sos paprykowy - 886 przepisów (strona:32/60)

Turecka pasta paprykowa - szybka wersja 176

pastę suszy przez 6-7 dni na słońcu, aż uzyska głęboką czerwoną barwę, gęstą konsystencję i bardzo intensywny aromat. Sięgnęłam więc po przepis Rebecci Seal na szybszą wersję tego paprykowego przecieru i polecam go również Wam, gdy nie możecie dostać  biber salçası w sklepie. Pastę możecie zrobić zarówno w wersji łagodnej jak i pikantnej, to zależy od proporcji papryk(...)kanapki, ma wspaniały smak, nieco zbliżony do ajwaru . Można jej użyć także jako marynaty do ryby, czy mięsa, jako sosu do posmarowania pide czy pizzy lub jako dipu do świeżych warzyw czy paluszków chlebowych.  Turecka pasta paprykowa Biber salçası na podstawie przepisu z książki "Istanbul" Rebecca Seal Składniki (na 200 g): 3 czerwone papryki 2 czerwone papryczki chilli

Chilli Czosnek i Oliwa
Serowo-paprykowy dip do słonych przekąsek. Kibicujemy! 231

Serowo-paprykowy dip do słonych przekąsek. Kibicujemy! I zaczęło się wielkie święto dla każdego kibica piłki nożnej. Większość osób kochających piłkę nożną będzie spędzać teraz długie

Słodkie okruszki
5 najlepszych marynat do tofu 140

łyżeczki suszonych ziół: bazylii, rozmarynu, tymianku 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/4 szklanki wody sól do smaku Marynata paprykowa Składniki 1 łyżka ketchupu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonej papryki (chili lub słodkiej) 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1/4 szklanki wody sól i pieprz (do smaku) Marynata cytrynowo-marchewkowa Składniki Sok z 1 cytryny

Vegan Taste
Mój sposób na kokardki ze szpinakiem 370

Farfalle nazywane są potocznie kokardkami, jednak okazuje się, że oznaczają również motyle. Rzadko sięgam po ten rodzaj makaronu, dziś jednak to właśnie na niego padł mój

Z butelką mleczka w tle
33 propozycje na świąteczne sałatki 17628

porem, wędzonym kurczakiem i żółtym serem Warstwowa sałatka z szynką i porem Zielona sałatka z jajkiem i łososiem Sałatka z tortellini Sałatka śledziowa z sosem jogurtowo-musztardowo-koperkowym Sałatka śledziowa Sałatka śledziowo-buraczana Sałatka ryżowo-paprykowa siostry Marii Sałatka ryżowa z kurczakiem i ananasem Sałatka „puszkowa” – z papryką, porem, kurczakiem i serem Sałatka z kaszki kuskus

Smaki Na Talerzu
PLACUSZKI Z CUKINII I MARCHEWKI 166

smażone to zdecydowanie bardziej lżejsze niż te tradycyjne - ziemniaczane. Delikatne w smaku, dlatego super smakowały  podane z  dipem czosnkowym i paprykowym . Osoby, które nie wyobrażają  sobie tak lekkiego i bezmięsnego posiłku mogą pokombinować z sosem mięsnym np. bolognese, czy zwykłym klasycznym gulaszem.  Myślę, że taka wersja też będzie pyszna! Ale ja zapraszam dziś na taką najprostszą

Walijskie Pichcenie
Chrupiące talarki z kabaczka w paprykowym cieście 150

Uwielbiam kabaczki. Dziś zapraszam Was na szybki przepis na chrupiące talarki z kabaczka w paprykowym cieście. Idealne na przekąskę. Ja zazwyczaj zjadam je bez dodatków lub w towarzystwie sosu czosnkowego albo ketchupu. Przepis wymyśliłam kiedyś w przypływie chwili i… tak nam posmakowała ta przekąska, że po dziś dzień ją robię zmieniając jedynie przyprawy Spróbujcie. Składniki: 1 mały kabaczek (najlepiej

Słodkie okruszki
Śledzie po sułtańsku 204

tylko przekładamy do salaterki i podajemy na stół :) Składniki : ok. 400 g płatów śledziowych spora cebula 150 ml przecieru pomidorowego (ja użyłam sosu własnej roboty z pomidorków koktajlowych , ale można użyć kupnego) pół łyżeczki ostrej pasty paprykowej np. sambal oelek 100 g rodzynek wrzątek sól czarny pieprz szczypta (dosłownie odrobina) mielonego cynamonu łyżka oleju Jeśli kupujecie płaty z beczki, dzień

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowa, ostra pasta paprykowa typu sambal oelek 185

Długo kombinowałam jak zrobić tą pastę i jest udało się. Pasta jest słodkawa, pikantna, idealna do sosów, mięs, pizzy i tym podobnych rzeczy. Polecam wszystkim wielbicielom kapsaicyny. Domowa, ostra pasta paprykowa typu sambal oelek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Babeczki - roladki nektarynkowe i tort urodzinowy z grilla 186

pomysł na mięsny tort grillowany ;) Tort zrobiliśmy z białych i śląskich kiełbasek oraz szaszłyków z nawiniętych plastrów boczku.  Udekorowany został kielichami kwiatów wyciętymi z mini papryczek, które wypełnia sos majonezowy z bazylią i rozmarynem lub ketchup. Rolę babeczek odgrywają roladki z piersi kurczaka - w miodowo-musztardowej marynacie z dzikim czosnkiem i suszonymi pomidorami, owinięte wokół kawałka nektarynki. Przepyszne(...)środku talerza położyć połówkę jabłka lub kalarepki, wokół ułożyć kiełbaski, następnie spiąć je promieniście wykałaczkami lub cienkimi patyczkami do szaszłyków. W dno paprykowych kielichów wbić po wykałaczce i umieścić kwiatki centralnie, wbijając ich "łodyżki" w jabłko. Napełnić sosem z majonezu i siekanych ziół, udekorować gałązkami bazylii. W zewnętrzny okrąg kiełbasek wbić pionowo boczkowe szaszłyki.Jubilat postanowił uzupełnić kompozycję

głodny alergik
Pizza od serca 180

ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na grubość 5-6 mm,wyciąć dość duże serce. Serca ułożyć  na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i każde ponakłuwać widelcem. sos: 2 łyżki gęstej pasty pomidorowej 2-3 łyżki wody 1 ząbek czosnku sól do smaku po szczypcie suszonej bazylii,oregano i tymianku Pastę połączyć z wodą,rozgniecionym czosnkiem i ziołami(...)cieście. Pizzę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C piec przez 20 minut. Następnie posypać grubo serem i ułożyć na wierzchu paprykowe serduszka. Zapiekać jeszcze 5- 7 minut aż ser się dobrze rozpuści. Podawać na ciepło z ulubionym sosem.  Pizza doskonale smakuje z sosem czosnkowym: 150 g jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku sól i pieprz

Kolorowa kuchnia Elki
Zapiekane roladki z bakłażana. 178

małym ogniu 20 minut. Po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu i ostudzeniu posmarować każdy plaster bakłażana (z jednej strony) 1 łyżeczką pasty paprykowej i ułożyć na nim opowiednio przyciętą mozzarellę (nie musi pokrywać całej powierzchni bakłażana).  Połowę sosu pomidorowego wlać do niedużego, głębszego naczynia do zapiekania. Plastry bakłażana z mozzarellą zwinąć w roladki i ciasno poukładać (pionowo) w naczyniu

zadanie-gotowanie
Kociołek węgierski 145

dużych cebul 4 rozgniecione ząbki czosnku 1-2 papryki czerwone 4 marchewki seler pietruszka 4 ziemniaki tubka łagodnej pasty węgierskiej paprykowej 1,5 - 2 l wody lub bulionu 1 łyżka oleju przyprawy: świeże gałązki lubczyku, sos sojowy, pieprz, papryka wędzona, papryka słodka, chili, sól Z oleju, sosu sojowego, pieprzu i papryki zrobić marynatę, mięso pokroić w grubą kostkę i marynować

Dobra karma

Proponowane wyszukiwania