sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:238/303)

PĘCZOTTO Z POLĘDWICZKĄ I MŁODĄ KAPUSTĄ 182

kolacja dla rodziny gotowe:) SKŁADNIKI (na około 4 porcje): 1 polędwiczka wieprzowa (około 500-600 g) 2 duże ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki sól świeżo zmielony pieprz 1 szklanka kaszy pęczak (200 g) 1 duża cebula 2 średnie marchewki 600 ml bulionu (warzywnego lub np. drobiowego) 0,5 główki młodej kapusty(...)jego całkowitego wchłonięcia. Zrób tak samo z ostatnią porcją bulionu . Całość powinna zająć jakieś 20-25 minut . Na koniec dodaj polędwiczki wraz z powstałym z nich w pojemniku sosem oraz posiekaną w 3 cm paski kapustę. Podduś całość jeszcze jakieś 2-3 minuty , aż kapusta zmięknie. W razie potrzeby posól i popieprz do smaku. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Słodkie pierożki z batatami i migdałami, Truchas de batata 204

Gran Canarii opowiedziała mi o truchas - słodkich, smażonych pierożkach ( empanadillas ) z nadzieniem z migdałów i słodkich ziemniaków.  Bataty bardzo lubię, szczególnie w formie pieczonej z dodatkiem ostrego sosu, ale wykorzystanie ich w deserze zaintrygowało mnie i uznałam, że słodkie pierożki koniecznie muszą zagościć w moim tegorocznym bożonarodzeniowym menu.  Po przejrzeniu kilku przepisów w języku hiszpańskim stwierdziłam, że bazą(...)Składniki: ciasto: 100 g masła lub smalcu 300 ml wody 600 g mąki pszennej szczypta soli nadzienie: 500 g batatów 250 g mielonych migdałów 1 szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu skórka otarta z jednej cytryny opcjonalnie: mały kieliszek anyżówki olej do smażenia cukier puder do posypania gotowych pierożków Przygotowanie: Przygotuj ciasto. W średnim garnku rozpuść

Chilli Czosnek i Oliwa
Śledzie w sosie musztardowym 319

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

kulinarnyswiatdomi
Kartofle faszerowane kremem twarożkowym 406

tymczasem podaję przepis na kartofle od... Kartoflanej! :) Składniki (na 3 porcje): 3 duże ziemniaki 200 g kremowego serka lub drobno mielonego twarożku 2 łodygi zielonej cebulki lub szczypiorku (posiekanego) 6-8 listków świeżej mięty drobno posiekanej 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cząbru (suszonego) 1 łyżka koperku siekanego (może być suszony) 3 łyżki siekanej pietruszki 2 ząbki(...)pieczenia dużej blasze, wstawiamy do piekarnika na 10 minut.  5. Posypujemy startym serem żółtym lub mozzarellą, zapiekamy jeszcze 5 minut lub do roztopienia sera. Podawać najlepiej z sosem czosnkowym lub jogurtowym,  ja podałam z drobiowymi szaszłykami z ciemnymi pieczarkami i zieloną papryką oraz sałatą z sosem vinaigrette.Oj, bardzo smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Babeczki limonkowe na mące ryżowej 154

makaronie i ciastach- nie wiedziałam 4.    Można przygotować chleb, chociaż za bardzo nie urośnie, głównie z braku glutenu- nie wiedziałam 5.    Doskonała do zagęszczania sosów, w tym beszamelowych i  kremów-domyślałam się 6.    Doskonale nadaje się do panierowania, a następnie smażenia( nawet w głębokim tłuszczu),  ponieważ prawie nie wchłania tluszczu. Zyskuje(...)kokosowego”.  Wiórki zalewamy na początek jedną szklanką gorącego mleka, zostawiamy do napęcznienia na ok 6h, po tym czasie przekładamy do blendera, zalewamy pozostałą 1/2 szklanki gorącego mleka i mielimy przez kilka minut. Czekamy aż lekko przestygnie.   Przekładamy zawartość na gazę i wyciskamy porządnie płyn.  Po ostygnięciu przechwujemy w lodówce.  Powinniśmy otrzymać około 150 ml mleka. Babeczki

Mia Cucina Sofieta
Wstążka karbowana z gulaszem 189

prostych wstążek, być może miała także przypominać zdobienia ówczesnych szat dworskich. Karbowane brzegi tego rodzaju makaronu to nie tylko ozdoba – przede wszystkim mają znaczenie praktyczne: dzięki nierównym brzegom każdy sos idealnie przylega do powierzchni dzięki czemu potrawa ma pełny i bogaty smak. Do dania piemonckiego użyłam karbowanej wstążki od  FABIJAŃSCY To makaron ekologiczy, 100% orkiszu, na wodzie zródlanej. Orkisz(...)mnie Jamar -oliwa z oliwek z dodatkiem peperoncino i czosnku , u mnie Goccia D'Oro -czerwona i żółta papryka pokrojona w paseczki -natka pietruszki bądz seler naciowy -mielony len jako zagęstnik -ziarenka jałowca nie więcej niż 3 -parmezan Pokrojone mięsko w kawałeczki, posół . Dodaj pieprz ziołowy i przyprawę do wołowiny ,wedle uznania. Pokrop octem . Dodaj kilka kropel oliwy

Z Kuchni Do Kuchni
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 182

garnek firmy WOLL pod nazwą Concept Plus. Składniki: około pół kilograma wieprzowiny (szynka, karkówka), dwie niewielkie pojedyncze piersi z kurczaka , 1 jajko , 3 spore garście brązowego ryżu , sól , świeżo mielony pieprz , majeranek ,  1 łyżka łagodnej musztardy , 1/3 szklanki zimnej wody , niezbyt duża główka włoskiej kapusty , odrobina oleju do obsmażenia gołąbków. Wieprzowinę opłukać(...)środka i rolować. Zrolowane gołąbki obsmażać lekko na niewielkiej ilości oleju. Obsmażone podlać  bulionem warzywnym lub rosołem i udusić do miękkości. Podawać z ulubionym sosem - ja tym razem podałam ze śmietanowym sosem grzybowym. Jak wspomniałam wyżej, do przygotowania gołąbków wykorzystałam garnek Concept Plus firmy Woll .  Z patelnią grillową zapoznawałam Was już przy okazji  przepisu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczony łosoś z warzywami i młodymi ziemniaczkami z koperkiem 148

wina wytrawnego 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego   Młode ziemniaczki z koperkiem: 600 g młodych ziemniaczków 1/2 pęczka koperku 30 g masła sól morska, świeżo mielony czarny pieprz   Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180C (termoobieg). Świeże gałązki ziół (rozmarynu, tymianku i bazylii) umyć i odłożyć na ręczniku papierowym. Cebulę obrać, umyć pokroić w drobne piórka(...)masłem i posiekanym koperkiem (zostawić łyżkę do posypania ziemniaczków na talerzu). Doprawić solą i pieprzem. Łososia z warzywami wyjąć z pieca. Usunąć gałązki ziół. Na talerzach porozkładać odsączone z sosu warzywa wraz z kawałkiem łososia. Podawać z młodymi ziemniaczkami, posypanymi dodatkowo świeżym koperkiem. źródło: Na podstawie przepisu Pascala. Inspiracja tła: fototapety dla młodzieży The post Pieczony łosoś z warzywami

Moja Delicja
Gulasz z serc z indyka 292

250g) kawałek korzenia selera (100g) kawałek najlepiej środkowej części pora 200ml bulionu drobiowego (może być z kostki) 1/2 średniej cebuli 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2-3 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki oleju rzepakowego Instrukcje Serca oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i kroimy na mniejsze kawałki (zwykle 3). Następnie dokładnie(...)Dodajemy seler, marchewkę i paprykę. Posypujemy majerankiem i mieszamy wszystkie składniki. Gotujemy jeszcze przez kolejne 30 minut, czasami mieszając. W zasadzie pod przykryciem, ale jeśli stwierdzimy pod koniec, że sos jest zbyt rzadki, możemy odparować nadmiar wody. Pod koniec możemy też dodać do smaku więcej soli i pieprzu. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-108 {margin: auto;} #gallery-108 .gallery-item

Kulinarna Pokusa
Jesienne tiramisu: z figami 163

bazie mascarpone i jajek, a do tego biszkopty zanurzone w kawie z amaretto. Brzmi znajomo? Tak, to kolejna wariacja na temat tiramisu. Obłędnie pyszna, wręcz uzależniająca. Nie będziecie mieli dość, jestem pewna. Inspirację znalazłam na blogu Paleta smaku , ale zrobiłam po swojemu. Do kremu użyłam całych jajek, nie tylko żółtek, żeby był bardziej puszysty. Część fig skarmelizowałam, świeżymi udekorowałam całość(...)pozostałym kremem.  Schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować świeżymi figami pokrojonymi w ósemki. Smacznego! Taki deser zafundowałam nam z okazji moich urodzin. C. przyrządził kaczkę z najlepszym grzybowym sosem; obiad mieliśmy jak w najlepszej restauracji.  Dziękuję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bar-restauracyjny Karmnik – recenzja 244

punktem odniesienia nawet dla nieobeznanych z topografią Starówki, ponieważ nie sposób nie trafić do restauracji, która znajduje się na początku jednej z uliczek odchodzących od placu Zamkowego:). Zaproszeni goście mieli okazję poznać właścicieli i obsługę restauracji, czyli ludzi odpowiedzialnych za klimat tego miejsca, oraz usłyszeć o szczegółach akcji Odbijamy Starówkę , której Karmnik jest inicjatorem (w ramach tego projektu na Starym(...)gościom pęczotto (24 zł) oraz – jak czytamy w menu – „poliki wołowe pieczone w niskiej temperaturze podane na puree ziemniaczanym przykryte fasolką zieloną owiniętą szynką dojrzewającą i sosem ze zredukowanego porto” (34 zł). Pęczotto było przygotowane wzorowo – kasza idealnie ugotowana, warzywa „jędrne” i smaczne, grzyby niezwykle aromatyczne. Niestety, znowu czegoś zabrakło. Danie było niezłe

karmelowy
Grillowana ośmiornica 195

pozostawiłem na pół godziny do ostygnięcia. Pół pęczka koperku bardzo drobno posiekałem i przełożyłem do miseczki. Dodałem do niego 60 gram masła, szczyptę soli morskiej, niewielką ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość dokładnie wymieszałem przy użyciu widelca. Bagietkę pokroiłem w lekko ukośne kromki o grubości około 2 cm, a następnie każdą kromkę(...)patelni grillowej) grillowałem ośmiornicę przez około minutę z każdej strony. Po tym czasie zdjąłem kawałki ośmiornicy z grilla i ułożyłem na wierzchu wcześniej przygotowanej sałatki. Całość polałem przygotowanym wcześniej sosem z zawartością miodu i podałem z bagietką z masłem koperkowo - czosnkowym oraz ćwiartką cytryny położoną z boku

Wyprawy kulinarne
Zwycięskie przepisy konkursu ze Szpinakiem 1000 Listków 211

jajko; - 2 płaskie łyżki kaszy manny Filet mielimy przez maszynkę. Cebulkę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na złoty kolor na minimalnej ilości masła. Jak już osiągnie żądany kolor również mielimy. Do mięsa i cebuli wbijamy jajko i wsypujemy kaszę mannę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Nas patelni chwilę dusimy szpinak z przeciśniętym czosnkiem. Mięso rozdzielamy(...)łyżka mąki - 1 łyżka masła - 1 ½ szkl. mleka - sól, pieprz, gałka muszkatołowa W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając. Gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje, przyprawić. Na wierzch: - 2 łyżki startego żółtego sera - pomidor W tortownicy układać na zmianę naleśniki i szpinak. Wierzch polać beszamelem, ułożyć plastry pomidora i posypać tartym serem. Piec pół godziny

Proste Potrawy
Czekoladowy deser z gorącymi malinami Pawła Małeckiego 147

kruszonka migdałowa. Mąkę mieszamy z mączką migdałową (jeżeli nie macie mączki migdałowej to można zmielić blanszowane migdały razem z cukrem pudrem). Następnie dodajemy cukier (jeżeli nie został wykorzystany do mielenia migdałów), otartą skórkę z limonki i chłodne masło pokrojone w kostkę. Wszystko razem zagniatamy palcami, aż powstanie kruszonka. Gotową kruszonkę rozsypujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika(...)maliny. Do garnka przekładamy maliny, cukier i wlewamy wino. Całość doprowadzamy do zagotowania i na małym ogniu odparowujemy wodę do momentu aż z naszych mail i wina uzyskamy konsystencji sosu. Na samym końcu dodajemy cynamon, mieszamy i zaczynamy składać nasz deser. Składanie deseru zaczynamy od naszego krążka biszkoptowego. Następnie kładziemy na nim nasz czekoladowy kołnierz, który do połowy wypełniamy musem

Kuchenne Wariacje
Rolada mięsna z kaszanką i fetą na zimno i ciepło. 178

Meat roulade with black pudding and feta cheese cold and heat.   Składniki. 1 kg mięso  z łopatki wieprzowej 30 dag kaszanka 10 dag feta

Kulinarny karnet Christophera
Zaskocz bliskich 196

będziesz się nudzić. Danie składa się z kilku elementów.  Na początek ugotuj ziemniaki , z 1,5kg wychodzi około 30 ślimaczków. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę, bądź maszynkę do mielenia mięsa. Po całkowitym ostygnięciu dodaj 2 jajka (na 1,5kg ziemniaków), dwie łyżki masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, można również dodać przyprawę do ziemniaków, jednak zrobioną samodzielnie a nie kupioną(...)pokrusz na drobno ser pleśniowy z niebieską pleśnią. Rukole po umyciu i osuszeniu nałóż na przygotowany talerz, nałóż kilka plastrów gruszki, pomidory suszone, posyp serem i polej odrobiną sosu [3 łyżki oliwy bądź dobrego oleju, ocet balsamiczny, łyżeczka miodu, ząbek czosnku, gruboziarnista sól (sól najpierw rozpuść z octem, następnie dodaj resztę składników - inaczej sól się nie rozpuści) wymieszaj wszystko

Gotuj z Natką

Proponowane wyszukiwania