sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:183/303)

Sałatka z młodego bobu 138

bobu, 2 pomidory, 1 cebula, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 jajka, 1 łyżka musztardy, 1 surowe żółtko, sok z cytryny, 3 łyżki oleju, sól do smaku, cukier do smaku, mielona ostra papryka do smaku, pieprz do smaku, zielona sałata. Wykonanie: Dwa jajka ugotować, obrać i wystudzić. Bób zalać wrzącą osoloną woda, ugotować (przez 15-20 minut(...)ostudzić i obrać z łupinek. Pomidory umyć i razem z cebulą i jajkami pokroić w kostkę. Wymieszać z koperkiem i przygotowanym bobem. Przełożyć do salaterki wyłożonej sałatą i polać sosem. Wykonanie sosu: Żółtko rozetrzeć z musztardą, olejem, sokiem z cytryny i przyprawić do smaku, solą , pieprzem, cukrem i ostrą papryka

Tradycyjna Kuchnia
GULASZ WOŁOWY Z GRZYBAMI 202

mielonym czosnkiem. Mięso dusimy na małym palniku, pod przykryciem do miękkości, ok.2,5 - 3h. Pod koniec dodajemy pozostałe ząbki czosnku pokrojone na mniejsze kawałki. Na samym końcu dodajemy masło, można oczywiście dodatek masła pominąć, ale nadaje ono fajny smak. Doprawiamy jeszcze ewentualnie solą, gdy jest mało. My lubimy wersje gulaszu bez zaciągania mąką, jest to tzw. gulasz w sosie

Smaczne Zdrowe
Naleśniki z beszamelem 118

mielony pieprz sól Pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Usmażyć z odrobiną masła. Szynkę lub boczek pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na patelni. Połączyć. Na osobnej patelni przygotować beszamel. Najpierw na suchej podprażyć mąkę, następnie dodać masło i dokładnie połączyć z mąką aż do otrzymania jednolitej zasmażki. Teraz należy dolewać powoli mleko, cały czas energicznie mieszając. Sos

Food Square
Grzybki i wołowina 202

font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Dziś obiad przygotowała moja mama, a ja dorzuciłam tylko kilka świeżych grzybów do sosu. Na  stole czekała na nas pyszna wołowina z warzywami. Do tego kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami i pietruszką, a do tego zasmażane buraczki. Pomyślałam wtedy(...)domu! :)   Aromatyczny karczek wołowy Mięso: 1 kg karczku wołowego 3 cebulki czerwone 2 cebule białe papryka czerwona cukinia kilka suszonych śliwek kilka suszonych grzybów Marynata: musztarda meksykańska świeżo mielony pieprz pieprz ziołowy mieszanka ziół (oregano, tymianek, papryka czerwona ostra) oliwa ocet winny cytryna czosnek  Kasza: Kasza jęczmienna - 300 g  8 połówek pomidorów suszonych  Natka pietruszki

Sajkofanka smaku
Spaghetti a`la Bolognese Moje Własne! 229

smakuje.                 Składniki na 5 osób: makaron Spaghetti ( ja użyłam  A`la Italiana Spaghetti Czanieckie Makarony ) 500 g mięsa mielonego 500 g przecieru pomidorowego 1 mały koncentrat pomidorowy 5 łyżek ketchupu najlepiej pikantnego kostka warzywna Kucharek świeżo zmielona sól ziołowa Prymat bazylia suszona Prymat świeżo zmielony pieprz łyżeczka cukru(...)mielone i smażymy do czasu, aż zmieni barwę na szarą. W między czasie wrzucamy kostkę warzywną. Następnie wlewamy przecier pomidorowy, ketchup, koncentrat pomidorowy, wsypujemy pieprz, sól ziołową i cukier i mieszamy dokładnie. Całość trzymamy na małym ogniu i w tym czasie możemy już zacząć gotować makaron. Pod koniec smażenia wsypujemy bazylię. Makaron odcedzamy i nie przelewamy wodą, aby sos

Blondynka Gotuje
Pasztet drobiowy z jajkiem 209

mięsa drobiowego z kością lub bez - marchew, pietruszka, kawałek selera - 1 cebula - 1 łyżka oliwy - 2 listki laurowe - 6 ziarenek pieprzu - 2 ziarna ziela angielskiego - sól - 1 łyżeczka pieprzu mielonego - 2 łyżeczki ziół (oregano, majeranek, bazylia, tymianek, rozmaryn) - ząbek czosnku - 1 czerstwa bułka namoczona w mleku - 3 surowe jajka - 3 duże jajka ugotowane na twardo Dodatki: - łyżka margaryny(...)liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 1 łyżeczkę ziół, sól. Duszę około 1,5 godziny. Mięso oddzielam od kości i mielę wraz z warzywami oraz odciśniętą bułką minimum dwukrotnie. Dodaję surowe jaja, łyżeczkę ziół prowansalskich, pieprz mielony i wyciśnięty praską czosnek. Ewentualnie sól do smaku. Formę do keksówki smaruję margaryną i obsypuję bułką tartą. Na dno układam

Kuchnia co dnia
Łazanki z wieprzowiną "po węgiersku" 132

mięso wieprzowe (u mnie łopatka) - czerwona papryka - cebula - pomidory bez skórki w puszce - przyprawa Kurczak po węgiersku Royal Brand (skład: suszona cebula, suszone pomidory, suszona papryka, czerwona papryczka chili) - mielona słodka papryka - sól, pieprz dodatki: - makaron "łazanka" - olej rzepakowy do smażenia   Przygotowanie: Mięso kroję w kostkę i podsmażam na oleju z dodatkiem słodkiej papryki. Osobno podsmażam drobno posiekaną(...)się zarumieni, dodaję pokrojoną paprykę i odrobinę wody. Duszę pod przykryciem. Dalej dodaję mięso i przyprawę Royal Brand. Przykrywam i duszę. W między czasie gotuję makaron. Następnie do sosu dodaję pomidory z puszki. Doprawiam całość do smaku. Gotowym sosem polewam makaron

Kuchnia co dnia
Makaron z brokułami, sosem czosnkowym i słonecznikiem. 138

zakwitną i tyle :P Potrzebujemy: pół świeżego brokuła, mrożony też może być  garść makaronu, u mnie kokardki 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku szczypta ziół prowansalskich szczypta mielonej słodkiej papryki szczypta soli i pieprzu 3 łyżki ziaren słonecznika. Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W osobnym garnku gotujemy osoloną wodę na brokuły, kiedy zacznie wrzeć wrzucamy(...)brokuły do wody i czekamy aż nabiorą intensywnego koloru, wtedy są gotowe. Brokuły można przygotować również na parze, wtedy będą jeszcze lepsze. Makaron i brokuły odcedzamy z wody. Przygotowujemy sos z jogurtu, ziół prowansalskich, czosnku, papryki, soli i pieprzu. Mieszamy i odstawiamy na czas prażenia ziaren słonecznika. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy je na niewielkim ogniu

MamaOskarka
Spaghetii z klopsikami a la Zakochany Kundel 133

suszone pomidory sól, pieprz, oliwa z oliwek łyżeczka cukru makaron spaghetti Przygotowanie Cebulę bardzo drobno posiekać (ja nie mam cierpliwości i robię to w malakserze). Wymieszać z mielonym mięsem. Dodać tartą bułkę, pół łyżeczki soli, przyprawy. Formować maleńkie klopsiki (dłonie najlepiej zwilżać od czasu do czasu oliwą). Z tych proporcji powinno wyjść ok. 50 klopsików o średnicy(...)Gotowe mięsne kuleczki włożyć na 15-20 minut do lodówki. Dobrze schłodzone nie rozpadną się podczas smażenia. Kiedy klopsiki chłodzą się w lodówce, można zacząć przygotowywać sos pomidorowy. Do rondelka wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić posiekany czosnek, podgrzewać chwilkę. Kiedy oliwa przejdzie zapachem czosnku, dodać pokrojone pomidory z puszki, puszkę po pomidorach napełnić do połowy wysokości wodą – przepłukać

Kulinarne Inspiracje
Włoskie spaghetti bolognese w towarzystwie polskiej marchewki 111

gości. Bo choć danie jest proste i oczywiste, Smaki są doprawdy mocno wyraziste.  Pomidorki i marchewka to moi bohaterowie,  Zakręcą kulinarnymi doznaniami w niejednej głowie ! Składniki: mięso mielone z łopatki, polecam kupować kawałek mięsa i samodzielnie je zmielić, puszka pomidorów, 2 ząbki czosnku, pół cebuli, bazylia, sól, pieprz,1 marchewka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Na patelni rozgrzewamy(...)olej, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie smażymy mięso. Dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Całość zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, szczyptą cukru. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy koncentrat.   Będzie mi bardzo przyjemnie, gdy po przeczytaniu mojego przepisu zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza

Mój Smak na Życie
Czarny makaron z krewetkami 130

sosem i różowymi krewetkami. Składniki na porcje dla 2 osób: 200 g makaronu barwionego atramentem kałamarnicy 200 g krewetek Black Tiger ( u mnie mrożone, już obrane) Pół papryczki peperoni (u mnie kawałek czerwonej i kawałek żółtej) 2 ząbki czosnku 6-8 łyżek śmietany 30% 2 łyżki masła Garść siekanej natki pietruszki Skórka otarta z połowy cytryny Sól morska, świeżo mielony

Zawsze głodna!
Indyjski Obiad - Kolory Flagi Indii 100

sos: 3 papryki (kolorowe) 1 duży ananas 1 bakłażan 1 cukinia 1 duża cebula czosnkowa 3 duże ząbki czosnku 1 łyżka świeżo zmielonej mieszanki garam masala (seria z Lidla deLuxe) 1 puszka pomidorów 1/2 puszki czerwonej fasolki 100 ml soku z pomidorów z odrobiną tabasco 3 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżka uniwersalnej przyprawy do potraw pieprz świeżo mielony(...)Mieszamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni góra i dół. Pieczemy około 15 minut. Ja dodałam także odrobinę pieprzu cayenne.  Składniki na kotlety: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 garść szpinaku ( drobno posiekana) 1 garść rukoli (drobno posiekana) 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 czubata łyżka curry 3 ząbki czosnku (przez praskę) świeżo

ClauditteMissCooking
Kopytka 168

mielenia mięsa(najdrobniejsze oczka sitka). Ziemniaki przełożyć do miski, wbić jajko, dodać mąkę i szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Następnie stolnicę oprószyć mąką i z ciasta ziemniaczanego uformować ruloniki Górę ruloników delikatnie spłaszczyć i pokroić na kawałeczki (poduszeczki). Gotować w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia kopytek przez około 2-3 minuty. Podawać z sosem

Krakowskie smaki Ani
Zapiekanka makaronowa z beszamelem 461

pszennej 0,5 l mleka 3 szkl. sera (u mnie mozzarella i ementaler) 1/4 szkl. parmezanu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki soli lub do smaku 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Makaron przygotowujemy al dente i odstawiamy na bok. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy do zarumienienia(...)mieszamy z makaronem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 2. W małym garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i intensywnie mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając, a następnie gotujemy, aż sos zgęstnieje do konsystencji budyniu. Wsypujemy 2 szklanki sera i mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  3. Powstałym beszamelem polewamy makaron, posypujemy 1 szkl

My Culinary Art
Krewetki z marchewkowym pappardelle w cytrynowym sosie 103

krewetek koktajlowych (grenlandzkie) 6 średnich marchewek 2 cebule szalotki 1 ząbek czosnku 1/2 cytryny 1 łyżka masła 100 ml białego wytrawnego wina oliwa natka pietruszki sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Marchewkę myjemy i obieram. Za pomocą obieraczki do warzyw wycinamy długie i cienkie wstążki. Marchewkowe pappardelle wrzucamy do gotującej się wody na ok 5 min. Marchewka powinna być aldente(...)kontrolujemy aby jej nie rozgotować. Ugotowaną odcedzamy i odstawiamy. Na oliwie podsmażamy posikaną szalotkę i czosnek. Dodajemy masło, a następnie krewetki. Dolewamy wina i chwilę smażymy, aby sos się delikatnie zagęścił. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy wcześniej przygotowane marchewkowe pappardelle i chwilę smażymy. Wykładamy na talerz i posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Życzę smacznego

kulinarnyJa
Konfitura z zielonych pomidorów 169

Znakomita do kanapek, tostów, serów i deserów.   Czas przygotowania: 80 minut     Składniki: 2 kg zielonych pomidorów, 1 pomarańcza, 3 łyżki startej pigwy, 400 g cukru, Szczypta mielonych goździków. Przygotowanie: Z pomidorów usunąć zdrewniałe części, pokroić w grubą kostkę, zasypać cukrem. Dodać skórkę otartą z wyparzonych pomarańczy, jedną pomarańczę pokrojoną w kostkę, pigwę i goździki. Gotować(...)małym ogniu mieszając, do momentu aż pomidory puszczą sok. Po 60 minutach zdjąć z ognia. Jeśli konfitury są zbyt rzadkie można je odsączyć na sicie (sok wykorzystać, np. jako sos do deserów lub dań na słodko).   Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć, odstawić do wystygnięcia do góry dnem, lub pasteryzować na mokro.* * Garnek wyłożyć ściereczką, wstawić słoiki

SzczyptaSmaQ
gołąbki drobiowe z papryką chilli... 201

pomidorowy, - do smaku śmietana słodka ryż ugotować do miękkości i wylać na sito papryczki chilli zielona i czerwona pokroić na drobno razem z pestkami ryż, papryki, cebulę, jajka, mielone, kucharek, koperek dobrze wyrobić na zwartą masę liście kapusty obgotować, usunąć zgrubienie głąba nakładać porcję mięsa i ciasno zawijać liście kapusty gołąbki włożyć do garnka z teflonem, dodać kawałki masła(...)przykryciem zagotować następnie na średnim ogniu dusić ze 40 minut gołąbki wyjąć z garnka i do wywaru wlać sok pomidorowy, zagęścić mąką mieszając gołąbki podać z sosem i do smaku śmietaną........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Comber z sarny po kapitańsku. 128

Składniki. 60 dag combra bez kości 0,5 litra mleka 100ml wina czerwonego 5 dag śliwek suszonych 2 dag rodzynek 1łyżka smalcu przyprawy: jałowiec, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek papryka mielona, Wykonanie: Mięso umyć, zdjąć błonę, zalać mlekiem i zostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Mięso osuszyć, natrzeć przyprawami  i odstawić na 1 godzinę. Oprószyć mąką i zrumienić(...)rozgrzanym tłuszczu ,skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać sparzone rodzynki i śliwki. Miękkie mięso pokroić  na porcje ,ukośnie, w poprzek włókien . Sos połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką

Kulinarny karnet Christophera
Makaron z kurkami i kurczakiem w sosie śmietanowym 340

sosie śmietanowym z kurczakiem i makaronem. Wyszło przepysznie. Polecam zwłaszcza wszystkim zabieganym i zapracowanym mamom (choć małym dzieciom nie zalecam, gdyż nie powinny jeść grzybów. Zawsze jednak można wybrać porcje bez ich obecności :)) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka 330g śmietany 18% 200g kurek ½ dużej cebuli lub 1 mała Łyżka oleju Świeżo mielony

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania