prawie pachnące słońcem. ;) Składniki: ok. 300 g mięsa mielonego 1 jajko spora garść grubo posiekanego szczypiorku 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 10 niedużych kartofelków 1 i 1/2 młodej cukinii 4 pomidory 1 cebula 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki zioła świeże lub suszone: tymianek, majeranek, rozmaryn(...)łyżek oliwy. Wymieszałam i odstawiłam. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w ćwiartki. W czasie, kiedy warzywa się marynowały, zrobiłam klopsiki. Mięso, szczypiorek, jajko, pieprz ziołowy, mieloną paprykę, płatki chili, pieprz, płaską łyżeczkę soli, majeranek ( suszonego ok. 1 i 1/2 łyżeczki, świeżego posiekanego ok. 2 łyżki) dokładnie wymieszałam. Formowałam małe kulki, obtoczyłam w mące, na 2-ch łyżkach
Kuchnia Prezydentowejsię umieją bawić. Dziś chciałam się bawić tak jak oni i zrobiłam... RABARBAR POD KRUSZONKĄ Potrzebne 5 łodyg rabarbaru 8 łyżek cukru 4 łyżki wody 1 torebka mielonego cynamonu Na kruszonkę 110g cukru 110g masła 180g mąki tortowej cynamon Na polewę 1/2 opakowania budyniu waniliowego 350ml mleka 1 laska wanilii [lub jeśli nie jesteście(...)piekarnika rabarbar i wkładamy z powrotem na 40min do 180 stopni. Uważamy, żeby kruszonka się nie przypaliła. Gotowy deser ma kolor brązowo-złoty. Anglicy podają crumble ze słodkim sosem, który nazywają custard. Ja jednak miałam dziś dużo pracy na ogródku, więc poszłam na łatwiznę (normalnie custard wymaga dużo czasu przy piecu) i zrobiłam podróbkę: pół woreczka budyniu przygotowujemy wg przepisu
les mirabellesSkładniki: 1 łyżka masła 18 0 g mięsa mielonego 1 cebula 100 g makaronu 2 łodygi selera naciowego pęczek szczypiorku pół żółtej papryki 2 ząbki czosnku kilka czarnych oliwek só l, pieprz szczypta tymianku i imbiru łyżeczka ostrej pasty paprykowej 2 łyżki śmietany 1 łyżka sera Ricotta opcjonalnie do udekorowania Gorgonzola Przygotowanie: Na patelni roztopić masło(...)Ricottą i dodać do mięsa ( w razie potrzeby doprawić ) . Dobrze wszystko połączyć i na koniec dodać pastę paprykową. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z e sosem, posypać szczypiorkiem i Go rgonzolą...... Smacznego
Gaździnka warzypapryki? No cóż, bo ja - mimo wszystko - bardzo ją lubię. Składniki: - 1 ogórek szklarniowy - 1 czerwona papryka - kawałek pora - 1-2 ząbki czosnku - niebieska sól perska - świeżo mielony pieprz czarny - olej z pestek winogron Warzywa myjemy. Paprykę przekrajamy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Ogórek i paprykę cienko szatkujemy ze skórką. Por kroimy, oprószamy solą(...)jest zasobny w witaminy, czy minerały. Jako ciekawostkę dodam, że „działanie askorbinazy zostaje zniwelowane w kwaśnym środowisku. Jeśli więc do surówki dodamy np. ocet winny albo np. sos winegret działanie askorbinazy jest zniwelowane.” Niestety smak surówki będzie już inny, co nie każdemu odpowiada. Jedzmy więc wszystko, ale… z umiarem i rozsądkiem. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Surówka
mojewypiekiinietylkoJeszcze jest czas na ostatnie przetwory. Warto wykorzystać fakt, że w tym roku sezon przetwórczy trwa wyjątkowo długo :) W mojej piwnicy najwięcej przetworów jest z cukinii
Codzienna kuchnia niecodziennałyżki soli 2 łyżki soli peklowej pieprz młotkowany z kolendrą 1 łyżka soli czosnkowej 1 łyżka majeranku 4 łyżki cukru 1 łyżka papryki ostrej mielonej 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego Mieszamy sól, sól peklową, sól czosnkową, cukier, pieprz i paprykę, nacieramy mieszanką 2 kawałki schabu po 1,5 kg, wkładamy do blaszki i wstawiamy do lodówki(...)parzymy schab przez kolejne 5 minut, zostawiamy schaby aż płyn ostygnie. Wyjmujemy schaby, osuszamy ręcznikiem papierowym i wstawiamy do lodówki. Schab idealny na kanapki, jako zimna przekąska z zimnymi sosami, chrzanem, buraczkami, czy borówkami. Pokrojone plastry schabu można zalać klarowaną galaretką. The post Schab peklowany parzony appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPewnie niektórzy chwycą się za głowę czytając proporcje składników .Zawartość ,, mięsa w mięsie" jest mała. Od razu wyjaśniam - nie jest to konieczność , a raczej świadomy
Buniabaje w kuchniczerwonego..... Hmmm :) W każdym razie polecam. :) Spaghetti alla bolognese PRZEPIS /na 2 porcje/ Składniki 200 g ulubionego makaronu (np. spaghetti, wstążki) 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 250 g mielonego mięsa wieprzowego (z szynki, łopatki lub wołowo-wieprzowego) 350 ml przecieru pomidorowego (użyłam przecieru pomidorowego własnej roboty) 100 ml wina czerwonego, wytrawnego 0,5 szkl. bulionu warzywnego (można(...)zaraz potem przecier pomidorowy i bulion warzywny. Całość dusić ok. 20 minut. Mięso ma być uduszone, cebulka mięciutka. Doprawić do smaku przyprawami. Nakładać na talerz makaron z sosem, ozdobić posiekaną natką pietruszki a do smaku obsypać startym parmezanem. Smaczanego
coolinarnastrefa.blogspot.comgałązki rozmarynu 1/2 kostki masła 3 szalotki, umyte i nieobrane 2 łyżki powideł śliwkowych - najlepiej domowych :) pieprz w kulkach rozbity na dość grube kawałki lub świeżo mielony pieprz (młynek) niewielka ilość oleju Wykonanie: Szalotki podsmażamy na patelni około 3 minut z każdej strony. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika(...)Przed samym podaniem wkładamy je na około 2 minuty do piekarnika w celu ich podgrzania. W garnku podsmażamy powidła śliwkowe. Dodajemy rozmaryn . Następnie dodajemy wino i redukujemy sos o 2/3 objętości. Następnie dodajemy napar z kawy i cynamon. Wyciągamy rozmaryn. Dodajemy pół kostki masła i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Na końcu dodajemy czekoladę
Garniec MagalieSkładniki: 600 g mięsa mielonego 1 jajko 6 pomidorów pół marchewki 2 cebule czerwone 1 cebula biała pęczek natki pietruszki czosnek sól, pieprz, tymianek, lubczyk, oregano, papryka ostra Przygotowanie: Mięso przełożyć do większej miski dodać do niego całe jajko, drobno pokrojoną czerwoną cebulę, pół bułki namoczonej w mleku, pół pęczka posiekanej natki, przeciśnięty przez praskę czosnek(...)pomidorów zdjąć skórę, pokroić i dodać do cebuli. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, (łyżeczką cukru - opcjonalnie), oregano, tymiankiem, lubczykiem i papryką. Na koniec wsypać połowę pęczka posiekanej natki. Gotowy sos (ładnie wygląda jeśli się go przecedzi przez sitko) wlać do naczynia żaroodpornego. Podsmażone mięso położyć na sosie, można posypać startym serem i zapiec
Gaździnka warzydobrych kremowych ziemniaków (użyłam odmiany Jelly) sól 2 jajka 2/3 - 1 szklanka mąki Nadzienie: 300 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżka majeranku szczypta mielonego kminku olej do smażenia sól i pieprz do smaku 2 ziemniaki odłożyć. Resztę wyszorować i ugotować w łupinach, ostudzić, a następnie obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę posiekać(...)środek nakładać po sporej łyżce farszu i zlepiać brzegi, tworząc podłużne kluchy. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 3 minut od wypłynięcia. Wykładać na talerze. Polać gorącym sosem pomidorowym. Sos: 2 łyżki oleju 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w puszce wraz z sokiem 250 g passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
Czerwień i błękitSkładniki: Farsz: 1 cebula 2 papryki (np. czerwone lub 1 czerwona i 1 żółta) 2 pomidory 1 papryczka chili 500g mięsa mielonego (np. z indyka lub wieprzowego) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 kostka rosołowa lub warzywna delikat do mięs sól, pieprz Naleśniki: 1 litr mleka 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej 2 jajka 3 łyżki oleju(...)wrzątku dodać do papryki. 5. Na patelni usmażyć mięso doprawione solą, pieprze oraz delikatem. Dodać do papryki. 6. Do farszu dodać odsączoną kukurydzę. 7. Gotować do prawie całkowitego odparowania sosu, doprawić solą oraz pieprzem. Dodać fasolę.Gotować przez ok. 3-5 min. 8. W dużej misce zmiksować jajka, olej, szczyptę soli, pieprzu, cukru oraz olej. 9. Dodawać stopniowo mleko, wodę
A Ty Smakuj Mniepierogi, ale występują także w innych kształtach. Natomiast farsz i ciasto raczej odbiegają od tego, co znamy. Wypełnienie pierożków mogą stanowić same warzywa lub z mięsem czy kiełbasą w sosie pomidorowym. Ciasto bywa francuskie, chlebowe, pierogowe, a także bardzo kruche i delikatne. Podawane są zazwyczaj z różnymi dipami śmietanowymi, jogurtowymi lub z salsą. Stanowią ciekawą odmianę i alternatywę dla polskich(...)cebule 1 zieloną paprykę 2 małe ząbki czosnku 2 cebulki dymki razem ze szczypiorkiem puszkę czerwonej fasoli (200-250 g) ok. 150 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, słodką mieloną paprykę, chili w proszku olej do smażenia Do dipu: 200 g kwaśnej śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego) 1 cebulkę dymkę ze szczypiorkiem 1 ząbek czosnku
Ratunku obiadziemniaków. Robi się je prosto- doprawiać można na różne sposoby. Czas: 30 minut Składniki: 2 małe filety z Tilapii ( lub innej ryby) 3 małe ziemniaki 1 żółtko sól pieprz mielony 2 łyżki usiekanej natki pietruszki 2 łyżki usiekanych listków świeżego lubczyku ( może być rozkruszony suszony) mąka do oprószenia ryby bułka tarta do panierowania kotletów olej z pestek winogron(...)ziemniaczano-rybną i wilgotnymi rękami * formować płaski , mały kotlecik. Kłaść od razu na rozgrzany olej ( trzeba się spieszyć bo inaczej pierwsze się przypalą ). Usmażone zdjąć z patelni . Podawać z sosem i porcją sałat lub surówką. * Moczę ręce przed formowaniem każdego kotlecika ** Zrobiłam do nich prosty sos cytrynowy ale zupełnie zbędnie. Są tak delikatne i pyszne same w sobie
Buniabaje w kuchni