sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:188/303)

Szynka marynowana w winie porzeczkowym 178

solą morską.  Składniki: ok 1.5 kg surowej szynki 2-3 łyżeczki soli gruboziarnistej 3-4 łyżki oliwy z oliwek 2 szklanki domowego wina, u mnie porzeczkowe świeżo mielony pieprz 1. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, nacinamy w romby. Wcieramy sól gruboziarnistą i zalewamy winem oraz oliwą. Naczynie z szynką przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki(...)oprószamy pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 2 godziny. Po godzinie pieczenia ściągamy górna pokrywę i pozwalamy aby mięso się zrumieniło. Należy je równomiernie polewać sosem, który się wytworzył i obracać, aby równo się piekła. 3. Gotową szynkę wykładamy na półmisek do ostudzenia

Apetyczna babeczka
Nadziewany kalafior 214

był blog. Postanowiłam wypróbowac przepis. Udało się. Kalafior w innym wydaniu smakuje wyjątkowo. kalafior z mięsem SKŁADNIKI: jeden duży kalafior 30 dag. mięsa mielonego przyprawa do mięsa mielonego  dwa jajka jedna cebula  jedna sucha bułka WYKONANIE: Kalafior obgotować w  wodzie, by lekko zmiękł. Mieso przyprawić dodać jajka, podduszoną cebulkę(...)dokładnie w każdą szczelinę. Owinąć  w folię aluminiową i  piec w piekarniku 180 stopni, przez około pół godziny. Tak przygotowane danie mozŻna polać tratĄ bułką lub dowolnym sosem, np. czosnkowym.  SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Wołowina po marynarsku 244

moja mama – teraz ja sobie o nim przypomniałam. Jego zaletą jest nie tylko mała ilość składników, ale także prostota przygotowania i to, że jest to danie jednogarnkowe. Sos powstaje z redukcji piwa i soków z wołowiny – nic więcej (oczywiście alkohol odparowuje – nie ma przeszkód, żeby obiad jadły dzieci czy kierowcy). Danie robi się dość długo, lecz mimo(...)cebule 1 butelka jasnego piwa dobrej jakości (0,5 l) 1 liść laurowy świeży lub suszony tymianek musztarda dijon (lub inna) mąka do oprószenia mięsa sól morska, świeżo mielony pieprz masło do smażenia (najlepiej klarowane) natka pietruszki do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ziemniaki oraz cebule obieramy i kroimy na plastry. Wołowinę myjemy, osuszamy

Poezja smaku
KASZA GRYCZANA SMAŻONA DYNIĄ I KARMELIZOWANYMI BURACZKAMI 220

dużą ilością kolorowych warzyw, karmelizowanymi buraczkami i kozim twarożkiem. Zdrowe, lekkie i pyszne.  Będzie bardziej sycące jeśli składniki połączymy z drobno pokrojoną i podsmażoną piersią kurczaka lub mielonym mięsem z indyka.  Aby zaoszczędzić trochę czasu polecam ugotować kaszę i upiec buraka dzień wcześniej i do czasu użycia przechowywać w lodówce. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 łyżka masła(...)czosnku / starte na tarce 1 szklanka tartej dyni lub marchewki garść liści jarmużu / umytych, oddzielonych od twardej łodyżki, porwanych na mniejsze kawałki 2 łyżki koziego twarożku przyprawy: 2 łyżki sosu sojowego, po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, kurkumy i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, sól, szczypta chili w proszku KASZA 1/2 szklanki kaszy gryczanej (100 g) 1 łyżka masła 1 szklanka gorącej

cool and minty
Sałatka z makaronu orzo 206

konserwowej fasoli Red Kidney 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 135g sera typu feta kiełki rzodkiewki do posypania łyżka jogurtu bałkańskiego 2 łyżki majonezu łyżka ketchupu – u mnie łagodny duża szczypta mielonego kminku pieprz Wykonanie: Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu, odlałam na gęste sito, przepłukałam zimną wodą i wystudziłam. Paprykę opłukałam, osuszyłam, usunęłam gniazdo nasienne i pokroiłam w krótkie(...)ukośne cienkie plasterki. Kukurydzę osączyłam z zalewy. Fasolę przepłukałam na sicie pod bieżącą wodą, osączyłam. W małej miseczce rozmieszałam jogurt, ketchup, majonez i kminek. W większej misce wymieszałam z sosem wszystkie składniki, doprawiłam pieprzem – sól okazała się już niepotrzebna. Po nałożeniu do salaterek posypałam kiełkami rzodkiewki. Sosu nie jest wiele, ale my wolimy takie raczej „suche” sałatki

Kuchenne zapiski Edyty
Spaghetti 268

łyżki koncentratu pomidorowego 1 łodyga selera naciowego 3 łyżki wina czerwonego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz świeżo mielony pół łyżeczki oregano szczypta gałki muszkatołowej makaron pełno ziarnisty 5 dkg sera Cheddara pietruszkę do posypania Wykonanie: Mięso myjemy mielimy przez maszynkę. Obraną cebulę, czosnek oraz seler kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej dodajemy pokrojone warzywa smażymy(...)składniki połączyły się ze sobą dodajemy wino i przyprawy gotujemy jeszcze parę minut bez przykrycia aby wino odparowało. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu makaron wykładamy na talerz polewamy sosem i posypujemy z tartym ser oraz natką pietruszki. Smacznego

kgwjanczewo
Szmurowane mięso czyli kaszubski obiad 354

łopatki wieprzowej 1 kg młodych ziemniaków 1 mała młoda kapusta 1/2 pęczka koperku 100 g boczku wędzonego  2 łyżki mąki pszennej majeranek   sól gruboziarnista pieprz czarny świeżo mielony ewentualnie 3 suszone grzyby 1. Mięso umyć, osuszyć. Dokładnie natrzeć solą i  pieprzem i odstawić do lodówki na godzinę. 2. Następnie otoczyć w mące i obsmażyć na klarownym(...)wodą, (1 kubek) i gotować pod przykryciem około godziny lub 1,5. Można wrzucić do garnka kilka sztuk suszonych grzybów. 3. Kiedy mięso będzie miękkie z powstałego płynu robimy sos, który zagęszczamy mąką. Podajemy mięso pokrojone w plastry polane sosem z dodatkiem ziemniaczków i kapusty. 4. Ziemniaki umyć, nieobrane gotujemy przez około 20 minut aż będą miękkie. 5. Kapustę myjemy

Apetyczna babeczka
Pizza farmerska 220

formie do tarty po prostu. Uprzednio wyłoż formę papierem do pieczenia. Podziub ciasto widelcem, posmaruj oliwą z oliwek, i połłóż na wierzch pokrojone w plastry pomidory, a na nie mieloną pierś z kurczaka, cebulę pokrojona w pióra i ogórek w talarki.Na wierzch trochę ketchupu, ser zmielony lub starty i do piekarnika. Po około 15 minutach pizza powinna być gotowa(...)podaj z plastrami pomidorów i listkami bazylii, nie pożałujesz! Ja podałam ją gościowi w ten sposób i gość zachwycony był! Zamiast pomidorów w plasterkach na pizzę można położyć sos pomidorowy. Ale to już nie farmerska będzie

Z Kuchni Do Kuchni
Empanadas z tuńczykiem - przekąska na imprezę. 385

się robić falbankę, zajrzyjcie tutaj . Albo po prostu zlepcie pierogi i dociśnijcie brzegi za pomocą widelca. Empanadas można przygotować z różnymi nadzieniami , np. z kiełbasą chorizo, ze szpinakiem, z mielonym mięsem, czy z warzywami. Empanadas z tuńczykiem przepis z książki Tapas. Zakąski z hiszpańską tradycją i temperamentem. na 12 sztuk czas przygotowania: 20 min. + 2 godz. (chłodzenie ciasta) + czas(...)smalcu (lub 50 g masła) 75 g białego wina 300 g wody 300 g mąki pszennej sól na farsz: 2 posiekane cebule 2 łyżki oleju 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 pomidor pokrojony w kostkę 5-6 łyżek bułki tartej 3 łyżki mleka łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, płatki chilli do smaku smalec lub olej do smażenia

Chilli Czosnek i Oliwa
Gnocchi alla Romana czyli tradycyjne włoskie kluseczki 198

receptura jest nieco inna. Gnocchi alla Romana pochodząca z regionu Lacjum, którego stolicą   jest Rzym. Charakteryzują się tym, że robi się je z   semoliny, czyli grubo mielonej mąki z pszenicy durum. Semoline możemy ewentualnie zastąpić kaszą manną, gdyż jest ona trudno dostępna w Polsce. Trafiłam na nie będąc na wakacjach we Włoszech. Wcześniej znałam wersję bazującą(...)ricotty, podobne do naszych leniwych kopytek. Kluseczki są bardzo smaczne, na wierzchu chrupiące w środku miękkie i delikatne. Można je podawać na wiele sposobów, ja wybrałam wersje z sosem pomidorowym i szynka włoską. Oryginalna semolina zakupiona we Włoszech. Gnocchi alla Romana     Składniki: Gnocchi: 120g semoliny lub kaszy manny 0,5l mleka 40g+20g masła 30g tartego parmezanu

Mania Gotowania
INDYK PIECZONY W CAŁOŚCI Z NADZIENIEM Z WARZYW 274

małe kawałki , solimy i lekko pieprzymy i obsmażamy na małej ilości tłuszczu (u mnie gęsi), po przyrumienieniu podlewamy czerwonym winem i dusimy do miękkości ( ok.1-2h). Przyprawiamy także czosnkiem mielonym, najlepiej z młynka. Dodaję także pod koniec pieczenia świeży czosnek ok.3-4 ząbki i 1 łyżkę masła. Do gotowego ( miękkiego ) nadzienia dodajemy trochę tłuszczu z pieczenia mięsa ( nadaje mu smak) oraz(...)apetycznie ale zapewniam Was, że w smaku jest boskie. Moja rodzinka je po prostu uwielbia. I tylko żal , że zbyt rzadko pojawia się na naszym stole. Bardzo rzadko przygotowuję sosy ale do takiego dania to mus. W tym celu odlewam nadmiar tłuszczu a samą esencję ( czyli to podpieczone) zalewam wodą wówczas lepiej się rozpuszcza i zagęszczam skrobią kukurydzianą. Powstanie pyszny

Smaczne Zdrowe
Pierś z gęsi z wiśniami i chrupiącym jarmużem 308

Gęsina to cudowne mięso, które najlepiej smakuje w listopadzie (a szczególnie piękna jest tradycja jedzenia jej na św. Marcina – warto ją kultywować). Idealnie łączy się ze słodko-kwaśnym sosem wiśniowym na bazie porto (najłatwiej można je kupić w robalowym dyskoncie). Do tego kremowe puree oraz chrupiące chipsy z jarmużu i mamy przepyszny, wyjątkowy obiad. Można wylizywać talerz. Przepis(...)słodkie wino portugalskie; 200 ml) 1 łyżka zimnego masła listki z dużej gałązki świeżego rozmarynu oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Ziemniaki obieramy. Jeśli są duże, kroimy je na mniejsze części i gotujemy (ok. 20 minut od momentu zagotowania się wody) w osolonym wrzątku. Odlewamy je, dodajemy

Poezja smaku
Makaron z selerem naciowym i tuńczykiem 194

przecieru pomidorowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 ml zimnej wody 2 - 3 łyżki oleju kokosowego (lub innego) 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej sól, pieprz suszony majeranek mieszanka ziół prowansalskich 1 puszka tuńczyka w oleju starty ser cheddar ok. 300 g makaronu Selera oczyszczamy z grubych włókien i kroimy w cienkie plasterki, marchewkę ścieramy(...)ostrą i słodką paprykę oraz przecier. Całość dokładnie mieszamy i dusimy (bez przykrycia) aż warzywa będą miękkie (ale nie mogą się rozlatywać). Dolewamy mąkę z wodą i mieszamy aż sos zgęstnieje.  Tuńczyka osączamy z oleju. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy i rozkładamy na talerze. Polewamy sosem (jest dość gęsty, bo płynu jest w nim tak naprawdę

Czary - gary w kuchni
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ I ZIEMNIAKÓW, BEZGLUTENOWE 214

sól i świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - bezzapachowy olej kokosowy do smażenia Ziemniaki z kaszą podusić. Do miski dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, kurkumę oraz sól i świeżo mielony pieprz, oraz boczek z cebulą i czosnkiem. Boczek kroimy wcześniej w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, gdy nam się ładnie podsmaży dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec(...)palnika. Masę mieszamy i formujemy płaskie kotlety. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju kokosowym (u mnie bezzapachowy), po kilka minut, do lekkiego przyrumienienia. Podajemy jako samodzielne danie, np. z sosem pieczarkowym lub jako dodatek do innych dań. U mnie wersja z sosem pieczarkowym, oraz podsmażonymi całymi pieczarkami. Sos przygotowuję z pokrojonych w cienkie paski pieczarek, podsmażonych na oleju kokosowym

Smaczne Zdrowe
Sos tysiąca wysp 140

frytek, krążków cebulowych i nie tylko zachęcam do zrobienia sosu tysiąca wysp Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Sos tysiąca wysp Lekki i smaczny sos tysiąca wysp do wszystkiego!!! Składniki :    1/4 cebuli 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu (najlepiej pikantnego) 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka octu balsamicznego pieprz sól(...)cebulkę. Dokładnie mieszamy do połączania wszystkich składników. Na koniec próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Drobno posiekana cebulka Następnie dodajemy majonez (4 łyżki) Ketchup pikantny 2 łyżki Ostra papryka mielona (1 płaska łyżeczka) Ocet balsamiczny i sól i pieprz do smaku

Sprawdzone przepisy kulinarne