Właściwie, to nie przepadam za makaronem. Jeśli jednak nie mam czasu na zrobienie domowego , staram się kupować te lepszej jakości. Pierwszy raz kupiłam makaron barilla i
Kuchenna Kontrrewolucyamięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka śmietany 18% jajko sól, pieprz 4 słone naleśniki majonez Marynata do mięsa: olej sos sojowy sól pieprz papryka słodka czosnek granulowany Roladki drobiowe z naleśnikiem, to od dziś bezdyskusyjnie mój numer jeden! Najlepsze danie z mięsa kurczaka jakie jadłam. Mięsko z wierzchu jest soczyste(...)pierś z kurczaka położyć zrolowany naleśnik i zwinąć w roladkę (fot.5) . Przygotować marynatę. Składniki marynaty wlać do miski i wymieszać. Proporcje należy dobrać wg własnego gustu. Zwinięte roladki mięsne obtoczyć w marynacie z każdej strony (fot.6) . Przygotować 4 kawałki mocnego pergaminu i zawinąć w nie roladki (tak jak cukierki) (fot.7) . Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny
Świat Domowej KuchniDziwne pomysły przychodzą do głowy, kiedy szkoda, by oscypek się zmarnował. Osobiście nie przepadam za kanapkami z serem, więc wymyśliłam coś o wieeele smaczniejszego, choć może
Kuchenna Kontrrewolucyajuż można formować gołąbki. Nadzienie do kupy składa się naprawdę w kilka chwil – jest przepyszne. Tłusta, wędzona ryba genialnie podbija w tym daniu smak umami! Umami to głęboki smak mięsny, nazywany ‘rosołowym’ – zostawia uczucie lepkiej tłustości, a receptorom w mózgu przekazuje krótką informację – ‘to jest dobre, to jest zdrowe, to jest treściwe’. Często unikany, bo i niepotrzebnie dzisiaj dodawany(...)praskę czosnek i smażymy razem jeszcze przez minutę, dwie – aż czosnek straci mocny, surowy zapach. Studzimy zawartość patelni, razem z tłuszczem przekładamy do mięsa. Do miski z mięsem wlewamy sos Worcestershire, dodajemy sól, pieprz, wbijamy całe jajko. Masę bardzo dokładnie mieszamy dłonią, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Kapuście wycinamy głąb i rozdzielamy ją na pojedyncze liście – jeśli wierzchnie
Karo in the KitchenLato to czas kiedy mamy pod ręką to co najlepsze do jedzenia świeże warzywa i owoce, ale w wakacje nie zawsze chce nam się stać w
Quinoa Raz!Lato to czas kiedy mamy pod ręką to co najlepsze do jedzenia świeże warzywa i owoce, ale w wakacje nie zawsze chce nam się stać w
Quinoa Raz!Pozazdrościłam Francuzom ich kurczaka z kasztanami i postanowiłam zrobić danie inspirowane ich kuchnią. Na kasztany z mojej prywatnej uprawy przyjdzie czekać jeszcze wiele lat, jeśli w
Weekendy w domu i ogrodzieZapiekanka, którą dzisiaj proponuję, to doskonała alternatywa dla lazanii.Zamiast płatów lazanii mamy cukinię. Można powiedzieć ,że danie bardzo smaczne na diecie. Polecam wypróbujcie, bo warto
W kuchennym oknie Ewyna 4 nieduże polędwiczki wieprzowe GLAZURA: sok z 1 cytryny 1 puszka ananasa w zalewie 1 łyżka musztardy 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka świeżego otartego
Kuchenna Kontrrewolucyasprawić, że pasztet będzie suchy. Żeby tego uniknąć, zawsze dodaję trochę wywaru z gotowania (nigdy nie odmierzałam, ale czasami chyba nawet ¾ szklanki). Resztę wywaru można wykorzystać do zupy lub sosu. Smak pasztetu dopełniają także grzyby suszone lub świeże. Ja z nich rezygnuję ze względu na małe dzieci. Składniki na 2 keksówki 30cm: 200 g wątróbki drobiowej ½ szklanki mleka(...)zachować. Otrzymaną masę doprawić gałką muszkatołową, mielonym zielem angielskim, mielonym pieprzem i solą.* Dodać trochę wywaru z gotowania, żeby masa miała mazistą konsystencję. Białka ubić na sztywną pianę. Masę mięsną dokładnie wyrobić z żółtkami. Dodać białka, wymieszać. Formy na pasztet posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Masę przełożyć do formy do ⅔ wysokości. Piec w 170°C przez ok. 90 minut
Pełny talerzDzisiejszy obiad w zasadzie miał wyglądać inaczej, planowałam tradycyjne mielone z ziemniakami i brokułami na parze. Ale przypomniało mi się, że kiedyś właśnie z takich składników
Kuchnia z widokiem na ogródMięsny wtorek Rozkręciłam się z indyjskimi daniami i dziś przygotowałam kolejne bardzo popularne danie kuchni indyjskiej - maślanego kurczaka w stylu balti. Dania typu Balti pochodzą z północnych Indii, jednak zostały dostosowane do podniebień Zachodniego świata w Birmingham, gdzie w latach 70-tych XX wieku osiedliła się bardzo duża ilość hindusów, którzy przybyli na Wyspy z Indii. Maślany kurczak(...)konieczne. Na głębokiej patelni, w rondlu lub woku rozgrzać masło z oliwą i zeszklić na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Na patelnię dodać kurczaka z całym sosem jogurtowo - pomidorowym, zamieszać i smażyć przez kilka minut. Dodać połowę posiekanej kolendry, wymieszać i jeszcze chwilę gotować, do czasu aż kurczak nie będzie surowy. Pod koniec gotowania do maślanego kurczaka
Codzienne Gotowanieogromnych i napakowanych tłuszczem udek hodowanych na masową skalę kurczaków, które możecie kupić w markecie na tacce lub u rzeźnika na wagę, te udka są małe i zwarte, bardzo mięsne. Nie są w ogóle poprzerastane tłuszczem. Te kurczaki biegają – spalają to co zjedzą, nie ma na nich widocznych grud tłuszczu i podczas pieczenia mięso pozostaje odpowiednio wilgotne, skórka przypieczona(...)posypujemy ziołami. Rozrzucamy plastry chorizo, cząstki cebuli, pomidorki, oliwki. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego na 170⁰C na środkową półkę, pieczemy dwie godziny. Ziemniaki na dnie uduszą się w sosie z kurczaka i aromatycznym tłuszczyku wytopionym z chorizo, zachowają kształt i nabiorą lekko cytrusowego aromatu . Pomidorki i cebula zmiękną, zrobią się bardzo słodkie, stracą ostrość i kwasowość. Całość jest idealnie
Karo in the KitchenZapiekany królik z rozmarynem i boczniakami Bez sprzecznie jest to nasze ulubione danie i naprawdę, nie wiem czemu, mięso królika jest tak mało popularne w naszym
Ogrodnik w podróży