sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:229/303)

GRILL U BURMISTRZA – czyli „czy Policja robi najlepsze burgery w Niepołomicach” 144

wśród tłumu gości, rozbawiając towarzystwo i na bieżąco śledząc i komentując wszystkie wyczyny grillujących drużyn ( największy ubaw był z Harcerzy! ) W międzyczasie na scenie odbył się konkurs na Najlepszy Sos , a niedługo po nim konkurs na Najlepszego Burgera. Pan Burmistrz Roman Ptak wraz z kilkuosobowym jury próbowali, komentowali i oceniali burgery przygotowane przez kolejne drużyny(...)przyznaję, że kilka zainspirowało mnie do stworzenia swoich słodkości :) ). Wybrane z widowni jury ( osobiście ” bardzo ubolewam” nad tym , że do jury wzięto dzieci. Dokładnie takie samo zdanie mieli znajomi i goście, którzy siedzieli w pobliżu mnie! ) oceniało kilkanaście wypieków. Były drożdżowe … z owocami .. galaretkami … lukrami plastycznymi … kremami … masami … kruszonkami itd. Zwyciężyło Rafaello! Moje

Ostra na Słodko
Saltimbocca 232

kukurydzy. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 sznycle z indyka lub cielęce po 200g każdy 2 szerokie plastry prosciutto 4 duże liście szałwii sól czarny pieprz świeżo mielony 150ml wytrawnego białego wina 150ml bulionu 1 łyżeczka pszennej mąki 1 łyżka oliwy Do podania 125g białego ryżu długoziarnistego + mała garść ryżu dzikiego kilka kolb kukurydzy konserwowej kilka białych(...)dokładnie mieszamy. Saltimbocca dusimy pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy ogień. Podgrzewamy intensywnie zawartość patelni jeszcze przez 5 minut, aby zredukować sos – powinien stać się dosyć gęsty. W międzyczasie gotujemy ryż oraz brokuł – ten ostatni w osolonej wodzie tylko przez ok. 4 minuty, aby pozostał al dente. Kolby kukurydzy oraz szparagi dzielimy

Kulinarna Pokusa
Kacze uda w winie i pomarańczach 217

rozpocząłem od zamarynowania ud kaczki, co istotne przyprawiłem je tylko od strony mięsa, nie posypując przyprawami skóry, co spowodowałoby przypalanie się przypraw podczas podsmażania mięsa. Mięso natarłem 3 łyżeczkami mielonego kardamonu, niewielką ilością soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, po czym odłożyłem je do lodówki na 40 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzałem około 4 łyżek oliwy(...)następnie zmniejszyłem płomień i dusiłem pod przykryciem przez półtorej godziny. Po tym czasie zdjąłem pokrywkę i dodałem do dania 50 gram wyjętego z lodówki masła, aby uzyskać kremową konsystencję sosu. W razie gdyby w czasie duszenia sos był zbyt gęsty należy dodać do niego odrobinę czystej wody, gdyby zaś był on za rzadki, należy gotować go bez przykrycia w celu

Wyprawy kulinarne
Gnocchi, czyli Włoskie Kopytka 156

miękkości w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki są już rozpadające się, odcedzamy i czekamy 2-3 min. aż chwilę ochłoną, czyli przeschną. Teraz, jeszcze gorące mielimy w maszynce do mielenia, lub  przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Gdy już całość mamy zmieloną, ważymy nasze ziemniaki i ostudzamy. Na 1 kilogram przeciśniętych  ziemniaków potrzebujemy  - 2 żółtka (białka można wykorzystać(...)nożem lub plastikową kartą. Ciasto podsypujemy stale mąką. Uformowane gniocchi wrzucamy partiami do gotującej się wody. Gdy kopytka wypłyną, po ok. 2 minutach odcedzamy do lodowatej wody, lub do sosu np pomidorowego lub wrzucamy na rozgrzane masło jako dodatek do np gulaszu. Jeżeli jednak mamy zamiar je zjeść póżniej, to po odcedzeniu z lodowatej wody warto jest naoliwić dłonie

Pasje Jolki
Tradycyjny bigos myśliwski 381

puszka 70 g ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec  po kilka szt. kolendra mielona 0,5 łyżeczki słodka papryka 1 łyżeczka majeranek, tymianek 0,5 łyżeczki kminek mielony 0,25 łyżeczki sól, pieprz do smaku olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Kiszoną kapustę przepłukujemy wodą, odsączamy i kroimy. Zalewamy wrzątkiem, gotujemy chwilę i wylewamy wodę. Jeśli kapusta jest(...)resztę przypraw, solimy i dusimy na małym ogniu około 2 godz. Na koniec dodajemy śliwki, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone na kawałki pieczone mięso. Jeśli dysponujemy sosem z pieczeni, możemy również dodać. Gotujemy na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając (po dodaniu śliwek i koncentratu ma większe tendencje do przypalania). Najlepsze efekty osiągniemy doprowadzając bigos

głodny alergik
Kalarepy nadziewane białą kaszą gryczaną i kozim serem 196

Moim chłopakom takie kalarepy bardzo smakowały. SKŁADNIKI: 3 kalarepy 100g białej kaszy gryczanej 1 cebula 1 filet z kurczaka 100g twardego koziego sera 1 pomidor sól pieprz czarny świeżo mielony suszona bazylia Kalarepy obrać i gotować w wodzie z niewielkim dodatkiem cukru i soli przez 25min. Po wyjęciu z wody wystudzić, ściąć czapeczkę i wydrążyć środek za pomocą łyżeczki(...)naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 30min. Pod koniec posypać po wierzchu startym kozim serem. Smacznego :) RADA: Kalarepy można podać z sosem, ale same też dobrze smakują :) Kategoria: Dania bez glutenu , Obiad , WYTRAWNIE , Zapiekanki Tagged: kalarepa , kasza gryczana , kozi ser , kurczak

https:KKuchniaMniam
Pierogi serowo ryżowe z jagodami 143

Zimą tego nie będzie :/ Składniki Ciasto: 500 g mąki jajko szklanka gorącej wody Farsz: 250 g sera białego 1 szkl jagód 1/2 szkl ryżu jaśminowego 15 g cukru waniliowego Sos: 250 ml śmietany 30% 50 ml syropu waniliowego Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Ser mielimy razem z jagodami. Dodajemy cukier waniliowy, dokładnie mieszamy. Ryż gotujemy półtwardo. Dodajemy do sera, mieszamy i gotujemy razem do miękkości ryżu (w razie potrzeby dolewamy wodę). Śmietanę mieszamy z syropem

R'n'G Kitchen
Pulpety mięsno-brokułowe w zielonym sosie z żółtym serem 111

czystym sercem mogę polecić je na fantastyczny zielony obiad. :) 300g dość tłustego mięsa mielonego 1 duży brokuł ok. 1,5 - 2l bulionu mięsnego (może być z kostki) ok. 30g żółtego sera 2 ząbki czosnku pół łyżeczki suszonego tymianku łyżeczka ostrej papryki w proszku świeżo mielony czarny pieprz sól łyżeczka soku z cytryny Mięso przekładamy do miski. Brokuł(...)brokułowe kulki i gotujemy około 20 minut. Jeśli nie zostały one przykryte płynem, należy dolać wody. Do zmiksowanego brokuła wlewamy trochę bulionu (wciąż tego samego ;) ), aż uzyskamy pożądaną gęstość sosu i podgrzewamy aż zawrze na niedużym ogniu. Doprawiamy go sokiem z cytryny, pieprzem oraz jeśli trzeba odrobiną soli, a pod koniec gotowania dorzucamy starty ser i porządnie mieszamy. Ja dodałam

Kuchenna Kontrrewolucya
Niezbędnik grillowicza czyli ruszt bez tajemnic 217

powietrzem w zestawieniu z pokrywką, a Wasz cudny trójkącik zachwyci podniebienia wszystkich gości. Bardzo ważne jest również abyśmy nie grillowali na brudnych, klejących się i zardzewiałych kratkach, bo choćbyśmy mieli najwyższej jakości mięso w aromatycznej marynacie to popsujemy smak bez dwóch zdań. O sposobie na proste czyszczenie grilla napisałam niżej. Marynaty. Tłuszcze. Mięsa. Ryby. Warzywa. No i dobra. Ogarnęliśmy miejsce(...)mają zbyt niską temperaturę spalania i nie nadają się do mięs grillowanych - do marynat mokrych dodajmy przyprawy i zioła, ale nie zapominajmy o bazie z kwaśnego składnika: wina, octu, sosu sojowego, soku cytrynowego lub z limonki, dzięki temu nasze mięsko nie zrobi się twarde po upieczeniu i nabędzie soczystości - mięso marynujmy dzień wcześniej, a ryby i warzywa kilka godzin przed

upichcona
Faszerowany bakłażan 307

przepis na 4 porcje 2 średnie, umyte bakłażany 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 500 ml przecieru pomidorowego 1 duża lub 2 małe, posiekane cebule 2 posiekane, ząbki czosnku, 2 łyżki umytego, posiekanego, świeżego tymianku (lub 1 łyżka suszonego tymianku) 125 g mozzarelli 16 zielonych, drobno pokrojonych oliwek 60 g startego ementalera lub innego żółtego sera(...)przestanie być surowe. Dodać tymianek, przecier pomidorowy oraz pokrojone oliwki. Gotować około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Z upieczonych bakłażanów wybierać łyżką miąższ, posiekać go i dodać do sosu mięsnego. Sos zestawić z ognia, zostawić do ostygnięcia. Następnie dodać posiekaną bazylię i mozzarellę pokrojoną w kostkę. Łódeczki z bakłażana faszerować sosem, posypać startym żółtym serem i zapiekać w piekarniku

Konrad Gotuje
CASARECCE ZE SZPINAKIEM I CAMEMBERTEM 242

gorgonzola, ser kozi, czy smakowe sery pleśniowe. Użyłam tu mojego ulubionego makaronu Casarecce, pochodzi on z Sycylii, jest charakterystycznie zawinięty w "rynienkę", dzięki czemu zatrzymuje w sobie jak najwięcej sosu z potrawy. Idealnie podkreśla smak szpinaku i serów oraz także wielu innych dodatków, a ugotowany al dente to bohater tego dania:) Ale możecie oczywiście użyć innego rodzaju makaronu. Gorąco polecam(...)szpinak będzie miękki, ale nie będzie się całkowicie rozpadał. Teraz dodaj pokruszony na kawałki ser camembert i mascarpone. Posyp pieprzem i zetrzyj na tarce odrobinę gałki muszkatołowej (lub dodaj mielonej). Zamieszaj wszystko dokładnie, do rozpuszczenia się sera. Odcedzony makaron umieść w naczyniu, dołóż do niego gotowy szpinak i porządnie wymieszaj całość. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
6. Mięso, bułka, warzywa, czyli burgery z kurczaka! 301

koniecznie! (zdjęcia niestety dopiero przed samym zjedzeniem, wszystko było tak wciągające, że cieszę się, że zdążyłam zrobić kilka fotek przed ich pochłonięciem!) Burgery z kurczaka Składniki: ok. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 3 łyżeczki ostrej musztardy 1,5 łyżeczki papryki słodkiej sól (wedle uznania) świeżo zmielony pieprz odrobina majeranku(...)pokrojona w paski 2-3 ogórki kiszone pokrojone w plastry pomidor pokrojony w plastry plastry żółtego sera (dowolnego, takiego jaki lubimy najbardziej) cebula pokrojona w krążki musztarda, lub dowolny sos Ja po złożeniu hamburgerów i "spięciu" ich patyczkiem do szaszłyków, by się nie rozsypały, wstawiłam je jeszcze na chwile do rozgrzanego piekarnika (ok.8 min). Kombinacja dodatków jest dowolna i każdy

Symfonia Smaków
Jack & Burger czyli 7 twarzy burgera w SomePlace Else 141

Michał poszedł w ślady taty i wybrał HIGHLANDER  w skład którego wchodziła bułka maślana, polska wołowina sezonowana ( 300 gram !!) ,wędzony boczek,wędzony oscypek ,dymka, pomidor , sałata oraz  sos tatarski .  Tak samo pysznie zrobione mięso, lekko czerwone w środku, pyszny to burger był !  Ja wyłamałam się z klasycznych połączeń i wybrałam  DARK KNIGHT czyli burgera(...)całe szczęście moi współbiesiadnicy jak zwykle wyrazili zgodę na wymianę i tak każdy z nas miał szansę spróbować każdego z burgerów i dodatków.  Do tego moi panowie mieli radochę, bo na ścianach w jednym czasie na różnych ekranach leciało kilka różnych meczy piłkarskich.  Pełne menu dostępne na stronie hotelu  , szczerze były to bardzo smaczny wieczór z rodziną

Kuchnia na wzgórzu
Roladki z jelenia z kapustą i grzybami 124

grzybów 200 g kapusty kiszonej 8 plastrów boczku wędzonego 700 ml bulionu wołowego musztarda sarepska 3 liście laurowe jałowiec 2 szt ziele angielskie (kilka) pieprz czarny ziarnisty (kilka) słodka mielona papryka mąka 200 g śmietany 18% olej do smażenia sól ,pieprz Przygotowanie   Mięso kroimy w plastry 2 cm i cienko rozbijamy. Oprószamy solą ,pieprzem i papryką. Owijamy(...)smażymy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Obsmażone roladki zalałem bulionem wołowym ,dodałem liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ziarnisty i dusiłem na wolnym ogniu przez około dwie godziny. Sos można zaprawić śmietaną

R'n'G Kitchen
Ratatouille 175

kolejności od gotujących się najdłużej do najkrócej. Różnie można też podejść do kwestii czy pomidory, cebula i czosnek (o ile dodamy ten ostatni) powinny przyjąć raczej postać gęstego sosu, czy też może zachować swoją strukturę pociętych na większe kawałki warzyw. Ja stosuję tę drugą technikę. Ratatouille to obecnie już dosyć znana w Polsce potrawa. I bardzo dobrze – jest lekka, zdrowa(...)350g) 1 średnia cukinia (350g) 2 średnie cebule 1 średnia żółta papryka (250g) 1 średnia czerwona papryka (250g) 3 niezbyt duże pomidory (350g) zioła prowansalskie sól czarny pieprz świeżo mielony oliwa Instrukcje Bakłażana sprawiamy wg naszych porad . Kroimy go w grubą kostkę o boku ok. 3 cm. Cukinię obieramy (patrz porady) i kroimy w podobnej wielkości kawałki. Cebulę obieramy

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania