Mięso wołowe, przynajmniej, w takiej gulaszowej wersji, którą chcę dzisiaj zaproponować, wymaga dość długiego duszenia, ale nie musi to oznaczać także długich przygotowań i wielu czynności
PichceniomaniaNiewiele osób zdaje sobie sprawę z dobroczynnych właściwości tego zioła, wzrastającego o tej porze roku na wacie w niemal każdym domu. Tradycyjnie wysiewa się ją
Kuchenna KontrrewolucyaCzy w Waszych domach czuc juz Swietami? U mnie juz tak. Codziennie pojawiaja sie nowe dekoracje, rozbrzmiewa swiateczna muzyka, ktorej wtoruje moje dziecie. Widze jak bardzo
Przysmaki KarolkiJestem wielkim smakoszem wszystkich zapiekanek – zarówno tych ziemniaczanych jak i makaronowych. Do większości zapiekanek używamy mięsa mielonego, nie inaczej będzie również w tym wypadku. Jednak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!PIEROGI Z MIĘSEM DUSZONE W GLINIANKACH Jak zrobić pyszne, domowe pierogi duszone w glinianym garnku - przepis krok po kroku. Fantastyczne, a do tego ciekawie podane pierożki z mięsnym farszem. Kiedy uniesiecie pokrywkę z nad garnka, urzeknie Was cudowny zapach podduszonych ze śmietaną pierożków, okraszonych złocistą cebulą, boczkiem oraz grzybami. Najlepiej jeżeli macie kilka takich samych, niewielkich glinianych garnków z przykrywką(...)siekam, podsmażam na 2 łyżkach masła z odrobiną soli i cukru. Krok 3. Mięso studzę, kroję na kawałki, mielę wraz z podsmażoną cebulą, pieczoną marchewką oraz pietruszką - mieszam z sosem spod pieczenia mięsa i warzyw, doprawiam farsz solą oraz pieprzem - w razie potrzeby dosypuję bułki tartej. Porcje ciasta na pierogi rozwałkowuję, wykrawał kółka, nakładam na nie farsz i zalepiam brzegi
Moja Książka KucharskaTrochę więcej pracy niż zwykle i można wyczarować zgrabną roladę z indyka, z zielonym farszem na bazie brokuła i serka białego
To co kochamGołąbki, gołąbki... któż ich nie zna. A lubią chyba wszyscy. Są z farszem wegetariańskim, mięsnym, grzybowym. Ja zrobiłam już kilka wersji tych pysznych nadziewanych w kapustę gołąbków. Moje gołąbki zawijam przeważnie w kapustę włoską, bo jest delikatniejsza, jest miękka i lepiej daje się zawijać a poza tym gołąbki są smaczniejsze. Dzisiejsze gołąbki nie dość, że zawinięte w kapustę(...)naprawdę smaczne. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys Przepis na te gołąbki znalazłam w programie Anny Olson Polecam również inne smaczne gołąbki: Gołąbki pieczone w piekarniku Gołąbki domowe z sosem pomidorowym Gołąbki ze świeżymi grzybami, z sosem grzybowym Gołąbki wegetariańskie Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u KrysiWołowina rządzi! Właściwie oprócz niej jadamy jeszcze tylko ryby i czasami coś tam z wieprza ale częściej dania wegetariańskie. Właśnie wstawiłam do pieca obłędną pieczeń
Dzieje kuchennej WiewióryWczoraj Święty Mikołaj przywiózł mi wspaniały prezent prosto z Anglii- książkę kucharską " GQ EATS: The cookbook for men of seriously good taste ". Mężczyzną co prawda nie
My Culinary ArtBardzo lubię gotować, wymyślać coś nowego. Takie twórcze podejście do kuchni jest o wiele fajniejsze niż to odtwórcze. To jak tworzenie czegoś nowego, czasami banalnie prostego
Przysmaki KarolkiŁopatka duszona w winie Może nie będzie to odkrywcze danie , ale przyda się jak zaliczy się wpadkę z czerwonym winem.. Jak to się zaczęło , ano
Ogrodnik w podróżyposypujemy żółtym serem i układamy po plasterku pomidorka koktajlowego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 25 minut. Podajemy na ciepło jako przekąskę lub dodatek do dania mięsnego. Zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach 450 g młodych ziemniaków 1 cebula 1 pomidor malinowy ½ czerwonej papryki 1 opakowanie serka wiejskiego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek(...)Kroimy na kawałki ok. 1,5 cm grubości. Szczypiorek siekamy. Mleko mieszamy z jogurtem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym lub formie do zapiekanek układamy ziemniaki. Polewamy sosem jogurtowym. Na bokach układamy kawałki porów, które polewamy łyżką oliwy z oliwek. Na środku układamy pierś z kurczaka. Całość posypujemy szczypiorkiem i układamy gałązki świeżego tymianku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
My Chcemy JeśćZgodnie z tradycją na Świętego Marcina obok rogali , w Poznaniu króluje gęsina. I choć długi czas trwało zanim ostatecznie się do niej przekonałam (wcześniej
Smaczne ZdroweCo wziąć zamiast kanapki do pracy? Sałatki już były, więc pora na tortille. Można je przygotować w domu, można przynieść oddzielnie składniki i sobie w pracy
Eksperyment sobotnispadek dobrego (HDL), co prowadzi do chorób układu krążenia. Mocne kości, silne mięśnie i zdrowa skóra Żeby mięśnie mogły się kurczyć i wydajnie pracować, potrzebują białka. Rozrost mięśni zależy od ilości białka, jaką dostarczymy organizmowi. Białko wzmacnia również tkanki narażone na uszkodzenia i wspiera produkcję kolagenu. Zdrowa i młodo wyglądająca skóra to efekt odpowiedniej ilości kolagenu. Nieco ponad(...)znajdują się znacznie poniżej norm wyznaczonych przez UE. Dlatego dorsza mogą spożywać dzieci oraz kobiety w ciąży (nie więcej jednak niż 350g tygodniowo). Prosty przepis na dorsza z lekkim sosem Składniki potrzebne do przygotowania potrawy dla 4 osób: 4 filety z dorsza Skrei (lub dorsza atlantyckiego), ½ l oleju z pestek winogron, skórka z 2 cytryn, 10 kaparów, 1 cebula dymka
Moja smaczna kuchnia