sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:233/303)

Zupa pomidorowa we włoskim stylu z grzanką z pesto 197

Coś ostatnio mam wenę na zupy. To dobrze, bo są smaczne, pożywne, łatwe w przygotowaniu i zdrowe. Tym razem proponuję pyszną zupę pomidorową. Ale nie taką

Wyprawy kulinarne
Pomysły na Sylwestrowe Przekąski! 137

kilka pomysłów: Faszerowane Papryki 1. Papryczki faszerowane mięsem Papryki czekają na upieczenie!  Składniki: 500g mielonego mięsa, 1 szkl. ryżu, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 250g mozzarelli, Ketchup, 3 łyżki oleju, Sól,pieprz, 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka tartej bazylii. Sposób przygotowania: Każdą paprykę(...)nasion. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić na małe kwadraciki, do garnka wlać 3 łyżki oleju, podsmażyć cebulę i dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy mielone mięso i pozwalamy,aby się podsmażyło. Następnie dodajemy do garnka ugotowany ryż i wszystko razem mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz bazylią według własnego upodobania

Chocolate Stop Tempting
Rolada drobiowa i serowe kulki z bułki 232

Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 pierś indyka (200g) 2 udka, obrane, bez kości, pokrojone na kawałki 150 g papryki (kolorowej) 100 g kukurydzy sól pieprz przyprawa uniwersalna Mięso mielimy. Dodajemy pokrojoną drobno paprykę i kukurydzę. Przyprawiamy do smaku. Dobrze wyrabiamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy 2 rolady i zawijamy w przezroczystą folię spożywczą. Końce skręcamy. Układamy w naczyniu do parowania(...)dodaje do masy. Dobrze mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy z ciasta kuleczki o śr.ok. 5 cm Układam w parowarze i gotujemy ok 25 min. Kuleczki możemy podawać z różnymi sosami, masłem i parmezanem

Olikowa kuchnia
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem 249

zastąpić twarogiem lub fetą) 250 g świeżego szpinaku baby 4 ząbki czosnku 4 łyżki tartego parmezanu 4 suszone pomidory z zalewy (można pominąć) 2 łyżki śmietany kremówki 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki chili w proszku lub płatkach sól, pieprz'; document.write(" "); Naleśniki: Miksujemy jajka wraz ze szczyptą soli. Dodajemy do nich mleko, stopione masło lub olej(...)rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy do niego mąkę. Mieszamy. Gdy zacznie skwierczeć dolewamy po trochu mleka, nieustannie mieszając trzepaczką. Gdy dodamy już całe mleko, dodajemy liść laurowy i mieszamy sos trzepaczką, aż do zagotowania i zgęstnienia. Przyprawiamy beszamel sokiem z cytryny, gałką, solą, i pieprzem. Na koniec dodajemy ser. Gdyby powstały jakieś grudki, przecieramy sos przez sito. Odstawiamy do przestudzenia

Poezja smaku
Pesto bazyliowe 171

                            

Kuchnia Prezydentowej
Pieczony camembert 198

Eleganckie i efektowne danie. Świetnie sprawdzi się na romantycznej kolacji lub jako wykwintna przystawka.  Składniki: 2 sery camembert 2 jabłka sok z cytryny sól i pieprz Świeżo mielony pieprz ostra papryka musztarda ocet winny lub jabłkowy olej arachidowy około 20 pokruszonych orzechów włoskich 1/2 bagietki francuskiej pokrojonej w grube słupki oliwa z oliwek gałązka świeżego rozmarynu rukola alkohol(...)talerzu ułożyć rukolę. Posypać orzechami włoskimi. Na wierzch położyć wcześniej przygotowane jabłka. Camembert wyjąć z piekarnika i położyć na talerzach. Wokół ułożyć kawałki usmażonej bagietki. Sałatkę polać sosem winegret. Flambirowanie camembertu (opcjonalne): Z sera odkroić skórkę z wierzchu, aby odsłonić rozpływające się wnętrze. Podgrzać kilka łyżek alkoholu. Gdy będzie gorący, polać 2 łyżkami sery i podpalić zapalniczką. Alkohol wyparuje

Piąty grzech główny
Marchewka z groszkiem jak u mamy! 170

Jedną ze stałych pozycji w naszym menu jest marchewka z groszkiem. Koniecznie taka, jaką robi moja teściowa! Także dziś proponuję przepis na taki właśnie dodatek do

IzaGotuje
Orientalne mięsne kuleczki w bulionie z kurczaka 209

Inspiracją był przepis z książki Carole Clements  "Zupy" . Pozmieniałam nieco ilość poszczególnych składników. Przydatny będzie garnek do gotowania na parze. Zupa i pulpety bardzo smaczne

Stare Gary
Cygański kociołek na bazie cukinii, z kiełbasą i pieczarkami. 179

najbardziej miękkie w skórce i w smaku takie jak zielone. Z udziałem cukinii był przepis na leczo , na smażone kwiaty cukinii , na pasztet i dżem cytrynowy a także na sos konserwowy . Dziś dla odmiany prezentuję Wam przepis na Cygański Kociołek, który bazuje także na kabaczkach. Stwierdzam, że jest to ulepszona wersja lecza z cukinią, bogatsza o kilka składników - jednak(...)ziemniaki szklanka rosołu (zamienna na wodę jeżeli nie macie pod ręką) 2 czerwone papryki - 0,5 kg słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g sól, pieprz, bazylia (łyżka stołowa), łyżeczka słodkiej mielonej papryki, płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki, łyżka cukru - jako przyprawy smalec do podsmażania Wykonanie: Cukinie (kabaczki) obrać ze skórki, przeciąć na pół i wydrążyć miąższ z pestkami odrzucając

Poezja Smaków - blog kulinarny
Burger po polsku z oscypkiem i żurawiną 139

czynniki pierwsze :) Pycha! Już za nim tęsknie ... ;) Myślę, że taką kolacją można skraść nie jeden męski żółądek (czytaj serce) ;)  Składniki na wołowego burgera (4 porcje): 0,5 kg mielonej wołowiny (u mnie z antrykotu) sól morska pieprz cayenne   tutaj kupisz 1 łyżka musztardy Dijon  1 żółtko 2 łyżki wody 2 posiekanej natki pietruszki 2 szalotki(...)podsmażony plaster boczku i przykrywamy drugą połówką ciepłej bułki. Bułkę spinamy długą wykałaczką, a na wykałaczkę wbijamy po 2 pomidorki. Zajadamy z dżemem żurawinowym ze słoiczka. Albo z domowym sosem żurawiinowym. Smacznego! EDMIR-POL   to rodzinna firma, od początku działalności zajmująca się sprzedażą naturalnych i bardzo aromatycznych przypraw:  link do sklepu  - polecam

Bon Appetit Małgorzaty
Pomarańczowe puree z wątróbką starofrancuską i szpinakiem 186

sól do smaku, ·         szczypta cukru, ·         pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ·         świeży koperek. Przygotowanie: Marynata: w naczyniu mieszamy musztardy z olejem, dodajemy  sok z limonki, dokładnie mieszamy.  Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i moczymy w mleku(...)patelni  (czas w zależności, czy lubimy mocno wypieczoną czy delikatnie, najlepsza będzie jeśli po na ciśnięciu nie będzie wypływać z niej krew). Kilka marchewek odkładamy razem z połową sosu pomarańczowego. Odcedzone ziemniaki dodajemy do marchewek i całość miksujemy blenderem na puree. Puree podajemy z wątróbkę pokrojoną na plasterki sosem musztardowym (sos powstał z marynaty pod wpływem smażenia wątróbki

Moniki Smakołyki
Bezglutenowa pizza na pomidorowym cieście - ananas, banan, kurczak 231

smażenia ser mozarella (dla uczulonych na mleko oczywiście bez dodatku sera) Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instant, dolać 1,5 szklanki ciepłego mleka (około 35 stopni C). Mielone siemię lniane lub  łupiny z nasion babki rozmieszać w 0,5 szklanki mleka i dodać do pozostałych składników. Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby(...)smaku  solą, cukrem, pieprzem i papryką. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut (powinno być jeszcze blade). Na wierzch nałożyć kurczaka z sosem pomidorowym, posypać startą na wiórki mozarellą  lub żółtym serem. Zapiekać jeszcze 5-10 minut. Dla alergika uczulonego na mleko przygotowałam wersję bez serowej posypki - też smakuje wyśmienicie: Zapraszam do zakładki

głodny alergik
Hummus 158

 Hummus, jest to pasta z ciecierzycy, pasty tahini (pasta z prażonego sezamu), czosnku, oliwy, soku z cytryny i przypraw, która jest bardzo popularna w kuchni

Kuchnia Łukasza
Szynka gotowana 287

próbować ze schabem lub karczkiem :) Składniki: 80 dag szynki z dzika sól, liść laurowy. pieprz ziarnisty, 2 ziarnka jałowca połowa cebuli, 3 ząbki czosnku papryka mielona ostra, pieprz mielony, cząber potrzebny jest tez rękaw do pieczenia, który tym razem wykorzystamy do gotowania Przygotowanie: Umyte mięso posmarowałam przecisniętym czosnkiem, posypałam papryką, pieprzem i cząbrem  Włożyłam do rękawa, obok(...)potem wyjęłam je z worka Po pokrojeniu było miękkie, miało fajny smak W rękawie pozostał wywar z gotowania, jeśli mięso byłoby przeznaczone na obiad mogłabym zrobić z niego sos, ale przeznaczyłam je do chleba :) Po ugotowaniu moje mięso ważyło 60 dag Jeśli macie wątpliwości co do przyrządzenia tego mięsa proszę pytać.  Odpowiem jak je dokładnie robiłam. A na super

Proste Potrawy
Zapiekanka trzy sery z makaronem i bazylią 176

robiłam tej zapiekanki ponad 4 lata! Dlaczego? A bo jak ja miałam ochotę na nią, to domownicy nie mieli :) Aż się w końcu zbuntowałam :D Podałam z mieszanką sałat i pomidorkami koktajlowymi. Kapitalne danie! :) Składniki: 1/5 litra bulionu warzywnego 400 gramów makaronu penne trochę margaryny do posmarowania naczynia 500 gramów serka mascarpone 2 jajka garść listków świeżej bazylii 2 kulki(...)pieczemy kolejne 20-25 minut Ponieważ zapiekanka jest raczej ciężkostrawna ze względu na dużą ilość sera, podajemy ją z mieszanką sałat. Można sałaty polać oliwą z oliwek lub sosem vinegrette . Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
GULASZ CIELĘCY Z TYMIANKIEM, W DELIKATNYM ŚMIETANOWYM SOSIE 187

Delikatne cielęce mięso (u mnie udziec), z dodatkiem tymianku, w pysznym śmietanowym sosie (bez dodatku mąki), z aromatem białego wina. Niby niewiele a smak cudowny. Cielęcina to niezbyt popularne mięso, tak przynajmniej wynika z moich obserwacji, a szkoda. Głównie kupujemy je dla dzieci, bo jest bardzo delikatne, dietetyczne i zdrowe. Może warto zaszaleć i przygotować je również w wersji smacznej(...)przepis podaję jednak na jedną. Składniki: - 1kg mięsa cielęcego (u mnie udziec) - 1 średnia cebula - 1-2 ząbki czosnku - 1 łyżka suszonego tymianku - 250ml białego wytrawnego wina - sól, świeżo mielony pieprz - 1/2 łyżki masła klarowanego - 1/2 łyżki olej kokosowego - 50-100ml słodkiej śmietanki (u mnie 30%), ale można dać 18% lub 12% (będzie bardziej dietetycznie) W garnku rozgrzać

Smaczne Zdrowe
Naleśniki z wołowiną i młodymi zielonymi warzywami 226

kefiru) 3 jajka płaska łyżka cukru pudru płaska łyżeczka soli ok. 200 g mąki pszennej szczypta sody 1 łyżka oleju oraz olej do smarowania patelni Nadzienie: 500 g mielonej wołowiny 1/2 młodej kapusty 1 młoda cukinia 100 g szpinaku "baby" 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżka masła zioła: 1 łyżeczka ziół do pizzy, posiekany koperek(...)smarując patelnię olejem. Na każdy naleśnik nakładać farsz na sam środek i zwijać w rulon. Obsmażyć na niewielkiej ilości klarowanego masła lub oleju (wówczas są lekko chrupiące). Podawać z sosem pomidorowym

Czerwień i błękit
Constans. Dolce e salata. Brownie z solonym karmelem i pistacjami. 179

wraz z masłem stopić w kąpieli wodnej - dobrze wymieszać, by powstała gładka masa. Zdjąć z ognia, wmieszać ekstrakt waniliowy i cukier. Odstawić do wystudzenia. Jajka ubić, dodając pod koniec mielone migdały i pistacje. Połączyć z masą czekoladową i przelać do wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy o średnicy 24 cm.  Piec 25-30 minut (nie dłużej(...)mały ogień i mieszać do momentu, aż cukier się nie rozpuści. Po zdjęciu z ognia dodać masło i dokładne połączyć z resztą. Dodać sól morską i dobrze wymieszać. Początkowo sos jest dość rzadki, jednak w miarę stygnięcia gęstnieje, a po kilkugodzinnym pobycie w lodówce staje się naprawdę bardzo gęsty .    * cytat z książki Marleny de Blasi Tysiąc

KUCHARNIA
Sałatka z krewetkami i pomarańczą 187

przygotowania dania użyłem: 100 gram sałaty roszponki, 1 dużej pomarańczy, 1 ząbku czosnku, 200 gram krewetek koktajlowych, 50 gram orzechów brazylijskich, 1/2 czerwonej papryczki chili, oliwy, czarnego świeżo mielonego pieprzu, świeżego tymianku, 1 łyżeczki miodu, 1 łyżki białego octu winnego. Przygotowanie sałatki rozpocząłem od przygotowania pomarańczy. Dużą pomarańczę dokładnie umyłem, a następnie wyparzyłem, aby pozbawić ją pozostałości pestycydów(...)oraz kilka posiekanych drobno gałązek tymianku. Całość bardzo dokładnie rozmieszałem, aż do połączenia się oliwy z sokiem pomarańczowym i pozostałymi składnikami oraz całkowitego rozpuszczenia się dodanego miodu. Tak przygotowany sos odstawiłem do lodówki. Pół niewielkiej papryczki chili pozbawiłem pestek, a następnie pokroiłem po lekkim skosem, tak aby uzyskać dość duże krążki. Ząbek czosnku posiekałem dość drobno. Na największym palniku rozgrzałem

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania