W ostatnim czasie kaczka wraca do codziennej kuchni Polaków. Bardzo dobrze, bo to pyszne i zdrowe mięso, którego nie ma co się bać! Przygotuj: Świeże filety
MarcinCheffeta, soczyste ziarenka z owocu granatu, rukola z orzechowym posmakiem i chrupiące, prażone pestki słonecznika. Do tego miodowo - musztardowy dressing i genialny posiłek gotowy. Upieczenie batatów zajmie Wam około 25 minut, w tym czasie zdążycie spokojnie przygotować resztę składników i sos. Także nie napracujecie się wiele, a najecie zdrowo i pysznie do syta 😋 Koniecznie wypróbujcie przepis! SKŁADNIKI(...)duże, dojrzałe awokado 100 g fety 5 łyżek słonecznika łuskanego ziarenka owocu granatu (1 mały lub 1/2 dużego granatu) SKŁADNIKI NA DRESSING: 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki musztardy miodowej 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1,5 łyżki oliwy lub oleju WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C. Bataty obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę. Wymieszaj
Słodko-Słony Świat Ilonygłówka sałaty lodowej puszka kukurydzy (użyłam firmy Jamar ) 1 ogórek zielony opakowanie mini mozzarelli 2 jajka płatki kukurydziane sól Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego (użyłam firmy Jamar ) 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka musztardy (użyłam miodowej) łyżeczka suszonego oregano szczypta czosnku granulowanego pieprz sól Dodatkowo: masło klarowane/ olej do smażenia Płatki kukurydziane rozdrabniamy na mniejsze kawałki(...)razy porządnie wstrząsnąć, aż składniki się dokładnie połączą. Sałatę drobno kroimy i wrzucamy do miski. Na niej układamy pokrojonego w plasterki ogórka, odsączoną kukurydzę i mini mozzarellki. Całość zalewamy sosem. Plasterki kurczaka kroimy na 2-3 kawałki i układamy na samej górze tuż przed podaniem. Smacznego Bardzo dziękuję firmie Jamar za produkty. A oto co było w paczce Artykuł Sałatka
PatiGotujepierś), 3/4 kg ziemniaków "sałatkowych", 1 i 1/2 szklanki słodkiej śmietanki min. 18%, 3 czubate łyżeczki musztardy (najlepiej miodowej), 1 łyżka oleju, kilka gałązek świeżego majeranku, sól, świeżo zmielony czarny pieprz. Kurczak pieczony z ziemniakami w sosie śmietankowo-musztardowym, to pyszne, łatwe i szybkie do przygotowania danie obiadowe. To idealne zestawienie soczystych kawałków kurczaka, miękkich i przyrumienionych
Świat Domowej KuchniSkładniki: 16 podudzi z kurczaka 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżeczka soli 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2
O kuchni z uczuciemSkładniki - 50 dag pokrojonych żeberek - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka musztardy - 3 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka kminku - szczypta papryki - sól
Świat Smakumiodowo-balsmiczny vinaigrette:80 ml oliwy z oliwek3 łyżeczki octu balsamicznegosok z 1/2 cytryny2 łyżeczki miodusól, pieprzPRZYGOTOWANIE miodowo-balsmicznego vinaigrette:Do miseczki wlewamy oliwę, ocet basamiczny, miód i sok z cytryny. Za pomocą ubijaczki lub widelca łączymy ze sobą składniki, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.PRZYGOTOWANIE sałatki:W pierwszej kolejności panierujemy pokrojony w plastry ser camembert w jajku(...)talerzu układamy liście sałaty i rukoli. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Na sałacie układamy usmażony ser i szynkę szwarcwaldzką. Posypujemy płatkami grana padano i posiekaną natką pietruszki. Wszystko polewamy miodowo-balsamicznym vinaigrette
kulinarnyJaklasycznie - z ziemniakami, lub z lekką sałatką warzywną. Ja grillowany kotlet schabowy podałam z miodową marchewką, a raczej z marchewkowym makaronem od Fit&Easy . Na patelni rozgrzałam łyżeczkę masła i miodu. Spaghetti z marchewki dusiłam kilka minut, na koniec doprawiłam odrobiną ostrego sosu z papryki. PRZEPIS NA GRILLOWANY KOTLET SCHABOWY Składniki na grillowany kotlet schabowy: 4 kotlety
kolorowotorcikowoWczorajsza propozycja na sałatkę z sosem tuńczykowym była, powiedziałabym, dość zachowawcza. Wszystkie składniki do siebie pasowały i była to niezwykle prosta, aczkolwiek smaczna kompozycja. Postanowiłam jednak przygotować jeszcze jedną sałatkę. Myślą przewodnią było to, by troszkę ze składnikami zaszaleć, dobrać coś, co z pozoru do siebie nie pasuje (tu np tuńczyk i miodowo-musztardowy dressing, tudzież tuńczyk w parze(...)wszystko to przykryte obsmażonymi szparagami owiniętymi szynką parmeńską, posypane kiełkami rzodkiewki i skropione miodowo-musztardowym dressingiem. Niby mix. Niby misz masz, ale wyszło całkiem fajnie. Spróbujcie. pęczek szparagów ok 200 g szynki parmeńskiej ok 150 g świeżego szpinaku 1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym Princes pęczek rzodkiewek garść kiełków rzodkiewki 1 łyżeczka oliwy z oliwek 2-3 łyżeczki płynnego
Smaki Na TalerzuŚwietne danie dla osób, którym znudziły się tradycyjne schabowe. Roladki najlepiej podawać z sosem grzybowym, serowym lub winnym – jaki lubicie. Ja polecam przesmażyć na patelni posiekaną szalotkę na łyżce masła, wlać szklankę czerwonego, wytrawnego wina, zredukować, aż połowa płynu wyparuje i doprawić do smaku musztardą miodową, rozmarynem oraz solą. Składniki: 4 plastry dobrej jakości schabu 4 czubate łyżki ricotty
Poezja smakusmakował. Mięso nie było za suche a śmietana wraz z pozostałymi dodatkami utworzyłam aromatyczny sos. Mięso podałam z ziemniakami i surówką z kapusty. Pychota :) 4 porcje: Składniki: 4 plastry schabu 3 marchewki 1 pietruszka 3 cebule 200 g śmietany 18% 200 g śmietany 30% musztarda miodowa Dijon - Maille ( De Care ) sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy, gałka muszkatałowa, przyprawa
My simple kitchenburaczkami Kurczak faszerowany mięsem mielonym Kurczak faszerowany pieczarkami Kurczak w 5 smakach Miodowe skrzydełka Mix warzyw podany z ryżem Muffinki z kurczaka Pieczeń z makaronem Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami z miodem Pieczone żeberka Pieczony schab z kaszą gryczaną Pierś z gęsi Polędwiczki wieprzowe Polędwiczki w sosie szałwiowym Rolada z grzybami i kurczakiem Roladki z kabanosem Roladki ze szpinakiem Roladki
Aga w kuchniplasterków cienko pokrojonego salami lub chorizo, albo innej kiełbasy 2 jajka Garść rukoli Kilka łyżek siekanej zieleniny: bazylii, pietruszki, dymki Sos winegret 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 2 łyżki octu winnego 2 łyżki musztardy dijon lub deserowej lub miodowej 1 łyżeczka miodu 1/3 łyżeczki mielonej lub utartej w moździerzu kolendry Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki dokładnie umyj, nie musisz
Niedzielny kucharzSzybki i smaczny :) Składniki 1 filet z kurczaka marynata: 2 łyżeczki miodu płynnego 1 łyżeczka sosu piri-piri 1 łyżeczka pasty paprykowej łagodniej 1 łyżeczka ketchupu 1/2 łyżeczki soli Sposób … Czytaj dalej Filet miodowy
czarrna od kuchniziarnami 1/2 puszki tuńczyka w oliwie lub sosie własnym / odsączonego z zalewy 1 jajko mała garść listków świeżego szpinaku 1 łyżka majonezu 1/2 małej czerwonej cebuli 16 plasterków ogórka mała garść czarnych,drylowanych oliwek (bez pestek) 1/3 ząbka czosnku 1 łyżka oliwy 1 filecik anchois WINEGRET : 1 łyżeczka musztardy miodowej, 3 łyżeczki soku z cytryny, szczypta soli i czarnego(...)Obieramy i kroimy w plasterki WINEGRET : w miseczce mieszamy 1 łyżeczkę musztardy miodowej ze szczyptą soli i pieprzu oraz sokiem z cytryny. Stopniowo, energicznie mieszając dolewamy oliwę. Mieszamy do otrzymania gęstej, jednolitej emulsji. TUŃCZYKA dokładnie odsączamy z zalewy, rozdrabniamy widelcem, przekładamy do miseczki i mieszamy z 1/2 sosu winegret. Cebulę kroimy w cieniutkie piórka, ogórka obieramy i kroimy w plasterki
cool and minty