Składniki: 3 łyżki oleju 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule 3 ząbki czosnku słoiczek przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów w puszcze lub przecier w kartoniku trochę wody w zależności jak gęstych pomidorów użyto sól, pieprz łyżeczka cukru ok. 2 łyżeczek ziół prowansalskich makaron spaghetti tarty żółty ser (lub parmezan) Całe danie robię na głębokiej patelni. Tnę cebule(...)piórka (lub kosteczkę jak ktoś woli..) i siekam czosnek. Wstawiam wodę na makaron. Na patelni z olejem smażę mięso mielone, ciągle mieszając żeby nie zostały duże kawałki ani nie przywarło. Gdy woda się zagotuje wrzucam makaron w całości i gdy trochę zmięknie zaginam tak żeby cały znalazł się pod wodą. Do mięsa dorzucam cebulę z czosnkiem i podgrzewam
W kuchni bez szafekKurczak, jak już wcześniej wspominałam często gości na naszym stole.Podaję go z patelni, grilla czy jak w tym przypadku jako składnik do sosu. To niezbyt wymagające umiejętności kulinarnych mięso, ale daje jednocześnie nieograniczone możliwości. Lubię ja i moi domownicy. SKŁADNIKI NA 3 OSOBY: _____________________ 3 pojedyncze filety z kurczaka 1 mała cebula 1/2 czerwonej marynowanej papryki(...)mnie z puszki) 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 3 czubate łyżki pędów bambusa sok z jednej pomarańczy łyżka świeżego tymianku kilka listków bazylii sól, pieprz i słodka mielona papryka do smaku łyżka miodu 1 ząbek czosnku 0,5 szklanki wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 300 g makaronu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filety z kurczaka umyć
Gosia gotujeLubicie piersi z kurcząt? Znudziły Wam się kotlety mielone? kotlety niby znajome a jednak maja niepozorny smak. składniki na 3 porcje: 2 piersi z kurczaka 1 marchewka - ugotowana sól, pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Piersi siekamy drobno jak na tatar, marchewkę ścieramy na tarce. Mięso mieszamy z surowym jajkiem, solą pieprzem, oraz marchewką(...)dłoniach formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kotlety podajemy z sosem pomidorowym. siekane kotlety drobiowo-marchwiowe
Bon Appetit Małgorzatyokoło 2 szklanki upieczonej dyni * , 2 jajka , około 1 szklani mąki pszennej , 1 i 1/2 łyżeczki soli , 1 łyżka cukru , świeżo starta gałka muszkatołowa - na czubku noża, ostra papryka mielona - na czubku noża, 2 łyżeczki proszku do pieczenia , 3 łyżki oleju . Wszystkie składniki połączyć razem w misce - podobnie jak przy robieniu najzwyklejszych placków. Smażyć, a właściwie piec(...)kiedy na placku zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, wtedy delikatnie przewracać na druga stronę. Placki są bardzo delikatne w swojej strukturze. Ich smak wspaniale komponuje się z pikantnym sosem czosnkowym, zwyczajną kwaśną śmietaną lub ulubionym dżemem. Ja podałam je na kolację z powidłami z orzechami z Anielskich Przysmaków , które są niezwykle aromatyczne i intensywne w smaku. Bardzo smacznie
Codzienna kuchnia niecodziennaminut Składniki: 500 g ziemniaków 300 g zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oliwy sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 ząbki czosnku 2 szalotki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Ziemniaki w mundurkach i fasolkę szparagową gotujemy na parze. Czosnek przeciskamy(...)cytryny, przyprawy i czosnek. Dodajemy czosnek i szalotki, mieszamy. Lekko przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, fasolkę kroimy na pół. Warzywa dodajemy do sosu, mieszamy
Kulinarne przygody Gatitynasza mama i to ją postanowiłyśmy namówić by przygotowała wraz z nami przepis na to danie. Wyszło perfekcyjnie. Mięso delikatne, kruche, rozpływające się w ustach, a do tego aromatyczny sos. Samo danie nie jest zbyt pracochłonne, ale wymaga niestety sporo czasu. Najpierw musi leżakować w marynacie, a później gotować się około godziny. Jednak czas oczekiwania zostanie całkowicie wynagrodzony:) Składniki(...)łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka wody Sól ziołowa, świeżo mielony pieprz kolorowy Przygotowujemy marynatę: kolendrę ucieramy w moździerzu, dodajemy zgnieciony czosnek oraz sok z ½ cytryny. Następnie dodajemy 2 łyżki miodu, 1 łyżkę oleju rzepakowego i 1 łyżkę wody. Wszystko razem mieszamy doprawiając solą ziołową i szczyptą świeżo mielonego pieprzu kolorowego. Karkówkę kroimy w plastry. Podobnie robimy
Kolizje Smakówłyżki syropu klonowego Na dzień przed przyrządzeniem potrawy najlepiej jest mięso wstawić w marynatę. Do miseczki wlewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy łyżeczkę soli, rozmarynu i po szczypcie pieprzu, mielonego imbiru i ostrej papryki. Smarujemy dokładnie mięso i chowamy do lodówki. Na rozgrzanej patelni (mięso już jest w oleju więc nie ma konieczności dodawać olej na patelnię) układam(...)przypaliło. Zmniejszam ogień, dodaję trochę wody, majeranek i pokrojony czosnek. Duszę pod przykryciem ok. godziny. Dolewam w razie potrzeby szklankę zimnej wody, tak aby wokół mięsa wciąż był sos. Po godzinie dolewam do sosu syrop klonowy i ewentualnie dodaję soli, duszę mięso do miękkości (ok. pół godziny
prawdziwe jedzenieminor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Mięso pokroić w cienkie paseczki. Wlać olej i wymieszać Doprawić solą i pieprzem świeżo mielonym. Odstawić na godzinę by mięso skruszało. Wrzucić na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć aż mięso się zetnie. Wszystkie przyprawy połączyć ze sobą. Ilość zależna od gustu, ja dodawałam(...)mięsa wieprzowego.Dodać do mięsa i dusić na małym ogniu około 40 minut. Aż kawałki mięsa będą miękkie. Ja podałam z ryżem, który gotowałam z curry i szafranem oraz sosem czosnkowym i sosem majonezowo-pomidorowym. Dzisiejszy przepis powędrował także do konkursu o którym więcej znajdziecie tutaj
Magiczne Życie Martyjako przystawki przed daniem głównym- w zależności od upodobań. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej z Lidla :) (ok.200 gr) 1 opakowanie fety suszone pomidory drobno mielone suszona bazylia suszona pietruszka suszone nitki chilli do ozdoby pieprz czerwony do dekoracji Kroimy ciasto francuskie na kwadraty, każdy plasterek szynki szwarcwaldzkiej kroimy na pół. Układamy na kwadratach(...)przyprawy (oprócz pieprzu czerwonego i nitek Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 15 minut. Następnie wyjmujemy na talerzyki i ozdabiamy Dodatkowo polecam podawać z dwoma sosami :) (Ja zrobiłam tzatzyki i do tego gotową pastę z papryczek chilli, którą się wszyscy zajadają) Życzę smacznego
dlaSmaQodżywcze.. Składniki: 1/2 kg łopatki mieszanka ziół do przyprawienia tłuszcz do smażenia listek laurowy 1 duża cebula 2 szklanki wody 2 łyżki mąki gryczanej sól i pieprz świeżo mielony 2 torebki kaszy gryczanej Wykonanie: Łopatkę myjemy osuszamy w ręczniku kuchennym. Kroimy w grubsze kawałki przyprawiamy przyprawami odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy tłuszcz w rondlu wkładamy mięso(...)mięsa, wkładamy listek laurowy, dusić pod przykryciem około 20 minut podlewając wodą. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Gdy mięso będzie miękkie zaprawiamy mąką roztrzepaną w szklance wody zagotowujemy, sos przyprawiamy solą i pieprzem. Łopatkę podajemy z ugotowaną kaszą polewając sosem i surówką z młodej kapusty. Smacznego
kgwjanczewokiełbasy odlać piwo (zachować!) i na wierzch kiełbasek położyć całą pokrojoną cebulę. 3. Przygotować marynatę: z pozostałego piwa odlać 3/4 szklanki, dodać miód, wszystkie zioła i przyprawy, nieco mielonego czarnego pieprzu, posolić dobrze do smaku i dokładnie wymieszać. Dodać olej i ponownie dobrze wymieszać. Zalać kiełbasę i cebulę połową marynaty, wstawić do nagrzanego piekarnika na dolny ruszt. Zapiekać(...)Polać pozostałą marynatą i przełożyć naczynie na górny ruszt. Zmniejszyć temperaturę do 180°C. Piec aż cebula i kiełbasa wyraźnie się podpieką, a z marynaty utworzy się aromatyczny, ciemnozłoty sos. Podawać gorące. Ja zrobiłam do tej kiełbasy marchewkowo-ziemniaczane puree i podałam z chrzanem, ćwikłą i musztardą kremską
Kuchnia Prezydentowejzabrałam się za gotowanie ;) Składniki (na 2-3 porcje): Naleśniki (4 sztuki): 2 jajka 0,5 szklanki mleka szczypta soli 2 łyżki skrobi kukurydzianej Farsz: 400-500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka pomidory w puszce 1 słoik koncentratu pomidorowego przyprawy wg gustu, ja dałam sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, ostrą paprykę oraz przyprawę do spaghetti(...)niewielką ilością wody dość często mieszając i dolewając wody, żeby się nie spaliło kiedy mięso będzie dobre dodajemy pokrojone pomidory razem z sokiem i koncentrat ciągle smażymy aż sos się zredukuje i zgęstnieje w tym czasie bierzemy się za naleśniki, miksujemy wszystkie składniki i wylewamy na rozgrzaną teflonową patelnię około 0,5 chochli na jednego naleśnika, długo smażymy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWspomniana wcześniej nazwa” kabaczek”, zdobyła popularność na południowym wschodzie Polski, w której to uprawiana i znana jest pod obiema nazwami. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy mielone, wieprzowe mięso, pokrojoną w kostkę cebulę i kilka posiekanych ząbków czosnku. Całość dusimy. W tym czasie myjemy trzy cukinie, kroimy je wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ wraz(...)miąższ dodajemy do duszonego mięsa wraz z pokrojonymi w kostkę dwoma pomidorami. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można dodać również odrobinę cukru i świeże zioła. Powstałym sosem mięsnym faszerujemy wydrążone cukinie, posypujemy startym parmezanem i zapiekamy. Buon appetito
Bon Ton Italiaułatwienie ogromne. Składniki (na 7 kotletów i 7 klopsów): 70-80 dag mięsa mielonego 1 jajko 1 sucha kajzerka 3-4 małe młode cebulki garść szczypioru siekanego garść siekanego kopru sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Przygotowanie: Mięso mielimy wraz z cebulą i namoczoną bułką. Wyrabiamy z całym jajkiem na jednolitą masę. Doprawiamy solą(...)oleju i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą (ok 200 - 300 ml). Gotujemy ok 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy siekany koper. Po kilku minutach zaprawiamy odrobiną mąki (jeśli sos nie zgęstniał wystarczająco od samej bułki) i zabielamy łyżką śmietany. Klopsy gotowe. W tym samym czasie i na tym samym tłuszczu smażymy kotlety na rumiano. Trzy obiady z głowy
Kuchnia po mojemugarnka i obieramy z liści . Osobno gotujemy ryz i kaszę. Na patelni smażymy wyciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy ją do zmielonego mięsa mielonego i mieszamy razem z ryżem i kaszą . Wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym liściu kapusty kładziemy porcję nadzienia, boki liścia zwijamy do środka a potem(...)kapust, które nam zostały, ściśle układamy gołąbki, zalewamy gorąca wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż będą miękkie. Dodajemy vegetę lub kostki rosołowe . warianty gołąbki podajemy z sosem pomidorowym i ziemniakami lub samodzielnie
Smakowite Dania