Składniki farszu 2 szklanki ryżu 1 duża pierś kurczaka 4 i pół szklanki bulionu z kurczaka (gotowanego) parę orzeszków do dekoracji 2 -3 łyżki płatków papryki
w mojej kuchniBardzo długo miałam opory ( natury emocjonalnej ) aby zrobić królik. Jadałam go już wcześniej, ale żeby tak sama go zrobić - to nie. Krążyłam obok lodówki z mięsem
Smaki EwySkładniki: Makaron wstążki (8 gniazdek), 0,5 kg mielonego, pół średniej wielkości cebuli, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 2 łyżki przyprawy meksykańskiej, sól, pieprz, pół kostki
Pobite gary BarbaryPostanowiłam ostatnio, że w mojej diecie będzie więcej zdrowych lub nawet dietetycznych przepisów. Takim sposobem powstały roladki z ogórkiem kiszonym i drobiową szynką w panierce z
Symfonia smakowaZupa, która bywa u nas od dobrych kilkunastu lat. Przepis znaleziony "wieki" temu w gazecie, co jakiś czas w niezmienionej formie pojawia się na
Smaczne ZdrowePyszny obiad, który robi się niemalże sam. Inspiracją do jego powstania była...niedyspozycja mojego piekarnika. Wróciłam z zakupów z myślą, że upiekę pyszne mięsko, ale zapomniałam
PichceniomaniaZapewne w każdym możliwym miejscu króluje grill. Pogoda w sumie dopisała. Mam nadzieję, że korzystacie w przepisów prezentowanych na blogu. Dzisiaj dla odmiany od grillowanych dań
Smaki EwySałatka Cezar to chyba jednak z najbardziej popularnych sałatek. Obecna praktycznie w każdej restauracji, szybka i łatwa do zrobienia w domu i przede wszystkim smaczna. Istnieje
Jacob TastesPrzepis ten wywodzi się z Warmii i Mazur, znalazłam go w książce z potrawami regionalnymi. Pieczeń ma oryginalny smak. Warto wypróbować. Składniki: 1 kg wołowiny zrazowej
Smaki EwyJesienne warzywa królują w kuchni! Wichury, deszcze, plucha - tak ostatnio prezentuje się pogoda za moim oknem. Nie ma co, jesień w pełni ! Zdawałoby się, że nic
Grunt to przepis!Kilka razy już prezentowałam policzki wieprzowe. Muszę przyznać, że są przepyszne i bardzo delikatne. Może niektórych nie zachęca nazwa, nalegam jednak abyście spróbowali tak pysznego dania
Smaki EwyMoje przepisy na pieczone króliki cieszą się sporą oglądalnością, zatem na Nowy Rok proponuję świąteczne wydanie tego zdrowego mięsa. Przy doborze wina kierujcie się zasadą, że
Weekendy w domu i ogrodzieSpaghetti :) Jeśli tak jak ja lubicie połączenie kurczaka i szpinaku, to bardzo polecam przygotowanie tego makaronu. Danie jest bardzo łatwe, super smaczne, doskonałe na szybki obiad
Kuchnia z widokiem na ogródjestem fanką nudnych panierowanych schabowych, które stały się świętym kanonem kuchni polskiej. Moja sypialnia jest położona zaraz nad sklepem mięsnym. Uwierzcie mi, ilość pobudek zaserwowanych przez ekspedientki rąbiące schabowe kości od 7 rano jest nie do zliczenia (ilość moich rzutów mięsem też)… Schabowych pieczeni nie lubię – wolę wilgotną wieprzowinę, jak pulled pork czy żeberka . Na kotlety (które jemy może(...)odcinamy żadnego tłuszczu – nie ma potrzeby. Nie solimy i nie pieprzymy – wszystkie przyprawy są już w marynacie. Marynatę do mięsa szykujemy tak samo jak majonez lub sos włoski – ma być gęsta i jednorodna. Do wysokiego naczynia wlewamy ocet balsamiczny, wsypujemy cukier i zioła, dodajemy musztardę, sól i pieprz. Wszystko miksujemy razem – ja zrobiłam to końcówką z ubijaczką dołączoną
Karo in the KitchenStek z karczku to jeden z pyszniejszych jaki uwielbiam, smaczny soczysty i łatwy w przygotowaniu. Marynowany w zalewie z miodu, musztardy, oliwy i czosnku smakuje
Kulinarne Fantazje MarioliWłaściwie, to nie przepadam za makaronem. Jeśli jednak nie mam czasu na zrobienie domowego , staram się kupować te lepszej jakości. Pierwszy raz kupiłam makaron barilla i
Kuchenna Kontrrewolucyamięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka śmietany 18% jajko sól, pieprz 4 słone naleśniki majonez Marynata do mięsa: olej sos sojowy sól pieprz papryka słodka czosnek granulowany Roladki drobiowe z naleśnikiem, to od dziś bezdyskusyjnie mój numer jeden! Najlepsze danie z mięsa kurczaka jakie jadłam. Mięsko z wierzchu jest soczyste(...)pierś z kurczaka położyć zrolowany naleśnik i zwinąć w roladkę (fot.5) . Przygotować marynatę. Składniki marynaty wlać do miski i wymieszać. Proporcje należy dobrać wg własnego gustu. Zwinięte roladki mięsne obtoczyć w marynacie z każdej strony (fot.6) . Przygotować 4 kawałki mocnego pergaminu i zawinąć w nie roladki (tak jak cukierki) (fot.7) . Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny
Świat Domowej Kuchni