polędwiczka wieprzowa (ok. 30 dg) 250 g małych pieczarek średnia cebula 50 g sera z niebieską pleśnią kopiasta łyżeczka ostrej papryki w proszku pół łyżeczki suszonego cząbru pół łyżeczki mielonego kminku szczypta soli natka pietruszki olej do smażenia Polędwiczkę pokroić wszerz na 8 kawałków ok. 2 cm grubości. Pieczarki oczyścić i pokroić na ćwiartki. Każdy kawałek mięsa roztłuc(...)usmażona. Na patelnię wlać ok. 150 ml ciepłej wody, dodać przyprawy i ser pleśniowy pokrojony w kostkę. Podgrzewać całość do stopienia się sera i uzyskania pasującej nam konsystencji sosu (po odparowaniu wody). Na patelnię dodać kawałki polędwicy. Krótko je podgrzewać. Chodzi tylko o to, by zyskały wysoką temperaturę. Dłuższe trzymanie na patelni spowoduje ich gumowatą konsystencję. Całość posypać posiekaną natką
Weekendy w domu i ogrodziejest kmin rzymski, który używam w swojej kuchni dość często. Nowością jest dla mnie wykorzystanie ziela angielskiego, ja rzadko po niego sięgam, ale widzę, że Egipcjanie go cenią. W sosie do tej sałatki z pomidorów i orzechów włoskich także występował. Dzięki wykorzystaniu korzennych przypraw zupa rozgrzewa i poprawia humor. To jest coś, czego zimą zawsze bardzo mi potrzeba. Egipska zupa(...)drobną kostkę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 puszka (400 g) pomidorów z puszki 4 cebulki dymki pokrojone na plasterki 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego szczypta szafranu 1 pomidor pokrojony w kostkę sól do smaku do podania: posiekana papryczka chilli, liście kolendry lub natki pietruszki (ja dałam natkę marchewki) Przygotowanie: Dzień wcześniej
Chilli Czosnek i Oliwacebulka 2 ząbki czosnku 2 całe jaja 3 żółtka 400 ml śmietanki 36% lub 30% szklanka startego Grana Padano lub Parmezanu garść świeżej bazylii garść świeżej natki pietruszki świeżo mielony czarny pieprz, sól Wodę na makaron solimy i wstawiamy na gaz. Do wrzątku wrzucamy makaron i gotujemy do stopnia al dente, około 7-9 min. Boczek, cebulkę i czosnek(...)serca. Makaron wyjmujemy z wody i kładziemy prosto na patelnię z boczkiem (nie odcedzajcie makaronu). Mieszamy makaron na patelni i przekładamy do dużej miski. Teraz najważniejszy moment. Przygotowany sos z jajek i śmietanki wlewamy cały na raz do gorącego makaronu, jak najszybciej odstawiamy miskę i energicznie mieszamy makaron z sosem koło 2 min. Voilà spaghetti carnonarra jest gotowe
Kuba GotujeFalafele: 300 g suchej ciecierzycy 1 cebula 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku po pół łyżeczki: mielonej kolendry, cynamonu, kardamonu, chili i sody 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli Dzień przed przygotowywaniem falafeli ciecierzycę należy zalać dużą ilością wody i odstawić na noc, aby napęczniała. Następnego dnia zmielić odcedzoną razem z cebulką. Dodać(...)ogórek zielony 1 papryka czerwona natka pietruszki 1/2 szklanki oliwy kmin rzymski sól pieprz Natkę posiekać i posypać solą. Warzywa pokroić w kostkę. Wymieszać, doprawić i polać oliwą. Sos jogurtowy: 1 szklanka kefiru/jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól pęczek liści mięty Miętę drobno posiekać, wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i solą. Całość dodać do kefiru, wymieszać i odstawić
Chocolate Muffin Blogkurczakiem. E tam myślę, będę jakieś zwykle zapiekanki robił i wymyśliłem sobie lazanię z tymi produktami. Co i jak? (na dwie rynienki, czyli około 4-6 porcji) -300 gram mielonego fileta z indyka -brokuł -papryka czerwona słodka -sól, pieprz -3 ząbki czosnku -3 duże łyżki startego parmezanu -cheddar w plastry pokrojony -śmietana 12% -śmietanka 18% -jogurt naturalny -łyżka(...)Mieszamy intensywnie rozdrabniając brokuł. Odstawiamy. Mięso wyrabiamy z papryką, solą, pieprzem i oliwą. Wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię. Smażymy 4-5 minut. Do rynienki wkładamy płat makaronu, na niego sos brokułowo - serowy, mięso i plaster cheddara, zamykamy kolejnym płatem makaronu. znów sos i tak dalej, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy szczelnie cheddarem i podlewamy resztką sosu
BaRepasnaczynia w którym łatwo będzie nam obtaczać filety. Ryba -> mąka -> jajko -> mąka. Na patelnię wlewamy olej z pestek winogron, dodajemy do tego sok z ½ cytryny, pieprz mielony ok. ½ łyżeczki i koperek. Na rozgrzany olej wrzucamy już panierowane filety z mintaja i smażymy aż nabiorą ładnego złotego kolory i paniera stanie się chrupiąca. PIECZARKI: Dokładnie umyte pieczarki(...)Zieloną sałatę rwiemy na kawałeczki dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, 5 łyżek oleju z pestek winogron, utarta skórkę z ½ cytryny oraz sok i wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko razem mieszamy. SOS: Sok z całej cytryny, posiekany koperek, wyciśnięty ząbek czosnku, odrobina pieprzu i 7 łyżek oleju z pestek winogron – wszystko razem mieszamy. Sosem polewamy ryż i filety rybne. Podajemy wedle uznania
ClauditteMissCookingsię w kołdrę i spać, spać, spać. Składniki 4 duże piersi z kurczaka marynata 180g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki garam masala 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 zmielone nasiona zielonego kardamonu 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki chilli pieprz cayenne 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru 2 czubate łyżeczki jogurtu naturalnego(...)minuty. Dolać wody, listki laurowe, przykryć i dusić 30 minut aż mięso się ugotuje. Po tym czasie dodać śmietanę, wymieszać i gotować bez przykrycia kolejne 15 minut aż sos zgęstnieje. Jak zawsze, podawać z ryżem i/lub indyjskimi chlebkami
W kuchni wieczoremPrzepis na polędwiczki wieprzowe z ciekawym korzennym lekko słodkim smakiem. Przyprawa do nacierania polędwiczek: Składniki: ½ szklanki kakao w proszku 1 łyżeczka suszonych płatków czerwonej papryki ¼ łyżeczki mielonych goździków 3 pełne strąki anyżu 1 łyżka stołowa świeżo zmielonych ziaren kawy ½ łyżki czarnego pieprzu 2 łyżki soli koszernej 1 łyżka cukru pudru. Przygotowanie: Wszystkie składniki przyprawy zmielić przy pomocy młynka(...)minut. Obracamy je w tym czasie 4-krotnie. Przed podaniem odstawiamy na około 10 minut (przykryte folią aluminiową). Podawać na ciepło, pokrojone na grube kawałki np. z sosem z owoców egzotycznych. Polędwica wieprzowa z kawą i kakao is a post from: naRuszcie.pl The post Polędwica wieprzowa z kawą i kakao appeared first on naRuszcie.pl
naRuszciePulpeciki jadłam po raz pierwszy oczywiście w Ikei. Tak jak wiele innych osób urzekły mnie swoim smakiem. Od pewnego czasu często przygotowuję je w domu. Są
Mania Gotowaniabardzo drobno posiekaną cebulę, kaszę manną, śmietanę, dwie marchewki obrane i starte na tarce o drobnych oczkach, musztardę, paprykę, ziele angielskie, sól, posiekaną natkę pietruszki i dużą szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Dokładnie wyrabiamy całość ręką, aż wszystkie składniki się połączą. Keksówkę o długości ok. 23-25 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Przekładamy(...)przestudzenia, a następnie wylewamy soki z foremki i wyjmujemy jeszcze ciepły klops odwracając foremkę np. na deskę do krojenia. Podajemy na ciepło lub na zimno – sam lub z sosem pieczarkowym. Konkurs trwa do 29.01.2016 r. Post Wielkanocny klops z jajkiem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakułopatka bez kości 1 kg, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, prawdziwki 2 gramy/opakowanie, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, woda 6 szklanek, mąka pszenna 3 łyżki, śmietana gęsta 1 /2 szklanki, kasza gryczana 2 saszetki, ogórki konserwowe 10 sztuk na gorącym oleju(...)zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować z 15 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie otworzyć szybkowar, zagotować i wlać mąkę romieszaną ze śmietaną 12% z ciut wodą, zagęścić sos - podać z kaszą gryczaną i ogórkami konserwowymi gulasz jest aromatyczny, pachnie grzybami i jest pyszny............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmarchewka 1 łodyga selera naciowego 1/2 zielonej papryki 1 łyżka masła 300 - 350 ml gorącej wody 300 - 350 ml bulionu, najlepiej wołowego (może być z kostki) 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry 1/2 łyżeczki oregano 2 liście laurowe 1/4 łyżeczki kminku szczypta cynamonu skórka otarta z jednej umytej i sparzonej pomarańczy 200 g przecieru lub gęstego soku pomidorowego 4 łyżki(...)przykryciem. 2. Mięso podsmażyć na oleju, krótko z każdej strony na mocnym ogniu, podlać winem, wyłączyć gaz, pozostawić 5 minut na gorącym palniku. 3. Przełożyć mięso i sos do garnka z warzywami, podlać gorącą wodą, dodać przyprawy, skórkę cytrynową i dusić na małym ogniu przez 1 godzinę ( w razie potrzeby dolać nieco wody). Paprykę podsmażyć na tej samej patelni
Kuchnia PrezydentowejKlasycznie i prosto. Spaghetti bolognese SKŁADNIKI: 1 duża cebula 2 łyżki oliwy 500 g mielonego mięsa 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 2 puszki pomidorów krojonych sól i pieprz, przyprawa do spaghetti makaron spaghetti z dziurką - ser parmezan - świeża bazylia Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażyć przez(...)wrzenia do czym zmniejszyć ogień. Dusić przez minimum 0,3 minut, mieszając od czasu do czasu. Można podlać wodą gdyby zaczął się przypalać. Wodą również należy wyregulować gęstość sosu. Na sam koniec przyprawić solą i pieprzem oraz przyprawą włoską. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Polać sosem, posypać startym, serem i ozdobić świeżą bazylią. Smacznego
MarciochaKucharzygotowy obiad (instrukcję pieczenia w rękawie znajdziesz tutaj ). Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej". Składniki: około 2 kg łopatki ze skórą 20 dkg suszonych moreli 6-8 goździków 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1+1 łyżka musztardy 2 łyżki miodu 1 łyżka drobno posiekanego imbiru pieprz, sól 200 ml białego wina 200 ml bulionu warzywnego Wykonanie: mięso umyć, osuszyć(...)podlać mięso. Po godzinie mięso odwrócić skórką na wierzch, dodać umyte morele i podlać resztą bulionu z winem i przyprawami. Mięso piec jeszcze godzinę, podlewając od czasu do czasu sosem. Odparowany sos uzupełnić wodą. upieczone mięso kroić dopiero po kilku minutach. Sos można przetrzeć przez sito lub zblendować. Nie przecierałam, podałam mięso z całymi morelami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wędliny - kilka plastrów ulubionego sera żółtego - sól, pieprz świeżo mielone - łyżeczka zielonej srirachy (z papryczek jalapeno) - jeśli nie macie dajcie odrobinę ostrego pieprzu cayenne - pół łyżeczki mielonej kozieradki 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy, po czym rozcieramy. Wędlinę i ser kroimy w drobna kosteczkę. 2. Na rozgrzaną patelnię(...)pokrojone kawałki sera. Nie mieszamy! Patelnię przykrywamy folią aluminiową i smażymy tak przez 15-20 minut. Omlecik pięknie rośnie i wygląda obłędnie! 5. Serwujemy na talerze z ulubionymi sosami i surówkami. Smacznego
Sajkofanka smakupiwie to danie jednogarnkowe, idealne na chłodne, zimowe dni. Nietypowym dodatkiem nadającym całego smaku daniu jest ciemne, gorzkie piwo, które w połączeniu ze słodkimi, zimowymi warzywami tworzy pyszny sos. Alkohol błyskawicznie odparowuje, więc nie obawiajcie się częstować kierowców i dzieci. Danie jest bardzo gęste, esencjonalne i rozgrzewające. Seler i kalarepa, dzięki długiemu duszeniu, nabierają niezwykle delikatnego smaku. Do gulaszu najlepiej(...)ciemnego piwa typu stout (np. Guinness)* ok. 900 ml bulionu wołowego 4 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego 4 małe liście laurowe 3 łyżki masła 2 łyżki oleju sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 kg mięsa wołowego na gulasz (np. udziec) 1 kg ziemniaków 4 marchewki (ok. 400 g) 2 kalarepy
Poezja smakuUniwersalna przyprawa do drobiu i owoców morza Składniki: 3 łyżki papryki ostrej 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka świeżo zmielonej kawy 1
naRuszciePrzejście pogody w wiosenną aurę i związane z tym wyższe temperatury spowodowały że zupełnie nie mogę sobie poradzić z organizmem. Jestem zimnolubna i nadmiar ciepła mnie
Na słodko lub wytrawniezwartą, ale delikatną konsystencję, pachnie przyprawami i smakuje kapuściano. Można go podawać na obiad, kolację, eleganckie przyjęcie lub wigilię. Jako dodatek idealnie pasuje do niego sos pomidorowy. Składniki: – 1/2 kapusty białej, ok. 1,5 kg – 8 liści kapusty włoskiej – 200 g grochu żółtego – 100 g sera żółtego – 2 cebule(...)Wyciąć z liści grubsze żyłki. – Na rozgrzanej oliwie podsmażyć obraną i pokrojoną cebulę w półkrążki, następnie dodać posiekany czosnek. – W maszynce do mielenia mięsa zmielić kapustę, groch i cebulę z czosnkiem. – Do kapuścianej masy dodać jajka, bułkę tartą i starty na grubej tarce żółty ser. – Doprawić solą
To co kochamdalej już poszło. Czas: 30 minut Składniki: 3/4 szklanki wołowiny ( po zmieleniu) -ugotowanej 2 papryki 1 cebula 6 łyżek otrębów żytnich 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego sól do smaku 1 łyżka pokrojonego koperku szczypta przyprawy typu Jarzynka 4 łyżki oleju z pestek winogron 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 % 1/3 szklanki śmietanki 1 łyżka masła(...)nasienne. Nadziać papryki farszem i ułożyć w garnku do gotowania na parze gdy woda w dolnym garnku zacznie wrzeć. Gotować 20 minut. W czasie kiedy papryki się gotują zrobić sos. W garnuszku rozpuścić masło i wsypać na nie mąkę - wymieszać. Dodać koncentrat i smażyć chwilę. Rozprowadzić śmietanką zmieszaną z bulionem. Zagotować na małym gazie. Papryki podawać ułożone na sosie
Buniabaje w kuchni