sos mięsny - 4565 przepisów (strona:226/305)

KARCZEK PIECZONY W WINIE 219

Karczek pieczony w ciemnym, wytrawnym winie jest wyjątkowo smaczny, kruchy i delikatny. Wino zmiękcza mięso podczas pieczenia przez co pieczeń staje się wyjątkowo krucha. Przepis na

Kulinarne Fantazje Marioli
Chilli con carne inaczej 281

Modyfikujecie czasem dobrze wszystkim znane przepisy? Ponieważ ja lubię w kuchni eksperymentować to też chętnie coś zmieniam i dodaje od siebie. Tym razem przygotowałam ulubione chilli

Przysmaki Karolki
Warkocz drożdżowy z nadzieniem mięsnym i jarmużem 138

Z tej porcji wyjdą dwie rolady lub jedna duża. Idealne jako dodatek do zupy krem lub jako danie na kolację. Jeśli podacie na kolację to idealnie

Kuchnia Pokoleń
Krokiety Z Pieczarkami I Mięsem Z Rosołu 132

Lubię krokiety i dość często je robię, zwłaszcza jak zostaje mięso z rosołu. Tym razem dużo mięska mi nie zostało więc dokupiłam pieczarek i wyszły jeszcze

Gotowanie...to proste !
soba alternatywą dla spaghetti 188

kolor tego makaronu być może nie każdego zachęci od razu, ale mam nadzieję, że wiadomość iż jest z mąki gryczanej i jest lekkostrawny zmieni ten stan

Eksperyment sobotni
Orientalne ciastko francuskie w sosie Barbie :) 155

Składniki: 2 małe piersi z kurczaka 1 pomidor 250 g krewetek koktajlowych 1 papryka czerwona 150 g suszonych pomidorów nadziewanych serem w oleju 1 świeża papryczka

ClauditteMissCooking
Szybki kurczak z jablkami 125

Co za dzien! Od rana jestem w biegu, mam jeszcze tyle spraw do zalatwienia, a to przeciez sobota. Powinnam sie relaksowac jak zwykle w sobote, bo

Przysmaki Karolki
Rolada z polędwicy z suszonymi śliwkami 145

Niezwykle krucha i delikatna rolada nadziana suszonymi śliwkami,duszona w czerwonym winie.  U mnie jako wykwintna noworoczna przekąska.  polędwica wieprzowa ok. 600g 10 szt

Kolorowa kuchnia Elki
Zrazy wołowe z nadzieniem z kaszy i grzybów 153

Zrobiłam te zrazy na niedzielę, wyszły pyszne. Jestem pewna, że będę je robiła jeszcze wiele razy. Mięso na zrazy pokroić w plastry, mocno rozbić. Przyprawić solą

Kuchnia Pokoleń
Polędwiczki w pikantnym sosie pieczarkowym i "Wszystko przez ten Nowy Jork" 166

Ostatnio publikowałam przepisy na bezmięsne różności, więc dziś podaję Wam propozycję na niedzielny obiad - aromatyczny i dobrze doprawiony, a przy tym nie wymaga dużo pracy i

Weekendy w domu i ogrodzie
pulled lamb - udziec jagnięcy długo pieczony 145

Pulled lamb czyli jagnięcina długo pieczona w niskiej temperaturze, dzięki czemu mięso po upieczeniu „rozpada się”, jest delikatne i soczyste. 1 udziec jagnięcy, 1 łyżka startego

królestwo garów
Schab peklowany – chudy, dietetyczny 148

Coraz częściej kupując wędliny w sklepie jestem zdegustowana ich jakością – nastrzykiwane, wypełniane białkiem sojowym, aromatyzowane, podbarwiane…. Jednym słowem dobrze czasem zrobić samemu jakieś mięsko do kanapek

Trzeci talerz
Domowe Qurrito 306

Nie przepadam za jedzeniem z fast fooda słynącego z kurczaków, ale Qurrito polubiłam i postanowiłam odtworzyć je w domu. :-) To nic innego jak tortilla z kurczakiem

Szefowa kuchni
Naleśniki dla miłośników konkretów, czyli buritto z przepysznym pomidorowo – kiełbasowym nadzieniem 170

Osobiście lubię naleśniki na słodko, ale dla wielu osób przypominają one bardziej deser, niż obiad. Któregoś dnia zaczęłam robić takie naleśniki dla mojego Męża, a wtedy

Smakowy Raj
Roladki schabowe z gruszką, serem pleśniowym i orzechami 174

Często jesienią  wracam do tego przepisu, aura za oknem sprawia że, lubimy zjeść i to nie byle co, ale treściwe mięsne dania. Gruszka, ser pleśniowy i orzechy do udane połączenie,  o tym chyba każdy wie, ja uwielbiam i o żadnej innej porze roku nie smakuje tak jak teraz. Tej pokusie ulegnie każdy, kto tylko lubi gruszki(...)mleka, ręcznikiem papierowym delikatnie osuszamy ( mleko z cebulą wylewamy), oprószamy pieprzem do smaku, na każdym kotlecie rozkładamy pokrojone w plasterki gruszki, posypujemy pokruszonym serem pleśniowym-troszkę odkładamy do sosu, oraz rozdrobnionymi orzechami włoskimi, zawijamy ciasno roladki-można końce spiać wykałaczkami, obtaczamy w mące.  W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, obsmażamy z każdej strony roladki na złocisto, zalewamy gorącą wodą

Wanilia i Kardamon
Węgierskie leczo z kabaczkiem – papryka w roli głównej 200

obsmażane na smalcu, wędzonej słoninie lub oleju słonecznikowym (podróż przez Węgry to była jazda przez pola pełne słoneczników). Pomidory dodawane są na koniec smażenia i mają stworzyć zagęszczający całość sos. Węgrzy bardzo chętnie dla zaostrzenia smaku używają swoich własnych ostrych odmian papryki (tak, zgadnijcie co przywiozłam jako souveniry znad Balatonu ) Co ciekawe, leczo jest uważane za tradycyjne jedzenie również(...)wszechstronne. Tą jednogarnkową potrawę możecie jeść i na ciepło, i na zimno. Łatwo je przechowywać, przewozić, zamrozić. Leczo podaje się z pieczywem, z ryżem, samodzielnie i jako dodatek do mięsnych dań. Zjedzcie je tak, jak lubicie. Moje leczo jest naprawdę mocno paprykowe, piękne w kolorze. Ta wersja jest delikatna – letnia. Jeśli tylko macie ochotę, do leczo możecie dorzucić suszoną ostrą

Karo in the Kitchen