sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:200/303)

Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulą 162

Szynka to bardzo niedoceniane mięso, które kojarzy się głównie z tym, że robi się z niego wędlinę lub mieli na mielone... Ja polubiłam je bardzo w wersji obiadowej (choć w moim rodzinnym domu się jej nie robiło) - mięso jest dużo smaczniejsze, mniej suche od schabu a przygotowuje się je bardzo podobnie. Dziś przedstawiam wersję szynki pieczonej w kawałkach - danie(...)kluseczków. Jeden z przepisów idealnych na niedzielę - można przygotować wszystko dzień wcześniej, a później tylko wymieszać i upiec. SKŁADNIKI: 1 kg szynki w kawałku 2 cebule 50 dag pieczarek Sos: 2 łyżki majonezu (czubate) 2 łyżki keczupu (czubate) 1 łyżka ostrej musztardy Dodatki: ogórki konserwowe z chilli firmy Orzech kluseczki ziemniaczane - ciasto z przepisu na Byczki 1. Szynkę pokroić

Kto ugości moich gości?
Ostry sos kokosowy - Red Coconut Chutney - Dinesh's recipies 172

Dziś kolejny przepis od Denish'a -  jeśli tak dalej pójdzie to w Arabii Saudyjskiej szybciej nauczę się gotować hinduskie potrawy, niż arabskie :) Relacje z hinduskich

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wielkie świderki z warzywami i kolendrą. 94

tego kolorowe - zielone ze szpinakiem, klasyczne i czerwone z pomidorami. Fajna mieszanka, jak dobrze poszukacie to w markecie znajdziecie takie. Myślimy, że w większych miastach nie będziecie mieli z tym problemów. Gorzej z małymi miejscowościami, ale wtedy użyjcie zwykłe fusilli. Też będzie dobrze smakowało. Oto nasz makaron :   Fusilli z warzywami i świeżą kolendrą (4-5 osób)  Składniki(...)pęczka świeżej kolendry kilka czarnych oliwek pieprz oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente, przelewamy oliwą i dobrze mieszamy, aby nie sklejał się, jeśli jeszcze nie zdążycie zrobić sosu. Sos przygotowuje się niezwykle szybko. Kroimy selera w kostkę, por również w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy na nią seler, por oraz słonecznik

vegetanie
Szisz kebaby 179

Idealne na imprezę! Przepis zaczerpnięty od  Chef Arkady . Polecam :) Składniki: 500g mięsa mielonego z wołowiny ( lub oczywiście baraniny ), 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka pieprzu czarnego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka garam masala, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej, papryczka chilli w płatkach ( wedle uznania). Mięso łączymy z cebulą i czosnkiem bardzo drobno pokrojonymi(...)kulki, nabijamy na wykałaczki i obsmażamy z każdej strony na gorącej patelni. Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dopiekamy w piekarniku ( temp. 200 stopni). Polecam podawać z sosem tzatziki: Składniki: 4 ogórki gruntowe, lub dwa zielone 400g jogurtu greckiego (gęstego), koperek, świeża mięta, sól, pieprz.  Ogórki gruntowe myjemy, obieramy, i trzemy na tarce o grubych oczkach. Ogórki zielone

Pudełko rozmaitości
Zapiekanka mięsno - cukiniowa "na okrągło" 155

podany w sposób bardziej efektowny. Będziemy potrzebować pierścień do puree, albo chociaż miseczkę albo umiejętności do starannego podawania potraw ;) Wszystko zależy od Waszej wyobraźni. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego najlepiej wołowego 0,5 kg ziemniaków 1 szeroka (jak największa) cukinia 2 cebule 1 puszka pomidorów sól, pieprz olej do smażenia oregano, czosnek w płatkach i papryka(...)kostkę, następnie dodajemy mięso i smażymy aż uzyska szary kolor. Doprawiamy papryką, suszonym oregano, czosnkiem oraz pieprzem i solą. Na sam koniec dodajemy pomidory z puszki i dusimy aż sos się zredukuje do połowy czyli przez około 20-25 minut. Gdy ziemniaki nam się ugotują, obieramy je i kroimy w kostkę. Pokrojone ziemniaki dodajemy do mięsa i mieszamy. Cukinię kroimy

Bon Appetit Małgorzaty
KURCZAK NA PIWIE – SOCZYSTY I CHRUPIĄCY 314

Obiecałam przepis – no i jest! Kurczaka przyrządzonego w ten sposób pewnie już wszyscy z Was widzieli , ale nie wszyscy mieli okazję go wypróbować. Jeśli tak – to żałujcie , bo kurczak smakuje fenomenalnie. Niesamowicie soczyste wnętrze i chrupiąca z zewnątrz skórka sprawia , że na małej porcji na pewno się nie skończy! A tym , którzy boją się , że smak piwa dominuję(...)SKŁADNIKI: – kurczak – ok. 1kg – piwo – 0,33 l – sól – 1 łyżka – pieprz – do smaku – papryka ostra – do smaku – sos sojowy – do smaku – czosnek – 3 ząbki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kurczaka myjemy , oczyszczamy środek. Dokładnie i gęsto nacieramy solą , pieprzem , papryką i sosem sojowym. Wnętrze kurczaka nacieramy rozgniecionym czosnkiem

Ostra na Słodko
Domowe nachosy, czyli jak nie dać się chipsom 188

proporcje zupełnie odwrotne. Chyba więcej nie muszę dodawać- liczby mówią same za siebie. SKŁADNIKI: 100g otrębów żytnich(ja używam firmy Sante) gorąca woda oregano sól  pieprz papryka ostra mielona przyprawa do kurczaka PRZYGOTOWANIE: Otręby wsypać do miseczki, dodać przyprawy według uznania Wlać taką ilość wody, aby wyrobić ciasto- u mnie to około 1/4 szklanki Ciasto zagnieść Przygotowane ciasto(...)nożem trójkąty, następnie smażyć na patelni bez tłuszczu, z dwóch stron aż będą chrupiące Porcja 100g to miseczka z poniższego zdjęcia Nachosy możemy chrupać same lub podawać z domowym sosem czosnkowym. Do jego przygotowania potrzebujemy 100g jogurtu greckiego(ja używam tego firmy Piątnica), ząbek czosnku, dodatkowo czosnek granulowany, pieprz, sól oraz zioła prowansalskie. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy

peanutbuttermonster
Free Delikatesy Ekologiczne i wiosenne curry z kurczakiem / Spring chicken curry 146

Dziś przedstawiam przepis na przepyszne i bardzo wiosenne danie z indyjskim akcentem. Łatwe i bardzo przyjemne w przygotowaniu curry z kurczakiem, cukinią, bakłażanem, papryką i szparagami w kremowym sosie z mleczka kokosowego – pyszności:) Składniki do tego dania otrzymałam od Free Delikatesy Ekologiczne , które wraz z blogerami promują ekologiczną żywność. Zgodnie z informacją na stronie sklepu ich celem jest dostarczanie(...)English Wiosenne curry z kurczakiem (6 porcji) Składniki: 1 kg piersi z kurczaka bez skóry, pokrojonych w 2 cm kostkę 3 łyżki oleju kokosowego lub oliwy sól i mielony czarny pieprz do smaku 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kostkę 2 cm kawałek świeżego imbiru , obranego i startego 1 czerwona papryka , pokrojona

karmelowy
Karmelowe gruszki 150

Smaczny i szybki deser. Polecam również: gruszki pijaczki Składniki: 6 gruszek ½ litra mleka 20 dag cukru 5 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 dag mielonych migdałów 1 cukier waniliowy 1 cytryna 1 łyżka alkoholu 1 łyżka cukru na karmel Wykonanie: Roztopić łyżkę cukru w odrobinie wody i odstawić. Gruszki obrać i skropić sokiem z cytryny. Włożyć do garnka zalać(...)cukrami, a oddzielnie ubić żółtka z mąką ziemniaczaną i migdałami. Połączyć mleko z żółtkami i energicznie mieszając zagotować. Po ostygnięciu dodać alkohol np. rum. Gruszki wyłożyć na półmisek, zalać sosem migdałowym, następnie ozdobić karmelem

Tradycyjna Kuchnia
Rabarbar z jabłkami pod wegańską migdałową kruszonką 200

kawałki. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w 1 cm kostkę. Roślinną mieszankę przełóż do naczynia do zapiekania (30 x 20 cm), skrop ekstraktem waniliowym, posyp cukrem i mielonymi migdałami. Potrząśnij naczyniem, aby składniki się wymieszały. Do miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Zimną margarynę pokrój w małe kosteczki, wrzuć do miski i palcami wetrzyj(...)rabarbar i jabłka, równomiernie ją rozprowadzając. Postaw naczynie na blasze w piekarniku i piecz przez 40 minut, aż kruszonka nabierze złocistego koloru, a przy brzegach zacznie bulgotać różowy sos. Wyjmij, odstaw na 15 minut do przestygnięcia. Przełóż do miseczek i koniecznie polewaj migdałową śmietanką osłodzoną syropem klonowym. Smacznego! 6 porcji

Roślinna - blog wegański
GRUSZKI Z SOSEM Z SERA BRIE 143

PORCJA DLA 4 OSÓB ; CZAS PRZYGOTOWANIA 0:20 Składniki: 4 połówki gruszek 1 łyżka rodzynek ⅓ łyżeczki mielonych goździków szczypta mielonego ziela angielskiego ⅓ szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki zmiękczonego masła 1½ łyżeczki masła 1 łyżka mąki ½ szklanki mleka 1 żółtko ⅓ szklanki kwaśnej śmietany 60g rozdrobnionego sera brie Przygotowanie: Wymieszać rodzynki, goździki, ziele angielskie, cukier trzcinowy i masło. Położyć(...)trzcinowym. Dobrze owinąć folią. Grillować na średnim ogniu, odwracając od czasu do czasu na boki, przez 30 minut lub aż będą miękkie. W czasie gdy gruszki się grillują przygotować sos serowy poprzez roztopienie masła w małym rondlu, na bocznym palniku. Mieszając, dodać mąkę. Zdjąć z ognia i mieszając dodać mleko. Postawić z powrotem na palniki gotować na średnim ogniu, ciągle

naRuszcie
Gołąbki z kaszą, mięsem i grzybami 173

kaszy jęczmiennej, grzybów i mięsa. Potrawa do złudzenia przypomina gołąbki, ale smak jest zdecydowanie inny.    Składniki: -główka włoskiej kapusty -20 dkg kaszy jęczmiennej perłowej -0,5 kg mielonego mięsa -6 pieczarek -cebula -3 ząbki czosnku -2 marchewki -przyprawa do mięs -przyprawa warzywna -przyprawa barbecue -olej    Gotujemy kaszę w wodzie z dodatkiem warzywka(...)kiedy pojawi się sosik dodajemy pokrojoną kapustę. Posypujemy wszystko niewielką ilością warzywka.    Smażymy do momentu odparowania wody.    Do wystudzonej kaszy dodajemy podsmażone pieczarki i mielone mięso.    Doprawiamy do smaku przyprawą barbecue i warzywkiem oraz dokładnie mieszamy.    Nakładamy farsz na liście i zwijamy tak, jak gołąbki.    Układamy na tacy posypanej

Maminek kulinarny
Cannelloni z mięsem mielonym na parze 335

wymyśliłem, ktoś wpadł na to wcześniej ;) Składniki : 6 rurek makaronu Cannelloni ( używam tego z tygodnia włoskiego z jednej z sieciówek ) 5 suszonych pomidorów  ok. 180g mięsa mielonego 6 pieczarek 1/2 cebuli  3 plasterki sera light  2 łyżki koncentratu pomidorowego  2 łyżki ketchupu Przyprawy : oregano bazylia pieprz czosnkowy natka pietruszki papryka słodka  majeranek pieprz(...)Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki na daszku,kroimy na małe kosteczki. Cebule też w drobną kostkę i na sitku parzymy we wrzątku. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Mięso mielone przyprawiamy pieprzem czosnkowym, oregano, bazylią, natką pietruszki i papryką słodką. Dodajemy do mięsa pieczarki, pomidory i odsączoną cebule. Wszystko mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy rurki, jak najciaśniej się

Parowar Faceta
Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej 237

700g) Marynata: - 1 galaretka malinowa - 280ml wrzątku + 230 gazowanej wody mineralnej (do rozpuszczenia galaretki) - olej arachidowy - sok z ½ cytryny - sól wędzona - papryka wędzona - chilli w płatkach - pieprz kolorowy świeżo mielony   Galaretkę rozpuszczamy w 280ml wrzątku, następnie dolewamy 230ml gazowanej wody mineralnej oraz sok z ½ cytryny. Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na 10 pasków. Każdy nacinamy pośrodku, na długość(...)każdej strony. Pozostałą marynatę przelewamy do rondelka, podgrzewamy, dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, miksujemy przy użyciu blendera (żyrafy). Zagotowujemy i studzimy. Dwie łyżki jogurtu łączymy z 1 łyżką zimnego sosu – mieszamy. Oba sosy (z jogurtem i bez) – podajemy do mięsa z grilla…. i nie tylko. Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej podałam z sałatką z ogórka

mojewypiekiinietylko
Cynaderki wieprzowe w sosie z czerwoną cebulą 180

obiadowe. (dla 2 osób) 2 spore nerki wieprzowe kubek (ok. 330ml) esencjonalnego bulionu warzywnego 1 średnia czerwona cebula łyżka soku z cytryny 2 łyżki wytrawnego czerwonego wina sól, świeżo mielony pieprz 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego 1 liść laurowy masło klarowane do smażenia duża ilość wrzątku Nerki na początek moczymy w zimnej wodzie przez około(...)Przesmażamy wszystko przez około 2 minuty, następnie zalewamy esencjonalnym bulionem. Wrzucamy również liść laurowy, ziele oraz pieprz ziarnisty. Na niewielkim ogniu dusimy mięso do momentu, aż będzie kruche, a sos zgęstnieje. W trakcie duszenia można uzupełniać delikatnie poziom płynu. Pod koniec duszenia przyprawiamy całość sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Smakują świetnie z kiszonymi ogórkami i kaszą gryczaną

Kuchenna Kontrrewolucya
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i cykorią pod beszamelem 188

Całość dokładnie mieszamy i zalewamy zapiekankę beszamelem tak, żeby dotarł do każdej warstwy. W tym momencie możecie sobie pomóc trzonkiem noża lub widelcem i lekko porozganiać warstwy żeby sos mógł dotrzeć wszędzie. Piekarnik ustawiamy na 180⁰C, grzanie góra-dół. Zapiekamy całość w zamkniętym naczyniu około godziny, na kolejne 20 do 30 minut zdejmujemy pokrywkę, żeby wierzch apetycznie się przyrumienił(...)obraniu) 400-500g surowego świeżego filetu z łososia 500g cykorii 1 czerwona cebula lub 2 szalotki sok z ½ cytryny przyprawa do ryb 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu 70-80g startego żółtego sera 60-70g masła + do wysmarowania formy 4 pełne łyżki stołowe mąki pszennej 600ml mleka pieprz sól

Karo in the Kitchen
Roladki z bakłażana 125

uznawany jest za afrodyzjak, więc okazja wydaje się być idealna! Dajcie mi znać, co powiedzieli! I jak bardzo byli zdziwieni! Składniki: 2 duże/3 średnie bakłażany 500 gramów mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 2 puszki pomidorów 2 średnie cebule 100 ml czerwonego wina wytrawnego 1,5-2 łyżeczki cynamonu 5 łyżeczek oregano 60 gramów masła 100 gramów sera grana(...)pozbyć się wody z górnej warstwy.  Kolejno należy posmarować plastry bakłażana oliwą z oliwek i obsmażyć je z obu stron na patelni grillowej.  Odstawić do wystygnięcia.  Mielone mięso wrzucamy do miski. Kroimy w kostkę mozarellę i jedną cebulę, dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem, 3 łyżeczkami oregano oraz 1 łyżeczką cynamonu. Dodajemy starty na tarce

Garniec Magalie
Pasztet warzywny 142

angielskiego ½ łyżeczki ziaren kozieradki 1 łyżka klarowanego masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki białego wytrawnego wina 100 g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej ½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej sól pieprz 10 łyżek bułki tartej 3 jaja Warzywa obrać, umyć. 2 marchewki, seler i pietruszkę grubo pokroić. Przełożyć do garnka, zalać 1 litrem wody, dołożyć liść laurowy, ziele(...)marchewki podsmażyć z każdej strony na 1 łyżce masła, lekko posolić. Dodać ½ szklanki wywaru z gotowania warzyw, białe wino. Dusić na małym ogniu, aż marchewki będą miękkie, a większość sosu wyparuje. Odstawić do ostudzenia. Odcedzone warzywa zmielić w maszynce na przemian z masłem. Doprawić gałką, papryką solą i pieprzem. Dodać bułkę tartą, pozostały sos po duszeniu marchewek, jajka. Dobrze wyrobić

Pełny talerz
Burrito z moimi wariacjami podane z sosem żurawinowo-czosnkowym. 188

Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z każdej strony do zrumienienia. Farsz: -kawałek pora (zabrakło mi czerwonej cebuli, dacie wiarę?) -kilka posiekanych pieczarek -kotlety drobiowe (polecam zastąpić mieloną wołowiną) -fasola czerwona -pomidory z puszki -masło -oliwa -czosnek niedźwiedzi -oregano -sól, pieprz -papryka czerwona słodka i ostra oraz wędzona słodka -cebula suszona Por posiekany szklimy na maśle z oliwą(...)szczyptę czosnku niedźwiedziego i oregano. Wlewamy puszkę z pomidorami i dorzucamy pokrojone w kostkę kotlety drobiowe. Zostawiamy na małym ogniu do momentu, aż płyn odparuje i utworzy się gęsty sos. Mieszamy co kilka minut. Sos: -łyżka majonezu -łyżka jogurtu naturalnego -posiekana drobno żurawina, lub łyżeczka powideł z żurawiną -ząbek czosnku zgnieciony -kolendra w ziarnach z pieprzem zgnieciona w moździerzu -opcjonalnie

BaRepas
W objęciach czekolady i Akademii Smaku. 187

Konradem Birkiem gotowaliśmy szafranowe risotto z mięsem z uda kaczki, dymką i parmezanem oraz medaliony z polędwicy wołowej w sosie winno-czekoladowym. Och i ach, a zwłaszcza cudowny wprost sos, którego powstawanie miałam przyjemność nadzorować. Wyszedł wspaniale i polecam Wam bardzo ten przepis - wszystkie przepisy ze spotkania (tego oraz poprzednich) znajdziecie na stronie Akademii Smaku - klik. To właśnie temu wytrawnemu(...)mission completed ".  Jak zawsze na uczestników czekał pięknie nakryty stół, przemiła obsługa, pyszne jedzenie i wielkie torby pełne upominków. Czas płynął czekoladowo i zdecydowanie za szybko. Jeśli będziecie mieli okazję do wzięcia udziału w warsztatach Akademii Smaku Siemens - nie wahajcie się, bardzo Wam polecam!  Muszę przyznać, że choć ostatnio nie widać tego po wpisach na blogu, ale większość

KUCHARNIA
Makaron z szynką i figami 130

chłodniej… Wkrótce trzeba będzie wyciągnąć ciepłe kołdry i zacząć pić herbatę z cytryną… Obiady lekkie zastąpić cięższymi… Na razie proponuję makaron w lżejszej wersji, bez ciężkiego sosu… Makaron z szynką i figami to nietypowa propozycja na szybki i bardzo smaczny obiad. Nam takie połączenie pachnącego rozmarynem, lekko cytrynowego makaronu ze słodkimi figami i chrupiącą szynką bardzo(...)łyżek pokrojonego świeżego rozmarynu lub 1 łyżka suszonego skórka i sok z 2 cytryn 3 łyżki oliwy około 300-350g makaronu 2-3 łyżki mascarpone -opcjonalnie pieprz mielony 1. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją -skracając o 1-2 minuty czas, żeby makaron był al dente. 2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym ułożyć pokrojone na cząstki

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania