sos mięsny - 4565 przepisów (strona:205/305)

Faszerowana ,,kaczka dziwaczka” pieczona w garnku rzymskim 206

prawda, nawet nie wiedziałam, że naczynie które posiadam jest ,,naczyniem rzymskim" jednak już wtedy się nim zachwyciłam - kaczka wyszła soczysta, przeszła idealnie ziołami a do tego upiekła się w sosie własnym bez grama dodatkowego tłuszczu. Przyrządzenie kaczki w taki sposób wymaga sporo czasu i wprawy - samej ciężko by mi było ją dobrze zszyć i nafaszerować gdyż robiłam to pierwszy(...)patelni drobno posiekaną cebulkę, posiekany czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i sporą szczyptę tymianku. Mieszamy z żółtkiem. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka i delikatnie dodajemy do dobrze wymieszanej masy mięsnej - najlepiej robić to drewnianą łyżką.Jeśli nie jesteśmy pewni czy udało nam się doprawić farsz można odrobinę usmażyć na patelni i spróbować czy wszystko jest ok. Kaczkę rozwijamy i zaczynamy

sierotka maRysia w kuchni
Domowy Cheeseburger 204

mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko   odrobina mleka (do posmarowania bułeczek) sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula 3 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody jajko sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmaryn olej (do smażenia) Dodatkowo: ok. 2-3 pomidory duży ogórek 1-2 cebule sałata (np. masłowa(...)minut. Burgery: Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem. Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników. Z masy mięsnej formujemy ok. 8 kul, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie smażenia

Słodka Strona
Kwaśno-pikantna wieprzowina z brązowym ryżem 229

nagle za nim zatęskniłam. Co to, to nie. Na obiad planowałam krewetki tygrysie i obszukałam kilka sklepów zanim na dobre się poddałam. Jednak w końcu, zrezygnowana udałam się do mięsnego i zobaczyłam śliczny, względnie chudy kawałek karczku. To było to. Olśnienie! Będzie wieprzowinka. Ucieszyłam się, bo karczek uwielbiam. Najlepiej po prostu uduszony z cebulką, ale tym razem postanowiłam zaszaleć. Kupiłam(...)Kwaśno-pikantna wieprzowina z brązowym ryżem, czyli chińszczyzna po polsku (porcja dla 4-5 osób) Potrzebujemy: ok. 60-70 dag wieprzowiny (ja miałam karczek, ale wyjątkowo chudy) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sok z 1 małej limonki 4 ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri razem z ziarenkami (jeśli wolicie mniej pikantne potrawy, to koniecznie je wyjmijcie) kawałek imbiru

Ratunku obiad
Kavarma – bułgarski gulasz wieprzowy 186

Kavarma to tradycyjny bułgarski gulasz z wieprzowiny duszonej w czerwonym winie z dużą ilością warzyw. Oryginalnie przygotowuje się go w naczyniu zwanym gyuveche, ale można go

Trzeci talerz
Boczek duszony 101

1 kg boczku ze skórą, 5 ząbków czosnku, kilka gałązek tymianku, 1 łyżka soli, 330 ml piwa ciemnego, główka czosnku, kilka gałązek tymianku, 2 płaskie łyżki

królestwo garów
Roladki schabowe z marynowanymi pieczarkami i papryką 194

Dziś na obiad polecam pyszne roladki schabowe. Są łatwe do przygotowania. Doskonałe na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: ½ kg schabu bez kości, 10 sztuk pieczarek marynowanych

Tradycyjna kuchnia Kasi
PLACKI Z CUKINII BEZ MĄKI (keto, LCHF, plaeo, optymalne, bez glutenu, mąki i laktozy) 388

czyli placki które z powodzeniem zastępują nam tradycyjne placki ziemniaczane. Na ogół podaję je na obiad z gulaszem węgierskim albo jako kolację lub przystawkę podczas spotkań z różnego rodzaju sosami np. z dipem czosnkowym i dużą ilością koperku Składniki na ok 10 sztuk: 600 g startej cukinii 100 g cebuli 1 duży ząbek czosnku 3 jajka 100 g tłuszczu(...)kcal, B 1 g, W 4 g, T 12 g. Makro należy podbić odpowiednimi dodatkami w postaci mięsnych gulaszy, ryb bądź dipów.   Artykuł PLACKI Z CUKINII BEZ MĄKI (keto, LCHF, plaeo, optymalne, bez glutenu, mąki i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem 216

młode ziemniaki, cukinia i fasolka szparagowa świetnie smakują z ziarenkami czarnuszki, którą do tej pory dodawałam najczęściej do drożdżowych, wytrawnych wypieków. Praktycznie przepis ten może stanowić także dodatek do mięsnego obiadu, świetnie smakuje na ciepło i na zimno.  Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Składniki: 1 średniej wielkości cukinia 100 g żółtej fasolki szparagowej kilka podobnej wielkości młodych ziemniaków(...)Można podać posypane dodatkowo czarnuszką. Do przepisu najlepsze są niewielkie cukinie, chrupiace i słodkie w smaku, większe mają więcej goryczki i grubszą skórę. Do pieczonych warzyw mozna podać np. sos z jogurtu z dodatkiem świeżych ziół jak mięta, oregano czy tymianek

Moja smaczna kuchnia
Zupa krem z pieczonych pomidorów, zupa krem pomidorowa 120

zupę. Nie musicie tutaj dawać pełnowartościowych warzywek, bo będziemy potem je i tak blendować. Możecie użyć ulubionej odmiany pomidorów lub też najzwyklejszych. Do zrobienia zupy możecie użyć wywaru mięsnego lub jarzynowego. Oczywiście, na wywarze z warzyw, zupa będzie delikatniejsza. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/06\/pomidorowa2.jpg","recipeIngredient":["1 l wywaru(...)nich sk\u00f3rki.\r","Na ma\u015ble szklimy cebul\u0119.\r","Czosnek wyciskamy z \u0142upinek i dodajemy do cebuli.\r","Dodajemy pomidory i zalewamy bulionem.\r","Dodajemy przyprawy i sos spod pomidor\u00f3w.\r","Gotujemy ok 20 min, aby p\u0142yn si\u0119 zredukowa\u0142.\r","Doprawiamy do smaku, blendujemy.\r","\r","Podajemy wed\u0142ug uznania."]} Drukuj Zupa krem

Mieszam w Garnku
Wołowina po tajsku z jajkiem sadzonym 200

  Dzisiaj przepis na danie inspirowane kuchnią tajską czyli pikantną wołowinę stir-fry z jajkiem sadzonym. To idealny wybór, kiedy potrzebujemy szybkiego i treściwego śniadania, które

Book of spells
Gołąbki z młodej kapusty, tradycyjne z mięsem i ryżem. Gołąbki z piekarnika. 1908

Całą rodzinką bardzo lubimy gołąbki, ale prawda jest taka, że strasznie ciężko mi się za nie zabrać tzn. za ich przygotowanie. Więc kiedy tylko trafi się

Kuchnia z widokiem na ogród
Ciasto na pizzę 119

Nie znam osoby, która w swoim życiu nie zjadłaby przynajmniej kilku pizz. Oczywiście, pizza pizzy nie równa. Dużo zależy od ciasta, z jakiego jest wykonana. Jedni

Mieszam w Garnku
Filet z kurczaka z grilla na egzotycznie słodko 267

Filet z kurczaka to bardzo wygodne do grillowania mięso. Jest bardzo delikatne i miękkie, więc nie wymaga długiej obróbki nad paleniskiem. Właściwie, to trzeba uważać, aby

Kulinarna Pokusa
Odwrócone roladki z kurczaka 121

Co jakiś czas na naszych stołach pojawiają się zrazy, zraziki i cała gama podobnych potraw. Aby trochę urozmaicić tę potrawę zrobiłam odwrócone roladki z kurczaka, przez

Smaki Ewy
Bitki wołowe z kaszą 207

przygotować bitki? Najważniejsze, żeby było jasne, chude, bez błon i ścięgien. Może to być na przykład udziec, polędwica, karkówka czy rozbratel. W każdym dobrym sklepie mięsnym na pewno znajdzie się odpowiedni kawałek. Wiem, że w wielu sklepach moczy się mięso w specjalnych roztworach, aby wyglądało na młode i świeże, kierujcie się więc zaufaniem do personelu. Z doświadczenia(...)cebulę. Obsmażone mięso i cebulę ułożyć w garnku, podlać wodą lub bulionem i dusić do miękkości. Pod koniec dodać majeranek oraz całość posolić.  Wielbiciele gęstych i zawiesistych  sosów mogą lekko go zagęścić mąką i doprawić śmietaną. Ja dzisiaj jednak nie zagęszczałam swojego sosu i nie dodawałam śmietany. Bitki podałam z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko. Jako dodatek wspaniale

Codzienna kuchnia niecodzienna
Papryki i pomidory faszerowane ryżem, czyli gemista 239

włożyć do garnka, musieli stać się mistrzami w przygotowywaniu dań bezmięsnych. Jednak gdy pomyślimy o najsławniejszych na świecie greckich potrawach, zorientujemy się, że są to przede wszystkim dania mięsne. Czyżby Grecy zostawili najlepszą część swojej kuchni tylko dla siebie, a może to my, turyści, wolimy jej zamerykanizowaną wersją? Grecja jest przecież kolebką opartej na produktach roślinnych diety śródziemnomorskiej .  Wiecie(...)Gemista" oznacza po grecku "wypełnione, faszerowane". Najczęściej są to pomidory i papryka, a czasem również cukinie i bakłażany, wypełnione nadzieniem z ryżu, posiekanych warzyw oraz ziół i upieczone w sosie pomidorowym. Delikatne, na granicy rozpadnięcia się, rozpływające się w ustach, aromatyczne. Szczególnie lubię tak przygotowane pomidory, które po upieczeniu pozostają soczyste, inne warzywa należy dobrze podlewać sosem. Zdjęcie zrobione

Chilli Czosnek i Oliwa