sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:182/303)

Zapiekanka makaronowa 227

sól, mielona ostra papryka Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody z łyżką oleju. Dokładnie odcedzić i wymieszać z łyżką margaryny. Cebulę drobno posiekać, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w makaronik, parówki obrać z osłonek i pokroić w kostkę. Jarzynki razem z boczkiem zeszklić na tłuszczu. Pomidory rozgnieść widelcem i razem z zalewą dodać do sosu, smażyć

Moje domowe kucharzenie
Smaki Włoch 168

małą kulinarną podróż :) We Włoszech dzień zaczyna się od lekkiego, słodkiego śniadania. Do śniadania serwuje się rogaliki z nadzieniem, kruche ciastka, tosty z nutellą lub dżemem i koniecznie świeżo mieloną, aromatyczna kawę - espresso lub ewent. cappuccino. Na stołach pojawia się również jogurt/mleko z musli.  Włoskie kawiarnie o poranku są najbardziej zapełnione, śniadanie je się tam przeważnie na stojąco(...)przy ladzie.  Torbole, jezioro Garda Obowiązkowym punktem wizyty we Włoszech musi być pizza - genialna w swej prostocie Margharita. Ciasto prawdziwej włoskiej pizzy jest cieniutkie i kruche, nie wchłania sosu. Sos przygotowywany przez parę godzin ma intensywny smak świeżych pomidorów, przyprawiony aromatycznymi ziołami. Do tego jeszcze pyszny ser i parę minut w  piecu opalany drewnem... niebo w gębie

Atlas Smaków
Czerwone curry po tajsku z krewetkami i dynią 162

mielonej słodkiej papryki 2-3 łyżki czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 250 g dyni (użyłam mrożonej Hortex) 200 g mrożonej mieszanki azjatyckiej z grzybkami mun (użyłam Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex) 2-3 listki limonki kafirskiej (użyłam mrożonych) 250 g oczyszczonych krewetek (świeżych lub rozmrożonych) 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżeczki sosu rybnego

Pełny talerz
Makaron w sosie carbonara 126

sos jest mnóstwo. Podaje się go ze spaghetti, co dziś zmieniłam, by łatwiej było jeść. Składniki (proporcje na 2 osoby): 2 garście makaronu 3 plastry boczku wędzonego pół sporej cebuli 2 ząbki czosnku 2 żółtka (dodałam żółtko i jajko, bo żal mi było jajek z dzisiejszego zbioru) czubata łyżka jogurtu greckiego spora garść parmezanu sól pieprz grubo mielony Boczek

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z awokado, szczawiu i mozzareli z miodowym dresingiem 86

mielonego pieprzu szczypta soli morskiej Sposób przygotowania: Szczaw przebrac, poobrywać gałązki, umyć i osuszyć. Ułożyć na półmisku, pozypać drobniutko pokrojoną papryczką chili. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę za pomocą noża uderzając nim w pestkę.Wyjąć miąż i pokroić na kawałki, ułożyć na szczawiu. Kulkę mozzarelli porozrywać palcami i ułożyć na całości. W słoiczku umieścić wszystkie składniki sosu

Gosia gotuje
Filety śledziowe na wigilię i nie tylko. 147

mielony sól Sposób wykonania : Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na 3 łyżkach oliwy. Miód, ocet, koncentrat pomidorowy i pozostałą oliwę dokładnie wymieszać ( lub najlepiej zmiksować ), dodać do cebuli i zagotować na niedużym ogniu, ciągle mieszając. Doprawić do smaku pieprzem i solą , ostudzić. Filety śledziowe pokroić w kostkę i ułożyć warstwami w słoiku. Każdą warstwę śledzi polać przygotowanym sosem. Wstawić

Przepisy i porady kulinarne
MARYNATA TANDOORI 134

Ta pikantna marynata nie jest dla tchórzy! Składniki: 3 łyżki świeżego imbiru, obranego i posiekanego 1 mała cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki 6 obranych ząbków

naRuszcie
Kawałki kurczaka w sosie piwnym 311

sosem. Pycha! Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: 8 kawałków podudzia lub pałek z kurczaka 100g suszonych pomidorów 1 duży por 2 ząbki czosnku 0,5 l. jasnego piwa 2 duże cebule Ok. 50 ml oleju rzepakowego Łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz, bazylia Kawałki kurczaka myjemy i osuszamy. Obsypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem

Kolizje Smaków
Kolacja we dwoje czyli burgery na ostro 332

mielonej wołowiny * sól, pieprz, chili bądź świeża papryczka * dodatkowo : bułki z sezamem, sałata, pomidor, ogórek korniszon, cebula, majonez, ketchup, musztarda Przygotowanie :  Mięso mieszamy z przyprawami, wyrabiamy na zwartą masę i formujemy burgery. Opiekamy je w piekarniku bądź na teflonowej patelni, lepszą są bez smażenia w tłuszczu. Bułki przekroić na pół, opiec. Składać burgery razem z warzywami i sosami

Magiczne Życie Marty
Kofte wg Buni ( z indyka ) 199

Inspirowane kuchnią turecką. Nie mam pojęcia jak się mówi prawidłowo - kofte , kofta , kofty ? ważne , że bardzo lubię te pikantne kotleciki . Można je piec na grillu , w

Buniabaje w kuchni
Impuls chwili. DAKTYLE W CZERWONYM WINIE. 167

CZERWONYM WINIE /autorski;/  dla 1 osoby szklanka czerwonego wytrawnego wina 5-6 świeżych daktyli 1 laska cynamonu 1 gwiadka anyżu sok z 1/2 pomarańczy 2 goździki po szczypcie mielonego  imbiru i kardamonu  Wino wlałam na małą patelnię, dodałam wszystkie przyprawy i zagotowałam.  Gotowałam, aż wino w połowie się zredukowało. Następnie dodałam daktyle  przepołowione(...)wszystko razem na małym ogniu  przez ok. 10 minut. Następnie rozkręciłam gaz na maksa i mieszając, podgrzewała, aż daktyle rozmiękną, a płyn w większości wyparuje, zostawiając tylko gęsty sos. Podałam na gorąco z makaronem. Smacznego! Pozdrawiam wszystkich i ich impulsy chwilowe. Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z młodego bobu 140

bobu, 2 pomidory, 1 cebula, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 jajka, 1 łyżka musztardy, 1 surowe żółtko, sok z cytryny, 3 łyżki oleju, sól do smaku, cukier do smaku, mielona ostra papryka do smaku, pieprz do smaku, zielona sałata. Wykonanie: Dwa jajka ugotować, obrać i wystudzić. Bób zalać wrzącą osoloną woda, ugotować (przez 15-20 minut(...)ostudzić i obrać z łupinek. Pomidory umyć i razem z cebulą i jajkami pokroić w kostkę. Wymieszać z koperkiem i przygotowanym bobem. Przełożyć do salaterki wyłożonej sałatą i polać sosem. Wykonanie sosu: Żółtko rozetrzeć z musztardą, olejem, sokiem z cytryny i przyprawić do smaku, solą , pieprzem, cukrem i ostrą papryka

Tradycyjna Kuchnia
GULASZ WOŁOWY Z GRZYBAMI 205

mielonym czosnkiem. Mięso dusimy na małym palniku, pod przykryciem do miękkości, ok.2,5 - 3h. Pod koniec dodajemy pozostałe ząbki czosnku pokrojone na mniejsze kawałki. Na samym końcu dodajemy masło, można oczywiście dodatek masła pominąć, ale nadaje ono fajny smak. Doprawiamy jeszcze ewentualnie solą, gdy jest mało. My lubimy wersje gulaszu bez zaciągania mąką, jest to tzw. gulasz w sosie

Smaczne Zdrowe
Naleśniki z beszamelem 124

mielony pieprz sól Pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Usmażyć z odrobiną masła. Szynkę lub boczek pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na patelni. Połączyć. Na osobnej patelni przygotować beszamel. Najpierw na suchej podprażyć mąkę, następnie dodać masło i dokładnie połączyć z mąką aż do otrzymania jednolitej zasmażki. Teraz należy dolewać powoli mleko, cały czas energicznie mieszając. Sos

Food Square
Grzybki i wołowina 206

font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Dziś obiad przygotowała moja mama, a ja dorzuciłam tylko kilka świeżych grzybów do sosu. Na  stole czekała na nas pyszna wołowina z warzywami. Do tego kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami i pietruszką, a do tego zasmażane buraczki. Pomyślałam wtedy(...)domu! :)   Aromatyczny karczek wołowy Mięso: 1 kg karczku wołowego 3 cebulki czerwone 2 cebule białe papryka czerwona cukinia kilka suszonych śliwek kilka suszonych grzybów Marynata: musztarda meksykańska świeżo mielony pieprz pieprz ziołowy mieszanka ziół (oregano, tymianek, papryka czerwona ostra) oliwa ocet winny cytryna czosnek  Kasza: Kasza jęczmienna - 300 g  8 połówek pomidorów suszonych  Natka pietruszki

Sajkofanka smaku

Proponowane wyszukiwania