sos mięsny - 4565 przepisów (strona:204/305)

Cielęcina duszona w porach i marchewkach 212

Święta już niedługo, warto zastanowić się nad potrawami. A może tak cielęcinę ze słodyczą marchewki i porem… z nutą rozmarynu. Może ktoś z Was się skusi

Smaki Ewy
Roladki drobiowe z cukinią i kurkami 173

Mój pomysł na smaczny obiad z dodatkiem kurek 3 połówki filetu z kurczaka 1 mała cukinia 400 g kurek 6 plasterków sera 1 cebula sól pieprz

Kolorowa kuchnia Elki
Klopsiki zapiekane z makaronem 127

Składniki gniazda makaronowe, 10-15 sztuk mięso mielone, 500g jajko, 1 sztuka cebula, 1 sztuka bułka tarta, 3 łyżki czosnek, 2 ząbki sól, pieprz śmietana 30

Gotowanie moimi oczami
Prawdziwe pielmienie rosyjskie- rosyjskie pierogi 86

Pielmienie (pielmieni) to potrawa, która pochodzi z terenów wschodnich- dokładnie z Syberii. Ze względu na ostre warunki pogodowe, danie to cieszyło się bardzo dużym powodzeniem. Syberyjskie

Tradycyjna Kuchnia
Imbirowy kurczak curry z rabarbarem 153

Polecam ciekawy sposób na przyrządzenie tradycyjnego kurczaka. Składniki: 40 dag filetów z kurczaka 40 dag rabarbaru 2 łyżki miodu 30 dag marchewki 2 cebule 2 łyżki

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka mięsno - cukiniowa "na okrągło" 153

Obiad przygotowany z dosłownie resztek znalezionych w lodówce podany w sposób bardziej efektowny. Będziemy potrzebować pierścień do puree, albo chociaż miseczkę albo umiejętności do starannego podawania

Bon Appetit Małgorzaty
Pierś z kurczaka w pomidorach 437

Pierś z kurczaka w pomidorach  Składniki: (na 4 porcje) - 4 duże piersi z kurczaka , przekrojone na pół (8 części) - 5/6 średnich pomidorów  - 2 duże

Gotuj Z Muzyką
Karkówka z grilla marynowana z tymiankiem 159

Moje zauroczenie tymiankiem nie przemija - do sosu, do kotleta do grilla... tymianek, tymianek, tymianek. Świeży, suszony, jaki akurat jest pod ręką - choć trzeba przyznać, że świeży ma jeszcze bardziej niesamowity aromat.  Karkówka w delikatnej marynacie z czosnkiem, odrobiną pieprzu cayenne (lub ostrej papryki) i tymiankiem. Jeśli wolicie bardziej pikantną pieprzu dodajcie więcej. Będzie smakować najlepiej, jeśli zamarynujemy mięso dzień(...)każdym razem polewamy dobrze wymieszaną marynatą i ścinamy odrobinę tymianku. 4. Pieczemy na rozgrzanym grillu do uzyskania odpowiedniej miękkości. Najlepsze efekty uzyskamy kupując oczywiście sprawdzoną wieprzowinę z dobrego sklepu mięsnego - paczkowane mięso z supermarketu nie jest zazwyczaj tak soczyste, a często jeśli spojrzymy na cenę za kilogram, okazuje się, że wychodzi drożej niż w wyspecjalizowanych sklepach

Kraina Tysiąca Smaków
Kolorowy gulasz wołowy 164

To danie będzie super smakowało z ryżem, makaronem lub dowolną kaszą. Ja zrobiłam z kaszą jaglaną. Było super. Mięso wołowe pokroić w cienkie paski, doprawić solą

Kuchnia Pokoleń
gulasz z szynki z czosnkiem niedźwiedzim i papryką słodką... 158

Składniki: szynka wieprzowa 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżka, czosnek granulowany 2 łyżeczki, cebula

W Mojej Kuchni Lubię
Zrazy z karkówki 237

Na świąteczny obiad proponuję pyszne zrazy z karkówki. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach.  SKŁADNIKI: 700g karkówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Potrawka z polędwicy z papryką i pomidorami 161

krojonych pomidorów w soku 1 średnia żółta papryka (250g) 1 średnia cebula (150g) duża garść zielonego groszku (świeżego lub mielonego) 1 ząbek czosnku 1 średnia papryczka chili 250ml bulionu (mięsnego lub warzywnego) 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól czarny pieprz świeżo mielony (ok. 1/2 płaskiej łyżeczki) kilka gałązek natki pietruszki 3-4 łyżki oliwy Do podania gotowany biały ryż(...)chili i pietruszkę oraz nieco czarnego pieprzu. Mieszamy i przestawiamy na mały ogień. Dusimy ok. 30 minut, na początku pod przykryciem, potem bez niego, by nadmiar płynu odparował, a sos się zagęścił. W międzyczasie możemy dosolić do smaku (ostrożnie, sól jest już w bulionie!). Dodajemy pokroją żółtą paprykę i dusimy jeszcze 10 minut. Na kilka minut przed końcem duszenia posypujemy

Kulinarna Pokusa
Gulasz wieprzowy 152

Klasyczny gulasz wieprzowy podawany najczęściej z kaszą lub kluskami i koniecznie z ogórkiem kiszonym :) Dla urozmaicenia można dodać do niego czerwoną paprykę lub marchewkę. Składniki dla

wyzwania kuchenne
Drobiowe roladki z warzywami 158

  Składniki filety z kurczaka, 3-4 szt cukinia, 1 mała szt marchewka, 2-3 szt sól, pieprz mąka pszenna, 2-3 łyżki bulion drobiowy, 500

Gotowanie moimi oczami
Kurczak po andaluzyjsku 246

Tę potrawę pamiętam praktycznie jeszcze z dzieciństwa. Były to czasy, kiedy takie rzeczy stanowiły prawdziwy powiew świeżości po latach dość smętnego, również kulinarnie, PRL-u. To

Kulinarna Pokusa