Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wcześniej przygotowany kurczak w przyprawach i przesmażony w ziołach na maśle klarowanym oddaje cały smak warzywnemu daniu. Do tego ziemniaki w skórkach
Zasmakuj KuchniCzy też Wam się często przydarza, że wybieracie się na zakupy z konkretnym pomysłem na obiad, a szwendając się po targu, czy między półkami w sklepie
PichceniomaniaPolpette al sugo Kuchnia włoska, któż jej nie lubi ? Zadowoli najbardziej kapryśne podniebienia. Dzisiaj jest to potrawa z mięsa wołowego i passaty pomidorowej w roli głównej
Wino Francja KuchniaMłoda kapusta pojawiła się na targu dopiero niedawno a ja postanowiłam kupić ją zaraz po tym jak ją zobaczyłam, tak stęskniłam się za jej smakiem. Gołąbki
Szefowa kuchniSchab można przygotować na wiele sposobów i z wieloma farszami, dzisiaj przygotowałam go z marynatą francuską, a nadziałam cebulą i pieczarkami. Mięsko wyszło smaczne, kruche, o
Kulinarne Fantazje MarioliPodobno jest tak, że jak poziom hipsterstwa osiągnie stan krytyczny to pojawia się Liza Minnelli. Po spacerze w oparach krakowskiego smogu i nasłuchaniu się Donny Summer
ladykitchenCo prawda zostały tylko 2 tygodnie wakacji, ale przed nami jeszcze miesiąc lata! Warto zatrzymać te wakacyjne smaki, a doskonale może do tego posłużyć przepyszny Aloha
Pociąg Do KuchniMoje ulubione przyprawy do baraniny to czosnek i rozmaryn. Ostatnio jednak oglądając jakiś program kulinarny dowiedziałam się, że również sardele (anchovy) bardzo pasują do baraniny. Cóż
UgotujmyTo.plCzas przygotowania: 45 min Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: ok. 35,00 zł SKŁADNIKI: 600 g fileta z kurczaka 400 g kaszy kuskus 200 ml
kulinarnyJadlatego dzisiaj powtórka na blogu tego pysznego perskiego gulaszu . S. jest taki kochany, wyręcza mnie w czym tylko może, więc w nagrodę ugotowałam jego ulubione danie. Jest to typowy mięsny gulasz ale z nietypowym dodatkiem, a mianowicie niedojrzałymi winogronami. W Iranie zbiera się ledwo co wyrośnięte winogrona i produkuje winny ocet. Zielone winogrona są kwaśne i nadają potrawom bardzo fajny(...)wrzucić świeże winogrona. Winogrona można swobodnie zamrozić i ja używam takich przez resztę roku. Gotuj gulasz jeszcze przez 15 minut. Ułóż bakłażany na wierzchu gulaszu lekko je zatapiając w sosie. Ostatni raz zagotuj gulasz. Podaj gulasz z ryżem po persku, czyli ryżem z szafranem. Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Gulasz z bakłażanem
codojedzeniaMięsny wtorek Potrawka z fasoli z chorizo to alternatywna wersja znanej zapewne wszystkim fasolki po bretońsku, którą nawet niedawno robiłam, ale była tak pyszna, że nie zdążyłam zrobić jej zdjęcia, dlatego też na blogu nie ma na nią przepisu, ale postaram się to nadrobić w najbliższym czasie. A tymczasem polecam fantastyczną fasolkę duszoną z dodatkiem kiełbaski chorizo. Chorizo nadaje(...)oraz niewielką ilością wody z gotowania fasoli (kilka łyżek do wolnowara, nieco więcej do garnka). Wodę z gotowania fasoli zostawić, aby w razie potrzeby można było rozrzedzić/dorobić sos, gdyby okazał się zbyt gęsty (przy gotowaniu w tradycyjnym garnku). Dodać zioła i przyprawy: listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, sol, oregano, bazylie, tymianek, majeranek. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć
Codzienne GotowanieDzień dobry! :) Dzisiaj mam dla Was owocowy obiad z dodatkiem indyka. Lubicie mięso na słodko, z dodatkiem owoców? To myślę, że będzie Wam smakował. U mnie
TrufelkowoDziś może mięsko , bardzo fajna forma podania karkówki , z dużą ilością cebuli oraz czosnku , fajnie się sprawdza na obiad
Mój Smakmojprzepisna.pl | Pizzerinki Mini pizze powstały spontanicznie, potrzebny był obiad na już, a lodówka pusta. Na 1 listopada wszystkie sklepy zamknięte, więc do sklepu nie ma co
moj przepis nasię mnóstwo) oraz jajka, czyli podstawowe składniki keftedakia. Mięso wyrabiało się długo dłońmi, gdyż wiedziano, że im dłużej będzie się je ugniatać, tym klopsiki staną się delikatniejsze . Następnie odstawiano mięsną masę na co najmniej godzinę w chłodne miejsce, aby klopsiki zdążyły dobrze przejść aromatem mięty, kminu i innych dodatków. Powiem Wam, że taki sposób postępowania z mięsem mielonym naprawdę robi(...)ryżem i miską ugotowanych zielonych warzyw (np. groszek, fasolka szparagowa) doprawionych solą i sokiem z cytryny oraz (2) w chlebkach pita, z pomidorem, ogórkiem i papryką, polane sosem tzatziki. Keftedakia - klopsiki z kminem, miętą i ouzo udało mi się zrobić 19 klopsików czas przygotowania: 25 min. + 1 godz. chłodzenia masy na klopsiki + 40 min. pieczenie Składniki: 500 g mielonej
Chilli Czosnek i Oliwa