mówią potrzeba matką wynalazków… Zabrakło mi mięsnej wkładki w barszczu ukraińskim – więc już nie był daniem (w przekonaniu mojego męża). Pomyślałam zatem że zrobię krokiety jak do tradycyjnego barszczu. Miałam nawet zamrożone obgotowane mięso ale za to nie miałam maszynki. Więc kupiłam zwykłe mielone. Stwierdziłam że kapusta kiszona nie bardzo będzie do tego pasowała więc postanowiłam dać szpinak(...)wrap tak jak krokiet. Moczymy w jajku i bułce tartej. Smażymy do zrumienienia na średnim ogniu. Gotowe. Smacznego! Można podawać do zupy ale też jako samodzielne danie np. z sosem czosnkowym
Mama z miastaPo ostatnich słodkościach tym razem będzie wytrawnie. To propozycja dla tych, którzy nie pogardzą kawałkiem mięsa. Osobiście nie często przyrządzam takie mięso, szczególnie ostatnio, ale czasami
Przysmaki KarolkiNaleśniki na wytrawnie, a raczej na pikantnie. Taka mała odmiana od tradycyjnych naleśników, które serwujemy zazwyczaj na słodko. Swego czasu bywały u nas dość
Smaczne ZdroweKarkówka z Cebulą to pożywne, sycące, a jednocześnie przepyszne danie. Soczysta karkówka ze złocistą, delikatną duszoną cebulką to potrawa idealna na codzienny obiad - ...a pokochają ją
Słodka StronaObchodzimy dzisiaj Międzynarodowy Dzień Myśliwych, nie może więc zabraknąć na blogu dania kuchni myśliwskiej w wykwintnym wydaniu, po francusku. Rewelacyjna konfitura z
To co kocham500 g karkówki sarny, 150 g cebuli, 5 łyżek tłuszczu (u mnie tłuszcz gęsi), 200 g kaszy owsianej, 400 ml soku jabłkowego z czarną porzeczką, 100
królestwo garówW Polsce baranina niestety nie jest zbyt popularna i dlatego tak mało przepisów na to pyszne mięso. Ja – mieszkając w Anglii – mam do niej
UgotujmyTo.plPo długiej nieobecności wracam do Was z przepisem na pyszne dietetyczne gołąbki. Podczas tej nieobecności moja kuchnia przeszła sporą przemianę i teraz staram się gotować zdrowo
kuchnia doskiZapiekankę często przyrządzam na różne uroczystości rodzinne, jest bardzo smaczna. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami, moja rodzina uwielbia tą zapiekankę. Składniki: 6 plastrów schabu 1 kilogram
Bajeczna KuchniaGdy z obiadu zostaną mi ziemniaki, to na drugi dzień robię oto takie kluseczki śląskie. Gulasz z kluskam podałam na talerzu z kolekcji Scania
Kuchnia DanusiJak zrobić klasyczny tatar wołowy? Ludzie dzielą się na tych, którzy tataru, czyli surowego mięsa nie wezmą do ust i na tych którzy go uwielbiają ( ja
Blog z ApetytemKarczek pieczony w ciemnym, wytrawnym winie jest wyjątkowo smaczny, kruchy i delikatny. Wino zmiękcza mięso podczas pieczenia przez co pieczeń staje się wyjątkowo krucha. Przepis na
Kulinarne Fantazje MarioliModyfikujecie czasem dobrze wszystkim znane przepisy? Ponieważ ja lubię w kuchni eksperymentować to też chętnie coś zmieniam i dodaje od siebie. Tym razem przygotowałam ulubione chilli
Przysmaki KarolkiZ tej porcji wyjdą dwie rolady lub jedna duża. Idealne jako dodatek do zupy krem lub jako danie na kolację. Jeśli podacie na kolację to idealnie
Kuchnia PokoleńLubię krokiety i dość często je robię, zwłaszcza jak zostaje mięso z rosołu. Tym razem dużo mięska mi nie zostało więc dokupiłam pieczarek i wyszły jeszcze
Gotowanie...to proste !