środkowej części, 75g) 2 ząbki czosnku 250ml jasnego piwa 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki cząbru 1/4 łyżeczki gorczycy (startej) 1/4 łyżeczki kolendry (startej) 1/4 łyżeczki chili 1/4 łyżeczki imbiru (mielonego) 1 łyżeczka soli kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2-3 łyżki oleju rzepakowego Instrukcje W miseczce mieszamy ze sobą przyprawy: tymianek, cząber, gorczycę, kolendrę, chili(...)były zanurzone. Przestawiamy na mały ogień, przykrywamy i dusimy dość powoli przez 10 minut. Karkówkę wkładamy do patelni w miarę możliwości przykrywając je warzywami i zanurzając w sosie. Dolewamy nieco gorącej wody (ok. 1/2 szklanki), aby mięso było prawie całkowicie zanurzone. Całość dusimy względnie powoli do miękkości mięsa, zwykle przez ok. 75 minut. W tym czasie większość płynu powinna odparować
Kulinarna Pokusadorówna buraczkom mojej mamy, które mogłaby jeść kilogramami! ;) nie potrafię ich odpowiednio przyprawić;/ może Wam się uda ;) Składniki: kotlety (11 sztuk): 500g mięsa mielonego z indyka 5 łyżek sera białego (Emilka) mała cebula sól (około 2 łyżeczek) pieprz (0,5 łyżeczki) słodka papryka (1 łyżeczka) opcjonalnie dla podkreślenia smaku musztarda (1-2 łyżeczki) kluski (7 sztuk(...)ugotowane kluski odstawiamy do lekkiego przestygnięcia (zaraz po wyciągnięciu z wody są na mój gust zbyt miękki;p) na patelnię na której smażyliśmy kotlety dodajemy odrobinę wody (żeby stworzyć sos) i doprowadzamy do wrzenia kładziemy na patelnię nasze kluski i obsmażamy z każdej strony wykładamy wszystko na talerz i gotowe! ;D SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDodatkowo zrobiłam beszamel, który w końcu był dla mnie idealny, nie za gęsty, nie był mączną breją, jednym słowem: super! SKŁADNIKI 14-15 rurek cannelloni Farsz 500 g mięsa mielonego wieprzowego (można też użyć wieprzowo – wołowego) 1 szt. średniej cebuli 1 szt. czerwonej papryki 1 szt. średniej marchewki 1 szt. średniego jabłka (najlepiej szara reneta) 1 puszka(...)dodać do niego mąkę, cały czas mieszając trzepaczką. Zmniejszyć moc palnika, dolać mleko i wodę, zagotować cały czas mieszając trzepaczką. Doprawić solą, gałką muszkatołową, bazylią i ziołami prowansalskimi. Sosem polać przygotowany makaron w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika i piec 10 min w temperaturze 180º. W tym czasie przygotować bakłażana. Umyć i pokroić go w plastry 4-5 mm, osolić
zabawa smakiemWęgierski smalec- na kanapki Smalczyk jesienną pora , to jedna z najlepszych rzeczy , jakie można sobie wyobrazić . Ok. jest ciężko strawny , może mało zdrowy , ale raz na
Ogrodnik w podróżyPieczeń rzymską robię wtedy ,gdy nie mam ochoty na smażenie kotletów mielonych. Wymieszać , wstawić do piekarnika i gotowe ! Wygodne danie obiadowe. składniki 600 g mielonego mięsa wołowo - wieprzowego 60 g wędzonego boczku 6 łyżek bułki tartej + 2 do podsypania 2 cebule 3 ząbki czosnku jajko surowe 1/2 pęczka natki pietruszki łyżka suchego majeranku ewentualnie szczepiorek łyżeczka papryki(...)temp 200 st C. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia mięso przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu, mięso wyjąć z foremki, pokroić na plastry i podawać z sosem np. pieczarkowym i ziemniakami. Bardzo smaczne są plastry pieczeni podsmażone na patelni. Smacznego
Stare Garyprzepisu samej kaczki, bo jest absolutnie przepyszna! Mocno się powstrzymywaliśmy od wyjadania mięsa kiedy szykowaliśmy farsz! Palce lizać! Składniki: ok. 1,6 kg kaczka, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 2/3 łyżeczki nasion kozieradki, 1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego, 1 łyżeczka imbiru, 1/3 łyżeczk płatków chili, 1 łyżeczka tajskiej pasty chili dodatkowo: opakowanie wontonów do smażenia w głębokim tłuszczu(...)Pierożki możemy też ugotować w wodzie lub na parze - w parowarze - my tak często robimy - włączamy parowar na 5-7 minut i pierożki są gotowe! Dobrze smakują podane z sosem słodko-kwaśnym czy ostrym na bazie chili! Smacznego :) *Naszą kaczkę piekliśmy w żeliwnym garnku, który po wyłączeniu piekarnika zostawiliśmy w piekarniku do wystudzenia - kaczka idealnie nam doszła! Była cudnie miękka
Plate of JoyWłocha może być inaczej?) Sycylijczyka - Andrea Scarantino , szefa kuchni w restauracji Mamma Marietta . Pod okiem Andrea przygotowaliśmy spaghetti z polędwicą cielęcą, świeżymi pomidorami i bazylią oraz penne w sosie szparagowym (mój faworyt - przepis poniżej). Oczywiście nie mogło się obyć bez deseru, którym był krem na bazie mascarpone z owocami leśnymi. Andrea nie tylko opowiadał ciekawie o kuchni sycylijskiej(...)solą i pieprzem i dodajemy serek mascarpone. Delikatnie dokładamy szparagi i całość łączymy z ugotowanym al dente makaronem. Polewamy oliwą i dekorujemy parmezanem. Polecam także sporą ilość świeżo mielonego pieprzu
KUCHARNIAdowolnej popularnej rasy, wg upodobań) 2 średniej wielkości jabłka, najlepiej słodko-kwaśne i koloru pomarańczowo-czerwonego 1 łyżka miodu 1 łyżka masła pół laski cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 czubate łyżeczki suszonego majeranku 2-3 łyżki oleju rzepakowego 600g niedużych ziemniaków Do podania konfitura z żurawiny świeży rozmaryn Instrukcje Kaczkę(...)przypadać 20 minut. Jeśli jednak piekarnik nie ma termoobiegu lub kaczka niekoniecznie była bardzo młoda, czas pieczenia może być dłuższy - dlatego warto co pół godziny otworzyć garnek, polać mięso sosem z pieczenia oraz sprawdzić jego rzeczywisty stan. W międzyczasie obieramy ziemniaki i podgotowujemy je przez 15 minut w dobrze osolonej wodzie, aby były częściowo miękkie. Podgotowane ziemniaki umieszczamy w brytfannie
Kulinarna Pokusapomagały żadne tłumaczenia, że to nie kapusta, tylko sałata, że naprawdę warto spróbować… Na chwilę obecną tak nam zostało. Franek nie tknie sałaty, a Hania pomidora, choć sos pomidorowy albo zupę pomidorową oboje lubią bardzo. Młoda kapusta na ciepło to zupełnie inna bajka. Jedzą oboje bardzo chętnie i często pytają o jeszcze. Nie przeszkadza im dodatek kminku, a dodaję(...)fareast-language:EN-US;} składniki: 1 duża główka młodej kapusty 350 g wędzonego boczku 150 g masła 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki mąki sól, pieprz mielony kminek Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
bistro mamaDzień dobry, Cypryjczycy mieli głowę, gdy wymyślali swoją dumę narodową, halloumi! Jak żaden inny znany mi ser, nadaje się on do smażenia i grillowania, ponieważ jakimś cudem nie rozpływa się na patelni. Kusi za to delikatną ale zwartą konsystencją i lekko słonym smakiem. Próbowaliście go kiedyś? Jeśli nie, to serdecznie Was namawiam! Dla mnie i mojego Męża halloumi to prawdziwy(...)dressing: 1 łyżka suszonego lub świeżego oregano, 1 ząbek czosnku rozgnieciony, 1 łyżeczka octu z białego wina, 3-4 łyżki oliwy, sól, pieprz, ewentualnie odrobina zimnej wody do rozrzedzenia sosu Przygotowanie: Zacznij od upieczenia papryki. Możesz zrobić to na przykład dzień wcześniej. Przekrój papryki na pół i ułóż skórą do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika
Chilli Czosnek i Oliwanazywano ten przepis jej przepisem "wołowina po burgundzku a 'la Julia Child" bo przecież gdzieś się go musiała nauczyć, podpatrzeć, podrasować ten przepis. Myślę, że nie należy nadmiernie mielić tej wołowiny z Julią i jej historią. Niemniej jednak warto pamiętać namiętny związek Dżulji z mięsem w każdej postaci. Kiedyś kolega powiedział "jak zwał, tak zwie" więc czy to będzie(...)wyrazistym aromacie za kilkanaście złotych. Potrzebujemy także: 2 marchewki, 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, seler (zieloną część), pół kostki masła, świeża gałązka rozmarynu, łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki sosu worchestershire, 2 czubate łyżki mąki. Najpierw podgrzewamy wino aż się zagotuje, odstawiamy do ostygnięcia i delikatnie ciepłym płynem zalewamy pokrojoną w grubą kostkę wołowinę (ok. 4 cm grubości). Odstawiamy
Right Behind The Kitchenrzepakowego 2 listki świeżej mięty 1 łyżka świeżo mielonej soli morskiej 1 łyżeczka świeżo mielonego kolorowego pieprzu 8 małych (lub 4 duże) zielonych liści klonu szczypta mielonego imbiru 600g młodej marchewki pół kostki masła 1 łyżeczka cukru *Przed otarciem skórki cytrynowej i pomarańczowej, owoce najlepiej wyparzyć we wrzątku. Filety kroimy(...)woda odparuje, najlepiej na niezbyt wielkim żarze, by dokładnie zmiękła, a by nie było potrzeby ciągłego uzupełniania płynu. Do tego surówka ze świeżego, zielonego ogórka i pomidorów przyprawionych sosem vinegret... Niebo w gębie
Kuchenna KontrrewolucyaWiecie co z włoskiego w dosłownym znaczeniu znaczy " gnocchi" ? :) ..........GRUDY :-p ja takie grudy mogę jeść na okrągło :) Do tych kopytek ;) zrobiłam pesto z
Bon Appetit Małgorzatychwili ze współpracy. Przyznam szczerze, że choć uznaję kuchnię francuską za swoją ulubioną to wiedzę o niej czerpię z relacji, nie samych Francuzów, a Amerykanów, Brytyjczyków i Polaków, którzy mieli okazję tam mieszkać, uczyć się i żyć. Kilka nazwisk znajdziecie na tytułowym zdjęciu. Z mieszkańców tego pięknego kraju najbliższy mojemu sercu jest Jacque Pepin . Uwielbiam jego spokojny sposób gotowania(...)pieczarki. Ważne są zioła . W końcu zioła prowansalskie to ukłon w stronę Francuzów. Kupcie więc tymianek i natkę pietruszki, ziele angielskie, czosnek. Nie zapominajmy też, że musztarda, majonez i sos winegret również pochodzą z Francji. Kilka dań z kuchni francuskiej już znajdziecie w dziele kuchnia francuska . Francja to kraj podzielony na regiony, które są pod wpływem różnych stref klimatycznych
W kuchni wieczoremboczku parzonego, 1 pomarańczy, 4 średnich buraków, 500 gram niewielkich ziemniaków, 1 główki i 2 ząbków czosnku, 3 łyżek stołowych suszonego tymianku, 2 łyżeczek cukru, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie perliczki zacząłem wcześnie rano od zamarynowania mięsa, które powinno przesiąknąć tymiankowo - czosnkowym aromatem, a w tym celu natarte marynatą musi spędzić co najmniej dwie godziny(...)niego 2 łyżki oliwy, niewielką ilość soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, po czym dokładnie wymieszałem, aby oliwa połączyła się z sokiem z cytryny tworząc jednolitą konsystencję. Takim sosem polałem buraki i całość dokładnie wymieszałem. Ziemniaki obrałem ze skórek i pokroiłem w ćwiartki, które ułożyłem na blaszce do pieczenia. Delikatnie je posoliłem, przyprawiłem świeżo zmielonym pieprzem i posypałem 1 łyżką
Wyprawy kulinarnebulionu wołowego - 300 ml śmietany 30% - 100 g masła (+ 20 g masła do smażenia) - Gałązką świeżego tymianku - Gałązką świeżego rozmarynu - 1 kg ziemniaków, ugotowanych - niewielka ilość soli - niewielka ilość mielonego pieprzu PRZYGOTOWANIE: 2-3 ząbki czosnku kroimy w grubsze paski. Szynkę nacinamy nożem, w nacięcia wkładamy pokrojony czosnek. Szynkę doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Czerwoną cebulę(...)purée. Następnie przez sitko przelewamy do ziemniaków śmietanę z masłem, gotujemy, cały czas mieszając, aby powstało purée. Dodajemy pieprz i sól. Całość mieszamy. Na talerz wykładamy purée, polewamy je sosem z cebuli i żurawin, na wierzchu układamy szynkę, którą dekorujemy kawałkiem rozmarynu i kroimy na kawałki. Smacznego
Zainspiruj się kuchnią