czarny pieprz, 1 płaska łyżeczka kurkumy i suszonego oregano, szczypta chili w proszku DO PODANIA: bułki drożdżowe , frytki z batatów, rozgnieciona feta, dip paprykowy (1 łyżka majonezu wymieszana z 2 łyżkami jogurtu naturalnego i 1 łyżeczką sosu sriracha), guacamole WYKONANIE Wszystkie składniki kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w pojemniku malaksera. Dodajemy przyprawy i rozmiksowujemy na kleistą masę. Łyżką
cool and mintylodowych 20 dag pomidorków cherry 20 dag serka sałatkowego w kostkach z czosnkiem i pietruszką Apetina 80 g zielonych oliwek z pastą paprykową 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki garść orzechów włoskich Sos: 2 łyżki białego wytrawnego wina 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki musztardy gruboziarnistej 1 łyżeczka miodu prawdziwego pieprz czarny grubo mielony
Wanilia i KardamonNajlepszy! Mięciutki i lekko pikantny. Do tego paprykowe, również ostre pieczone ziemniaczki, a dla złamania smaku, jako dodatek - pomidory z sosem winegret. Mieszanka przypraw nie do końca jest idealnie pasująca do "cajun", dlatego nazwałam ją "prawie". ;) 2 nogi kurczaka (podzielone na połowy) 150g łagodnego keczupu 2 ząbki czosnku 600g młodych ziemniaków mieszanka przypraw do mięsa: 2 łyżki słodkiej papryki
Kuchenna Kontrrewolucyapastę suszy przez 6-7 dni na słońcu, aż uzyska głęboką czerwoną barwę, gęstą konsystencję i bardzo intensywny aromat. Sięgnęłam więc po przepis Rebecci Seal na szybszą wersję tego paprykowego przecieru i polecam go również Wam, gdy nie możecie dostać biber salçası w sklepie. Pastę możecie zrobić zarówno w wersji łagodnej jak i pikantnej, to zależy od proporcji papryk(...)kanapki, ma wspaniały smak, nieco zbliżony do ajwaru . Można jej użyć także jako marynaty do ryby, czy mięsa, jako sosu do posmarowania pide czy pizzy lub jako dipu do świeżych warzyw czy paluszków chlebowych. Turecka pasta paprykowa Biber salçası na podstawie przepisu z książki "Istanbul" Rebecca Seal Składniki (na 200 g): 3 czerwone papryki 2 czerwone papryczki chilli
Chilli Czosnek i OliwaSerowo-paprykowy dip do słonych przekąsek. Kibicujemy! I zaczęło się wielkie święto dla każdego kibica piłki nożnej. Większość osób kochających piłkę nożną będzie spędzać teraz długie
Słodkie okruszkiłyżeczki suszonych ziół: bazylii, rozmarynu, tymianku 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/4 szklanki wody sól do smaku Marynata paprykowa Składniki 1 łyżka ketchupu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonej papryki (chili lub słodkiej) 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1/4 szklanki wody sól i pieprz (do smaku) Marynata cytrynowo-marchewkowa Składniki Sok z 1 cytryny
Vegan TasteFarfalle nazywane są potocznie kokardkami, jednak okazuje się, że oznaczają również motyle. Rzadko sięgam po ten rodzaj makaronu, dziś jednak to właśnie na niego padł mój
Z butelką mleczka w tleporem, wędzonym kurczakiem i żółtym serem Warstwowa sałatka z szynką i porem Zielona sałatka z jajkiem i łososiem Sałatka z tortellini Sałatka śledziowa z sosem jogurtowo-musztardowo-koperkowym Sałatka śledziowa Sałatka śledziowo-buraczana Sałatka ryżowo-paprykowa siostry Marii Sałatka ryżowa z kurczakiem i ananasem Sałatka „puszkowa” – z papryką, porem, kurczakiem i serem Sałatka z kaszki kuskus
Smaki Na Talerzusmażone to zdecydowanie bardziej lżejsze niż te tradycyjne - ziemniaczane. Delikatne w smaku, dlatego super smakowały podane z dipem czosnkowym i paprykowym . Osoby, które nie wyobrażają sobie tak lekkiego i bezmięsnego posiłku mogą pokombinować z sosem mięsnym np. bolognese, czy zwykłym klasycznym gulaszem. Myślę, że taka wersja też będzie pyszna! Ale ja zapraszam dziś na taką najprostszą
Walijskie PichcenieUwielbiam kabaczki. Dziś zapraszam Was na szybki przepis na chrupiące talarki z kabaczka w paprykowym cieście. Idealne na przekąskę. Ja zazwyczaj zjadam je bez dodatków lub w towarzystwie sosu czosnkowego albo ketchupu. Przepis wymyśliłam kiedyś w przypływie chwili i… tak nam posmakowała ta przekąska, że po dziś dzień ją robię zmieniając jedynie przyprawy Spróbujcie. Składniki: 1 mały kabaczek (najlepiej
Słodkie okruszkitylko przekładamy do salaterki i podajemy na stół :) Składniki : ok. 400 g płatów śledziowych spora cebula 150 ml przecieru pomidorowego (ja użyłam sosu własnej roboty z pomidorków koktajlowych , ale można użyć kupnego) pół łyżeczki ostrej pasty paprykowej np. sambal oelek 100 g rodzynek wrzątek sól czarny pieprz szczypta (dosłownie odrobina) mielonego cynamonu łyżka oleju Jeśli kupujecie płaty z beczki, dzień
Weekendy w domu i ogrodzieDługo kombinowałam jak zrobić tą pastę i jest udało się. Pasta jest słodkawa, pikantna, idealna do sosów, mięs, pizzy i tym podobnych rzeczy. Polecam wszystkim wielbicielom kapsaicyny. Domowa, ostra pasta paprykowa typu sambal oelek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepomysł na mięsny tort grillowany ;) Tort zrobiliśmy z białych i śląskich kiełbasek oraz szaszłyków z nawiniętych plastrów boczku. Udekorowany został kielichami kwiatów wyciętymi z mini papryczek, które wypełnia sos majonezowy z bazylią i rozmarynem lub ketchup. Rolę babeczek odgrywają roladki z piersi kurczaka - w miodowo-musztardowej marynacie z dzikim czosnkiem i suszonymi pomidorami, owinięte wokół kawałka nektarynki. Przepyszne(...)środku talerza położyć połówkę jabłka lub kalarepki, wokół ułożyć kiełbaski, następnie spiąć je promieniście wykałaczkami lub cienkimi patyczkami do szaszłyków. W dno paprykowych kielichów wbić po wykałaczce i umieścić kwiatki centralnie, wbijając ich "łodyżki" w jabłko. Napełnić sosem z majonezu i siekanych ziół, udekorować gałązkami bazylii. W zewnętrzny okrąg kiełbasek wbić pionowo boczkowe szaszłyki.Jubilat postanowił uzupełnić kompozycję
głodny alergikciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na grubość 5-6 mm,wyciąć dość duże serce. Serca ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i każde ponakłuwać widelcem. sos: 2 łyżki gęstej pasty pomidorowej 2-3 łyżki wody 1 ząbek czosnku sól do smaku po szczypcie suszonej bazylii,oregano i tymianku Pastę połączyć z wodą,rozgniecionym czosnkiem i ziołami(...)cieście. Pizzę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C piec przez 20 minut. Następnie posypać grubo serem i ułożyć na wierzchu paprykowe serduszka. Zapiekać jeszcze 5- 7 minut aż ser się dobrze rozpuści. Podawać na ciepło z ulubionym sosem. Pizza doskonale smakuje z sosem czosnkowym: 150 g jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku sól i pieprz
Kolorowa kuchnia Elki