Jeżeli nie polejemy kotletów boczkiem będzie to danie wegetariańskie:) SKŁADNIKI 5 ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie. 1 jajko 1/2 szklanki mąki FARSZ 1 cebula 1/2 papryki
harrisaBardzo proste i szybkie danie, polecam jest pyszne. Piersi kurze pokroić małą kostkę,wrzucić do miseczki. Doprawić solą pieprzem, suszoną bazylią, papryką ostrą i słodką. Wlać
Kuchnia PokoleńDo tej pory nigdy nie słyszałam, żeby ktoś nadziewał kasztanami inne ptactwo niż indyki, dlatego z radością przyjęłam fakt, że kurczak też się w tej roli
Eksperyment sobotniPyszny obiad z tego wyszedł, czułam się jak w Manekinie. Z tą różnicą, że sama musiałam wszystko zrobić ja to lubię, a jeszcze jak smakuje to
Kuchnia PokoleńSpośród mięs czerwonych wołowina zawiera najmniej kwasów tłuszczowych nasyconych i jest najmniej kaloryczna. Największą wartość odżywczą ma mięso chude – polędwica, rostbef. Zjedzenie 100 g chudej gotowanej
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 2 kg żeberek wieprzowych (super mięsnych) 6 dużych cebul sól, pieprz do smaku mielona ostra papryka (3 łyżki) mieszanka myśliwska 1 łyżka smalcu ze skwarkami i cebulką 1 szklanka bulionu warzywnego (z włoszczyzny) Przygotowanie: Żeberka opłukałam, osuszyłam na ręczniku papierowym, pokroiłam w kawałki (ok. 4 - 5 cm), oprószyłam z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami(...)ponownie wstawiłam na 15 minut. Po tym czasie podlałam jeszcze ¾ szklanki wody, obłożyłam cebulą przykryłam przykrywką i wstawiłam na 1,5 godziny. Żeberka wyjęłam, przełożyłam do miseczki, a sos z cebulą przełożyłam do rondelka, zmiksowałam, wstawiłam na gaz, zalałam wywarem z warzyw i zagotowałam. Można jeszcze sos przecedzić. Ja tego nie robiłam. Cebula puści sok, pod wpływem którego żeberka zmiękną
ClauditteMissCookingOstatnio postanowiłam trochę pokombinować z tofu. W wyniku tych eksperymentów powstały te pulpeciki. Mięsnych nigdy nie jadłam, ale te - wegańskie bardzo mi smakowały :) Robi się je łatwo, szybko i przyjemnie :D A jeszcze szybciej i przyjemniej zjada. Zrobiłam je z tofu wędzonego Polsoi , ale możecie użyć każdego innego rodzaju który jest przedstawiony na stronie producenta ;) PULPECIKI Z TOFU przepis autorski(...)mieszamy, aby nie przywarły do dna. Zmniejszamy ogień i gotujemy je ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z dowolnymi dodatkami np. gotowanymi warzywami, kaszą, ziemniakami, sosem itp... Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarKurczak cytrynowy, znakomicie będzie smakował na ciepło oraz jako dodatek do sałatek. Kasza gryczana niepalona uzyskiwana jest z gryki. Stosowana jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Kasza gryczana zawiera spore ilości białka, minerałów oraz witaminy z grupy B. Składniki: 4-6 filetów z kurczaka, 2 białe cebule, 1 cytryna, 4 ząbki czosnku, 1 papryka chili, świeży rozmaryn(...)Brytfankę przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180 ° C. W połowie pieczenia odwracamy mięso, a cebulę przesuwamy do sosu jaki nam się wytworzył. Filety pieczemy już bez przykrycia do uzyskania złotawego koloru. Co jakiś czas odwracamy mięso, aby równomiernie się przyrumieniło. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie
Moniki SmakołykiMacie ochotę na trochę odmiany ? Dzisiaj proponuję właśnie takie danie. Może być daniem głównym, przystawką czy też daniem na grilla. Składniki dostępne w każdym sieciowym sklepie
Smaki EwyPorcja klopsików o wartości kalorycznej 275 kcal.Danie lekkostrawne,dietetyczne i bardzo smaczne z miętową nutą. 50dag.mielonego mięsa z drobiu 1-2 łyżki bułki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiWitam serdecznie Propozycja na smaczną i rozgrzewającą zupę meksykańską z soją , jest syta więc może stanowić samodzielne danie na obiad . Dodam od siebie że najlepiej smakuje
Uwaga Babcia GotujeSkładniki makaron, 300g mięso mielone z indyka, 500g cebula, 1 duża sztuka koncentrat pomidorowy, 3 łyżki śmietanka 12%, 100g mąka pszenna, 3 łyżeczki sól ,pieprz
Gotowanie moimi oczamipoprzednim razem podając przepis na pieczone klopsiki , zachęcałam was do ich przygotowania zwracając uwagę, że to mniej absorbujące niż tradycyjne smażenie kotletów mielonych. zdanie podtrzymuję, aczkolwiek
Eksperyment sobotniPierś na rauszu-- wg Gordona Ramsaya Składniki 2 piersi z kurczaka ze skórą oliwa z oliwek sól morska 1 łyżka miodu 3/4 szklanki białego wina
w mojej kuchniPyszna propozycja z zielonych szparagów i mięsa drobiowego. Danie proste do zrobienia, a bardzo efektowne i sycące. Składniki na 2 roladki: 10 zielonych szparagów 2 sznycle
wyzwania kuchennePoniższy przepis to raczej typowo polska wersja, chociaż muszę przyznać, że niewiele różni się od bawarskich Fleischpflanzerl, różnica leży nawet nie w składzie masy mięsnej ile w smażeniu - kotlety mielone bawarskie smaży się w dość głębokim tłuszczu i bez wcześniejszego obtaczania w bułce tartej lub mące. Kilka słów jeszcze na temat samego mięsa - jeśli(...)boczku), mielę w domu, dzielę na pół, jedną połowę zamrażam, resztę wykorzystuję na kotlety. Zamrożone mięso można wykorzystać później nie tylko na kotlety, ale np. na sos bolognese lub do zapiekanki. Składniki na 12-15 sztuk: 500-600 g mieszanego mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) 2 czerstwe bułki kajzerki 2 jajka 300 ml mleka 2 cebule posiekane 2 ząbki czosnku posiekane
Kuchnia Prezydentowejinfekcji w obrębie zatok i gardła Obniżenie wysokiego poziomu cholesterolu Leczenie trądziku Ochrona przed zatruciem pokarmowym Pobudzenie metabolizmu, co wspomaga utratę wagi Wspomaganie trawienia i leczenie zaparć Zapobieganie zmęczeniu mięśni po ćwiczeniach Zwalczanie alergii u ludzi i zwierząt Zrób go sama: KROK 1 Do przyrządzenia octu jabłkowego przygotuj: jabłka, malakser lub tarkę, słoik i gazę. Jabłka dokładnie umyj. Wszystkie(...)jeszcze raz. Ponownie wlej go do słoika i pod przykryciem z gazy wstaw do chłodnego pomieszczenia na kolejne 4 tygodnie. KROK 6 Dojrzały ocet przelej do butelek i zakorkuj. SOS DO SAŁATKI: 40 ml octu jabłkowego 10 ml oliwy z oliwek 10 ml oleju rzepakowego 2 utarte ząbki czosnku (tarka o najmniejszych oczkach) 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka suszonego
ClauditteMissCookingnafaszerowałam" je na 2 sposoby. Składniki: przede wszystkim: 3/4 (lub całe, w zależności jakie macie naczynia i ile głodnych brzuchów) opakowanie makaronu I nadzienie: mięso mielone z pieczarkami w sosie pomidorowym 250g mięsa mielonego* 1 cebula 4-5 pieczarki 1 x pomidory z puszki sól/pieprz/papryka Chilli/czosnek 2 plastry serka topionego *w zależności od głodnych żołądków II nadzienie: łosoś(...)przypalić!), dodajemy mrożony szpinak, 2-3 łyżki jogurtu, trochę pieprzu i soli. Łososia i fetę kroimy w kostki. Gdy wszystko będzie pyszne i gotowe, wypełniamy kolejno muszle naszymi farszami. Mięsną wersję posypujemy serem, a szpinakowe muszelki ozdabiamy kawałkiem łososia i fety. W temperaturze ok. 180'C zostawiamy je na ok. 20min. Można posypać koperkiem. O dziwo, mięsożerca bardziej zajadał się
Kitchens Alphabetwiesz kupiłam Wam trochę cielęciny” to mi oczy pojaśniały. Po przyjeździe do domu wrzuciłam do zamrażarki – jakoś czułam, że zbyt szybko się nie zabiorę za żadne mięsne wygibasy w kuchni. Koniec końców dojrzałam, rozmroziłam cielęcinę i zbaraniałam… Bo myślałam, że to jest jeden kawałek i nie cztery! Hmmm zmieniłam szybko plan i zrobiłam gulasz. Powiem(...)pół) oraz czosnek i gdy lekko się przybrązowią dodajemy do drugiego garnka. Gotujemy na małym ogniu ok 20-30 minut i pod sam koniec dodajemy groszek. Można ewentualnie sos zabielić śmietaną. Mozecie do tego podać ziemniaki, my zjedliśmy ze świeżym, chrupiącym chlebem. Smacznego
Szybko Tanio SmacznieKto jadł quesadille z chilli con carne , ten wie jakiego się smaku spodziewać. Natomiast sam kształt dania jest zupełnie inny, a jak mówił Osioł w
Eksperyment sobotniSłyszałam o żeberkach pieczonych w marynacie z kawy mielonej i postanowiłam je wypróbować. Marynata wyszła aromatyczna ale bardzo ciemna, przez co
To co kochamJeśli macie ochotę spróbować czegoś na wzór kuchni indyjskiej to gorąco polecam tego kurczaka. Nie ma przy nim dużo pracy, a sosik jest przepyszny pomidorowo-orzechowy
Mieszam w GarnkuOstatnio stało się modne nie wyrzucanie resztek żywności. Szkoda że tak późno. Jak już nie raz pisałam, pamiętam czasy dużo przed lodówkami. W związku z
Eli Gotowaniemięsa z łopatki wieprzowej 30 dag mięsa z szynki wieprzowej ½ łyżeczki soli 4 łyżki oleju 1 duża cebula 1 łyżka słodkiej papryki 1 kostka mięsna 2 listki laurowe 10 ziarenek czarnego pieprzu ziarnistego 6 ziarenek ziela angielskiego 3 płaskie łyżki mąki Uważam, że dobry przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy, jest czymś wyjątkowym. Mi udało się taki znaleźć na blogu(...)podlać gulasz wodą. Po tym czasie do 1/3 szklanki zimnej wody dodać mąkę, dobrze wymieszać (żeby nie było grudek) i dodać do mięsa, żeby zagęścić sos. Gotować jeszcze przez chwilę, do momentu, aż sos zgęstnieje. Smacznego. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchni