sos paprykowy - 886 przepisów (strona:42/60)

Penne z paprykowymi klopsikami i suszonymi pomidorami 166

Kilka tygodni temu została mi niewielka ilość mięsa mielonego, ale za mało na kotlety czy sos bolognese, a w słoiku ostatnie połówki suszonych pomidorów - jeszcze tych kupionych, bo już zrobiłam własne! Miałam za to sporą ilość penne, kupionego w promocji.  I tak po chwili namysłu powstał w Monachium (za sprawą Polki!) naprawdę świetny (jak się okazało) i zupełnie włoski(...)tymianku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2-3 łyżki siekanego cienkiego szczypiorku tarty parmezan KLOPSIKI 100-150 g mięsa mielonego wołowego 50 ml zimnej wody 1 szalotka 1 łyżka pasty paprykowej (lub dwie łyżki słodkiej papryki w proszku) 1 łyżka ajvaru 1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku 1/2 płaskiej łyżeczki płatków chili 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego pieprz, sól

Kuchnia Prezydentowej
Makaron z papryką i kurczakiem... 135

pies niejako pasterski, czyli zabiegajac drogę zbł ą kanym owieczkom, a potem zostało sprz ą tanie. W domu byliśmy w okolicy 18.00... Na obiad dostał się nam  sos z klopsikami  i kasza kus-kus... A dzięki zamrażarce wszystko gotowe w 20 minut...   Składniki: (spokojnie na 3 dzieci i 1 dorosła osobę + pozostały kurczak, który znakomicie znosi mrożenie(...)oleju 2 czubate łyżki słodkiej papryki sól i pieprz, do smaku  dodatkowo: rękawy do pieczenia w piekarniku, prawdopodobnie dwa makaron 300g makaronu farfalle 2 duże, czerwone papryki 1 paprykowa pierś z kurczaka 2 łyżki oleju lub oliwy + około 1 łyżki oliwy do pokropienia gotowego dania 2-3 łyżki drobniutko startego Parmezanu, lub więcej, do smaku Najpierw kurczak : oczyść mięso

Lejdi of the house
Papryka nadziewana mięsem i kaszą jęczmienna 140

Wspaniałe danie na ciepło, propozycja na obiad, kolację, sezon paprykowy trwa więc warto się pokusić o jej przyrządzenie w tej wersji, posypana jeszcze żółtym serem z wierzchu pięknie się zapiecze, jak zresztą widać na załączonym foto, ale by posmakować, nie pozostaje nic innego tylko przyrządzić! Składniki: 10 sztuk papryki białej 1/2 kg mięsa mielonego 1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej(...)marchewka 1 pęczek szczypioru 1 pęczek pietruszki kilka liści selera 2 łyżki masła 1 łyżkę przecieru pomidorowego 2 łyżki sosu paprykowo -pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% 3/4 litra bulionu 1 łyżeczka papryki ostrej sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu studzimy. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę szczypiorek oraz liście selera posiekać drobniutko

kgwjanczewo
POMIDOROWO-PAPRYKOWA Z RYŻEM 184

Bardzo lubię zupę pomidorowo-paprykową, to taka ostrzejsza wersja pomidorówki z posmakiem papryki. Można zmiksować zawartość zupki, jeśli ktoś lubi formę zupa-krem, ja jednak jak już kiedyś wspominałam lubię jak w zupie chrupią warzywka, więc zazwyczaj kroję je w mniejszą lub większą kostkę. Zupa jest pożywna, a ugotowana na soku pomidorowym ma aksamitny ,słodko-ostry smak(...)Polecam gorąco :-)Składniki:mięso drobiowe (kilka udek,skrzydełek lub mały kurczak)2 puszki pomidorów w sosie własnymkartonik  soku pomidorowego 1l1 czerwona papryka1 marchewka1 pietruszkaziele angielskieliść laurowysłodka paprykaostra paprykacebula1 ząbek czosnkusólpieprzoliwa z oliwekryż (ok 3/4 szkl. w zależności od ilości naszej zupy)Wykonanie:Na oliwie smażymy cebulę i czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę  paprykę. Gdy warzywa są usmażone dodajemy

Walijskie Pichcenie
Domowy sos barbecue 181

się, co podać na stół, co przygotować...  Nieodłącznym elementem takich spotkań są przekąski, a jak przekąski, to i sosy do nich :) I już wiecie, skąd ten wstęp... Bo sos barbecue jest jednym z tych bardziej pożądanych i rozchwytywanych, zwłaszcza przez męskie towarzystwo.  Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, wymaga tylko kilku składników. Zazwyczaj są one w domu, no może(...)pomidorów 3 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka wędzonej soli 2 łyżki cukru 2 suszone śliwki 2 słoiczki przecieru pomidorowego (ok 220g każdy) 2 łyżki przecieru paprykowego 2 łyżki oleju 1 łyżka octu jabłkowego Sposób przygotowania w Tefal Companion: Pomidory nacinamy, sparzamy wrzątkiem i po kilku minutach obieramy ze skórki. Cebulę i czosnek obieramy, przekładamy do misy z załączonym nożem

Kuchnia w czekoladzie
Quesadilla z kurczakiem i papryką 137

serem.   (2 spore porcje) 4 placki tortilla 180-200g pieczonej piersi z kurczaka 200g żółtego sera 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 małej cebuli Dodatkowo: dip paprykowy (przepis: tu )   Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, paprykę drobniej, cebulę posiekać, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tortillę położyć na zimnej patelni, posypać serem, ułożyć mięso(...)przykryć drugim plackiem. Podgrzewać - aż tortilla lekko się zarumieni, a ser roztopi. Po tym czasie quesadillę przewrócić na drugą stronę i zapiec na chrupko. Podawać z dipem lub dowolnym sosem

Di gotuje
Fajita z czarną fasolą i grzybami. 131

łyżka brązowego cukru  1/2 avocado 1/2 pęczka kolendry lub pietruszki 1 dymka sok z 1 limonki 1 łyżka cukru pudru sól Wykonanie: W rondelku wymieszać przecier, pastę paprykową, brązowy cukier i szczyptę soli. Podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia (około 15 minut). Avocado obrać i pokroić w grubą kostkę. Wymieszać z posiekaną natką, również posiekaną dymką, sokiem z limonki(...)paski boczniaki, szczyptę soli i smażyć około 15 minut na średnim ogniu. Pod koniec smażenia dodać odsączoną i przepłukaną fasolkę. Tortille podgrzać i układać na nich (na środku) warstwami: sos, roszponkę, boczniaki z fasolką, salsę z avocado. Zwinąć i podawać

zadanie-gotowanie
Cukinia faszerowana papryką.Papryka faszerowana cukinią 261

przykryciem do miękkości papryki . Zamieszaj sprawdz czy ma konsystencję farszu, wyłącz gaz i przełóż do miseczki. Następnie włóż „łódeczki” z papryki oraz cukini do naczynia do zapiekania. Cukinię faszeruj nadzieniem paprykowym, natomiast paprykę nadzieniem cukiniowym. Pokrop delikatnie oliwą z oliwek. Posyp przyprawą – suszone pomidory +czosnek niedziwedzi, ale to nie jest warunek.  Zacznij zapiekać, nie zapomnij troszkę podlać wodą , która rozmiękczy(...)ładnie upieczone. Następnie nie wyłączaj piekarnika, wyłóż warzywa do półmiska.Odłoż na bok.  i do tego samego naczynia , gdzie się zapiekały papryka i cukinia, wsyp ziemniaki, obtocz olejem, sosem , który wytworzył się podczas zapiekania warzyw. Posyp dodatkowo oregano. Troszeczkę zapiekaj. Wyłóż na talerz tak papryke cukinie jak ziemniaki, podawaj posypane ziarnami prażonymi Ziarenkowo. Smakuje bardzo jak jest ciepłe

Z Kuchni Do Kuchni
Węgierska zupa rybna 146

małym ogniu. Po dziesięciu minutach dodać ikrę rybną i kontynuować gotowanie przez kolejnych 5 minut. Zupę podawać z ugotowanym makaronem. Węgierska zupa rybna Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując paprykową zupę rybną. Węgierska zupa rybna Do wywaru rybnego użyłam ogonów rybnych (ogony z karpia), które miały bardzo dużo mięsa. Ogony rybne zastąpić możecie dowolną selekcją małych ryb. Gotowy wywar(...)ości w wywarze. Sięgnełam po filety z karpia. Dzwoniki z karpia mają więcej ości dlatego z nich zrezygnowałam. Lubisz ryby? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Rybę w sosie musztardowym . The post Węgierska zupa rybna appeared first on MeCooks

mecooks
Spaghetti Łukasza (ostre!!!) 107

opakowanie makaronu spaghetti czerwona cebula duża biała cebula 4 ząbki czosnku mięso wieprzowo - wołowe 400 g 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 puszki krojonych pomidorów 2 łyżeczki pasty węgierskiej ostrej paprykowej Rolnik (rewelacja! pali..) ser Gouda około 100 g bazylia oregano pieprz sól (około 2 łyżek) świeża bazylia (ilość wedle uznania) Podsmażyć cebulę czerwoną pokrojoną w piórka i drobno posiekaną cebulę(...)Wymieszać przyprawione mięso z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, pastę. Pasta jest rewelacyjnie ostra, z kawałkami papryczek. Przy tak małej ilości jak dwie łyżeczki sos był naprawdę ostry, a można dodać jeszcze więcej. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić ponownie jeśli jest taka potrzeba. Na koniec dodać porwanych świeżych listków bazylii i wymieszać. Ugotowany w osolonej

Karola gotuje
Sałatka z salami, suszonym pomidorem i marynowaną pieczarką z serii: kuchnia Lidla:) 504

salami, suszonym pomidorem i marynowaną pieczarką Składniki: małe ziemniaki, ugotowane: 4 szt. pieczarki w zalewie octowej : 0,5 słoiczka mała czerwona cebula: 1 szt. salami : 100 g (ja użyłam paprykowego o wyrazistym smaku i ładnej barwie) pomidory w zalewie : 0,5 słoiczka mieszanka sałat : 1 opakowanie listki bazylii: 1 garść oliwa: 4 łyżki ocet balsamiczny: 1 łyżka miód(...)kroimy na paseczki. Plastry salami przekrawamy na pół. W salaterce układamy sałatę, na niej ziemniaki, cebulę i pieczarki. Dodajemy pomidory i bazylię. Na wierzchu rozkładamy plastry salami. Polewamy sałatkę sosem sporządzonym z dokładnie wymieszanej oliwy, octu balsamico, miodu, soli i pieprzu. Uwaga ode mnie: do przygotowania sosu, zamiast proponowanych składników,  możemy użyć zalewy z suszonych pomidorów i garstki suszonych

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pałki z kurczaka miodowo-paprykowe z pyszną sałatką 173

dzisiejszym, trochę zabieganym świecie dbam o to aby wspólne, niedzielne posiłki były zdrowe a zarazem pyszne. Cała rodzinka uwielbia kurczaka więc tym razem przygotowałam go w wersji miodowo-paprykowej. Już podczas pieczenia po całym mieszkaniu roznosi się wspaniały zapach aromatycznego mięsa, który zwabia wszystkich domowników do kuchni. Soczyste mięso podałam z pyszną, kolorową sałatką przygotowaną z niezwykłą dbałością o każdy(...)najpierw oczami ;) Pałki z kurczaka: 1 kg pałek z kurczaka 3 łyżki keczupu pikantnego łyżka miodu łyżka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej  łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz do smaku kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego Sałatka: op. miksu sałat mała czerwona cebulka 20 dag żółtych pomidorków  1 szkl zielonych oliwek

Smakołyki Asi
PALUSZKI Z KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM 193

Świetna przekąska na kolację lub wieczór z przyjaciółmi... pikantne, paprykowe paluszki z kurczaka w cieście francuskim, pieczone w piekarniku. Tylko 2 składniki! Szybkie i proste w wykonaniu, a wzbudzają zachwyt gości oraz domowników. Wyglądem trochę przypominają rurki z kremem, tylko zamiast kremu jest mięsko 😉 Dla dzieci można wykonać wersję łagodniejszą i zamienić paprykę ostrą na łagodną lub w ogóle(...)zrezygnować - dzieci te większe, jak i te mniejsze z pewnością je pokochają ❤  Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Rewelacyjne smakują podane z dipami czy sosami - u mnie rządzi sos czosnkowy 😀 Składniki: 1 filet z kurczaka 1 op. ciasta francuskiego (świeżego) sól, pieprz, papryka ostra mielona 1 białko sezam (po posypania) Wykonanie: Filet z kurczaka myjemy

Kuchnia MagdaLeny
Wielka księga słoików 138

zatrzymać na zimę. O tyle inna od pozostałych, że dotyczy głównie marynowania, więc wspaniale się z nimi uzupełnia. Znajdziecie w niej ponad 250 przepisów na przetwory z warzyw, owoców, sosy, czatneje i relisze. O ogórkach konserwowych i marynowanej cukinii nie trzeba nikomu wspominać, ale już marynowane w przyprawach korzennych buraki, pikantna fasolka szparagowa, jałowcowa cebula w ginie, grzyby z fenkułem(...)czereśni, gruszek z rozmarynem i wanilią, pikantnych brzoskwiń czy pieprznych truskawek w occie balsamicznym. Albo chilli z brzoskwiniami i pieczoną słodką papryką, salsę pomidorową z ostrą papryką i pomarańczami, paprykowy barbecue z kawą. Wyobraźcie sobie morelowy czatnej z daktylami i rodzynkami albo ten z pomarańczy, daktyli i cebuli. Albo ten z mango i bananów.A jeśli to mało, to jeszcze

GRUBY WAŁEK
Pasta z selera. Pasta selerowa. 176

Dzisiaj proponuję przygotować pastę selerową ze świeżych liści selera. To świetna przyprawa bez dodatków, ulepszaczy, wzmacniaczy smaku. Pastę z selera zamknęłam w słoiczku. Może służyć jako dodatek do zup, sosów, zapiekanek, do kanapek. Pasta wymieszana z tartym parmezanem i mielonymi orzechami, czy migdałami będzie doskonałym Pesto do makaronu. Najlepszym momentem na ich zbiór jest lato i wczesna jesień. Dlatego warto(...)zmiksować z dodatkiem soli i oliwy. Sól i oliwa to idealne konserwanty, taką pastę można przechowywać, nawet do roku. Polecam też przepis na pyszne pasty: pasta do słoików , pastę paprykową . Przepis na 2-3 słoiczki pasty z selera: 10-12 łodyg selera wraz z liśćmi ok. 2 łyżki soli (20g) 4 łyżki oliwy Jak przygotować pastę selerową? Łodygi selera płuczemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania