wrzucamy do osolonej wody. Gotujemy na średnim ogniu od chwili zagotowania się wody ok. 15-20 min, aż będą miękkie. W czasie gdy się gotują, my zabieramy się za sos. Oczywiście można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu, ale wtedy gorzej wyrabia się ciasto na kluski. 1. WIEPRZOWINA (10 min): my użyliśmy schabu, ale szynka wieprzowa też dobrze się nada – chodzi(...)czynność ta rozluźnia nieco strukturę mięsa i dzięki temu jest bardziej kruche). Następnie kroimy rozbite mięso w kawałki ok. 1 cm na 1 cm, wrzucamy do miski, dodajemy sporo mielonego pieprzu (płaska łyżeczka), słodką paprykę (czubata łyżeczka) i nieco soli (płaska łyżeczka). Mieszamy dokładnie i wrzucamy do głębokiego garnka z rozgrzanym masłem lub olejem. Podsmażamy mięso na mocnym
Nerds Kitchennasz rodzimy. Efekt aksamitnej struktury otrzymujemy głównie przez dobrze zmielony tłusty twaróg (w oryginale ser Philadelphia lub serek wiejski) i pieczenie w kąpieli wodnej, która daje wspaniałe rezultaty. Oczywiście sos czereśniowy (jak i kakaowy spód) to pewna wariacja na temat klasycznego New York Cheesecake , ale jest tak pyszna, że grzechem byłoby nie spróbować. A zatem zapraszam do pieczenia! Kruchy spód(...)soku z cytryny ziarenka z 1 laski wanilii 2 łyżki mąki ziemniaczanej Ser zmiel dwukrotnie i włóż wraz ze wszystkimi składnikami w misie miksera. Możesz również nie mielić sera, tylko umieścić go od razu w malakserze wraz z pozostałymi składnikami (ja tak zawsze robię - jest dużo szybciej, a sernik wychodzi idealnie kremowy). Następnie wszystko miksujemy, aż składniki się połączą
Food SquareJeśli chcę zrobić indyjskie danie, które jest pewniakiem, sięgam po ten przepis. Niby nic skomplikowanego - kurczak, pomidory, cebula i śmietanowy sos. Uwielbiam je. W moim wydaniu jest dość delikatne, ponieważ używam tylko 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, ale jeśli chcecie, żeby było bardziej ostre dodajcie jeszcze pół łyżeczki chilli, albo tyle ile uznacie za stosowne. Już na wstępie podkreślam, że kurczak(...)cukru 150ml śmietany 18% lub kremówki pieprz i sól Sposób przygotowania Wieczorem kroimy kurczaka i zalewamy go marynatą. Marynata to wymieszane wszystkie wymienione składniki. Ziarna kardamonu, kolendry i kmin mielimy w młynku do przypraw. Następnie wszystkie składniki marynaty miksujemy w małym malakserze na gładką masę. Jeśli nie macie malaksera i młynka elektrycznego to przyprawy rozdrobnijcie w moździerzu, czosnek drobno pokrójcie
W kuchni wieczoremSkładniki na kotlety mielone z boczniakami 0,5 kg mięsa wieprzowego np. łopatki 0,25 kg boczniaków 1 wysuszona kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 1 jajko 1 średnia cebula pokrojona w drobną kosteczkę sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku, boczniaki myjemy, osuszamy. W maszynce do mięsa mielimy wieprzowinę i boczniaki(...)dwóch stron. Gdy już się ładnie zarumienią podlewamy wodą (około 100-200 ml) i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut i gotowe :-) Z pozostałego płynu można zrobić sos, zagęszczając go mąką i przyprawiając do smaku. Pycha!!! Polecam jeszcze przepis na pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym , które są bardzo smakowite i soczyste
Rozpustne gotowanieżeberek, garść szparagów zielonych, 1 cykoria, olej rzepakowy czosnkowy, marynata: 1 duże dojrzałe kiwi, 60 ml oleju rzepakowego czosnkowego, sól do smaku, 2 łyżki soku z cytryny, pieprz świeżo mielony do smaku, 1 łyżka igiełek świeżego tymianku. Przygotowanie: Kiwi przekrawamy na połowę, wyciągamy miąższ za pomocą łyżeczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy olej, sok z cytryny, sól pieprz do smaku(...)lodówce. Żeberka 30 min. przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Żeberka zawijamy w folię aluminiową i układamy na grillu. Przez 30 min będą się piekły w marynacie i w własnym sosie, który powstał pod wpływem wysokiej temperatury. Następnie wyciągamy żeberka z foli i grillujemy na złoty kolor. W tym czasie zaczynamy grillować warzywa. Zielone szparagi nie wymagają obierania. Obcinamy tylko zdrewniałe
Moniki Smakołykisoczystość takiej domowej wędliny przechowujemy ją w szczelnym pojemniku lub zawiniętą w folię aluminiową. SKŁADNIKI: 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości, 2 cebule, ½ łyżki papryki słodkiej mielonej, ½ łyżki majeranku, ½ łyżki pieprzu, 1 łyżeczka soli szczypta czosnku granulowanego, 100 ml oleju. PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do cebuli dodaję olej(...)godziny w chłodne miejsce. Szynkę układam w naczyniu żaroodpornym i polewam marynatą. Piekę około 2 godziny w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas polewając mięso powstałym w czasie pieczenia sosem
Tradycyjna kuchnia KasiSKŁADNIKI: 2 garści ruccoli 2 garści świeżego szpinaku baby 5 pomidorków koktajlowych 1 duży pomidor 2 szalotki ser kozi (głównie do smaku) 1 łyżeczka nasion chia sos: olej rzepakowy z octem jabłkowym i łyżeczką oleju z czarnuszki, doprawiony pieprzem i czosnkiem. CHIA co to jest? Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska, to roślina, pochodząca z Meksyku i Gwatemali. Była znana(...)kanapki, mogą być też dodawane do ciasta chlebowego lub używane do wypieków. [http://www.cosdlazdrowia.pl/witaminy-i-mineraly/szalwia-hiszpanska-1000g/produkt-154] Czym i dla kogo jest olej z czarnuszki??? OPIS Pozyskiwanie oleju następuje poprzez mielenie czarnych nasion, a następnie poddawanie ich delikatnemu wytłaczaniu na zimno. Sprawia ono, że olej odznacza się niezwykle wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Czarny kminek inaczej czarnuszka zwana też pieprzem ubogich
ClauditteMissCookingKawałki kurczaka umieściłem w zamykanym pojemniku. Dodałem do nich 2 łyżki białego octu winnego, skórkę otartą z całej limonki, szczyptę soli, niewielką ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu, kilka pokruszonych nitek szafranu oraz 2 bardzo drobno posiekane ząbki czosnku. Całość bardzo dokładnie pomieszałem, tak aby każdy kawałek kurczaka dokładnie obtoczył się w powstałej marynacie, a następnie dodałem do kurczaka(...)minut. Do 2 łyżek oliwy dodałem sok z limonki oraz łyżeczkę miodu i dokładnie wymieszałem. Sałatę roszponkę wymieszałem z pomidorami koktajlowymi, których nie zużyłem do szaszłyków i całość polałem sosem z oliwy, soki z limonki i miodu. Na talerze wyłożyłem ziemniaki, które delikatnie polałem kefirem z koperkiem, a następnie posypałem z wierzchu niewielką ilość pozostałego koperku. Szaszłyki i sałatę
Wyprawy kulinarnetopionego (1/2 podłużnego opakowania) 1,5 l wody 2-3 łyżki masła 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka majeranku 1 kostka bulion grzybowy 1 łyżeczka lubczyku 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka pieprzu (płaska) 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 mały pęczek natki pietruszki szczypta przyprawy curry 100 g śmietany 30% (1/2 małego opakowania Zott) sól Dekoracja: domowe grzanki (sposób(...)plasterki. Obsypujemy tymiankiem i majerankiem. Dusimy pod przykryciem na rozgrzanym maśle do odparowania wody (co jakiś czas mieszając). Dolewamy 2-3 łyżki wrzątku, dodajemy serek topiony i rozpuszczamy tworząc sos pieczarkowy. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Do garnka wlewamy około 2 litry wody, zagotowujemy wraz z bulionem grzybowym
Kolorowy PrzepisownikTradycyjne bolognese w niecodziennej i bardziej dietetycznej odsłonie. Makaron został zastąpionym przepysznymi szparagami. Smacznie i zdrowo! Składniki 500g mięsa mielonego z szynki 2 łyżki oliwy pomidorowej 2 ząbki czosnku średnia biała cebula strąk czerwonej papryki marchew puszka pomidorów pelatti (400g) 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego sól, czarny pieprz, oregano, bazylia 10szt białych szparagów sól, cukier Sposób przygotowania(...)dużej patelni rozgrzewamy oliwę pomidorowa i szklimy na niej posiekana w mała kostkę cebule z dodatkiem przeciśniętego czosnku. Dodajemy mięso i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Przesmażamy aż mięso zmieni kolor. W tym czasie obieramy i kroimy w drobną kostkę marchew. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy marchew, posiekaną w kostkę paprykę, pelatti oraz przecier pomidorowy. Dolewamy około
Pyry na GazSoczysty i delikatny łosoś w chrupiącej panierce z bułki tartej i mielonego lnu. Składniki: -filet z łososia bez skóry -bułka tarta z lnem -sól, pieprz -czosnek niedźwiedzi -2 jajka -olej do smażenia Łososia kroimy na porcje. Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Jajka roztrzepujemy, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Łososia panierujemy w panierce, jajku i ponownie(...)panierce. Smażymy na patelni z olejem na średnim ogniu. Zdejmujemy i układamy na talerzu z ręcznikiem papierowym do odsączenia. Możemy podać z kluseczkami gryczanymi i pieczonymi buraczkami z sosem chrzanowym. Smacznego
Maminek kulinarnyjajka ugotowane na twardo 1-2 czerwone cebule oliwki zielone pęczek rzodkiewki musztarda oliwa z oliwek sok z połówki cytryny łyżka ziół Malgorzaty- --- -sklad sól, gorczyca, kolendra, cebula, pieprz mielony, czosnek, marchew, kminek, lubczyk, ziele angielskie, pietruszka, kurkuma Wykonanie(...)Wlać 4-6 łyżek oliwy i mieszać do czasu, aż składniki się połączą. Dodać łyżkę lub więcej posiekanej świeżej kolendry. Wszystkie składniki sałatki połączyć w salaterce, polać sosem i delikatnie przemieszać. Odstawić na 20 minut
w mojej kuchnimielone 70 dag, ryż ugotowany 3 saszetki, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 2 łyżeczki, ząbki czosnku 4 sztuki, przecier pomidorowy 4 łyżki, woda 4 szklanki mięso mielone z łopatki wymieszać z ryżem ugotowanym, kucharkiem, pieprzem, posiekanym czosnkiem i nakładać porcje na obgotowane liście kapusty włoskiej ciasno zawijać gołąbki i układać w szybkowarze na sitku rozkładanym(...)gotować 30 minut - z szybkowara wyją najlepiej po godzinie gołąbki są z szybkowara miękkie, smaczne i nie rozpadają się, takie lubimy zjeść do pieczywa z masłem i bez sosu..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępęczka kapusta pekińska pokrojona -3 łyżki PRZYGOTOWANIE: Dwa jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połowę. Koperek opłukać, drobno pokroić. Do miski włożyć mięso mielone, jajka, bułkę, sól i pieprz, wyrobić masę mięsną. Formować okrągłe pulpety, spłaszczać je na dłoni, na środku pulpetów układać połowę jajka, obsypać wokół jajka, kapustą pekińską i koperkiem, dobrze zlepiać, formując(...)gotującą wodę z kostkami rosołowymi, gotować na wolnym ogniu, kilka minut. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić , przesmażyć na maśle, razem z pokrojoną w kostkę cebulką, dodać do pulpetów. Sos zagęścić śmietaną, gdyby był za rzadki, dodać łyżkę mąki. Pulpety podawać polane sosem pieczarkowym. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia Danusicukinię, solimy, odstawiamy na 5 minut, wyciskamy w dłoniach masę, odciskając nadmiar wody. Masę z cukinii mieszamy z zmiksowanym za pomocą blendera jajkiem i filetami z mintaja. Płatki owsiane mielimy w młynku, dodajemy do masy, jak i łyżkę mąki pszennej. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Wyrabiamy masę w dłoniach. Tworzymy małe pulpeciki. Mi wyszło 16 sztuk(...)folią aluminiową , pod przykryciem zapiekamy około 12 minut, potem kolejne 12 minut bez przykrycia. Temp. pieca 200 stopni. Na porcję obiadową gotujemy w osolonej wodzie 300 g brukselki (105kcal) Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego typu light (15kcal) 1 łyżka pełna serka twarogowego chudego (12kcal) 1/2 wody sok z cytryny sól pieprz składniki mieszamy używamy jako sos do pulpecików Porcja
SMYKWKUCHNI