sobą komponowały . Bułka otrębowa
Grunt to przepis!czarny pieprz, 1 płaska łyżeczka kurkumy i suszonego oregano, szczypta chili w proszku DO PODANIA: bułki drożdżowe , frytki z batatów, rozgnieciona feta, dip paprykowy (1 łyżka majonezu wymieszana z 2 łyżkami jogurtu naturalnego i 1 łyżeczką sosu sriracha), guacamole WYKONANIE Wszystkie składniki kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w pojemniku malaksera. Dodajemy przyprawy i rozmiksowujemy na kleistą masę. Łyżką
cool and mintylodowych 20 dag pomidorków cherry 20 dag serka sałatkowego w kostkach z czosnkiem i pietruszką Apetina 80 g zielonych oliwek z pastą paprykową 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki garść orzechów włoskich Sos: 2 łyżki białego wytrawnego wina 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki musztardy gruboziarnistej 1 łyżeczka miodu prawdziwego pieprz czarny grubo mielony
Wanilia i KardamonNajlepszy! Mięciutki i lekko pikantny. Do tego paprykowe, również ostre pieczone ziemniaczki, a dla złamania smaku, jako dodatek - pomidory z sosem winegret. Mieszanka przypraw nie do końca jest idealnie pasująca do "cajun", dlatego nazwałam ją "prawie". ;) 2 nogi kurczaka (podzielone na połowy) 150g łagodnego keczupu 2 ząbki czosnku 600g młodych ziemniaków mieszanka przypraw do mięsa: 2 łyżki słodkiej papryki
Kuchenna Kontrrewolucya