Składniki: arbuz-soczysty i aromatyczny melon miodowy -sama słodycz melon galia- fala aromatu i delikatności mozzarella - kuleczki śnieżnobiałe sałata lodowa-świeża zieleń mięta świeża - otrzeźwienie Sos: 1/2 szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki oliwki 2 łyżki octu balsamicznego białego lub różowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego Miód rozpuścić w sokach i occie ,dodać oliwkę
Kulinarny karnet ChristopheraOstatni wpis z mojej serii urodzinowej. Długo zbierałam się za jego publikację, ponieważ spisanie go było dla mnie trochę problematyczne. Przepis powstawał w mojej głowie stopniowo
Ratunku obiadniej przekrojone na pół pomidorki, posiekane oliwki, oraz pokrojną w krążki cebulę. Na wierzch układamy upieczonego kurczaka. Dressing miodowo musztardowy: 4 łyżki oleju lnianego zimno tłoczonego Oleania 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy ze sobą i polewamy nim obficie nasze danie. Smacznego
Cynamonowe szczęściesiadam w swoim ulubionym fotelu z kubkiem gorącej herbaty i wspominam dawne czasy z dzieciństwa :) moje pierwsze zupy , sosy a nawet ciasta , pierwszym moim ciastem które upiekłam w wieku 14 lat była babka . No i przypomniało mi się ciasto miodowe z masą z kaszy manny , pyszne było , jak ja go dawno nie piekłam . Dzisiaj postanowiłam upiec go na niedzielę
Sama słodycz i szczypta chiliżurawiną. SAŁATA LODOWA W MIODOWYM WINEGRECIE A tutaj przepis na doskonały dodatek do panierowanego camemberta :) Sałata lodowa z miodowym winegretem Składniki: kilka liści sałaty lodowej dojrzała gruszka około 20 dag ciemnych winogron trochę soku cytrynowego do skropienia gruszki na sos: łyżka soku z cytryny łyżka płynnego miodu 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: Sałatę i owoce umyłam
Kuchenne zapiski Edytywszystkim amatorom grzybów podgrzybek, nazywany także czarnym łepkiem. Moje dania z podgrzybkami :- Polędwiczki drobiowe z borowikami - Borowiki w marynacie miodowej - Pasta z grzybów leśnych - Pierogi z kapustą i grzybami- Pasztet z grzybami - Grzyby duszone, pasteryzowane- Grzyby marynowane- Sakiewki z podgrzybkami- Sos tatarski ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPolędwiczki wieprzowe w sosie jogurtowo-musztardowym. Składniki: Polędwiczki wieprzowe w sosie jogurtowo-musztardowym ( porcja dla 1 osoby) -> 250g polędwiczki wieprzowej -> 3 ząbki czosnku -> Masło do smażenia -> 100-150g jogurtu greckiego -> 2 łyżeczki musztardy francuskiej -> 1 łyżeczka musztardy miodowej -> Sól, pieprz. Wykonanie: Polędwiczkę płuczemy i dokładnie suszymy ręcznikiem papierowym. Kroimy na plastry grubości(...)około 25 minut ( do miękkości). W osobnej miseczce mieszamy jogurt z musztardami, solimy i pieprzymy. Stawiamy w rondelku i podgrzewamy ( nie zagotowywać ). Gdy polędwiczki będą gotowe przekładamy można dodać sos i chwilkę razem podgrzewać, bądź wyłożyć na talerz i polać ciepłym sosem
Jedz zdrowo żyj zdrowo!znajomej blogerki kulinarnej Moniki Lemko . Wyszło pysznie a na uwagę zasługuje szczególnie sos. Składniki : 5 kotletów schabowych 1 ogórek konserwowy 1 marchew kawałek czerwonej papryki 150 gr sera camembert 120 ml śmietany 30% 2 łyżki mąki pszennej 1 kg ziemniaków 4 ząbki czosnku olej rzepakowy musztarda miodowa (lub ulubiona) ziele angielskie 1 papryczka chilli (marynowana) lub 2 suszone(...)peperoncini liść laurowy tymianek zioła prowansalskie kiełki rzodkiewki sól, pieprz Przygotowanie : Roladki: Kotlety schabowe rozbijamy na bardzo cienko (ja użyłem siekacza ), doprawiamy solą i pieprzem i smarujemy musztardą miodową (lub ulubioną). Na każdym kotlecie układamy cienko pokrojone ogórki, marchew i paprykę. Całość ściśle zawijamy i spinamy wykałaczkami. Roladki obsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. W międzyczasie zagotowujemy
Mechanik w kuchniMiodowe skrzydełka z grilla to błyskawiczna wersja dania z rusztu. Skrzydełka nie wymagają zbyt długiego marynowania. Ta marynata nada im chrupkości i odrobinę słodyczy. Skrzydełka , a
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rillowanego w miodzie i paście miso . Wszystkie przepyszne! Scroll down for recipe in English Łosoś w miodowej glazurze (4 porcje) Składniki: 4 filety z łososia po 150 g każdy 1/4 szklanki brązowego cukr u 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1/4 szklanki sosu sojowe go 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 2-3 łyżki soku z cytryny miód do skropienia sól(...)pieprz do smaku Przygotowanie: W misce wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj brązowy cukier, oliwę z oliwek, sos sojowy, czosnek, sok z cytryny, i po szczypcie soli i pieprzu do smaku. Włóż do marynaty łososia i umieść w lodówce na 1-2 godziny, obróć filety kilka razy żeby się równomiernie zamarynowały. Wersja grilla: Ułóż łososia skórą do dołu na rozgrzanym grillu
karmelowyCzosnek to nie tylko niezwykle zdrowe warzywo posiadające działanie bakteriobójcze. Wszystkie dania mięsne przyrządzone na bazie marynat z dodatkiem czosnku mają niepowtarzalny, jedyny w swoim rodzaju
sierotka maRysia w kuchniniecodzienną w zestawieniu smaków sałatkę. Orzechowa rucola, słodki groszek, truskawki i kwaśne liście boćwiny w polączeniu z miodowym winegretem. Jednym słowem...pycha. Składniki: 100 g rucoli 100 g groszku cukrowego garść liści boćwiny 100 g sera feta 100 g truskawek Sos: 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu naturalnegp sól i pieprz do smaku
Gosia gotujeostrości, doskonale wpływa na smak i kruchość pieczonego mięsa. Marynowałam już boczek pieczony musztardą. Szynka pieczona np.z sokiem pomarańczowym również często gości na naszym stole. Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie jest idealna na świąteczny stół. Szynka pieczona doskonale smakuje na zimno jak i na ciepło. 1 i 1/2 kg surowej szynki wieprzowej 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju rzepakowego(...)jest potrzeba wydłużamy czas pieczenia. Po wystygnięciu kroimy w grube plastry. Podczas pieczenia wytworzył się pyszny sos, który może być dodatkiem wraz z ziemniaki, gdy szynkę pokroimy w cienkie plastry, możemy ją podać jako dodatek np. kanapki. The post Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnabrały intensywnego smaku. Śledzie w sosie musztardowym z curry – przepis krok po kroku Do przygotowania śledzi będziecie potrzebować: 0,5 kg filetów śledziowych marynowanych 2 fioletowe cebule (średniej wielkości) 300 ml śmietany 12% lub 18% (można też użyć jogurtu naturalnego) 200-300 ml majonezu 2-3 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy miodowej 1 łyżkę miodu 1-2 łyżeczki curry
Okiem Blondynki by McBlondipodrobów. Wraz z poszukiwaniem sposobu na wykorzystanie nadmiaru zakupionych pomarańczy postanowiłam połączyć je z wątróbką. Słodko-korzenno-miodowy zapach to jeden z moich ulubionych, więc z przyjemniością podjęłam się prób. Efekt okazał się wyśmienity. Chuda krucha wątróbka w połączeniu z gęstym sosem o konsystencji prawie syropu to coś wspaniałego. Polecam podawać z dodatkiem mlecznej bułeczki, lekko słodkich pszennych grzanek/tost
Zielona Kuchnia