SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego ząbek czosnku jajko bułka odciśnieta w mleku gałka muszkatałowa bułka tarta mąka sól 4 łyżki oleju z oliwy papryczka chili marchew cebula zielony groszek listek laurowy ziarenka pieprzu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wymieszać dokładnie ze sobą mięso mielone, jajko, bułkę odciśniętą w mleku, kilka łyżek bułki tartej, sól, szczyptę gałki muszkatałowej, ząbek czosnku przekrojony(...)dodać wszystkie obsmażone pulpety. Gotować około 30 minut, w razie potrzeby dodać odrobinę wrzątku. Jeśli użyjemy groszek konserwowy, wystarczy dodać go pod koniec gotowania. Jeśli ktoś lubi gęsty sos , można go zaciągnąć łyżką mąki wymieszanej z odrobiną wody no i oczywiście pogotować jeszcze z 5 minut ciągle mieszając lub też śmietaną. Przepis tutaj SMACZNEGO
zielonacukinkaprzykład na ogrodową imprezę. Je się je o wiele wygodniej niż klasyczne wielkie burgery. Te duże uwielbiam, ale nigdy nie potrafiłem ich jeść, zawsze na koniec jestem cały umazany sosami i dodatkami. A te miniburgery doskonale chwyta się w dłoń i po kilku gryzach znikają w żołądku. My je pokochaliśmy, mamy nadzieję, że wy również obdarzycie je gorącym uczuciem(...)naprawdę doskonale. Takie małe "kotleciki" łatwiej się grilluje więc liczymy na to, że te burgery zostaną hitem nadchodzącej wiosny. bułki hamburgerowe (z TEGO przepisu) 50 g mielonego antrykotu na osobę 1 pasterek sera mimolette na osobę sałata lodowa keczup (z TEGO przepisu) majonez (z TEGO przepisu) sól, świeżo zmielony pieprz Bułki przygotowaliśmy
Marder&Marder Manufacturegłówka młodej kapusty 100g kaszy jaglanej 250g mięsa mielonego drobiowego 3 średniej wielkości marchewki 1 pietruszka 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz 1. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Do kaszy i marchewki dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. 2. Z kapusty(...)Zalewamy bulionem, przykrywamy talerzem (dzięki temu gołąbki nie będą wypływać na wierzch i zachowają kształt) gotujemy przez 40 minut na wolnym ogniu. 5. Podajemy z ulubionym sosem
Szefowa kuchniFLORINA . O brytfannie pisałam w tym miejscu Do szerokiego rondla o grubym dnie wlej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek i szczypior. Podsmaż. Dołóż mięso mielone, smaż ,a następnie duś pod przykryciem. Zetrzyj marchewkę na małych oczkach.Wmieszaj w mięso. Dopraw pieprzem i estragonem. Dodaj sól i suszony lubczyk. Gdy mięso się udusi, odstaw(...)wysmarowałam dokładnie masłem. Poukładałam ciasno muszle na dnie. Posypałam natką pietruszki i ..odłożyłam w chłodne miejsce ,bo muszle były mi potrzebne...na drugi dzień. Na godzinę przed podaniem przygotowałam sos pomidorowy z soku pomidorowego , soli i pieprzu. Zalałam muszle delikatnie i posypalam je serem żółtym. Nie zapomnijcie o skropieniu oliwą z oliwek przed zapiekaniem ! Nałożyłam pokrywki i włożyłam
Z Kuchni Do Kuchnikujawski do smażenia 1 cebula do pokrojenia na patelnię 1 łyżka masła kilka gałązek świezego tymianku Sposób przygotowania: Mięso kupiłam w całości ( u mnie w domu nie uzywamy gotowego mielonego), umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę razem z namoczoną i wyciśniętą bułką. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam sól pieprz, pokrojoną w drobną koteczkę(...)smażyłam kotlety aż do momentu zarumienienia (około10 min).Następnie na podsmażone już kotlety dodałam pokrojoną w piórka cebulę, jedną łyżkę masła oraz pół szklanki wody w celu uzyskania sosu. Dusiłam na malutkim ogniu 15 minut. Podałam z z konfiturą z czerwonej cebuli i ziemniakami. Smacznego
Gosia gotujeSkładniki: bób 1 kg, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, olej rzepakowy 2 łyżki, bułka tarta 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, natka pietruszki 2 łyżki, bazylia świeża 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba bób opłukać, zalać wodą i gotować do miękkości bez soli około 30 minut - ugotowany wylać na sito(...)gorącym oleju smażyć kotlety na rumiano z obu stron i odkładać na ręcznik papierowy kotlety są po prostu przepyszne i na ciepło i na zimno, można podać z sosami, surówkami lub same zajadać.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsałatka z fasolką szparagową i fetą. Ja użyłam żółtej fasolki, ale oczywiście może też być zielona.Wszystko zależy od tego na która będziecie mieli ochotę. Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Sałatka z fasolką szparagową(...)ucieramy czosnek z solą, następnie dodajemy koperek, pieprz, olej kujawski i sok z cytryny. Wszystko mieszamy. Jeszcze ciepłą fasolkę kroimy na 2-3 kawałki i zalewamy sosem. Fetę i pomidory kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy fasolkę i mieszamy
Kulinarne przygody Gatitypiękne zapachy sprawiają, że nie można się jej oprzeć Kuchnia indyjska, tajska, marokańska, japońska, chińska, wietnamska chyba nikogo nie trzeba do niej przekonywać... Curry, trawa cytrynowa, mleko kokosowe, sos sojowy; rybny, wasabi to tylko nieliczne, ale najbardziej charakterystyczne składniki tworzące kuchnie orientalne. Z myślą o tych wszystkich z Was, którzy zakochali się w oriencie lub marzą poznać(...)pełne uroku i szlachetności, bogactwa i przepychu rodem z krainy Bollywood... Już w progu Centrum wita nas pięknymi bajkowymi intensywnymi kolorami a wchodząc dalej nie będziecie mieli ochoty opuścić tego miejsca Takimi oto słowami Centrum zachęca nas do odwiedzin... ... " Świątynie Świata – tajemnicze „miejsce mocy” w samym sercu Lublina, gdzie skosztujesz luksusów dla ciała oraz odnowy
NaKońcuJęzykaprzyrządzania, temperatury pieczenia i stopnie wysmażenia mięsa. Jeśli ktoś wcześniej o tym nie wiedział - a przyznam, że gdy z wieloma osobami rozmawiałam jeszcze kilka tygodni po warsztatach, to nie mieli pojęcia o niektórych rzeczach - to mógł się dowiedzieć, a przede wszystkim przekazać to dalej. Po warsztatach przyszła pora na degustacje i ...pierwsze rozczarowanie. Otóż wbrew nadziejom dotyczących naocznego zgłębiania(...)lepsze niż to, które kupujemy i przygotowujemy na co dzień. Mięso było delikatne, rozpływało się w ustach i z pewnością jeszcze długo będę pamiętać ten smak. Wspaniałe były także sosy, a przede wszystkim danie "na pożegnanie": polędwiczki z sosem borowikowym i żubrówką. I na koniec zdjęcie wszystkich blogerek na tyłach hotelu: mi trochę rozwiało włosy ;) mam nadzieję
Pasja SmakuMicrosoftInternetExplorer4 Zawsze przy takich daniach jest trochę "roboty", ale przyjemność zajadania wynagradza czas spędzony w kuchni. Ja nie będę się przyznawać, ile szpinakowych muszli pochłonęłam :) Składniki: 50 dag mięsa mielonego z kurczaka, 300 g makaronu typu muszle, 250 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 5 łyżek słodkiej śmietanki, 25 dag sera żółtego, oliwa z oliwek, Beszamel(...)koniec dodajemy śmietankę i dusimy ok.10 minut. Farsz studzimy i nadziewamy nim muszle. Beszamel: W rondelku rozpuszczamy masło i dajemy mąkę. Chwilę ją smażymy (nie może ściemnieć, bo wtedy sos nie będzie dobry) i wlewamy zimne mleko energicznie mieszając. Dodajmy sól i gałkę muszkatołową cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje przez ok. 3-5 minut. Do naczynia żaroodpornego wlewamy
Delicious TitbitsWiem ostatnio rzadko piszę, ale jestem w trakcie przeprowadzki, a z dwumiesięcznym szkrabem, który najchętniej by był tylko na rączkach u mamy nie jest łatwo siąść
NA MOIM TALERZUpół łyżeczki kminku mielonego 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego Obydwa rodzaje mięsa mielonego mieszamy z przyprawami i ziołami z listy oraz szklanką wody. Dobrze wyrabiamy prze kilka chwil i odstawiamy w misce do lodówki, najlepiej na całą noc. Gdy wybieramy się(...)także na patelni, ale z doświadczenia wiem, że nie będą tak pyszne, jak te okadzone grillowym dymem. Podajemy z sałatką z sałaty lodowej, papryki, kukurydzy i oliwek w sosie winegret oraz ajwarem
Kuchenna Kontrrewolucyapodobnie jak przygotowuje się steka. Mięso wychodzi soczyste i naprawdę pyszne. Jego smak możecie dodatkowo podkręcić różnymi ziołami i przyprawami, np. mieloną wędzoną papryką, nasionami kopru włoskiego czy mielonym zielem angielskim. Takiego kurczaka przygotowałam do sałatki z pomidorów i brzoskwiń w tym przepisie . Druga metoda polega na owinięciu piersi kurczaka plasterkiem szynki lub boczku , który zapobiega wysychaniu mięsa(...)Zamiast podlewać mięso białym winem, wybrałam odświeżający sok z cytryny, który fajnie przełamuje słoność szynki. Wyciśnięty pod koniec smażenia wprost na patelnię, zmiesza się z mięsnymi sokami tworząc apetyczny sos (trzeba go tylko wymieszać drewnianą łopatką, przy okazji odrywając od dna patelni przypalone kawałki - to one mają najwięcej smaku). I tak oto w 20 minut otrzymacie naprawdę smakowity obiad. Saltimboccę
Chilli Czosnek i Oliwapotłuczonych ziemniaków - 300g (1 torebka) ugotowanego ryżu - 6 szalotek - 350g boczku (wędzony, parzony) - 2 jajka - 3 łyżki skrobi kukurydzianej - kilka gałązek szczypiorku - sól morska (do smaku) - pieprz grubo mielony - 1,5 łyżeczki oregano - do przybrania kwiaty oregano Dodatkowo: - mąka pszenna do panierowania kotletów (do wersji bezglutenowej – mąka ryżowa) - olej rzepakowy do smażenia Boczek kroimy w kostkę(...)rumiano z obu stron. Kotlety dosmażamy przez chwilę pod przykryciem. Gotowe odsączyć na papierowym ręczniku. Kotlety ziemniaczano ryżowe możemy podać jako zamiennik ziemniaków lub jako samodzielne danie – z sosem, czy też okraszone boczkiem z cebulką. Połączenie ziemniaków i ryżu jest bardzo trafione. Kotlety nie są ani suche, ani też się nie rozpadają. Można sobie skomponować samemu dodatki, np. pieczarki
mojewypiekiinietylkoząbek czosnku 1 łyżeczka smalcu wytopionego z wędzonego podgardla 10 dag koncentratu pomidorowego 30% liść laurowy 4 ziela angielskie sól pieprz cukier słodka i ostra papryka w proszku mielony kminek majeranek Fasolka po bretońsku Wykonanie: Fasolę przebrałam, dokładnie wypłukałam, zalałam wodą i zostawiłam na kilkanaście godzin aby napęczniała. Po tym czasie ugotowałam ją do miękkości w tej samej wodzie(...)przesmażyłam i dodałam do gotującej się fasoli. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru, papryką w proszku, kminkiem i majerankiem. Pogotowałam jeszcze kilkanaście minut, aż smaki się połączyły, a sos trochę zgęstniał. Nie zagęszczałam sosu, bo zawsze gotuję fasolkę dzień wcześniej, a przez noc sam pięknie gęstnieje
Kuchenne zapiski Edyty