Farfalle nazywane są potocznie kokardkami, jednak okazuje się, że oznaczają również motyle. Rzadko sięgam po ten rodzaj makaronu, dziś jednak to właśnie na niego padł mój
Z butelką mleczka w tleporem, wędzonym kurczakiem i żółtym serem Warstwowa sałatka z szynką i porem Zielona sałatka z jajkiem i łososiem Sałatka z tortellini Sałatka śledziowa z sosem jogurtowo-musztardowo-koperkowym Sałatka śledziowa Sałatka śledziowo-buraczana Sałatka ryżowo-paprykowa siostry Marii Sałatka ryżowa z kurczakiem i ananasem Sałatka „puszkowa” – z papryką, porem, kurczakiem i serem Sałatka z kaszki kuskus
Smaki Na Talerzusmażone to zdecydowanie bardziej lżejsze niż te tradycyjne - ziemniaczane. Delikatne w smaku, dlatego super smakowały podane z dipem czosnkowym i paprykowym . Osoby, które nie wyobrażają sobie tak lekkiego i bezmięsnego posiłku mogą pokombinować z sosem mięsnym np. bolognese, czy zwykłym klasycznym gulaszem. Myślę, że taka wersja też będzie pyszna! Ale ja zapraszam dziś na taką najprostszą
Walijskie PichcenieUwielbiam kabaczki. Dziś zapraszam Was na szybki przepis na chrupiące talarki z kabaczka w paprykowym cieście. Idealne na przekąskę. Ja zazwyczaj zjadam je bez dodatków lub w towarzystwie sosu czosnkowego albo ketchupu. Przepis wymyśliłam kiedyś w przypływie chwili i… tak nam posmakowała ta przekąska, że po dziś dzień ją robię zmieniając jedynie przyprawy Spróbujcie. Składniki: 1 mały kabaczek (najlepiej
Słodkie okruszkitylko przekładamy do salaterki i podajemy na stół :) Składniki : ok. 400 g płatów śledziowych spora cebula 150 ml przecieru pomidorowego (ja użyłam sosu własnej roboty z pomidorków koktajlowych , ale można użyć kupnego) pół łyżeczki ostrej pasty paprykowej np. sambal oelek 100 g rodzynek wrzątek sól czarny pieprz szczypta (dosłownie odrobina) mielonego cynamonu łyżka oleju Jeśli kupujecie płaty z beczki, dzień
Weekendy w domu i ogrodzieDługo kombinowałam jak zrobić tą pastę i jest udało się. Pasta jest słodkawa, pikantna, idealna do sosów, mięs, pizzy i tym podobnych rzeczy. Polecam wszystkim wielbicielom kapsaicyny. Domowa, ostra pasta paprykowa typu sambal oelek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepomysł na mięsny tort grillowany ;) Tort zrobiliśmy z białych i śląskich kiełbasek oraz szaszłyków z nawiniętych plastrów boczku. Udekorowany został kielichami kwiatów wyciętymi z mini papryczek, które wypełnia sos majonezowy z bazylią i rozmarynem lub ketchup. Rolę babeczek odgrywają roladki z piersi kurczaka - w miodowo-musztardowej marynacie z dzikim czosnkiem i suszonymi pomidorami, owinięte wokół kawałka nektarynki. Przepyszne(...)środku talerza położyć połówkę jabłka lub kalarepki, wokół ułożyć kiełbaski, następnie spiąć je promieniście wykałaczkami lub cienkimi patyczkami do szaszłyków. W dno paprykowych kielichów wbić po wykałaczce i umieścić kwiatki centralnie, wbijając ich "łodyżki" w jabłko. Napełnić sosem z majonezu i siekanych ziół, udekorować gałązkami bazylii. W zewnętrzny okrąg kiełbasek wbić pionowo boczkowe szaszłyki.Jubilat postanowił uzupełnić kompozycję
głodny alergikciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na grubość 5-6 mm,wyciąć dość duże serce. Serca ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i każde ponakłuwać widelcem. sos: 2 łyżki gęstej pasty pomidorowej 2-3 łyżki wody 1 ząbek czosnku sól do smaku po szczypcie suszonej bazylii,oregano i tymianku Pastę połączyć z wodą,rozgniecionym czosnkiem i ziołami(...)cieście. Pizzę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C piec przez 20 minut. Następnie posypać grubo serem i ułożyć na wierzchu paprykowe serduszka. Zapiekać jeszcze 5- 7 minut aż ser się dobrze rozpuści. Podawać na ciepło z ulubionym sosem. Pizza doskonale smakuje z sosem czosnkowym: 150 g jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku sól i pieprz
Kolorowa kuchnia Elkimałym ogniu 20 minut. Po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu i ostudzeniu posmarować każdy plaster bakłażana (z jednej strony) 1 łyżeczką pasty paprykowej i ułożyć na nim opowiednio przyciętą mozzarellę (nie musi pokrywać całej powierzchni bakłażana). Połowę sosu pomidorowego wlać do niedużego, głębszego naczynia do zapiekania. Plastry bakłażana z mozzarellą zwinąć w roladki i ciasno poukładać (pionowo) w naczyniu
zadanie-gotowaniedużych cebul 4 rozgniecione ząbki czosnku 1-2 papryki czerwone 4 marchewki seler pietruszka 4 ziemniaki tubka łagodnej pasty węgierskiej paprykowej 1,5 - 2 l wody lub bulionu 1 łyżka oleju przyprawy: świeże gałązki lubczyku, sos sojowy, pieprz, papryka wędzona, papryka słodka, chili, sól Z oleju, sosu sojowego, pieprzu i papryki zrobić marynatę, mięso pokroić w grubą kostkę i marynować
Dobra karmaprostu dodano do mięsa coś (poza widoczną zieleninką), co sprawiało, że mięso było dość twardawe i miejscami żylaste. Frytki niestety mrożone, a "paprykowe" ograniczały się jedynie do posypania ich mieloną papryką. Jednak najgorszą stroną są moim zdaniem sosy z butelki - mam nadzieję, że lokal w najbliższym czasie pokusi się o przygotowywanie sosów własnoręcznie. Takie sosy są zdecydowanie lepsze jakościowo
Pasja Smakuobiad, to łatwe, niedrogie , a co najważniejsze szybkie propozycje. Na dzisiejszy obiad zrobiłam polędwiczki w aromatycznym cieście- pietruszkowym i paprykowym. Mięso jest soczyste i delikatne. SKŁADNIKI: 0,5 kg polędwiczek z kurczaka MARYNATA: 2 łyżki oleju z winogron 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka octu winnego jasnego sól, pieprz zioła:lubczyk, majeranek, chmali-suneli CIASTO: 2 jajka 2 łyżki
Kuchnia BeatyMargherita. Sprawdza się, gdy wpadają goście, a Wy kombinujecie coś naprędce ;) Alternatywy dla sosu pomidorowego do pizzy: sos z pieczonych pomidorów , lekko odparowany jeśli wyjdzie za rzadki domowa harissa wymieszana z koncentratem pomidorowym (sama będzie trochę za ostra) ajwar turecka pasta paprykowa domowe pesto bazyliowe lub z innej zieleniny, np. liści rzodkiewki lub pesto z suszonych pomidorów oliwa wymieszana
Chilli Czosnek i Oliwa