czyli tak jak lubię :) Składniki 6 udek z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku Kawałek Imbiru 1 papryczka chili cała 1/2 pęczka natki kolendry lub Bazyli 1 łyżeczka kminu mielonego Ćwierć łyżeczki pieprzu Cayenne 2 łyżeczki garam masala 800g przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki ½ szklanki wody Sól, pieprz, olej do smażenia Śmietana 30 % Sposób przygotowania Mięso wytrybować(...)starty na tarce obrany imbir. Dodać przyprawy kmin, pieprz Cayenne i garam masala. Podsmażyć minutkę aby wydobyć aromat przypraw, następnie dodać przecier pomidorowy i całą papryczkę chili. Przełożyć do sosu udka i dusić całość pod przykryciem ok. 30 min. Na koniec dodać do sosu śmietanę i świeżą posiekaną kolendrę (i/lub bazylię). Podawać z ryżem lub makaronem
W kuchennej krainiebyłam pewna, że przepis na domową wegetę już dawno umieściłam na blogu. W wielu moich przepisach widnieje w liście składników. Używam jej przede wszystkim do dań mięsnych, zup i sosów, ale także do różnego rodzaju sałatek. Przygotowanie takiej mieszanki zajmuje naprawdę niewiele czasu, a jesteśmy pewni co jemy, bo w kupnej wegecie to przede wszystkim dominuje sól, glutaminian sodu(...)modyfikować w/g własnych preferencji kulinarnych. Polecam :) Składniki - włoszczyzna suszona 100gram - 1,5 łyżeczki suszonego lubczyku - 4 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej - 1 łyżeczka suszonej cebuli, - 1 łyżeczka czosnku granulowanego - szczypta mielonej czerwonej papryki - 0,5 łyżeczki kurkumy Wykonanie Włoszczyznę wraz z lubczykiem przekładam do pojemnika blendera i miksuję do zyskania pożądanej grubości, dodaję sól i pozostałe przyprawy, jeszcze chwilkę mieszam
Kuchnia z widokiem na ogródwypełniony sycącym i pikantnym farszem. Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego 1 czerwona papryka 2 papryczki chilli lub 3 łyżeczki przecieru z papryczek chilli 2 średnie cebule pół puszki kukurydzy puszka czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 150 ml przecieru pomidorowego oliwa sól, pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie : Mielone podsmażam na oliwie dość mocno lecz nie na rumiano. Osobno(...)podgrzaną tortillę nakładam farsz, zawijam pomagając sobie wykałaczką aby się nie rozwijała, posypuję startym serem i papryką w proszku lecz słodką :) Zapiekam do rozpuszczenia się sera. Podać proponuję z sosem śmietanowym który jeśli będzie trzeba złagodzi pikantność lub tak ja lubię z kuflem ulubionego piwa (oczywiście bezalkoholowego
Mechanik w kuchniZiemniaki gotujemy „w mundurkach”, gorące obieramy (aby nie poparzyć sobie rąk – nabijamy na widelec). Przeciskamy przez praskę (albo przy użyciu maszynki do mielenia). Dodajemy przesianą mąkę, jajko, sól – zagniatamy ciasto. Dzielimy je na części, formujemy cienki wałek (o średnicy ok. 1 cm), kroimy na 2 cm kawałki, którym nadajemy kształt typowy dla gnocchi (obły kształt kluski(...)ciasta turlałam po spodniej-wypukłej powierzchni krajalnicy. Uformowane gnocchi wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy. Wyjmujemy łyżką cedzakową, jak wypłyną. Podajemy jako alternatywę dla ziemniaków, do mięs. Albo z sosem (pomidorowym, pieczarkowym…). Ja podałam gnocchi z sosem pieczarkowym, natką pietruszki i bazylią, do pieczonego kurczaka z warzywami. Ziemniaki jadamy pod różną postacią: gotowane, smażone, pieczone, frytki… długo można jeszcze
mojewypiekiinietylkoSkładniki: udka kurczaka 4 duże papryka ostra mielona 2 łyżeczki kucharek 1 łyżeczka olej rzepakowy 6 łyżek jabłka 2 duże przyprawa w płynie maggi - do smaku majeranek 1 łyżka rosół 1 szklanka uda kurczaka podgotować w rosole z włoszczyzną z połową kurczaka, podgotowane uda ale nie za bardzo wyjąć na ręcznik papierowy na oleju podsmażyć uda, posypać je papryką(...)skórką do smaku polać maga kucharka, wlać rosół i pod przykryciem dusić z 20 minut wsypać majeranek i z 5 minut jeszcze dusić z jabłek zrobił się fajny sos i uda podać z ziemniakami tłuczonymi i np. buraczkami..........SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA
W Mojej Kuchni Lubiępikantnymi przyprawi daje to naprawdę smaczne danie. Składniki: 4 średnie plastry schabu , 1 większa gruszka (najlepiej twarda), 4 łyżki miodu - polecam miód akacjowy z "Anielskich Przysmaków " , sól , grubo mielony pieprz , ostra papryka , mąka ziemniaczana do oprószenia roladek, 3-4 łyżki oleju do obsmażenia, 3-4 łyżki masła . Schab rozbić dość cienko. Na każdym plastrze(...)oleju średnim ogniu. Podlewać niewielką ilością wody i udusić do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie odstawić je z ognia. Włożyć masło, roztopić i wymieszać. Nie gotować. Takiego sosu nie zagęszczam już niczym więcej, gdyż jest pyszny sam w sobie. Smacznego! Przepis został opublikowany również na portalu Przepis na Kobietę
Codzienna kuchnia niecodziennamięsa mielone z szynki odtłuszczonego 5 plasterków serka topionego light 1 ogórek konserwowy 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 100 g jogurtu greckiego Przygotowanie : Mięso mielone doprawiamy sola i pieprzem. Następnie dodajemy jajko . Całość mieszamy i formujemy z mięsa 5 płaskich kotletów 100 g . Ogórek i cebule kroimy w plasterki. Kotlety smażymy na maksymalnie rozgrzanej patelni(...)właściwego czasu.Po usmażeniu kotletów położyć na nie plasterki sera. W międzyczasie w piekarniku podgrzewamy przekrojone na pół bułeczki (u mnie: 2-3 minuty i 170 stopni C). Sos Do jogurtu dodajemy 2 ząbki rozgniecionego czosnku (można dodać czosnek granulowany albo przyprawę tzatziki) doprawić sola i pieprzem . Następnie wszystko mieszamy i sos gotowy
Sylwetka Od Kuchnipokrywą. Składniki na 8 porcji: 1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g), 3 łyżki kapary, 2 ząbki czosnku, 60 g startego sera żółtego, świeży tymianek, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Oliwki drobno szatkujemy i mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy pieprzem. Na połowę ciasta przekładamy kapary, dodajemy ser i igiełki tymianku. Przykrywamy drugą połówką ciasta(...)Skręcamy maksymalnie temperaturę i przekładamy paluszki niżej (drugą stroną). Pozostawiamy na ok. 2 min do uzyskania złotawego koloru. Paluszki można podać z mięsem lub samym sosem np. salsą. Smacznego Rada : Ciasto francuskie powinno być mocno schłodzone. Można go samemu wcześniej zrobić lub kupić gotowe, skraca to czas wykonania i takie paluszki można przygotować w każdej chwili. Takie
Moniki Smakołykinadaje się nawet na rodzinne spotkania. KOTLETY MIELONE W WAFLU. / źródło: http://ulubioneprzepisy.wordpress.com/2013/08/12/kotlety-mielone-w-waflu/ / 600g kiełbasowego mięsa mielonego (przez uprzejmość wuja rzeźnika; może być rzecz jasna inne) 2 jajka bułka tarta sól, pieprz mielony, majeranek 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 wafle andruty ponadto do obtoczenia: 4-6 jajek kilka łyżek mleka(...)bułka tarta Mięso mieszam z jajkami, przyprawami. Dodaję również posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę (uprzednio obieram czosnek i cebulę). Wyrabiam z bułką tartą masę jak na typowe mielone. Tak przygotowane mięso wykładam na wafel, przykrywam drugim, przygniatam i zostawiam na chwilę, aby nieco wafle zmiękły. Następnie kroję na kwadraty (mogą być owszem inne kształty - np. trójkąty
W kuchni Karmel-itkiduża główka kapusty 0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego duża cebula czerstwa bułka 100g ryżu ząbek czosnku jajko bazylia, oregano, zioła prowansalskie przyprawa do mięsa mielonego sól, pieprz mały słoiczek koncentratu pomi dorowego mleko Przygotowanie: Kapustę parzymy w gorącej wo dzie przez ok 5 minut. O dłączamy liście i je osuszamy. Ryż gotujemy(...)oregano i ziołami. W miseczce koncentrat pomi dorowy łączymy ze szklanką zimnej przegotowanej wo dy. doprawiamy do smaku ziołami. W okrągłej blaszce wykła damy liście kapusty na dno, rozsmarowujemy sos pomi dorowy i wykła damy 1/3 mięsa, po czym po ka ż d ej warstwie łyżeczka wylewamy sos . Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie, kończąc kapustą i sosem. Zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego
ChilliJemyduże / 4 średniej wielkości marchwie 3 duże / 4 średniej wielkości pomidory 1 pęczek świeżej bazylii 3/4 ząbki czosnku 1 lub 2 kule mozarelli sól morska pieprz kolorowy świeżo mielony (młynek) oliwa z oliwek Wykonanie: Marchewki ścieramy na tarce na średnich oczkach. Czosnek siekamy na drobne kawałki lub przeciskamy przez praskę. Na oliwie z oliwek podsmażamy marchew dodając(...)pieprzem. Dusimy całość do czasu aż marchew będzie miękka i wszystkie składniki się połączą. W tym czasie gotujemy makaron. Kroimy mozarellę w plastry. Układamy na talerzu makaron, sos, mozarellę, przyozdabiamy listkami bazylii. Na koniec posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Bon appetit! Ze swojej strony proponuję również do tego dania dodatek w postaci piersi z kurczaka. Pierś należy umyć
Garniec Magaliegorącej kuchni, a moment kulminacyjny mieć miejsce w sypialni. Taki wspólnie spędzony dzień to afrodyzjak sam w sobie. Nie tylko zaoszczedzicie pieniądze nie wychodząc do restauracji, ale także będziecie mieli wyłączność na swoją ukochaną osobę. Jeśli nie wiecie jak zrobić taki obiad, nie martwcie się. Jestem tutaj, żeby wam pomóc. Osobiście wybrałam kilka składników znanych z silnych właściwości afrodyzyjnych(...)łososiem Składniki (na 2 osoby) 2 równej wielkości filety z łososia o wadze 18-20 dkg każdy (ze skórą) 3 łyżki miodu 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego 1 lemonka Garść młodych listków rukoli ¼ łyżeczki płatków tajskiej chili (dla tych, którzy lubią ostre) Sól i pieprz (do smaku) 1 szklanka czerwonej quinoa Składniki uważane za afrodyzjaki zaznaczone
Jem więc Jestemsolą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Jeśli szpinak jest gorzkawy, można dodać odrobinę cukru do niego. farsz mięsny: około 40 dkg mięsa mielonego , 1 średnia cebula , 3 większe ząbki czosnku , 1 łyżka oleju , sól , ostra mielona papryka - do smaku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego - opcjonalnie. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju. Dodać posiekany drobno czosnek, chwilę przesmażyć(...)krokiety. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Podawać na gorąco lub po całkowitym przestygnięciu. Doskonale smakują z pikantnymi sosami na bazie jogurtu lub z pikantnym keczupem. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennacebula 1 marchewka 1 czerwona papryka liść laurowy ziele angielskie kminek w ziarenkach woda mąka śmietana Sposób wykonania: 1. Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Posypać solą, pieprzem, mieloną papryką i czosnkiem granulowanym, dodać odrobinę oleju i całość zamieszać. Odstawić na 15 minut, po czym obsmażyć na patelni. 2. W rondlu zrumienić posiekaną cebulę na oleju, dodać mięso(...)wodę. 3. Kiedy mięso jest miękkie, dodajemy kminek. 4. W misce wymieszać 2 łyżki śmietany i 2 łyżki mąki z odrobiną zimnej wody, wlać do mięsa i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku. 5. Podawać wedle uznania - najbardziej lubię taki gulasz z kaszą gryczaną. Smacznego
Kuchnia domowa Animięso dzień wcześniej- lepiej się je kroi. Paski mięsa możemy podgrzać na grillu lub w piekarniku. Zaczynamy: Składniki: 500 gr mięsa wołowego mielonego 500 gr mięsa jagnięcego mielonego 2 łyżeczki mąki 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonych włoskich przypraw 0,5 łyżeczki pieprzu Cayenne 1 łyżeczka soli(...)upieczeniu, odstawiamy do odpoczynku na przynajmniej 15min. Kroimy na cienkie paski. Do kebaba potrzebujemy także- pomidory ogórki cebulę sałatę sosy czerwony i biały pita chlebki lub wrapy- naleśniki Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, pita chlebki smarujemy sosami dajemy mięso i warzywa - gotowe :) Smacznego
Smaki Edyty