Dziś dynie muszą być obowiązkowo, te zrobiłam dość szybko, bo ostatnio niestety nie mam zbyt wiele czasu na siedzenie w kuchni. Na kolację, albo obiad do
Quinoa Raz!700 g szynki z dzika, 1 cebula, 400 g kurek, tłuszcz (u mnie smalec gęsi), kilka gałązek rozmarynu, 1 łyżka bułki tartej, 1 jajko, sól, pieprz
królestwo garówMróz wciąż trzyma i nie zamierza odpuścić. Dlatego pozostaję w klimacie potraw rozgrzewających, z dodatkiem aromatycznych przypraw, które podwyższają ciepłotę organizmu. Potrawkę możemy podać z ryżem
Weekendy w domu i ogrodzieWitam serdecznie Propozycja na pyszną i rozgrzewającą zupę gulaszową z wołowiną . Nie jest trudna w przygotowaniu i można ją traktować jako jedno garnkowe danie a dodatkowo
Uwaga Babcia Gotujesposób obróbki termicznej w każdym przypadku jest nieco inny. Ale idea jest zawsze ta sama. Gołąbki z kaszą jaglaną to według mnie bardzo dobra alternatywa dla gołąbków z nadzieniem mięsnym. Zacznijmy od kaszy jaglanej. Kaszę jaglaną przed gotowaniem opłukujemy na sicie, następnie gotujemy w proporcji 1 część kaszy 2,5 części wody. Dodajemy sól i łyżeczkę masła lub oliwy, przykrywamy(...)żaroodpornego wykładamy liśćmi kapusty. Gołąbki układamy w naczyniu i podlewamy trochę wody. Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-60 min. Możemy podać z sosem pomidorowym lub grzybowym. Smacznego ! Artykuł GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM
Markowy smak#OlejKonwenanse z #OlejWielkopolski oraz zajrzyj na stronę www.olejkonwenanse.pl i przygotuj gulasz meksykański trochę inaczej, bo z dodatkiem białej fasoli oraz łopatki meksykański. Trochę inna wersja
słodki bratekNastępne danie z kuchni mojej Mamy. Cała rodzina uwielbia tego kurczaka, nawet Sławek, który nigdy nie jada papryki. Najlepszy na zimno na
To co kochamDoskonały pomysł na niedzielny obiad - jest to danie, po którym nie będziemy mieli garnków do zmywania, ponieważ wszystkie składniki wkładamy do rękawa do pieczenia, następnie do
słodki bratekJedno z lepszych dań z kurczaka, jakie udało mi się ostatnio wymyślić. Proste, przyjemne i dość uniwersalne. I... chyba muszę zacząć nadawać daniom jakieś wykwintne nazwy
Kuchenna KontrrewolucyaSmakowita,soczysta karkówka, doskonała na zimno na kanapki ( domowa wędlina ) jak i na ciepło jako dodatek do obiadu. Praktycznie robi sie sama i zawsze wychodzi smaczna
Kuchnia z widokiem na ogródwarstw składników, choć nie jest to obowiązującą regułą. W wersji owocowej terrina składa się z różnego rodzaju owoców zatopionych w słodkiej galaretce, często gotowanej na bazie wina. Terrina mięsna zwykle otulona jest kołderką z cieniutko krojonych plasterków boczku. Z kolei wersja serowa lubi być przyrządzana z pieczoną papryką, cukinią czy bakłażanem lub pojawia się w parze z wędzonym łososiem(...)dzięki dodatkowi kolorowego pieprzu, słodki od karmelizowanych gruszek i jabłek, chrupiący od praliny orzechowej, gładki i kremowy za sprawą koziego sera, wyrazisty dzięki towarzystwu roqueforta. Skropiony gęstym i aromatycznym sosem balsamiczno-klonowym stworzył terrinę moich marzeń. Przygotowałam ją z myślą o kameralnym przyjęciu, a ponieważ podobają mi się ostatnio wersje mini, zamiast dużej formy użyłam małych foremek o wymiarach
KUCHARNIADługo mnie tu nie było, chyba potrzebowałam inspiracji. Tym razem zainspirował mnie prezent - perfekcyjna, kolorowa i smacznie piękna książka z potrawami z całego świata! Jak
Kuchnia moimi oczamiBurrito by Mint Taste - danie na ostro z farszem warzywno-mięsnym w sam raz na obiad lub uroczystą kolację podawane z sałatką i serem feta. Potrzebne będą (4 porcje): - 4 gotowe placki tortilli lub zrobione samemu (przepis: 200g mąki pełnoziarnistej, 100ml przegotowanej wody, 1 łyżka oliwy, zioła prowansalskie (łyżka lub więcej), 1 łyżeczka soli morskiej) - 2 łyżki oleju kokosowego(...)wówczas mogą być za kruche i się łamać. Przygotowanie burrito: - ser mozzarella kroimy na drobne plasterki; - puszkę pomidorów i pomidory wlewamy do garnka i blendujemy tak, aby powstał gęsty sos bez cząstek pomidorów - dodajemy do niego oregano, bazylię, łyżeczkę soli morskiej,czosnek niedźwiedzi i wyciśnięty lub drobno pokrojony czosnek (uprzednio podsmażony na patelni) i gotujemy na wolnym ogniu ; - mielone mięso
MintTasteprzywitali nas przedstawiciele firmy Sokołów oraz szef kuchni Akademii Smaku Dominik Moskalenko. W pierwszej części spotkania dowiedzieliśmy się o programie "Razem w przyszłość", który od lat prowadzą zakłady mięsne Sokołów, a także o polityce jakościowej firmy. Kolejnym i przeze mnie szczególnie wyczekiwanym punktem spotkania były same warsztaty - czyli gotowanie, gotowanie i ... uczta:) Ale po kolei. Tematyka warsztatów była jak najbardziej(...)rzodkiewkowy, grillowane warzywa, ziemniaczki z boczkiem i serem, i mnóstwo pysznego soczystego mięsa! Tyle smaków, aromatów, kolorów! Nie mogło zabraknąć też deseru. Wymyślone przez Dominika grillowane banany z sosem z białej czekolady rozkosznie dopełniły całość. Ale, ale - do takiego biesiadowania aż się prosi dobre wino. I muszę powiedzieć, że było w czym wybierać. W dodatku sommelier z firmy Czerwona Oliwka
Obiad gotowyjeden z kucharzy podpowiedział nam taki właśnie dodatek. Sama nie wpadłabym na takie połączenie. Gorąco Wam polecam, bo kapusta jest znakomita - wykorzystaliśmy ją też jako dodatek do burgerów mięsnych (bułka, koltlety z mięsa mielonego + kapusta i prażona cebulka) - palce lizać :) Przepis na kapustę pochodzi z książki Ryby są super wydanej przez Lidla . W oryginale jest podawana(...)zeszklą dodajemy pastę i przyprawę curry. Smażymy razem na małym ogniu prze pół minuty. Dodajemy mleczko kokosowe, śmietankę i imbir. Gotujemy często mieszając przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekaną kapustę i dusimy następne 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, limonką i miodem. Mieszamy i przekładamy na talerze. Na kapuście układamy upieczone filety z łososia. Całość posypujemy siekaną
Moje Kuchenne Rewelacje