sos mięsny - 4565 przepisów (strona:216/305)

Ogony wieprzowe w sosie cebulowo – musztardowym 159

Niektórzy pewnie są zaskoczeni takim daniem. Muszę przyznać, że kierowane jest bardziej dla koneserów i osób lubiących taki rodzaj mięsa ( idealne dla tych którzy lubią golonkę

Smaki Ewy
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, kukurydzą i pieczarkami 458

jednogarnkowo w naczyniu żaroodpornym. Uwielbiam dania, które są bardzo aromatyczne, wręcz przesiąknięte rozmaitymi przyprawami. Wtedy, gdy je się przyrządza w domu unosi się piękny zapach. Do zapiekanki dodałam sos zrobiony z połączenia mleka ze szklanką wody rozrobionej z vegetą. Aromatu dodają zioła i przyprawy połączone z przesmażonymi na maśle pieczarkami i cebulką. Musicie jej spróbować! Jeśli nie lubicie(...)szklance wrzątku rozpuść 1,5 łyżeczki vegety natur. W szklance ciepłego mleka rozpuść łyżkę dobrego jakościowo masła. W większej misce wymieszaj wszystko razem: makaron, szklankę vegety, mleko, kukurydzę, mięsny farsz z patelni oraz garść startego żółtego sera (zostaw też na wierzch na posypanie zapiekanki). W razie czego dopraw do smaku, to ostatni i najlepszy moment na poprawki;) Naczynie żaroodporne

Zasmakuj Kuchni
sznycle z indyka a 167

włoska saltimbocca to potrawa z cielęciny z surową suszoną szynką i szałwią. zgodnie z tłumaczeniem salta in bocca - skacz do ust - ciężko tym sznyclom się oprzeć

Eksperyment sobotni
Pieczarki duszone z czosnkiem i chili 206

bezmięsną potrawą, która w przypadku wielu osób może zastąpić nawet obiad. Mogą być jednak także „niezobowiązującą” przekąską między większymi posiłkami lub dodatkiem do innych potraw, w tym w szczególności mięsnych. W charakterze dodatku będą pasowały np. do wielu dań z drobiu o jasnym mięsie, z wieprzowiny, a nawet z niektórych ryb (np. smażonego karpia). Niewątpliwą ich zaletą jest także wyjątkowa(...)minut, do miękkości grzybów, czasami mieszając. Na kilka minut przed końcem duszenia dodajemy również sok z cytryny i posiekaną pietruszkę. Na sam koniec odparowujemy z garnka nadmiar płynu, aby sos stał się gęsty. Podajemy na ciepło jako dodatek lub samodzielnie – w tym ostatnim wypadku najlepiej z mieszanym pieczywem z ziarnami typu nasiona dyni lub słonecznika. Przez Krystian Zainspirowany przez Podróże

Kulinarna Pokusa
Myślał indyk o niedzieli... 171

korpusu. Trochę dziwne uczucie ;) Skóra jest dość elastyczna i trudno ją przebić, ale nie zmienia to faktu, iż należy wykonywać to ostrożnie. W tak przygotowanej kieszonce delikatnie umieściłam mięsny farsz. Wejście zapięłam wykałaczką.  Zapętlona pomarańcza Pieczone prosiaczki mają w ryjku jabłko, a nasz indor będzie miał w dupce pomarańczkę ;) A dlatego, by nadała ona aromat mięsu od wewnątrz. Przed(...)Jeśli jednak już tak się stanie, spokojnie można przykryć go folią na czas dalszego pieczenia i zdjąć ją pod sam koniec. Wytworzony w trakcie pieczenia tłuszczyk wykorzystałam na zrobienie sosu. Zlałam go z brytfanny do garnka, podgrzałam, po czym zagęściłam 1 łyżką mąki rozrobionej w szklance bulionu. Gdy sos zaczął gęstnieć, przelałam go przez sitko do sosjerki. A teraz

bastalena
Ragout ze szparagów i piersi kurzych 149

Bardzo dobre danie, lubię czuć smak szparag. Najlepiej jak są świeże, ale czasami trudno je dostać. Tym razem też użyłam ze słoiczka. Piersi kurze pokroić w

Kuchnia Pokoleń
wrapy, tortille, burrito i inne zawijaski 180

Kiedy na urodziny córki szukałam pomysłu na coś niesłodkiego, urządziłam jej przesłuchanie, co podaje się u koleżanek. Królowała pizza, a kanapki były passé. Wtedy przypomniała mi

Eksperyment sobotni
gulasz z karkówki z garam masala... 149

Składniki: MARYNATA: karkówka wieprzowa 1 kg olej rzepakowy 5 łyżek garam masala Royal Brand 1,5 łyżki kucharek 1 łyżeczka papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki kminek

W Mojej Kuchni Lubię
Placek po węgiersku z gulaszem 128

Placek po węgiersku z gulaszem Chrupiące placki ziemniaczane z ostrym mięsnym gulaszem to zdecydowanie uczta dla zmysłów, ale i spora dawka kalorii , ale czego nie robi się dla swojego ukochanego mężczyzny :-) Choć przyznam szczerze, że i ja od czasu do czasu lubię te smaki :) Idealny na obiad czy ciepłą zimową kolację, dzięki zawartości papryczki chili świetnie rozgrzewa.  Gulasz(...)wodą.  Pod koniec gotowania dodać pokrojone pieczarki , aby się nie rozgotowały.  Mąkę dobrze rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody (tak, aby nie było grudek) i zaprawić sos. Sos powinien być dosyć gęsty i pikantny. W razie gdyby był mało gęsty można go podbić odrobiną śmietany.  Placki ziemniaczane: -  1-1,5 kg obranych ziemniaków

Aromatyczne Podróże
Indycze pałki z ziemniaczkami 127

  Składniki pałki z indyka, 2 szuki ziemniaki, 5-6 sztuk olej, 5 łyżek zioła prowansalskie, 1 łyżeczka przyprawa do mięs/delikat, 3 łyżeczki pieprz ziołowy

Gotowanie moimi oczami
Cielęcina duszona w pomidorach i tymianku 221

Pisałam, że cielęcinę  trudno kupić ale jak już kupię to kupuję na co najmniej na 2-3 obiady. Tak oczywiście było tym razem. Dzięki temu

Smaki Ewy
Udka kurczaka zapiekane z ziemniakami 135

  Składniki udka z kurczaka, 4szt ziemniaki, 500-700g cebula, 1 duża szt cebula czerwona, 1 duża szt  przyprawa chińska, 1 opak tymianek, 1

Gotowanie moimi oczami
kubba 140

Przepis  na to danie dostalam od Imienniczki .                  

w mojej kuchni
Akademia CookUp - Jagnięcina i cielęcina 230

myśleliśmy, że mięsa przez tydzień nie ruszymy - mówimy zupełnie szczerze - ale wszystko było tak pyszne, że nie mogliśmy nie spróbować. Nie mogliśmy odmówić sobie nacieszenia się rozpływającym w ustach mięsnymi kąskami! Na co dzień cielęciny i jagnięciny nie widać na naszych sklepowych półkach, choć mamy świadomość, że to już aktualnie się zmienia! Jagnięcina coraz częściej dostępna jest w marketach(...)barwie mięsa - np. cielęciny - na zajęciach wszystkiego się dowiecie, a teraz w końcu przejdźmy do jedzenia! Łukasz Konik przygotował dla nas kilka świetnych przepisów. Przygotowaliśmy pieczony udziec jagnięcy w sosie figowo-miętowym, który każdy własnoręcznie uczył się wiązać!, comber jagnięcy z kostką, tradycyjne ossobuco cielęce z warzywami, saltimbocca alla romana z szałwią i szynką parmeńską, a na deser zostawiliśmy sobie

Plate of Joy
Quinoa i pikantny gulasz z sercem 145

Dzisiejszy przepis zrodził się trochę z konieczności, a trochę z tęsknoty. Jedno jest pewne, dodałam do niego dużo serca ;) dosłownie i w przenośni.  Po pierwsze

Quinoa Raz!
Karkówka w sosie z suszonych grzybów 120

Bardzo intensywny smak grzybów, a karkówka rozpada się w ustach. Jest bardzo delikatna i pyszna. Grzyby muszą być namoczone w wodzie dzień wcześniej. Karkówkę pokroić w

Kuchnia Pokoleń
Bitki z karkówki duszone z pieczarkami i koperkiem 262

W środowe przedpołudnie prezentuję przepis na pyszne bitki z karkówki. To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kurczak Jalfrezi 169

Mięsny wtorek Od dość dawna nie przygotowywałam żadnego dania kuchni indyjskiej i muszę przyznać, że bardzo się za tymi smakami stęskniłam. Dlatego też ostatnio postanowiłam przygotować taki aromatyczny obiad. Zdecydowałam się na kurczaka jalfrezi , ponieważ w domu miałam spory zapas papryki, a to własnie papryka jest, poza mięsem, głównym składnikiem tego dania. Potrawa jest bardzo smaczna i aromatyczna, choć dość(...)kolendrę, kmin, sól i ewentualnie ostrą paprykę, wymieszać i smażyć przez kolejne kilka minut. Dodać kurczaka, wymieszać i smażyć około 5-7 minut.  Wlać pomidory, dodać kolendrę, jeżeli sos jest zbyt gęsty dolać niewielką ilość wody. Przykryć i gotować kilkanaście minut lub do czasu aż mięso będzie usmażone.  Podawać przybrane kolendrą z ryżem lub chlebkiem nan. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Karkówka duszona w winie z suszonymi śliwkami 155

Taki tam zimowy obiadek :) Pyszna, delikatna karkówka wieprzowa duszona w czerwonym winie z dodatkiem cynamonu i suszonych śliwek. Zapraszam do gotowania! Składniki na karkówkę duszoną w

My Culinary Art