sos mięsny - 4565 przepisów (strona:231/305)

Rolady wieprzowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym. Zrazy z karkówki. 276

Roladki zrobiłam już jakiś czas temu na niedzielny obiad, są bardzo smaczne, mięciutkie i myślę, że na świąteczny obiad będą jak znalazł. Takie roladki to tradycyjne

Kuchnia z widokiem na ogród
Danie kuchni gruzińskiej -Czebureki z mięsem 167

Sobotnia wizyta w restauracji gruzińskiej, stała się dla mojej drugiej połowy inspiracją do przygotowania dania z manu tej restauracji, czyli dużych smażonych na głębokim oleju pierogów

W kuchennym oknie Ewy
Golonka delikatna i rozpływająca się w ustach 315

Metod przygotowania golonki jest mnóstwo, ja zaproponuje Wam mój sposób. Najpierw gotowana, a później pieczona. Golonkę oczyścić, opalić jeśli są jakieś włoski na skórze, golonka musi

Kuchnia Pokoleń
Grillowany schab z kurkami w sosie śmietanowym 169

Kurka, czyli pieprznik jadalny, to gatunek grzybów. Do zalet kurek należy zaliczyć ładną barwę, dzięki której łatwo je znaleźć w ściółce oraz to, że rzadko bywają

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczony Udziec z Indyka w naczyniu żaroodpornym 372

Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pieczony udziec z indyka w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowany udziec jest bardzo smaczny, możemy go podawać na ciepło jak

Uwaga Babcia Gotuje
„O ziołach i zwierzętach” Simony Kossak, cukier fiołkowy i ocet fiołkowy 150

Książka Simony Kossak to taki zielnik. Każda roślinka i zwierzątko ma własny rozdział, z którego możemy je lepiej poznać. Będziemy wiedzieć czy pojawilo się w literaturze

Ugotowane pozamiatane
Gulasz wieprzowy z soczewicą i frytkami 163

Gulasz wieprzowy przyrządzam często na obiad . Podaję go z ryżem, kaszą lub ziemniakami w zależności od jego rodzaju. Gulasz wieprzowy z soczewicą i frytkami przypomina perski

codojedzenia
Królik duszony w śmietanie 164

Królik duszony w śmietanie jest jednym z najlepszych polskich dań. Soczysty, kruchy, rozpływa się w ustach. Jest bardzo delikatny. Królik to jedno z najzdrowszych mięs, a

Pociąg Do Kuchni
Pieczony indyk z owocami 224

Mięso z indyka jest smaczne i zdrowe – zwłaszcza filet zawiera niewiele tłuszczu, za to dużo białka. Jeśli ktoś preferuje mniej „dietetyczny” klimat, może wybrać np. świetnie

Kulinarna Pokusa
Alto Adige – Wina z Południowego Tyrolu 148

alkohol. Aromatyczne - dominują zapachy kwiatowe bzu oraz akacji. W ustach dominują nuty owocowe oraz kwiatowe. Dobrze zrównoważone. Można polecić do serów, potraw z kurczaka i ryb, makaronów z lekkimi sosami oraz owoców morza. Tenuta J.Hofstätter -Joseph Gewürztraminer Alto Adige 2013. Wino pochodzi z winnicy w Tramin/Termeno uważanej kiedyś za kolebkę gewürztraminera. Jest to największa rodzinna winnica w Południowym Tyrolu(...)delikatne i dobrze wtopione. Wino jest dobrze zrównoważone i ma sporo ciała. Jest bardzo smaczne już dziś a i długie lata przed nim. Będzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, drobiu, kaczki , bażanta, dziczyzny oraz grzybów. Cantina Caldaro - Pfarrhof Pinot Nero Riserva DOC 2010. Wino pochodzi z winnicy Montan/Montagna w samym sercu krainy Pinot Nero. Działka o powierzchni

królestwo garów
Kurczak. Pieczarki. Winogrono. Cydr. 241

Po dość długiej przerwie dziś w końcu powracam z nowym przepisem. Robię to trochę w biegu, bo jak zwykle cierpię na niedoczas. W brew pozorom jesienne

Przysmaki Karolki
Faszerowana paryka z sosem koperkowym 155

Dawno, dawno temu, kiedy w pewnym kraju na półkach sklepowych można było zobaczyć tylko ocet, a sklepy mięsne z powodzeniem mogły udawać sklepy żelazne, ponieważ były w nich tylko wielkie metalowe haki i tasaki, papryka faszerowana mielonym mięsem robiła niesamowite wrażenie na wielu gościach, którym Mama serwowała to danie z okazji różnych imienin i sylwestrów. Tego przepisu nauczyła mnie właśnie(...)ściśle papryki, wypełnieniem do góry, wlewam kilka łyżek wody, przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 30-40 minut. W tym czasie robię sos. Sos koperkowy: 1 i 1/2 bulionu (może być z kostki) pęczek koperku 1 mała cebula 1 łyżka masła  1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka białego octu balsamicznego

Kuchnia Prezydentowej
Zupa z kapusty pekińskiej 125

było, bo od ilości wrażeń straciłem kontrolę nad pamięcią. Wiem, że na pewno były bardzo cienko pokrojone plastry wołowiny, krewetki, dwie wersje tofu, ziemniaki pokrojone w plastry, mnóstwo różnych sosów (mniej lub bardziej pikantnych), makaron sojowy (bądź podobny) i właśnie kapusta pekińska. A owego hot pota je się następująco: każdy bierze sobie co tam chce z tego dodatkowego stolika(...)zapomniałbym jeszcze dodać: moje kości były trochę pokryte mięsem, więc mięso to zeskrobałem i też do zupy wrzuciłem. A zupa wyszła naprawdę pyszna. Co prawda myślałem, że będzie bardziej mięsna, taka esencjonalna bardziej, ale spoko, taka jaka wyszła też była naprawdę smaczna. Więc smacznego! :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko

Marder&Marder Manufacture
Gulasz cielęcy z pieczarkami 171

Cielęcina to delikatne mięso, które jest niskokaloryczne i chude, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Gulasz z cielęciny, który proponuję, duszony jest w pomidorach i czerwonym winie

Trzeci talerz
Tatar – klasyczny befsztyk tatarski z sardynką i włoskimi dodatkami 268

jakże mogło by być inaczej) w kuchni francuskiej. Na początku wieku XX popularnym daniem został ‘steak l’americanne avec sauce tatare’, czyli siekana wołowina po amerykańsku, podawana z sosem tatarskim. Pierwsze wydanie gastronomicznej encyklopedii „Larousse Gastronomique” maksymalnie skróciło nazwę dla tego dania i pozostało dobrze nam dzisiaj znane „steak tartare”. Tatar jest jedzony pod każdą szerokością geograficzną. Chilijczycy(...)mięso dokładnie ze wszystkimi przygotowanymi dodatkami.   Do eleganckiego nałożenia tatara na talerze użyłam ringów metalowych – fajnie trzymają mięso z dodatkami w formie niewysokiego walca. Trzymając lekko ugniecioną masę mięsną w ringu na talerzu, w górnej warstwie łyżką lub kieliszkiem robimy wgłębienie które utrzyma w ryzach żółtko. Ściągamy ring, przesuwając pierścień do góry. Do tatara starajcie się zawsze kupować jajka

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania