sos mięsny - 4565 przepisów (strona:238/305)

Podwędzany stek Bavette z bobem i papryką 91

1,5 kg łaty wołowej*, 100 g soli, 1 kg bobu, 2 papryki czerwone, 3 dymki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, masło klarowane do smażenia, trociny do

królestwo garów
Kurczak z papryką po węgiersku 253

Były już u nas m.in. kurczaki po francusku i po włosku, teraz czas na coś z kuchni węgierskiej. Ale czy mimo wszystko patrząc na tytuł przepisu

Kulinarna Pokusa
Potrawka z kury i czterech warzyw 165

Pan Mąż upolował, Pani Żona obiad zrobi! Leniwe popołudnie, pora obiadowa za pasem. Od rana uskuteczniam intensywnie pidżama-party - znaczy nie udało mi się jeszcze przebrać

Grunt to przepis!
Tortilla Orientalna - Bombay Dreams 174

 Orient w domu Podróże, szczególnie te dalekie są z reguły drogie. Wprawdzie, aby pokosztować egzotycznych potraw nie musimy polecieć do Chin, ani Japonii, gdyż restauracje

ClauditteMissCooking
Pieczony ryż z indykiem i warzywami w aromatycznym sosie 200

Szybkie i pyszne danie- ideał. Przygotowujemy produkty, pakujemy wszystko do naczynia i zapiekamy. Takie gotowanie na co dzień lubię najbardziej. Ciekawy pomysł na ryż oraz na

Pichceniomania
Tarta bolognese 203

Dzisiejszy przepis może wydawać się odrobinę pokrętny, ale chciałam pokazać, jak przygotować poszczególne partie tarty jednocześnie :) Oczywiście możecie wszystko robić po kolei, ale zajmie to bardzo

My Culinary Art
befsztyk, biff à la Lindström 130

Przeglądając przepisy kuchni szwedzkiej trafiłam na bardzo prosty przepis na kotlety mielone. Co takiego mogło być w nich, że mnie z miejsca zainteresowały? Po pierwsze nazwa

Eksperyment sobotni
Policzki wołowe w wyśmienitym sosie z pieczoną papryką 151

Niedawno było już o podrobach, dzisiaj ciąg dalszy wykorzystywania piątej ćwiartki. Znacie to pojęcie? Oznacza wszystko to, co poza mięsem i kośćmi można wykorzystać i spożytkować

Pichceniomania
Bigos po cygańsku 209

Cyganie w swojej kuchni preferują ostre smaki, a większość ze swoich dań zapożyczyli z kuchni hinduskiej i bałkańskiej (i oczywiście odpowiednio zmodyfikowali). Lubią potrawy tłuste oraz

My Culinary Art
Pyszny schab pieczony w mleku 117

Nie ma to jak domowej roboty wędlina, mięsożercy dobrze to wiedzą. Pod tym względem zostałam rozpieszczona przez rodziców. Na stole w moim domu często gościły i

Pichceniomania
Chwila oddechu i przedswiateczny schab 237

Zaczynam odczuwac goraczke przedswiateczna. Gdzie sie nie rusze tam wszyscy dyskutuja o prezentach, o swiatecznym menu, planuja Wigilie. Czuje sie jakos niezorganizowana w tym roku, a

Przysmaki Karolki
Saltimbocca 220

Salta in bocca znaczy mniej więcej tyle, co wskakuje do ust . Faktycznie, jest tak smaczne, że aż chce się pochłaniać w całości Saltimbocca to z pewnością

Kulinarna Pokusa
Stroganow 223

Stroganow, zwany czasem nie do końca poprawnie Strogonowem, to przynajmniej teoretycznie klasyka. Chociaż wziąwszy pod uwagę znaczną ilość dość luźnych interpretacji tej potrawy oraz jej ewolucję

Kulinarna Pokusa
Opowieść o Czerwonym Rycerzu. I tarta obłędnie czekoladowa 172

podróżny, będący - wnioskując z wielkości wozu - w równie co ona dalekiej, podróży. Ów nieznany jej mężczyzna, mimo szczerych chęci, nie zdołał przekonać rumaka do dalszej jazdy, jednak siłą własnych mięśni pomógł sprowadzić go na pobocze, aby nie tarasował drogi innym, ewidentnie o tak wczesnej porze rozdrażnionym, podróżnym. Pożegnał się z uśmiechem i życzył powodzenia. Piekareczka, zmuszona przez okrutne okoliczności, zdecydowała(...)połowy, usunąć pestki. Ułożyć owoce w formie, równomiernie posypać cukrem. Piec w 200 st. C. przez 15 minut. Przestudzić. Owoce ułożyć na zastygniętym ganache, polać powstałym podczas pieczenia sosem. Posypać posiekanymi pistacjami, podawać. Smacznego! Jako, że przepis znalazłam w duńskiej gazecie, a wypełnianie ciast gęstym, czekoladowym kremem to zdecydowanie coś, co Duńczycy wręcz uwielbiają, dodaję go do akcji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bez pradu czyli Mazury, czeresnie, poziomki i kielbasa 170

Zakończyliśmy rok szkolny i zdecydowaliśmy się na prawie spontaniczny wyjazd do Chaty. Słońce spłatało nam figla i było cały czas z nami, podroż minęła bez problemu

Dzieje kuchennej Wiewióry