sos paprykowy - 886 przepisów (strona:45/60)

Produkty wegańskie Primavika - recenzja 133

ciecierzycą, z soczewicą, z kaszą jaglaną, warzywne, meksykańskie, z dodatkami np. bazylią, pieczarkami, ogórkiem czy koperkiem - do wyboru do koloru. Dodatkowo są różne rodzaje hummusów np. z suszonych pomidorów, paprykowy czy tradycyjny. Pasztety Primaviki znaliśmy już dużo wcześniej i niejednokrotnie je kupowaliśmy (zazwyczaj są dostępne popularne smaki, typu paprykarz wegetariański, pasztet z kaszą jaglaną, czy pasztet z ciecierzycą). Dzięki otrzymanym(...)minut Czekoladki pistacjowe Na koniec zostawiliśmy gotowce - czyli dania główne , które wystarczy odgrzać i obiad można podawać na stół. Znajdziemy tam proste dania typu ciecierzyca, fasolka czy soja w sosie pomidorowym. Ale są też takie frykasy jak strogonow, bitki, steki, pulpety czy sznycel - co kto lubi. Jest to bardzo wygodne, kiedy nie mamy czasu na gotowanie, albo po prostu mamy

Bananowe Pole
Omlet z papryką 146

owoców) lub zupełnie na wytrawnie. Wtedy możecie dodać do jajecznej masy sypaną paprykę ostrą, majeranek, pieprz oraz ulubione dodatki. Polecam na kilka sposobów – dziś z papryką, jutro z sosem pomidorowym z natką pietruszki, pojutrze z pomidorkami i fetą posypane świeżymi listkami bazylii. Brzmi fajnie? Kombinujcie, urozmaicajcie dodatki! Smacznego Składniki: 4 jajka 2 łyżki wody połowa czerwonej papryki połowa zielonej(...)minuty aż zobaczymy, że jest lekko ścięty na górze, omletu nie przewracamy na drugą stronę, patelnię unosimy do góry i lekko potrząsamy, by omlet się odkleił, wtedy układamy nasz paprykowy farsz zwijamy omlet drewnianą łyżką lub płaskim talerzem na pół i zsuwamy delikatnie na talerz, ta by nam się nie połamał, można posypać delikatnie tartym parmezanem. I gotowe! Rozkoszujcie się

Zasmakuj Kuchni
Omlet z papryką 159

owoców) lub zupełnie na wytrawnie. Wtedy możecie dodać do jajecznej masy sypaną paprykę ostrą, majeranek, pieprz oraz ulubione dodatki. Polecam na kilka sposobów - dziś z papryką, jutro z sosem pomidorowym z natką pietruszki, pojutrze z pomidorkami i fetą posypane świeżymi listkami bazylii. Brzmi fajnie? Kombinujcie, urozmaicajcie dodatki! Smacznego:) Składniki: 4 jajka 2 łyżki wody połowa czerwonej papryki połowa zielonej(...)minuty aż zobaczymy, że jest lekko ścięty na górze, omletu nie przewracamy na drugą stronę, patelnię unosimy do góry i lekko potrząsamy, by omlet się odkleił, wtedy układamy nasz paprykowy farsz zwijamy omlet drewnianą łyżką lub płaskim talerzem na pół i zsuwamy delikatnie na talerz, ta by nam się nie połamał, można posypać delikatnie tartym parmezanem. I gotowe! Prawda

Zasmakuj Kuchni
Roladki z pastą brokułowo paprykową z dodatkiem warzyw w śmietanie i kaszą 126

Obłędne roladki z zielono czerwonym nadzieniem i wyczuwalną nutą oregano. Idealnie komponują się i smakują podane z warzywami i kaszą gryczaną. Pasta brokułowo-paprykowa: Kilka różyczek brokuła 1/3 czerwonej papryki 0,5 łyżeczki oregano Sól Pieprz Mięso: 400 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Dodatkowo: 400 g mieszanki warzyw na patelnię 0,5 szklanki bulionu 2 łyżki śmietany(...)mięso. Po 5 minutach dodajemy warzywa na patelnię. Wszystko razem smażymy, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec podlewamy bulionem wymieszanym ze śmietanką. Dusimy do momentu zredukowania i zgęstnienia sosu. Podajemy z ugotowana w delikatnie osolonej wodzie kaszą gryczaną

VioletoweKucharzenie
Sałatka ryżowo-paprykowa s.Marii 124

Jeżeli myślicie, że o sałatkach ryżowych wiecie już wszystko, zapytam czy znacie tą ryżowo-paprykową s.Marii?;) Jeśli nigdy takiej nie jedliście, zachęcam Was do jej przygotowania. Sałatka jest inna niż wszystkie ryżowe jakie jadłam do tej pory. Kolor i smak zawdzięcza dodatkowi koncentratu pomidorowego i zalewy z ogórków. Jak można się domyślać jest lekko kwaśna. Za sprawą papryk i ogórków(...)suchej 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego około 1/2 szkl. zalewy z ogórków (dałam ciut mniej) 2-3 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz, cukier kilka kropli sosu tabasco natka pietruszki do dekoracji   Ryż gotujemy na sypko. Cebulę kroimy w piórka, a ogórki konserwowe w paski lub na plasterki. Pozbawione gniazd nasienny papryki kroimy na cienkie paseczki

Smaki Na Talerzu
Sos romesco. 189

Sos romesco pochodzi z Katalonii i jest właściwie dipem. Nie byłem nigdy w tym zakątku Europy (nie jestem fanem Barcy i nie wiem sam, czy przekonuje mnie Gaudi ;)), ale jeśliby sądzić po tym prostym daniu, to jedzą tam smacznie ;) Wiem, wiem, to oczywiste. Bardzo podobne dipy można odnaleźć w kuchni tureckiej i bałkańskiej. To jest bardzo śródziemnomorski smak! Pomidory(...)ogóle ;) Składniki: 1 puszka krojonych pomidorów 1 czerwona papryka 1 duży ząbek czosnku garść orzechów włoskich 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka cukru lub miodu 1 łyżka pasty paprykowej 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól oliwa Wykonanie: Czerwoną paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Pomidory odsączyć na sitku. Wszystkie składniki oprócz soli

zadanie-gotowanie
TU I TAM nr 14. Owoc, który stał się warzywem i ser, który zamienia sie w lody. 157

owocem, co czyni go jeszcze bardziej wszechwładnym i niezastąpionym.  Paleta kolorów, kształtów, nazw, rozmiarów i smaków, jakie przybiera nie przestaje mnie zadziwiać i inspirować. Malinowe, truskawkowe, cherry, lima, paprykowe, bawole... - nieskończone możliwości, wszystkie pełne pomidorowej rozkoszy. Często słyszę pytanie "J aka jest Twoja ulubiona potrawa? " albo " Gdybyś mogła wybrać tylko trzy rzeczy do jedzenia, jakie wybrałabyś ?" Domyślacie się jaka(...)obłożonego plastrami pomidora? Kto nie kocha ponad wszystko domowej zupy pomidorowej swojej Mamy? Kto jest w stanie przejść obojętnie obok chrupiącej bruschetty , sałatki caprese czy dobrego makaronu z sosem ze świeżych pomidorów? Kto w upalny dzień nie skusi się na porcję rześkiego gazpacho ? Kogo nie ucieszy słoik konfitury z zielonych pomidorów czekającej na towarzystwo świeżego croissanta czy domowej drożdżówki

KUCHARNIA
Śniadanie z patelni 118

Moje ulubione to śniadanie wytrawne, najlepiej na podpłomyku z pasta z awokado i jajkiem na twardo. Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową Jajko(...)jajkiem sadzonym i ziołowym jogurtem Podpłomyki z oregano Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem i parmezanem Smażona kiełbasa z warzywami Smażone ziemniaki z czosnkiem i czarnuszką Omleciki biszkoptowe z sosem truskawkowo-jeżynowym

Moja smaczna kuchnia
Biały, żółty, czerwony - czyli pierś z kurczaka w trzech marynatach 219

Wielokrotnie eksperymentowałam z marynatami do kurczaka na grilla i w wyniku tychże eksperymentów powstały moje trzy ulubione marynaty - biała, żółta i czerwona. Czyli ziołowo- czosnkowa, orientalna- shoarma i pikantna- paprykowa. Każda z nich jest pyszna i wyjątkowa na swój sposób. Biała jest niezwykle delikatna i aksamitna, żółta pachnie orientalnym curry, a czerwona swoim ognistym kolorem mówi sama za siebie(...)płaska łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżka oliwy truflowej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej lub himalajskiej marynata żółta 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy francuskiej ( z całymi ziarnami) sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka miodu 3 łyżeczki przyprawy shoarma lub po 1 łyżeczce curry, kurkumy

DefinicjaSmaku
GULASZ WĘGIERSKI, WOŁOWY -Pörkölt + FILMIK 127

Można go podać z makaronem, kaszą, plackami itp. Polecam. SKŁADNIKI : 1/2 kg wołowiny na gulasz 0.5 kg papryki różnokolorowej 1-2 cebule 1 mała marchewka kawałeczek selera 30 dkg kiełbasy paprykowej ( niekoniecznie ) 2 łyżeczki przecieru 2 łyżki papryki słodkiej w proszku 1 liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach sól, pieprz, czosnek do smaku ostra papryka do smaku ewentualnie kostka(...)parowała. Na tym etapie gotowania dodajemy warzywa, przecier i doprawiamy do smaku. Dolewamy wody i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy kiełbasę,  doprawiamy wszystko do smaku. Gdyby sos był za rzadki, zagęszczamy go1 łyżka mąki rozmieszanej z wodą. Zagotowujemy i gotowe. Podajemy z plackami, kaszą, makaronem, pieczywem itp. Jest bardzo smaczny i aromatyczny, polecam

Kulinarne Fantazje Marioli
Grzanki francuskie w jajku z gorgonzolą i salsą paprykową. 156

Mam problem z ilością jedzenia. Często pytacie mnie, w jaki sposób wykorzystać resztki z dnia poprzedniego, co można z czym połączyć, by stworzyć całkiem nową potrawę

BaRepas
Grander z KFC 2289

uzyska więcej smaku z przypraw jakimi zostanie zamarynowane. Potrzebujemy: dowolną ilość udek z kurczaka, to Wy decydujecie ile chcecie ich zjeść ;)  czosnek, u mnie niedźwiedzi z Piątnicy sól paprykowa do kupienia TUTAJ pieprz ziołowy słodka papryka wędzona , warto się w nią zaopatrzyć ze względu na niezwykły aromat! chilli do smaku  2 szklanki wody mąka do obtoczenia Od udka(...)znowu do mąki. Smażymy na głębokim oleju około 15 minut. Podajemy w opiekanej w tosterze bułce, chlebie, jak tylko Wam się podoba, u nas wersja z odrywanym chlebkiem, sosem jogurtowo czosnkowym, keczupem, kapustą pekińską i pomidorem. :) Smacznego! Skomentuj

MamaOskarka
Pieczona papryka. Jak w łatwy sposób pozbyć się skórki? 135

zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu, odmładza i poprawia nastrój. To warzywo uniewersalne, a lista potraw jakie przygotujesz z jej udziałem jest imponująca. Paprykę możesz wykorzystać  do przygotowanie zup, sosów, past, dipów, do dań z makaronem, ryżem. Króluje w kuchni śródziemnomorskiej - we Włoszech - jako antipastti, w Hiszpani - słynne tapas. Papryka będzie zdrowsza, bo lekkostrawna, gdy pozbawimy ją skórki. Wystarczy upiec(...)trudu - palcami lub lekko podważając czubkiem nożyka. Usunąć gniazda nasienne z pestkami i piętki. Używać wg woli warto wrzucić na blachę kilka papryk więcej i z reszty przygotować smakowite paprykowe antipasti. Upieczoną, oczyszczona paprykę przekroić na 4 części. Włożyć do słoika lub innego szklanego naczynia, zalać oliwą, dodać gałązkę rozmarynu i ząbek czosnku. Podawać lekko posolną do kanapek. Pycha

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
100 przepisów na Sylwestra 1310

kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka owocowa z czerwoną cebulą i balsamico Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z paprykowym kurczakiem i kuskusem Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka(...)cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Truskawkowy koktajl na maślance Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Woda ogórkowo - cytrynowa Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki

Moja smaczna kuchnia
Schabowe ruloniki z papryką i bazylią 171

roladki-schabowe-w-sosie-pomidorowo - serowym Do wykonania dania potrzebne będą: Składniki : 6 kotletów schabowych 2 średnie papryki czerwone 20 dag sera typu parmezan 1 strąk papryczki chilli  1 pęczek bazylii 4 łyżki musztardy 1 łyżeczka kminku sól pieprz 1 łyżka oleju kolorowy pieprz   Przygotowanie: Mięso opłucz, osusz i mocno rozbij. Posyp pieprzem i solą. Papryki umyj, rozetnij(...)minut. Następnie dodać paprykę czerwoną pokrojoną i lekko poddusić ok. 15 minut na małym ogniu. Pozostawić do ostygnięcia. Mięso potłuczone wysmaruj musztardą, posyp startym serem. Ułóż na serze farsz paprykowy i ciasno zwiń. Rulony zepnij wykałaczką. Ułóż w naczyniu żaroodpornym , posyp zmielonym kolorowym pieprzem i kminkiem. Piecz ok. 30 minut w temp. 175 C. Smacznego

Słodkości i nie tylko