sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:199/303)

Zmątwione krewetki ;) 110

ćwierć papryczki chilli żółtej garść natki pietruszki kilka listków bazylii 1 pomidor ( zapomniałam umieścić go na zdjęciu ) 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła sól  świeżo mielony pieprz Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Delikatnie zeszklić i dodać obrane z pancerzy krewetki. Chwilę podsmażać i dodać pokrojonego w kostkę pomidora oraz połowę posiekanej(...)pieprzem. Odcedzić makaron zostawiając kilka łyżek pozostałej po gotowaniu wody. Makaron dodać do krewetek.  Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Podlać delikatnie wodą z makaronu aby powstało więcej sosu.  Zredukować płyn. Podawać posypane natką pietruszki  chilli. Całe gotowanie nie zajęło mi więcej niż

Jemy Pijemy
Gulasz indyczy w śmietanowym sosie 166

zrobiła do tego sałatkę, to mi mówi, że już nic nie trzeba i zajada się ze smakiem. Polecam :) Składniki - mięso gulaszowe z indyka 60 dkg - czosnek 2 ząbki - papryka mielona - domowa wegeta - roztarty majeranek - śmietana 12% - mąka 3 łyżeczki Wykonanie. Mięsko kroję w większą kosteczkę, podsmażam na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Dodaję przecisnięty czosnek, paprykę, wegetę, majeranek(...)dodaję do niej mąkę dolewam wody i wszystko mieszam energicznie rogolką. Gdy mięso jest już miękkie, wlewam śmietanę z mąką, mieszam i gotuję jeszcze kolejne 3 minuty.  Jeśli sos jest za gęsty można jeszcze odrobinę podlać przegotowaną wodą. My lubimy gęsty. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Gołąbki z kaszą gryczaną 115

Składniki: 1 duża biała kapusta 2 woreczki kaszy gryczanej 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego) 2 cebule sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Kaszę ugotować i ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. 2. W misce wymieszać kaszę, mięso i cebulę. Doprawić solą i pieprzem. 3. Kapustę sparzyć. Wyciąć zgrubiały fragment. Nałożyć farsz i zawinąć gołąbki. 4. Zawinięte gołąbki(...)kapustą ( zapobiegnie to przypaleniu się gołąbków), zalać wodą ( najlepiej tą od odparzania kapusty ) i gotować na wolnym ogniu do momentu aż kapusta będzie miękka. Gołąbki te najlepiej podawać z sosem grzybowym

A Ty Smakuj Mnie
Dorsz na szpinaku 187

mrożonego szpinaku 0,5 łyżki masła 2-3 ząbki czosnku 100 g sera z błękitną pleśnią (u mnie Lazur) 50 ml kremówki  do smaku sól i pieprz mielony Kamis Przygotowanie:  Dorsza oczyścić z ości, umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny i doprawić solą morską i pieprzem z kolendrą. Odłożyć na godzinę(...)masło dodać szpinak i podsmażać do odparowania płynu. Pod koniec dodać rozgnieciony czosnek, ser z niebieską pleśnią i podlać kremówką. Podsmażać  do rozpuszczenia się sera i zagęszczenia się sosu. Doprawić solą i pieprzem. Na talerz wyłożyć porcję szpinaku i kawałki dorsza. Udekorować kilkoma wiórkami skórki z cytryny.   Firmie Kamis bardzo dziękuję za pachnącą i aromatyczną paczkę z przyprawami

Ala piecze i gotuje
Boeuf Strogonow, czyli pyszny gulasz z polędwicy na placku ziemniaczanym, skąpany w pomidorowym sosie i oprószony natką pietrusz 219

Przepis na Boeuf Strogonow, mam od mojej mamy, która robi go już od bardzo, bardzo dawna. Jest pyszny! Trochę wyróżnia się tym, że zawsze podajemy go

Smakowy Raj
Kurczak tikka masala 163

pierś kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego pół łyżeczki mieszanki garam masala pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki imbiru w proszku płaska łyżeczka mielonej kurkumy łyżeczka mielonej kozieradki łyżeczka mielonej kolendry pół łyżeczki soli łyżeczka ostrej papryki 150 ml komosy ryżowej Jogurt wymieszać z przyprawami Pierś kurczaka pokroić w sporą kostkę (ok. 3 cm). Przełożyć kawałki kurczaka do jogurtu(...)Tuż przed ostatecznym przygotowaniem kurczaka wypłukać komosę w kilku wodach. Gotować komosę w podwójnej ilości wody do momentu jej odparowania. Po odparowaniu wody trzymać komosę pod przykryciem, by "doszła". Sos pół cebuli łyżka oleju 3 łyżki śmietany łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka startego imbiru 4 łyżki przecieru pomidorowego (lub 3 łyżeczki koncentratu) Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w drobną kostkę

Weekendy w domu i ogrodzie
TORT WĄTRÓBKOWY 240

pieprz 1 słoik majonezu ok 200 ml 3-4 ząbki czosnku olej do smażenia 1 ugotowane jajko do przybrania Przygotowanie: 1. Wątróbkę myjemy, osuszamy i wycinamy z niej wszystkie żyłki. Mielimy, rozdrabniamy lub po prostu blendujemy na jednolita masę. 2. Cebule obieramy z łupiny, i także rozdrabniamy bardzo drobno, w malakserze lub ścieramy na tarce.  3. Wątróbkę łączymy z cebula(...)konsystencje ciasta na naleśniki. 6. Na patelnie wlewamy troszkę oleju i rozprowadzamy go po całej patelni. 7. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy nasze wątróbkowe ciasto łyżką np. do sosów, tak by pokryło cale dno patelni i smażymy takie wątróbkowe nalesniki po jednej i drugiej stronie. 8. Ząbki czosnku obieramy z łupiny, przepuszczamy przez wyciskarkę do czosnku i dokładnie rozcieramy. Łączymy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Kurczak z ananasem + film 163

wypróbowania. składniki na 3 porcje 50 dag piersi z kurczaka puszka ananasa 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oliwy z oliwek kopiasta łyżka mąki pszennej mielona czerwona ostra papryka szczypta cukru sól przepis Umyte piersi odsączamy i kroimy na kawałki lub w większą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy dłonią z pokrojonym mięsem . Następnie filety(...)czasu mieszając. Mięso przekładamy do rondla zalewamy sokiem z ananasa i uzupełniamy wodą, tak żeby mięso było przykryte płynem, dusimy pod przykryciem do miękkości, dodajemy ananasa z puszki . Sos zagęszczamy łyżką mąki zmieszaną z połową szklanki wody, dodajemy szczyptę cukru , doprawiamy papryką i solą, całość mieszamy i dusimy jeszcze około 5 minut. Danie najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko

Smakowite Dania
Duszone pory z prażonymi orzechami laskowymi 194

olej do podsmażenia 3 ząbki czosnku 3 łodygi świeżego tymianku łyżka masła 150ml białego wina 50g uprażonych orzechów laskowych natka pietruszki posiekana do ozdoby sól morska i świeżo mielony pieprz   Przygotowanie: Rozgrzej patelnię/rondel z grubym dnem na średnim ogniu. Pory przetnij na pół. Wlej łyżkę oliwy. Gdy się nagrzeje włóż pory. Posól, popieprz. Obsmażaj na złoty kolor(...)porami, dodaj gałązki tymianku i masło. Gdy masło się roztopi, wlej wino, doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień. Przykryj patelnię, zostawiając mały otwór. Podgrzewaj przez 12-15 minut (sos ma delikatnie bulgotać) do czasu aż pory zmiękną, ale nie utracą kształtu. Aby sprawdzić czy pory są miękkie, wbij nóż w środek najgrubszego (ma się wbić bez oporów). Jeśli sos będzie

Moja Delicja
Sałatka z boczkiem i pomidorami. 151

cienkie plasterki ) 2 łyżki masła 4 pszenne tosty 4 pomidory 1 cebula dymka zielona natka pietruszki  1/2 pęczka szczypiorku 6 łyżek oleju 4 łyżki octu winnego sól pieprz mielony Sposób wykonania : Sałatę opłukać,osuszyć i porwać listki na kawałki. Plasterki boczku wysmażyć na suchej patelni,osączyć na kuchennej bibule. Masło roztopić w tłuszczu pozostałym ze smażenia boczku. Wrzucić(...)deseczce. Ocet rozcieńczyć łyżką wody i wymieszać z pokrojoną zieleniną. Doprawić solą i pieprzem do smaku,dodać olej i dokładnie wymieszać.Następnie wszystko razem lekko wymieszać. Można polać sosem winegret

Przepisy i porady kulinarne
Fasolka w maślano-miodowym sosie na budyniu jaglanym ^^ 119

jednak miałam wątpliwości czy wkomponuje się w słodki budyń jaglany. Na szczęście moje obawy się nie ziściły i śniadanko mogę zaliczyć do jednego z ulubionych ^^ Fasolka pokryta maślano-miodowym sosem, na jogurcie i budyniu jaglanym, z dodatkiem kakaa i cynamonu, to jest to co łasuchy lubią najbardziej :P   ~ Budyń jaglany z fasolką szparagową, miodem, siemieniem lnianym, jogurtem naturalnym, kakaem(...)łyżeczka masła Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy łyżeczkę masła i miodu, czekamy aż się rozpuszczą i pokryją fasolkę. Kaszę i siemię lniane mielimy, umieszczamy w garnuszku razem ze słodzidłem i gotujemy na wodzie/mleku do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przekładamy budyń do słoiczka/miseczki, dodajemy jogurt i fasolkę. Całość posypujemy kakaem i cynamonem. Smacznego

Kuchenny Skrawek Nieba
Porządki życiowe. DUSZONA KARKÓWKA W PAPRYCE. 153

PAPRYCE . /autorski/ 600-700g karkówki (w kawałku) 5 dużych czerwonych papryk 5 dużych cebul 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki) pieprz,majeranek, tymianek, mielona słodka papryka Cebulę pokroiłam w pół-talarki, czosnek przecisnęłam przez praskę. Całość zeszkliłam na łyżce tłuszczu w rondlu (z pokrywą szybkowarową).  Dołożyłam mięso, obsmażyłam je na złoto z dwóch(...)pokrywą. Dusiłam aż do miękkości. Użyłam szybkowaru, co zdecydowanie skrócił czas duszenia.  Bez pokrywy szybkowarowej duszenie zajmie ok. 2 godzin. W szybkowarze czas jest o połowę krótszy. Powstał sos paprykowy, który świetnie pasuje do kaszy. Właśnie z kaszą podałam. *********** SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Kotlety drobiowe z rozmarynem, szynką serrano i parmezanem z szybkowaru 245

opcjonalnie podsmażyć na maśle. Z dodatkiem rukoli i oliwy smakują obłędnie. Sos do kotletów zrobiłam na bazie mleka i wywaru z gotowania kotletów, z dodatkiem parmezanu. Kotlety na ciepło polane sosem serowym. Kotlety w wersji na zimno, na kanapce z rukolą. Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 3 min 30 sek Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 12 kotletów JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI(...)rozmaryn, sól, pieprz i sok z cytryny umieść w robocie kuchennym wszystkie składniki drobno posiekaj do momentu, aż uzyskasz jednolitą masę (jeśli nie masz robota kuchennego, użyj maszynki do mielenia lub posiekaj drobniutko mięso i szynkę nożem, następnie połącz z pozostałymi składnikami) z powstałej masy uformuj jeden kotlecik i usmaż, skosztuj i w razie potrzeby dopraw resztę masy

Szybko Szybkowar
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 170

korzennymi i rozmarynem opływa w pikantnym, kremowym sosie z pieczonej dyni Hokkaido, z dodatkiem chrupiących warzyw, dyni i papryki, pociętych w kostkę i podsmażonych z dodatkiem wina. Soczyście pomarańczowy sos ożywiają kawałki zielonego jarmużu.  Potrawa zostało wykończone wysmażonym boczkiem,  chrupiącym w ustach i  przyjemnie łechcącym powonienie aromatem wędzonki oraz zadziornymi płatki suszonej papryczki. Choć lista składników wydaje(...)kostkę, 3 ząbki czosnku pocięte w cienkie plastry, 2 papryczki chili, 2 gałązki rozmarynu, Sok z cytryny, 100 ml białego wina (wytrawnego), 1 łyżka startego imbiru, 1 łyżka mielonego kuminu, 1 łyżka czarnej gorczycy, 1 łyżeczka wędzonej papryki, ½ łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, Liść laurowy, Do przybrania: płatki chili, klika plastrów świeżej chili , olej

SzczyptaSmaQ
Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulą 162

Szynka to bardzo niedoceniane mięso, które kojarzy się głównie z tym, że robi się z niego wędlinę lub mieli na mielone... Ja polubiłam je bardzo w wersji obiadowej (choć w moim rodzinnym domu się jej nie robiło) - mięso jest dużo smaczniejsze, mniej suche od schabu a przygotowuje się je bardzo podobnie. Dziś przedstawiam wersję szynki pieczonej w kawałkach - danie(...)kluseczków. Jeden z przepisów idealnych na niedzielę - można przygotować wszystko dzień wcześniej, a później tylko wymieszać i upiec. SKŁADNIKI: 1 kg szynki w kawałku 2 cebule 50 dag pieczarek Sos: 2 łyżki majonezu (czubate) 2 łyżki keczupu (czubate) 1 łyżka ostrej musztardy Dodatki: ogórki konserwowe z chilli firmy Orzech kluseczki ziemniaczane - ciasto z przepisu na Byczki 1. Szynkę pokroić

Kto ugości moich gości?
Ostry sos kokosowy - Red Coconut Chutney - Dinesh's recipies 172

Dziś kolejny przepis od Denish'a -  jeśli tak dalej pójdzie to w Arabii Saudyjskiej szybciej nauczę się gotować hinduskie potrawy, niż arabskie :) Relacje z hinduskich

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wielkie świderki z warzywami i kolendrą. 94

tego kolorowe - zielone ze szpinakiem, klasyczne i czerwone z pomidorami. Fajna mieszanka, jak dobrze poszukacie to w markecie znajdziecie takie. Myślimy, że w większych miastach nie będziecie mieli z tym problemów. Gorzej z małymi miejscowościami, ale wtedy użyjcie zwykłe fusilli. Też będzie dobrze smakowało. Oto nasz makaron :   Fusilli z warzywami i świeżą kolendrą (4-5 osób)  Składniki(...)pęczka świeżej kolendry kilka czarnych oliwek pieprz oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente, przelewamy oliwą i dobrze mieszamy, aby nie sklejał się, jeśli jeszcze nie zdążycie zrobić sosu. Sos przygotowuje się niezwykle szybko. Kroimy selera w kostkę, por również w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy na nią seler, por oraz słonecznik

vegetanie
Szisz kebaby 179

Idealne na imprezę! Przepis zaczerpnięty od  Chef Arkady . Polecam :) Składniki: 500g mięsa mielonego z wołowiny ( lub oczywiście baraniny ), 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka pieprzu czarnego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka garam masala, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej, papryczka chilli w płatkach ( wedle uznania). Mięso łączymy z cebulą i czosnkiem bardzo drobno pokrojonymi(...)kulki, nabijamy na wykałaczki i obsmażamy z każdej strony na gorącej patelni. Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dopiekamy w piekarniku ( temp. 200 stopni). Polecam podawać z sosem tzatziki: Składniki: 4 ogórki gruntowe, lub dwa zielone 400g jogurtu greckiego (gęstego), koperek, świeża mięta, sól, pieprz.  Ogórki gruntowe myjemy, obieramy, i trzemy na tarce o grubych oczkach. Ogórki zielone

Pudełko rozmaitości
Zapiekanka mięsno - cukiniowa "na okrągło" 155

podany w sposób bardziej efektowny. Będziemy potrzebować pierścień do puree, albo chociaż miseczkę albo umiejętności do starannego podawania potraw ;) Wszystko zależy od Waszej wyobraźni. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego najlepiej wołowego 0,5 kg ziemniaków 1 szeroka (jak największa) cukinia 2 cebule 1 puszka pomidorów sól, pieprz olej do smażenia oregano, czosnek w płatkach i papryka(...)kostkę, następnie dodajemy mięso i smażymy aż uzyska szary kolor. Doprawiamy papryką, suszonym oregano, czosnkiem oraz pieprzem i solą. Na sam koniec dodajemy pomidory z puszki i dusimy aż sos się zredukuje do połowy czyli przez około 20-25 minut. Gdy ziemniaki nam się ugotują, obieramy je i kroimy w kostkę. Pokrojone ziemniaki dodajemy do mięsa i mieszamy. Cukinię kroimy

Bon Appetit Małgorzaty
KURCZAK NA PIWIE – SOCZYSTY I CHRUPIĄCY 314

Obiecałam przepis – no i jest! Kurczaka przyrządzonego w ten sposób pewnie już wszyscy z Was widzieli , ale nie wszyscy mieli okazję go wypróbować. Jeśli tak – to żałujcie , bo kurczak smakuje fenomenalnie. Niesamowicie soczyste wnętrze i chrupiąca z zewnątrz skórka sprawia , że na małej porcji na pewno się nie skończy! A tym , którzy boją się , że smak piwa dominuję(...)SKŁADNIKI: – kurczak – ok. 1kg – piwo – 0,33 l – sól – 1 łyżka – pieprz – do smaku – papryka ostra – do smaku – sos sojowy – do smaku – czosnek – 3 ząbki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kurczaka myjemy , oczyszczamy środek. Dokładnie i gęsto nacieramy solą , pieprzem , papryką i sosem sojowym. Wnętrze kurczaka nacieramy rozgniecionym czosnkiem

Ostra na Słodko
Domowe nachosy, czyli jak nie dać się chipsom 188

proporcje zupełnie odwrotne. Chyba więcej nie muszę dodawać- liczby mówią same za siebie. SKŁADNIKI: 100g otrębów żytnich(ja używam firmy Sante) gorąca woda oregano sól  pieprz papryka ostra mielona przyprawa do kurczaka PRZYGOTOWANIE: Otręby wsypać do miseczki, dodać przyprawy według uznania Wlać taką ilość wody, aby wyrobić ciasto- u mnie to około 1/4 szklanki Ciasto zagnieść Przygotowane ciasto(...)nożem trójkąty, następnie smażyć na patelni bez tłuszczu, z dwóch stron aż będą chrupiące Porcja 100g to miseczka z poniższego zdjęcia Nachosy możemy chrupać same lub podawać z domowym sosem czosnkowym. Do jego przygotowania potrzebujemy 100g jogurtu greckiego(ja używam tego firmy Piątnica), ząbek czosnku, dodatkowo czosnek granulowany, pieprz, sól oraz zioła prowansalskie. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy

peanutbuttermonster

Proponowane wyszukiwania