naszym stole ( jak i blogu :)) niezwykle często gości drób. Postanowiłyśmy to zmienić i zacząć jeść więcej innych rodzajów mięs i ryb. Spróbowałyśmy już królika w sosie rozmarynowym , teraz nadszedł czas na polędwiczki wieprzowe. Przyrządziłyśmy je w delikatnej marynacie miodowo-balsamicznej. Mięso nie wymaga dużych przygotowań. Wystarczy zrobić marynatę, odstawić na pół godzinki do lodówki, a potem poświęcić kilka minut(...)octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka kolendry (lub 2 – 3 łyżki świeżej) 1 łyżeczka imbiru (można zastąpić świeżym startym na tarce) Skórka otarta z ½ cytryny Szczypta świeżo mielonego pieprzu Świeżo mielona sól Polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Przygotowujemy marynatę: w misce umieszczamy pokrojony ząbek czosnku oraz imbir. Dodajemy miód, ocet balsamiczny, dwie łyzki
Kolizje Smakówśrednie cebule 1 - 2 łyżki świeżego mleka majeranek sól pieprz czarny mielony olej lub inny tłuszcz do smażenia zielona natka pietruszki do dekoracji papryka czerwona słodka mielona Sposób wykonania : Grzyby myjemy, kroimy na cienkie plasterki i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Ugotowane odcedzamy i odstawiamy do odcieknięcia. Cebulę kroimy na plastry. Schab porcjujemy na plasterki, lekko(...)mało. Do śmietany wlewamy mleko, dokładnie mieszamy razem i wlewamy na patelnię do usmażonych grzybów i cebulki. Mieszamy wszystko razem, doprawiamy solą , pieprzem i majerankiem do smaku. Wkładamy do sosu kawałki mięsa i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut. Gotowy schab podajemy z ziemniakami i sałatką. każdy kawałek mięsa polewamy sosem, dekorujemy posiekaną zieloną natką pietruszki
Przepisy i porady kulinarnewystarczył dla trzech osób. Polecam :) Składniki - udziec z indyka 80 dkg. - domowa wegeta ( lub ulubiona przyprawa do mięs, czy drobiu) - czosnek 2-3 ząbki - majeranek - papryka czerwona mielona - odrobina oleju Wykonanie. Udźca umyłam,osuszyłam papierowymi ręczniczkami, natarłam zmiażdżonym czosnkiem i reszta przypraw. Odstawiłam w chłodne miejsce na dwie godziny. Po tym czasie podłużne naczynie żaroodporne wysmarowałam przy pomocy(...)mięsko było soczyste i nie za mocno się zrumieniło. Kiedy mięso osiągnęło dla mnie odpowiednią miękkość, wyjęłam naczynie z piekarnika, pokroiłam na mniejsze porcje. W naczyniu powstał lekki sos, który można zagęścić mąką, lub śmietaną, ja nie zagęszczałam, bo taki delikatny bardziej pasuje na upały :) Podałam z ziemniakami z wody i młodą duszoną kapustą. http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/04/moda-kapustka-duszona-wg-mojej-mamy.html Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródryba. A czemu w papilotach? Papiloty to koperty z papieru do pieczenia. Ryba pieczona w pergaminie częściowo piecze się na parze, a dzięki szczelnemu zamknięciu jednocześnie dusi się w sosie własnym. Każdy gość może dostać swoją porcję i otworzyć sam swoją paczuszkę już na talerzu – czując przy tym cały aromat, który normalnie by uciekł. Taka ryba jest zawsze soczysta(...)łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku skórka otarta z połowy cytryny 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 4 plastry świeżej, najlepiej ekologicznej i niewoskowanej cytryny sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 filety łososia bez skóry (może być też pstrąg łososiowy, halibut lub dorsz) 2 niepełne łyżki miękkiego masła 2 łyżki
Poezja smakukładniki: 5 kromek czerstwej bułki pszennej 6 łyżek mleka 300 g mielonego mięsa z indyka 300 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g startego sera grana padano lub parmezanu Sól pieprz szczypta startej gałki muszkatołowej 2 jajka 1 pęczek natki pietruszki 5-6 łyżek oleju 2 kopiate łyżki cukru brązowego 150 ml octu balsamicznego Wykonanie(...)patelni i układamy na papierowym ręczniku, by odsączyć tłuszcz. Na patelnię o grubym dnie wsypujemy cukier i wlewamy ocet balsamiczny. Czekamy aż podczas podgrzewania cukier się rozpuści. Gdy sos zacznie się gotować, wkładamy pulpeciki i podgrzewamy kilka minut obracając je w sosie na wszystkie strony. Wyciągamy pulpety układamy na talerzu polewamy sosem i od razu podajemy. Źródło przepisu: książka
O kuchni z uczuciemciasta: - 3 szklanki mąki pszennej - 5 dkg świeżych drożdży - 3 łyżki oleju rzepakowego - 3/4 szklanki ciepłej wody - szczyptę soli - 1/4 szklanki ciepłego mleka * Do farszu: - 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego - 3/4 czerwonej papryki - nieco ponad pół puszki kukurydzy konserwowej - dużą cebulę - 20 dag sera tartego mozarella - 4 duże lub 6-7 małych ogórków konserwowych - pieprz, sól - chilli(...)ciepłym mleku. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem i chwilę wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę, następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy wszystkimi przyprawami i smażymy razem parę minut. Gotowe mięso odstawiamy do wystygnięcia. Usuwamy gniazdo nasienne z papryki i kroimy ją w kostkę, wrzucamy do mięsa. Ogórki kroimy w talarki
W poszukiwaniu inspiracjifilm z przygotowania potrawy Składnik - 3 filety z piersi kurczaka - 2 marchewki - ½ średniego selera - 1 por - 1 średnia cebula - garść suszonych grzybów - mała śmietana 12% - pieprz, sól - pieprz ziołowy, mielona słodka papryka - olej Wykonanie Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Marchew i seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, pora ( białą część ) pokroić(...)szklanką wody i dusić do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać grzyby wraz z wodą w której się moczyły oraz zahartowaną śmietaną ( śmietana wymieszana z kilkoma łyżkami sosu ). Całość wymieszać i gotować tak długo aż sos zredukuje się do odpowiedniej gęstości. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane
Świat Smakudodatkami. Czas:15 minut Składniki: 3 białe surowe kiełbasy 2 łyżki masła 2 łyżki oleju z pestek winogron 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1 cebula szczypta cukru szczypta pieprzu mielonego maggi w płynie woda ( ok. 1/2 litra - zależy jak mocny mam zakwas - jeśli używa się barszczu z torebki to bierzemy tyle na ile jest opakowanie) natka pietruszki Dobrze związane(...)rumiano z obu stron. Zdjąć kiełbaski z patelni . Wlać śmietankę. Zagotować na małym gazie. Doprawić maggi i pieprzem. Dosypać połowę posiekanej natki pietruszki. Włożyć kiełbaski i chwilę dusić w sosie. Podawać z ziemniakami puree , surówką posypane resztą usiekanej natki pietruszki. * Nie lubię gdy kiełbasa jest tylko sparzona dla tego nie wkładam jej do wrzątku jak to jest w zwyczaju
Buniabaje w kuchniPrzepyszny dodatek do dań rybnych. Składniki 150 g śmietany 12% 3 plastry ananasa (może być z puszki) 3 łyżki miąższu z cytryny 1 mała cebula 2
R'n'G Kitchenząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju gałązka maggi 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki majeranku 1 łyżka cukru sól świeżo mielony pieprz szczypta chilli Z żeberek, udek i pokrojonej drobno włoszczyzny z liśćmi laurowymi i zielem angielskim ugotować wywar. W międzyczasie przypalić na ogniu jedną cebulę i dodać do wywaru(...)wywaru pokrojone w kostkę ziemniaki. Poczekać aż lekko zmiękną i dodać do wywaru podsmażoną kapustę. Gotować jeszcze przez kilka minut. Doprawić. Ja ostatnio zamiast soli, zupy przyprawiam jasnym sosem sojowym. Podawać z kawałkiem żeberka. Smacznego
Jemy PijemySkładniki: 1 kg mięsa mielonego, 2 jajka, 2 – 4 łyżki bułki tartej, 1 – 2 ząbki czosnku, 1 – 2 cebule, pieprz, vegeta,ostra papryka, 2 – 3 łyżki chrzanu tartego lub ze słoiczka, 1 szklanka śmietany, 2 szklanki bulionu z kostki,mąka, sól,olej do smażenia, parę kropli cytryny, odrobina miodu. Przygotowanie: Mięso wyrobić z jajkami, dodać zmiażdżony czosnek, pokrojoną(...)wymieszać z dwoma łyżkami mąki,dokładnie wymieszać i wlać powoli do gotującego się bulionu. Zagotować. Doprawić do smaku.Dodać chrzan, parę kropli cytryny i odrobinę miodu. Pulpety przełożyć do sosu. Chwilę pogotować
kulinarnajamka.blogspot.comciepło jako dodatek do obiadu. Praktycznie robi sie sama i zawsze wychodzi smaczna :) Składniki: - karkówka 1,40 kg - czosnek 3 ząbki - domowa wegeta - majeranek - kminek mielony - papryka słodka mielona - małe jabłko - cebula Wykonanie Mięso dokładnie płukam i osuszam papierowymi ręcznikami.Następnie delikatnie nacinam i wcieram przeciśnięty czosnek. Posypuję pozostałymi przyprawami, przyklepuję,aby dokładnie oblepiły mięso. Wkładam do lodówki(...)gorącej wody, obkładam pokrojoną cebulką i jabłkiem. Piekę pod przykryciem w temperaturze 170 stopni ok. półtorej godziny. W międzyczasie mniej więcej co pół godziny obracam mięso i polewam wytworzonym sosem. Po tym czasie sprawdzam patyczkiem, czy mięso jest już miękkie, jeśli tak to wyłączam piekarnik i zostawiam mięsko w przykrytym naczyniu do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu będzie soczyste, bo dojdzie
Kuchnia z widokiem na ogródlubczyku 3-4 suszone grzyby 1,5 łyżki soli peklowej Do pieczenia szynki: łyżka zmielonego kminku łyżka majeranku łyżka słodkiej czerwonej papryki łyżka suszonego czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu Składniki marynaty (oprócz soli peklowej) zagotować z 2,5 l wody. Po 15 minutach wyłączyć i przestudzić. W ciepłej marynacie rozpuścić sól peklową. Schłodzić do temperatury pokojowej(...)szczelnie zamknąć. Ułożyć w brytfannie lub głębokiej blasze i piec 1,5-2 godziny aż szynka będzie miękka i krucha. Szynkę można podawać jako wędlinę lub podgrzane w sosie jako mięso do obiadu
Czerwień i błękitboczku 250g wątróbki z indyka 1 mała lub pół średniej cebuli (100g) 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżeczki soli 1 łyżka masła Dodatkowo odrobina masła i 1-2 łyżki bułki tartej do przygotowania foremki Instrukcje Mięso z kaczki solimy(...)dodając też odrobinę wody, co jednak nie powinno być konieczne. Boczek kroimy w niedużą kostkę i blendujemy na gładką masę. Wątróbkę z cebulą i czosnkiem po przestygnięciu wyjmujemy z sosu z duszenia i również blendujemy na gładko. Z upieczonej kaczki usuwamy skórę, mięso kroimy na mniejsze kawałki, po czym blendujemy – dość starannie, ale niekoniecznie tak gładko jak boczek i wątróbkę
Kulinarna Pokusaząbek czosnku 3 plastry sera żółtego 5% tłuszczu dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki łyżeczka skrobi kukurydzianej dostępna w sklepie Centrum Sylwetki "gniazdko" makaronu proteinowego sól morska oraz świeżo mielony pieprz wg. smaku łyżeczka oleju rzepakowego firmy Oleofarm Sposób przygotowania: Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, aż zmięknie/lub się rozmrozi gotujemy makaron zgodnie(...)powrotem na mały ogień, ciągle mieszając smażymy, aż zgęstnieje i zacznie bulgotać dodajemy fasolkę, ser żółty, mieszamy, przyprawiamy wg. smaku na koniec wrzucamy makaron i jeszcze chwilę podsmażamy, aż sos ładnie oblepi makaronowe wstążki ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość