Ostatnio wspomniałam że bardzo smakują mi ziemniaczki , i dziś przychodzę z propozycją z takim sosikiem , i pieczonymi ziemniakami , nie skromnie powiem że
Mój SmakGęsta, pożywna zupa, doskonała na jednodaniowy obiad. Gulaszowa z cieciorką. Cieciorka zwana ciecierzycą lub grochem włoskim zawiera w sobie o wiele więcej żelaza niż inne rośliny
Kuchnia z widokiem na ogródDzisiaj przy niedzieli proponuję coś bardziej odświętnego. Perliczkę można od czas do czasu kupić w sklepie sieciowym. Warto pokusić się aby to danie kiedyś zrobić. Zdecydowanie
Smaki EwySkładniki: łopatka bez kości 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, smalec 2 łyżki, przyprawa Harrisa Royal Brand 2 łyżki, czubrica zielona Royal Brand 2 łyżki, kucharek
W Mojej Kuchni LubięTaki gulasz często przyrządzam na obiad jako dodatek do kaszy, tym razem podałam go z kaszą owsianą. Jest bardzo smaczny, warzywa nadają mu delikatnego smaku. Składniki
Bajeczna KuchniaSzybkie w przygotowaniu i do złudzenia przypominające w smaku klasyczne gołąbki. Choć oczywiście w 100% nie zastąpią nam znanego tradycyjnego dania ;) Idealne na sycący obiad. Zapraszam
Tagebuch po polskuTaki rodzaj dania nazywamy rożnie: pulpety a la gołąbki , gołąbki meksykańskie. Jak zwał, tak zwał- smak bardzo podobny do oryginalnych gołąbków. Z tą różnicą, że kapustę
W kuchennym oknie Ewyskładniki * 1 kg szynki wieprzowej * kminek mielony marynata * liście laurowe *sól * pieprz * 1 łyżeczka tymianku * 1 łyżka musztardy * 4-5 ząbków czosnku * olej Sposób wykonania Ząbki
Mix smakumąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka (do posmarowania bułeczek) sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody 2 małe jajka sól, pieprz słodka papryka w proszku gorczyca olej (do smażenia) Dodatkowo: ok. 2-3 górki konserwowe 1-2 cebule ok. 150 g plasterków(...)minut. Burgery: Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem. Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników. Z masy mięsnej formujemy kule, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie smażenia mięso dość
Słodka StronaKiedy byłam pierwszy raz w Pradze nie byłam bardzo mięsna, więc najbardziej smakowało mi jedzenie w wegetariańskiej knajpie prowadzonej przez Hare Kriszna. Trzeba bowiem stwierdzić, że przygotowywaniu dań tradycyjnej czeskiej kuchni żadne warzywo poza ziemniakiem nie odniosło jeszcze krzywdy. Za drugim razem w Pradze moim głównym źródłem kalorii było piwo i marynowany camembert, który uwielbiam ( zobacz przepis ). Próbowałam przekonać się(...)Czechach ze smażonymi w głębokim tłuszczu grzankami (topinky). Z typowo czeskich smaków są oczywiście knedliczki, które mogą być ziemniaczane lub chlebowe. Najbardziej lubię te ziemniaczane, koniecznie z sosem warzywno-śmietanowym, który nazywa się svíčková omáčka i oczywiście z jakimś mięsem. Chyba nie przyjechaliście do Pragi, żeby schudnąć, prawda? Jeśli koniecznie się upieracie, że chcecie coś lżejszego, to w Pradze
Ugotowane pozamiataneKolejna propozycja Wielkanocna to biała kiełbasa pieczoba z jabłkami. Kiedy pierwszy raz robiłam to danie, zastanawiałam się czy może dobrze smakować kiełbasa z karmelizowanym jabłkiem. Jednak
kuchnia doskiSkładniki: marynata klasyczna Prymat 1 opakowanie, żeberka 1,5 kg/cielęce, cebula 5 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, woda 1/2 szklanki żeberka
W Mojej Kuchni LubięSchabowe roladki z kolorowym farszem to doskonały pomysł na obiad. SKŁADNIKI 4 plastry schabu, kawałek cienkiej kiełbasy, 1 ogórek kiszony, ćwiartka marynowanej czerwonej papryki
słodki bratekRewelacyjne zraziki z dzika, dostałam trochę dziczyzny od mojej siostrzyczki. Bardzo się ucieszyłam bo dziczyzna jest pyszna. Oczywiście musi być dobrze zrobiona Mięso na zrazy pokroić
Kuchnia PokoleńZagłębiając się w tajniki kuchni wegetariańskiej coraz bardziej przekonuję się, że ma nieograniczone możliwości. Właściwie wszystko, co wydawało nam się tylko i wyłączcie mięsne, jesteśmy w stanie zrobić w wersji wegetariańskiej. Wymaga to tylko otworzenia się na nowości i poszerzenia horyzontów. Coraz częściej przekonujemy się jak wielkie znaczenie ma zdrowa dieta dla utrzymania naszego organizmu w dobrej kondycji. Coraz więcej(...)papierze do pieczenia. Pulpety wegetariańskie z dyni, tofu i ciecierzycy Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Możemy podawać z makaronem, ryżem lub na sałacie. Możemy zrobić do nich sos pomidorowy i polewać je nim. Smacznego :) Pulpety wegetariańskie z dyni, tofu i ciecierzycy
Pyza i SurówkaPropozycja dla miłośników brokuła, delikatnych i aksamitnych smaków. Składniki: brokuł, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, pierś z kurczaka, mały jogurt naturalny, 2 łyżki
Kuchnia Pełna PasjiPyszna tarta z sycącym mięsnym farszem. Farsz można wzbogacić kolorową papryką. Danie można podać z ulubioną surówką lub bez dodatków. Przepis z miesięcznika "Gotuj krok po kroku". Polecam! Tarta z mięsem mielonym Składniki na formę 26cm: Na kruche ciasto: 200g mąki pszennej 100 g zimnego masła pół łyżeczki soli 50ml zimnej wody(...)łyżce masła. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone, smażymy, aż straci czerwony kolor. Wlewamy pomidory, dodajemy sól, cukier, pieprz i bazylię. Dusimy, aż pomidory się rozpadną i sos zrobi się gęsty i zawiesisty. Pod koniec dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę. Dusimy kilka minut i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego farszu dodajemy śmietanę zmieszaną z jajkiem. Mieszamy. Farsz wylewamy
Smak mojej kuchniDanie jednogarnkowe pachnące świeżym szpinakiem w połączeniu aromatycznego tuńczyka ze śmietanką i czosnkiem. Do tego dużo świeżego pieprzu. Idealne rozwiązanie na szybki, zdrowy i smaczny obiad
Zasmakuj KuchniZ mojego przepisu zawsze wam się uda. I to nie jest czcze gadanie, mój J. stwierdził że to najlepszy placek po węgiersku jaki jadł dotychczas. Nie
nietylkopasta.plGipsowy pył pomału opuszcza nasze mieszkanie, ściany zmieniają kolory i choć rzeczy nadal mieszkają w pudłach i wszystko stoi na głowie zaczyna być widać efekty... Remont
Dzieje kuchennej WiewióryStek to solidne danie, które przygotujemy w kilka chwil... Miłośnicy steków to głównie mężczyźni, lecz również nie które kobiety są fankami porządnego kawałka mi ę
kulinarne odsłony patiDzisiaj mam dla Was przepis na łatwe danie obiadowe, czyli koperkowe pulpety. Najczęściej podaję je z ziemniakami lub ryżem oraz surówką. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1/2 kg łopatki
Tradycyjna kuchnia Kasiskładniki * 50 dag schabu bez kości * 50 dag pieczarek * pęczek koperku * kminek mielony * przyprawa do wieprzowiny * sól, pieprz grubo mielony * czosnek granulowany * ostra papryka mielona * 200
Mix smaku