najlepiej i tak też przyprawcie swoje danie. Smacznego! Składniki : * po jednym filecie z ulubione ryby - u mnie był morszczuk * kilka plasterków cytryny * łyżeczka oleju lnianego * gałązka koperku * sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku * warzywa na patelnie bądź ulubiony mix warzyw Przygotowanie : Na kawałku foli układamy rybę, delikatnie smarujemy olejem lnianym bądź oliwą z obu stron. Przyprawiamy solą(...)przez praskę. Całość szczelnie zwijamy. W garnku do gotowania na parze układamy warzywa oraz rybę. Wlewamy trochę wody. Przykrywamy i parujemy około 10 minut. Rybę podajemy na warzywach, polewamy sosem, który nam się zrobił podczas parowania ryby
Magiczne Życie Martyziołami. A dla przełamania smaków, owinięte wędzonym boczkiem, który nadał roladkom wspaniałego smaku... Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, 10 suszonych śliwek (użyłam Kresto), 6 plasterków wędzonego boczku, łyżeczka mielonego czosnku, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka tymianku, łyżeczka rozmarynu, 375ml śmietanki 30%, sól, pieprz. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Z obu stron oprószyć(...)zwinąć. Roladkę opasać plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie zalać śmietanką i dusić ok. 8 minut na małym ogniu. Podawać z wytworzonym sosem oraz pieczonymi ziemniakami. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościLubię gotowanego kurczaka z rosołu , ale bez przesady- nie za każdym razem kiedy gotuję rosół musi być potem gotowane mięso. Robię panierowane , w sosach, zapiekanki itd. Robię też w takie jak ten tzn. ugotowane mięso pokrywam glazurą ( marynatą ) -zostawiam by ostygło i przeszło smakami a potem podsmażam. Czas z gotowaniem: 2 godziny Składniki: 1 duże udko ( pół kg ) lub górne(...)pora 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 5-6 ziaren czarnego pieprzu 4-6 małych ziemniaczków sól maggi w płynie 1/2 łyżeczki miodu 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu 2 gałązki świeżego rozmarynu 5 łyżek oleju z pestek winogron 1 łyżka masła 4 szklanki wody Obrane i umyte warzywa opiec na patelni razem z liściem laurowym, zielem angielskim
Buniabaje w kuchnibył w pracy, po prostu jadłam tosta. Teraz, gdy wraca do domu późno, zmęczony, mam ochotę podać mu coś ciepłego i smacznego. Więc gotuję - zupy, makarony z sosami, ostatnio nawet upiekłam kurczaka. Tyle, że to mnie aż tak nie kręci , robię to trochę z przymusu, a nie dlatego, że bardzo mi się chce. I ten czas, który spędzam w kuchni(...)Składniki: (na 12-15 sztuk) 2 jajka 150 ml mleka 80 ml oleju 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 40 g cukru 20 g mielonych orzechów laskowych dodatkowo: 3 jabłka 50 g cukru 50 g miodu 2 łyżki wody Najpierw przygotować jabłka: Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w cienkie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeButter chicken, czyli kurczak w maśle to rodzaj indyjskiego czerwonego curry z kurczaka. Swój smak zawdzięcza korzennym przyprawom smażonym na klarowanym masełku. Pomidorowo-maślany sos zawiera zmiksowane orzechy nerkowca, które sprawiają, że ten rodzaj curry jest bardzo delikatny. Indyjskie przyprawy mam zawsze w domu – gdy najdzie nas duży głód robię curry i mam najbardziej aromatyczny obiad świata(...)strączki zielonego kardamonu 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku 1/2 łyżki świeżego, tartego imbiru 1 łyżeczka mieszanki garam masala 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) 1/2 szklanki zmielonych orzechów nerkowca 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka cukru trzcinowego listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7
Poezja smakuspod sufitu, potrawy proste i smaczne. Warte polecenia. rozpływający się gulasz wołowy w piwnym sosie... Po zjedzeniu rewelacyjnych pieczonych ziemniaczków z jabłkiem, boczkiem, cebulą i natką oraz gnocchi z sosem z bryndzy i boczku oraz gulaszu chwilę jeszcze pospacerowaliśmy i musieliśmy wracać do Polski. Wiewióra pozdrawiała z Pragi :) Pisałam Wam, że Karpacz kulinarnie nas zawiódł. Owszem pierwsze podejście nie było(...)Baru Wrzos . Prosta, polska kuchnia, wszystko robione na świeżo. Smacznie, niedrogo. Co istotne można było zamówić pół porcji i nawet dorosły się najadł o dziecku nie wspomnę. Kotleta mielonego sama ledwo zjadłam. Syncio miał problem z połowa porcji makaronu z serkiem i jagodami. Obsługa specyficzna ale sympatyczna i stwarzająca wrażenie jakbyśmy byli stałymi klientami. No i pyszny kompot
Dzieje kuchennej Wiewiórypieczeni z mięsa mielonego. Można podawać na ciepło lub na zimno. Składniki: 1 kg mielonego mięsa (łopatki) 2 ząbki czosnku 2 surowe jajka 1 bułka moczona w wodzie 1 - 2 łyżki suchej kaszy manny 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 1 puszka zielonego groszku sól, pieprz(...)groszek i delikatnie wymieszać. 3. Formę keksówkę posmarować olejem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć mięso. Całość piec w 180 st.C przez 1,45h. 4. Na ciepło zjedliśmy z dodatkiem sosu pieczarkowego , a na zimno do kanapek. Smacznego
Kuchnia domowa Anipapryka 2 cebule 1 cukinia ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 10 pieczarek sól, pieprz, imbir, rozmaryn, ostra papryka szczypta lubczyku kilka gałązek tymianku 2 pomidory szczypior 150g mielonego mięsa makaron Penne Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Z papryki usunąć gniazdo z pestkami. Pieczarki obrać ze skórki. Obraną i przepołowioną cebulę, paprykę, cukinię i pieczarki(...)nich skórę. Na łyżce oleju podsmażyć z przyprawami. Grillowane warzywa przełożyć do miksera, dodać pomidory i 2 łyżki oleju z oliwek. W razie potrzeby doprawić do smaku - I sos gotowy:-). Na patelni spod pomidorów podsmażyć mięso. Ugotowany makaron wymieszać z sosem, posypać mięsem i szczypiorem.................... Smacznego przypraw zawsze dodaję po szczypcie :-) a w razie potrzeby uzupełniam czego mi brakuje
Gaździnka warzykońcowy był zupełnie inny lecz okazał się strzałem w dziesiątkę. Wyszedł całkiem pokaźny i sycący obiad :) Składniki: 18 sztuk papieru ryżowego 1 torebka ryżu 250 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula pęczek szczypiorku pęczek pietruszki 1 papryczka ostra sól, pieprz sezam do otoczenia olej do smażenia Przygotowanie: Ugotuj(...)Naleśniki namaczam aby zmiękły, przekładam na czystą ściereczkę i wykładam po łyżce farszu zawijając i otaczając w sezamie. Podgrzewam na parze ok 10 minut i podaję z ulubionymi sosami :) pasuje sojowy albo słodko-kwaśny. Można naleśniki usmażyć na głębokim oleju. Smacznego
Niezły Młynekgrubym dnie, rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, dodajemy czosnek, pieprz cayenne, kumin, oregano i mieszamy smażąc przez 2 minuty. Stopniowo dodajemy świeżo zmielone mięso wieprzowe, najlepsza jest jednak mielona wołowina, mieszając zrumieniamy z każdej strony. Gdy całe mięso będzie już wysmażone doprawiamy je solą i cukrem. Następnie dodajemy pomidory z zalewą, passatę, pokrojoną drobno marchewkę i dokładnie mieszamy drewnianą(...)średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodajemy pokrojoną paprykę, wlewamy 250 ml domowego rosołu. Gotujemy pod przykryciem przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie gęsty sos. Na koniec dodajemy odsączoną i przepłukaną fasolę, kukurydzę i gotujemy pod przykryciem przez ok.3 minuty. Chilli con carne podajemy na gorąco z białym ryżem, chlebem lub plackami tortilli. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmój mąż myślał, że je kupnego hehe :) Big Mac Big Mac - domowy SKŁADNIKI: na kotlety: - mięso mielone wołowe (500 gr to jest porcja na 4-5 BM) - 1 łyżeczka soli i pieprzu ( jeśli ktoś lubi pikantniejsze lub bardziej słone to można dodać więcej) - cebula średniej wielkości(...)kulki i na torebce foliowej lub folii spożywczej rozwałkowujemy na bardzo cienkie kotlety 1 cm grubości. Gotowe kotlety wkładamy na foli lub torebkach do zamrażalnika na 10-15 minut. sos do Big Maca: - 2 duże łyżki majonezu ( ja użyłam dekoracyjnego "Winiary") - 1 łyżeczka musztardy ( np: Sarepska) - 1 łyżeczka BARDZO drobno posiekanej cebuli - szczypta czosnku granulowanego lub suszonego - pół łyżeczki
Zainspiruj się kuchniązostał..no i oczywiście..naczynie z wodą, bo co chwila muszę rękę moczyć..haha..bo boli jak chol...ale obiad był pyszny.. 1 mała kapusta pekińska 70 dag mielonego mięsa 1 cebula 10 dkg płatków ryżowych 2 jajka bułka tarta sól i pieprz , wegeta, majeranek 1/2 przecieru pomidorowego 1 l wody wegeta susz warzywny 1 łyżka mąki(...)dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać sosem [ z przecieru i wody], dodać susz i przyprawy. i piec lub gotować.[ u mnie były pieczone] .Na koniec dodać śmietanę i mąkę, koperek
Moje domowe kucharzenierazem Panowie założą fartuszki? Inwencję twórczą pozostawiam Wam moi drodzy czytelnicy :) Wszystkiego najsmaczniejszego! Steki z rostbefu - 2 kawałki rostbefu wołowego (każdy o masie 200g) - oliwa z oliwek - świeżo mielony pieprz - sól - kiść pomidorków koktajlowych - pół szklanki wytrawnego wina czerwonego Na patelni rozgrzej oliwę. Na gorący tłuszcz wyłóż steka i smaż 3 minuty. Po tym czasie przełóż go delikatnie(...)chwilę, by soki wewnątrz mięsa równomiernie się rozeszły. Na tłuszczu, który pozostał ze smażenia połóż kiść pomidorów koktajlowych i przesmaż, aż skórka lekko popęka, a pomidorki delikatnie zmiękną. Przygotuj sos: czerwone wino zredukuj na ogniu, by nabrało nieco gęstszej konsystencji. Podaj gotowe na talerz
Sajkofanka smakuczosnku drobno siekamy. Odstawiamy. 2 cebule kroimy w drobną kostkę. 1 limonkę kroimy na mniejsze cząstki. Na patelnię wlewamy olej rzepakowy, smażymy pokrojoną cebulkę i czosnek , dodajemy 2 łyżki mielonego imbiru, 3 g ostrej papryczki w proszku, 2 łyżki curry i pokrojoną limonkę. Zmniejszamy ogień i podduszamy, często mieszamy. Pomidory pellatti wykładamy na deskę i drobniej kroimy. Kurczaka(...)kroimy w półplastry (jeśli gniazda nasienne są bardzo rozbudowane, należy je usunąć). Gdy marchew jest już ugotowana, dorzucamy na patelnię cukinię i ciecierzycę. Pozostałą kolendrę siekamy i dodajemy do sosu. Mieszamy. Gotujemy około 5 minut. Wyciągamy kurczaka z piekarnika. Polewamy go miodem i jeszcze na chwilkę wkładamy do piekarnika (już bez przykrycia). Warzywa na patelni mieszamy. Kurczaka wyciągamy z piekarnika
Brzuszki Łakomczuszkikilka szczypt ziół prowansalskich szczypta gałki muszkatołowej sól świeżo mielony pieprz Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki. Marynujemy w papryce, czosnku, ziołach prowansalskich, soli, świeżo mielonym pieprzu i łyżce oliwy z oliwek. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy beż użycia dodatkowego tłuszczu. Odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy 10 minut(...)Kroimy na kawałki ok. 1,5 cm grubości. Szczypiorek siekamy. Mleko mieszamy z jogurtem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym lub formie do zapiekanek układamy ziemniaki. Polewamy sosem jogurtowym. Na bokach układamy kawałki porów, które polewamy łyżką oliwy z oliwek. Na środku układamy pierś z kurczaka. Całość posypujemy szczypiorkiem i układamy gałązki świeżego tymianku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
My Chcemy Jeść